Hrajeme.cz

Urozenost zavazuje

Originální název:
Adel Verpflichtet
Rok vydání:
1990
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Postavení zavazuje říkávají lordi prahnoucí po starožitných předmětech, kteří se scházejí ve starobylém Londýnském Klubu starožitností a odtud se vydávají na lov historických kuriozit. Předmětem jejich sběratelské vášně se stávají dýmky, nočníky, hračky, masky, staré reklamní tabule a různé cetky z pozůstalosti slavných osobností.
Podobně kuriózní jako předměty, které sbírají, je i jejich sázka – kdo vytvoří co nejcennější sbírku a nejúspěšněji ji vystaví? Ceny v aukční síni míří vysoko. Kdo nabídne nejvíce za ledvinový pás Jonnyho Weissmllera? Kdo vydraží cínový nočník z roku 1660? Současně s aukcemi probíhají na starobylých anglických zámcích a usedlostech výstavy ostatních lordů.
Lordi si ne vždy potrpí na jednání v rukavičkách. Když se jim zlíbí, najmou si zloděje a vyšlou ho škodit do aukční síně nebo na výstavy konkurentů, nebo se naopak za pomoci detektivů pokoušejí dostat za mříže zloděje najaté jinými lordy.
Sázku vyhraje ten, kdo umí nejšikovněji blufovat a projeví nejlepší cit pro situaci, výhru pak oslaví jak se sluší a patří ve společnosti lordů, jež Postavení zavazuje!

Vítězem hry se stává lord, jehož figurka se dostala na nejčestnější místo u připravené slavnostní tabule.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– Brněnský klub Moorboyz
– Pravidla hry
– Svět deskových her

Recenze

  1. Adam Walder

    Zajímavá blafovací/odhadovací hra ze staré školy (tzn. spartánská grafika, ale zajímavé mechanismy:). I v dnešní době může posloužit jako zábava pro ne úplně náročnou hráčskou skupinu. Rozhodně doporučuju ve větším počtu hráčů, ale zase ne v moc velkém. Ideálně asi 4-5.

  2. Bruno

  3. cermarta

  4. Warfery

  5. Martin Plesnivý

  6. sir Thomas Stanley

  7. mimoo

  8. Jekor

  9. Papo Shimitz


    Předně upozorňuji: Nehrejte hru ve dvou nebo třech hráčích, nemá to cenu. Pokud se sejdou 4 nebo 5 hráčů, je tahle svižná blafohra ideální. Na celé hře je nejzábavnější rozhodování se mezi akcemi: mám dát zloděje nebo výstavu? Dám zloděje, a on dá detektiva, … Je to celé o blafu a navíc v nádherném ztvárnění. Tahle hra je originální a pokud už se přejídáte variacemi na San Juan, Sankt Petersburg nebo Citadelu (tím ovšem neříkám, že tyto hry jsou špatné, právě naopak), rozhodně si to zahrajte, nebudete litovat.
    Nelekejte se podivného nicříkajícího nazvu a BLAFUJTE!

  10. Shako

  11. Adam

  12. Stanley


    Smícháme-li originální myšlenku, zajímavé herní mechanismy, krásné provedení hracího plánu a veškerého příslušenství a přidáme-li k tomu ještě absenci náhody a skvělou hratelnost (nikdo nemá čas se nudit, protože hrají v podstatě všichni najednou), vyjde nám ADEL VERPFLICHTET.
    Za co tedy ta půlbodová srážka? Ani nevím. Možná za to, že hra je nejzajímavější ve 4 nebo 5 hráčích a možná za to, že s cizími lidmi si tuto hru zdaleka tak nevychutnáte jako se svými blízkými přáteli nebo s rodinou. Tam totiž musíte prokázat opravdové mistrovství v odhadu a blafování a ještě se u toho nasmějete.
    Pravidla jsou trošku složitější, ale logická a srozumitelná, takže po jedné hře je už máte v podstatě zmáknutá.
    Je to super hra. Doporučuji úplně všem.

  13. Bobr

  14. murphy

  15. Jitka

  16. vytick

  17. káča

  18. V.S.

  19. Richmond

  20. Amarth

  21. Čajovna 82 vůní

  22. Katka Girgensohn

  23. marcel

  24. pogo

  25. Kolík Aťsepicnu

  26. mrk

  27. Jersey

  28. otakar zatřepálek

  29. Matěj Baťha


    Cílem hráčů je zaujmout co nejlepší místo u hodovního stolu klubu lordů, jež jak sami říkají, urozenost zavazuje. Aby se jim to podařilo, musí si získat vážnost u ostatních členů klubu, a to pořádáním výstav starožitností.

