Hrajeme.cz

Knížata florentská

Originální název:
Die Fürsten von Florenz, The Princes of Florence
Rok vydání:
2000
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 11206 Kategorie: Štítek:

Popis

Jako florentský šlechtic na své panství lákáte nejlepší muže svých oborů, aby vám přinesli slávu a uznání ve společnosti. Protože mistři jsou nároční, snažíte se jim připravit ideální podmínky pro jejich práci a pobyt na vašem panství jim co možná nejvíce zpříjemnit. Stavíte jim dílnu, knihovnu či dokonce univerzitu nebo nemocnici, vysadíte les, založíte park nebo vytvoříte jezírko, zvete na panství šašky, aby vaše hosty bavili a svým poddaným dopřáváte různé svobody. A to vše jen proto, aby jste z mistrů dostali co největší zisk.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

Pravidla:

Odkazy:

 

Recenze

  1. Davides9

  2. makeska

  3. klekytom

  4. dajo

  5. sir Thomas Stanley

  6. jakub

  7. Libor

  8. Ranca

  9. Markéta

  10. Petr Holub

  11. LOLO

  12. jerry

  13. Adam

  14. lotr

  15. Michal

  16. Vintersorg

  17. Piškuntál

  18. Juventus

  19. Věrka Cicháková

  20. Richmond

  21. Citron


    Svižná hra s nízkým prvkem náhody a vysokými nároky na hráče. Ti se snaží získat si slávu podporou umělců, kteří jim vytvářejí různě povedená díla. Hra má pevně daný konec a je přehledně rozdělena do kol a fází, v nichž hráči budují své město, lákají nové umělce, najímají kejklíře a stavitele…Výborná zábava a test šedých buňek.

  22. David Cichák

  23. Hrubiduk

  24. zeman


    Die Fürsten von Florenz je jedna z těch her, které nabízejí pestrou paletu prvků, na které se hráči mohou zaměřit, ale jen velmi omezený počet, který si z nich musí vybrat.

    Hráči představují hlavy bohatých šlechtických rodin v renesanční Florencii, které se snaží na svůj dvůr přilákat věhlasné kumštýře a učence, aby právě pod jejich patronátem dokončili svá nejvelkolepější díla. Aby se u nich osobnosti cítily lépe, musí knížata na svých panstvích pečovat o krajinu, stavět budovy a zavádět různé svobody pro poddané. Každý umělec či učenec má trochu jiné požadavky: jeden raději odpočívá v lese, jiný na břehu jezera; pro jednoho je důležitá univerzita či svoboda vyznání, pro jiného svoboda pohybu nebo astronomická observatoř. Některé tyto prvky hráči získávají v dražbě, jiné si kupují za pevnou cenu z banky. Krajiny a budovy mají navíc různý tvar a není vždy jednoduché všechny vměstnat na omezený rastr svého panství! Úsilí se však vyplatí: čím lépe se host na knížecím panství cítí, tím hodnotnější dílo vytvoří. A za díla, stejně jako za některé stavby a další úspěchy, získá hráč vedle peněz i prestižní body, které v konečném vyúčtování odliší vítěze od poražených.

    Na hře se mi líbí právě to množství prvků, ze kterých lze vybírat, na čem postavit svoji strategii. Omezený počet kol (7) a omezený počet akcí na jedno kolo pak zaručuje, že se ze hry nestanou stavitelské závody, na jejichž konci budou mít hráči po vzoru košíkové sice hodně bodů, ale jen nepatrný náskok jeden před druhým.

    Pestrost hry sice pochopitelně zesložiťuje pravidla, ale zdá se mi, že jen pro první vysvětlování – pak už si je člověk rychle zažije. Jiná kapitola je uspořádání původních německých pravidel, která jsem měl k dispozici. Značné množství dopředných odkazů je dle mého názoru znepřehledňuje, případná česká verze by určitě neměla být jen otrockým překladem, ale měla by se pokusit i o lepší strukturu pravidel. Neškodil by nějaký přehled hlavních principů na začátku, na něj by pak z podrobnějšího textu mohly vést odkazy.

    Design hry odpovídá slušnému standardu, na mnoha místech jsou nápovědy, které německy mluvícímu hráči usnadňují zapamatování pravidel. Bohužel umělecké písmo, které bylo použito na veškeré (poměrně četné) popisky hracího náčiní, tento účel poněkud kazí, zvláště s ohledem na českého hráče, který si navíc musí pamatovat nebo po straně vyhledávat významy jednotlivých nápisů. Například ozdobně vyvedené nápisy „“Personenkarte““ (karta osobnosti) a „“Prestigekarte““ (prestižní karta) pak vypadají na první pohled téměř stejně.

    Po prvním vyzkoušení je možná brzy na nějaké závěry, ale ten můj prozatímní zní: chvála, kterou jsem na hru slyšel, zřejmě nelhala. A to i přesto, že jsme hru hráli jen ve dvou (podle pravidel je pro 3 až 5 hráčů)! Ve dvou hra totiž není technicky nemožná, pouze jsou asi méně zajímavé dražby.

  25. Aja_Drakopes

  26. Marta

  27. pogo

  28. Láďa Smejkal

    Líbí se Vám Tetris, často navštěvujete aukční síně, rádi počítáte, odhalujete tajné plány soupeřů a snažíte se z minima vytěžit maximum? Pak neváhejte a vyzkoušejte sice již několik let starou, ale přesto výtečnou hru Knížata Florenská!

    Stanete se šlechticem s vlastním panstvím. Samozřejmě nejste přece takový břídil jako soused od vedle, takže chcete svůj pozemek zvelebit. Zvete k sobě na dvůr různé učence a umělce. Aby se jim lépe pracovalo, studovalo i odpočívalo, stavíte jim dílnu, univerzitu, nemocnici, nemocnici, kapli a další důležité budovy, zakládáte a rozšiřujete zámecký park, lesy a rybníky. Při budování vám může pomoci také jeden nebo více stavitelů. O zábavu se vašim hostům postará skupinka kejklířů. Samozřejmě na Vašem panství také vyhlásíte alespoň nějakou ze svobod vyznání, pohybu i slova. Čím spokojenější jsou totiž vaši zaměstnanci, tím větší díla Vám vytvoří a zaručí Vám tak větší věhlas.

    Ve hře několik pěkných originálních prvků, které se mi velice líbí. Mimo jiné jde o možnost výběru při kupování karet, zajímavý dražební systém, již naznačená možnost hrát „“tetris““ z budov na svém panství. Požitek ze hry zvyšuje u edice Alea tradičně vysoká úroveň herního materiálu. Snad jen naha držet se optimální strategie hry ve druhé fázi jednotlivých kol poněkud omezuje možnosti volby (alespoň ve čtyřech hráčích). Na své si každopádně přijdete při dražbě a plánování, pro které stavby se nakonec rozhodnete. Prostě tato hra se povedla a patří jednoznačně do zlatého fondu moderních deskových her.

    Na závěr ještě pár jednoduchých rad do začátku. Při dražbě je nejcennější kejklíř, špatná není také odlákávací karta. Při hře ve čtyřech hráčích doporučuji nechat na svém panství vytvořit dílo 6 nebo nejlépe 7 umělců. Většinu děl vytvořte až v posledních třech kolech tak, aby měla co nejvyšší hodnotu.

  29. Matěj Baťha

  30. Jezevec

  31. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi