Hrajeme.cz

Ligretto červené

Originální název:
Ligretto Rot
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 11119 Kategorie: , Štítek:

Popis

Ligretto je akční, rychle se vyvíjející karetní hra pro ty, kteří hledají zábavu a vzrušení.
Cílem hry je vyložit co nejvíce karet stejné barvy v pořadí od 1 do 10 doprostřed stolu a vypotřebovat jako první hromádku Ligretto. Podstatná je rychlost vykládání karet. Všichni hráči hrají najednou. Nikdo nečeká, všichni jsou zapojeni naráz po celou hru.

Při použití všech tří sad (červená, modrá a zelená) lze hrát až ve dvanácti hráčích. Jedna sada obsahuje karty pro čtyři hráče.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Hra/Rozšíření

Odkazy:

Recenze

  1. Plastík

    Tak nevím. Hrál jsem Ligretto, vážím si tvůrce, ale žádný šlágr. Snad by mi mohl pomoci nějaký fakt gang hráčů této hry. Pak možná. Šanci bych jí teda dal, být toho gangu.

  2. XiQiX

    Ubohá varianta na spoustu jiných dětských her s ošklivým zpracováním.

  3. loko9

  4. janapo

  5. JoiceD-C

  6. RoMi

  7. Vašek

  8. 4listek

  9. kutikk

  10. makeska


    Máte rádi postřehovky? Nevadí vám, že hrajete několik mnoho kol za sebou? Potřebujete hru, kterou snadno sbalíte do tašky? Pak je Ligretto hra pro vás. Hra je zábavná jak ve dvou, tak i ve více hráčích, i když popravdě si nedokážu představit jak se hraje v plném počtu 12 hráčů – pokud použijete všechny 3 barevné krabičky, v každém jsou karty pro 4 hráče. Každý hráč má svou Ligretto hromádku (10 karet, viditelná je jen ta vrchní) a vyložené karty (podle počtu hráčů), zbytek karet má v ruce. Poté se snaží podle daných pravidel společně s dalšími hráči uprostřed stolu vytvářet hromádky čísel stejné barvy od 1 do 10. Dokládá karty ze svých vyložených karet, ze své Ligretto hromádky i z ruky. Hráč, který první „vypotřebuje“ svou Ligretto hromádku ukončí pro všechny hru. Poté si hráči sečtou body podle počtu karet, které se jim podařilo umístit na hromádkách uprostřed stolu a odečtou si body za ty karty, které jim zůstaly v Ligretto balíčku. Každá karta umístěná uprostřed stolu 1 bod, každá, která zůstala v balíčku minus 2 body. Hra se hraje obvykle na tolik kol až vítězný hráč dosáhne 100 bodů, ale můžete si ji i libovolně zkrátit. Může docházet i k velkým zvratům, v jednom kole získáte velký počet bodů a v následujícím třeba jen body minusové. Je potřeba bojovat až do konce. Zábavná hra s jednoduchými pravidly.

  11. ikri

  12. Pavluša

  13. Tadži


    Recenze pro portál Topzine.cz, Dušan Takáč

    Ve světě je známá jako Dutch Blitz už od roku 1960, nový image jí dodala v roce 1988 firma Rosengarten, kdy ji zároveň přejmenovala na Legretto. Současná verze s názvem Ligretto se objevila na přelomu milénií pod hlavičkou firmy Schmidt. Ačkoliv se uvažuje i o opačném historickém postupu, v němž hru naopak němečtí přistěhovalci přinesli do Ameriky, kde se z něj stal Dutch Blitz.

    Za svoje peníze dostanete do ruky obyčejnou krabičku téměř ve tvaru kvádru. Strohý zelený design ničím nenaznačuje, že by mohla něčím závratným překvapit. Nenechte se však zmást touhle zdánlivou všedností. Uvnitř se skrývají hodiny zábavy a smíchu. Karty jsou rozděleny dvěma způsoby – líc obsahuje vždy čtyři čísla od každé barvy. Rub je poznávacím symbolem hráčů. Tak se stane, že každý účastník má od barvy a čísla vždy jeden exemplář – celkem tedy vlastníte na začátku hry čtyřicet karet čtyř barev od jedné do deseti.

    Pokračování recenze na https://www.topzine.cz/ligretto-%E2%80%93-vstup-pouze-rychlikum/

  14. Petr

  15. esther.f

  16. trichopterka

  17. Terw

  18. Joe

  19. Hippo

  20. Lada

  21. macek

  22. endyhu

  23. WereWolf

  24. Filmator

  25. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  26. SnurkaBill

  27. Astralka

  28. tondakolik

  29. Kubajs

  30. stega

  31. MartinJa

  32. cuf

  33. amstutz.s

  34. Veena

  35. Míííla

  36. borivoj

  37. Veronika

  38. brada.dona

  39. Majak

  40. Shako

  41. PB

  42. netop

  43. l.