    Každý z hráčů obdrží na začátku hry svoji sadu akčních karet. Karty jsou rozděleny podle toho, v kterou chvíli a kde mohou být použity. Každé kolo sestává ze dvou fází. V první fázi se každý z hráčů rozhodne, jestli provede svou akci v aukční síni nebo na zámku. V druhé fázi pak hráči, kteří jsou v aukční síni, nakupují nové exponáty do své sbírky a ti, kteří jsou na zámku uspořádají výstavu. Ten z hráčů, který uspořádá největší výstavu, postupuje o nejvyšší počet polí a jeho šance na zaujmutí čestného místa u hodovní tabule se tak zvyšuje.
    Je samozřejmé, že v případě pouhého nakupování a vystavování by hra moc zajímavá nebyla. A proto vstupují do hry další dvě akční karty – zloděj a detektiv. Hráč může vyslat do aukční síně nebo na zámek zloděje a doufat, že jeho lup bude úspěšný. A zde začíná prostor pro taktizování a blafování.
    Bude někdo v aukční síni nakupovat, aby vůbec bylo co ukrást? A co na zámku? Nevyšle snad některý z hráčů detektiva, aby zloděje zajal? Na všechny tyto otázky si musí hráč odpovědět, než se rozhodne pro vlastní akci. A při tom všem si musí dát pozor na to, aby přílišným nakupováním nepropásl šanci propracovat se na přední pozice. Nebo snad s vidinou snadného postupu nezapomněl rozšiřovat svoji sbírku a neztratil tak možnost svoji dobrou pozici v závěru udržet.

    Jedná se o velice zajímavou inteligentní odpočinkovou (tzn. že ačkoliv se náhoda ve hře příliš neuplatní, určitě se vám nebude kouřit z hlavy usilovným přemýšlením 🙂 hru pro 3 až 5 hráčů. Teda na krabici je psáno, že je to hra pro 2 až 5 hráčů, ale doporučuji hrát alespoň ve třech hráčích (ve dvou to opravdu není ono). Doba trvání této hry je okolo jedné hodiny. Myslím, že ocenění Spiel des Jahres (Hra roku), si tato hra opravdu zaslouží, a mohu ji všem jedině doporučit.
    Drobným nedostatkem hry je, že sejde-li se více „hrabivých” hráčů, může být počet 45 karet sbírkových předmětů nedostatečný.

  30. Jezevec

  31. Jaromír Kovařík

    Nepříliš zajímavě vypadající krabice s ještě horším německým názvem skrývá opravdovou klasiku, na kterou spousta hráčů nedá dopustit. Ne nadarmo získala hra cenu  Spiel des Jahres pro rok 1990.

    Hráči na sebe berou role trošku podivínských lordu, kteří znuděni svým postavením, tráví čas sbíráním prapodivných artefaktů. Tyto předměty poté vystavují na různých zámcích, s cílem získat co nejvíce bodů do vzájemného soutěžení o nejúspěšnějšího sběratele.

    Každý tah hráče se skládá ze dvou fází. V první hráči tajně určí, zda v tomto kole budou fungovat v aukční síni nebo na zámku. Všichni hráči hrají naráz a prakticky pořád – nikdo na nikoho nemusí čekat, a v tom je asi také jeden z největších úspěchů hry. Pokud určím cíl své cesty v kole aukční síň, mohu zde v druhé fázi buď použít šeku a koupit si jeden ze dvou viditelných artefaktů, nebo použiji kartu zloděje, a v tomto kole použitý šek jiného hráče ukrást z pokladny. Stejně tak na zámku můžu buď vystavovat minimálně 3 své artefakty, nebo použít kartu zloděje a všem, kteří vystavovali, jeden artefakt ukrást, nebo použít kartu detektiva a dopadnout všechny zahrané zloděje.

    Vtip hry je v tom, že pokud ostatní hráči prohlédnou mé úmysly, použijí takovou kartu, která mne buď přímo uškodí, nebo si minimálně vyplýtvám tah naprázdno. Proto musím občas blafovat, aby mé tahy nebyli průhledné a ostatními napadnutelné.

    Materiál je proveden v retro stylu, což ze začátku nepůsobí příliš moderně. Tato nevýhoda se po dvou třech sehráních stává výhodou, protože Vás opravdu přenese do staré dobré Anglie. Karty s předměty jsou pravdu nádherné.

    Hra je svižná, bez problémů se vejde do jedné hodiny hraní. Dá se naučit velmi rychle a přitom nabízí velmi dobrou hratelnost po dlouhou dobu. A proč jsem jí strhnul půl hvězdičky? Přeci jenom je nejlépe hratelná ve čtyřech až pěti hráčích, takže hra ve dvou a třech není tak zajímavá jako ve čtyřech nebo pěti. Ve více hráčích dochází častěji k „“potkání se““ a je více legrace. Humor je mimochodem dost častým prvkem hry – takže, „“pěknou zábavu““.

Přidat recenzi