  44. l

  45. pa.pa.dop

  46. Tarenor

  47. Kvačka

  48. belisar

  49. Michal

  50. gror

  51. Jiřka


    Super hra! Hrajeme ji s oblibou celá rodina – staří, mladí, velcí, malí. Vymysleli jsme si i verzi pro 2 hráče – rozdáváme 15 karet do ligretta a máme dvě barvy (tj.80 karet). Pak to má docela spád.

  52. kvetinka

  53. káča

  54. V.S.

  55. Helčem

  56. Luko

  57. Paja

  58. Aja_Drakopes

  59. Renella


    Je to velice dobrá a rychlá společenská hra, kterou může najednou hrát až 12 hráčů. Hlavní roli hraje postřeh a rychlost. Hrají všichni hráči najednou, nikdo na nikoho nečeká. Všichni se snaží naskládat co nejvíc karet do herní plochy. Je to hra plná napětí. Vřele doporučuji.

  60. Chiquitita


    Ligretto jsem hrála již dříve, ale teprve teď ho máme i doma – je to super akční a rychlá hra, zažije se u ní plno srandy a a a a …..co víc dodat.
    Jen hra ve 2 je úplně k ničemu, prostě se musí sejít parta 4 hráčů (zatím máme jen jednu krabičku ligretta) a pak se jen hraje a o zábavu je postaráno.
    Doporučuji :o)

  61. Čajovna 82 vůní

  62. Lucina

  63. Sinka


    Skvělá jednoduchá hra, která prověří Váš postřeh.
    Úspěch je závislý na vzdálenosti od centra hrací plochy s pravidlem čím blíž, tím líp.
    Relativně vysoký je podíl náhody na obsahu karet v balíčcích.
    Hra je akční a budete se při ní skvěle bavit.
    Ve dvou hrajte s dvojnásobným balíčkem karet (každý má dvě barvy).

  64. pogo

  65. Martin Blatný

  66. Agáta

  67. mrk

  68. Matěj Baťha


    Všichni hrají zároveň, což je velmi zajímavé a netradiční řešení, které má i několik slabých stránek. Při nižším počtu hráčů se může hra zablokovat, naopak při větším počtu hráčů může být dost nepřehledná.
    Vcelku se jedná o dobrou hru, při které se uplatní nejen hráči nejrychlejší a s nejlepším postřehem, ale i ti kdo si dokáží udržet přehled o všech kartách na stole.

  69. Jaromír Kovařík

    Na první pohled krabička ničím nezaujme. Po rozbalení dostanu 4 sady karet s odlišnou zadní stranou. Každá sada obsahuje 4 barevné řady karet od jedničky do desítky. Vše vypadá všedně a nezajímavě – ale první dojem klame!

    Hra má velmi jednoduchá pravidla. Každý hráč má hromádku deseti karet, která se jmenuje Ligretto, potom řadu 3 až 5 karet (v závislosti na počtu hráčů) a zbytek svých karet v ruce. Hra začíná výkřikem „“ligretto““. Od tohoto okamžiku se snaží všichni hráči naráz vyházet co nejvíce karet doprostřed stolu tak, že vzniká různé množství hromádek od jedničky na kterou kdokoliv může vyhodit dvojku stejné barvy, potom trojku stejné barvy, atd. Cílem hry je vyložit co nejvíce karet doprostřed stolu (co karta to jeden plusový bod) a současně se zbavit co nejvíce karet z balíčku Ligretto (co karta v balíčku, to dva minusové body).

    Hra se hraje na několik kol – například do sta bodu prvního hráče, čímž se významně eliminuje náhoda ve hře obsažená. Hra je velmi rychlá, akční, postřeh a rychlost hrají rozhodující roli. Pravidla jsou jednoduchá, lze se jim naučit za cca 3 minuty.

    Hru lze koupit ve třech barvách krabičky. Všechny jsou totožné až na symboly zadních stran karet. Ty umožňují rozeznat, kdo hodil kartu doprostřed stolu. A proto se nákupem dvou balíčků může hra rozšířit až pro 8 hráčů a tří balíčků až pro 12 hráčů.

    Celkový dojem ze hry je vynikající – svojí akčností určitě potěší začínající hráče a zkušeným hráčům nabídne hru, při které si odpočinou od složitých úvah. Vřele doporučuji.

Přidat recenzi