Hrajeme.cz

Halali!

Originální název:
Halali!
Rok vydání:
2000
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 11222 Kategorie: , Štítky: ,

Popis

Vyhledáváte napětí a máte rádi atmosféru lovu? Zkuste jaké to je, být na straně lesa, který bojuje pomocí svých zvířecích chráněnců proti myslivcům, anebo naopak na straně myslivců, když vyjdou na čekanou… Tato desková hra pro dva hráče si podmaní nejen dětské hráče, ale dokáže nabídnout i dospělým velkou dávku taktizování a napětí.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Tindo

    Při hraní této hry jsem měl pocit, že je o výsledku rozhodnuto ve chvíli, kdy se rozloží na stůl. Od deskové hry očekávám v dnešní úžasné době plné úžasných her něco víc než toto.

  2. Adam Walder

    Svižná a zábavná hra. Dost záleží na náhodě, ale ve hře je velice dobře zpracovaná asimetričnost, kdy možnosti lidí a zvířat jsou úplně jiné. Vždycky rád zahraju.

  3. Ronin

    Supr hra pro 2 hráče.

  4. mymoslav

    Před devíti lety jsem s manželkou trávil svatební cestu na Jižní Moravě a naštěstí nám vyšlo kompletně hnusné počasí. Vzhledem k jednostranné zábavě jsme po pár dnech dostali nápad zajet si koupit nějakou deskovku pro 2 hráče. Vybrali jsme hru Halali!, aniž bychom tušili, kolik zábavy si s touto hrou užijeme. Dodnes se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších rodinných her pro dva hráče možná i proto, že každá hra je velmi rychlá, je v ní poměrně dost náhody, ale dá se i taktizovat, zvládne ji i 6ti letý syn. Tato hra odstartovala u mě a manželky lásku k deskovým hrám, která je už 9 let jedním z důvodů našeho spokojeného manželství.

  5. ESE

    Halali je pěkná asymetrická strategie pro dva hráče z nichž jeden představuje lesní predátory (medvědy a lišky) a druhý lidi (myslivce a dřevorubce). Kromě nich se v lese vyskytují ještě neutrální opeřenci (za které můžou hrát oba hráči) a stromy (které překáží při pohybu). Na začátku jsou všechny kartičky otočené rubem nahoru, k jejich odkrývání dochází až v průběhu. Hráči se střídají na tahu, medvědi žerou lidi, lišky žerou ptáky, myslivci střílí všechno, co se pohne, a dřevorubci kácí stromy. Cílem je „sežrat“ do konce partie kartičky za co nejvíc bodů. Hra je na jednu stranu náhodná, na druhou stranu je v ní hodně velký prostor pro strategii. Pokud se mě někdo zeptá jestli Halali nebo šachy, řeknu Halali, protože si u něho taky zapřemýšlím a slabší hráč díky náhodě občas porazí silnějšího.

    PS: Některé lidi ta hra prostě nemá ráda, ale můžou se utěšovat tím, že život je ještě nespravedlivější než Halali.

  6. katemar

    Halali je vcelku zábavná hra pro dva hráče. Neřekla bych, že bych se vyloženě při jejím hraní válela smíchy na podlaze, nebo by mi stoupal adrenalin, ale nenudila jsem se… alepoň na začátku. Pravdou je, že bych tuto hru spíš doporučila dětem než dospělím. Ne že by to dospělé nebavilo, ale tak nějak to není ta pravá hra, kterou bych chtěla probudit soutěživého ducha nebo rozproudit párty. Hra začíná bohužel být opravdu nudná když hrajete už několikáté kolo a dojde vám, že opravdu záleží jen na počátečním postavení lovců aby se rozhodlo kdo vyhraje. A pak se vám třeba taky povede, že jste obklíčení stromama ze všech stran a zachránit vás může jen dřevorubec, který ale vlastní druhá strana. No a to vás může značně demotivovat. Nicméně kresba na kartičkách je opravdu pěkná.
    Takže abych to shrnula, pro děti ano, pro dospělé občas, na párty rozhodně ne.

  7. JayTea

  8. ekyticka

  9. palcice

  10. Silvajs

  11. sully.mich

  12. Wohma

  13. Mirabela

  14. Dastík

  15. Adam Svoboda

  16. peta.nek

  17. esther.f

  18. Wotton

  19. ftoh


    Halali je jednoduchá hra pro 2 hráče jeden se ujme role zvířat a druhý role lidí .Postupně se odkrývá celý les než se však odkryje celý máte za úkol podle své role budto vykácet a vyplenit les nebo sežrat co nejvíc lidí medvědem.

    Hra je převážně oddychová a s velikým prvkem náhody je zde však i prostor pro taktizování hlavně ze strany mislivců.Každý hráč má jiné postavy které se dají unikátně využít Hra má poměrně pěknou grafiku a tak bych jí doporučil hlavně dětem do 10 let.

    +grafika,jednoduchá pravidla,
    -velký podíl náhody,

  20. yeetik

  21. kent


    Představme si hluboký a temný les ve kterém se to zvířaty jenom hemží. Do tohoto lesa se vydá parta „handicapovaných myslivců“ se dvěma dřevorubci. Jejich úkolem je postřílet co nejvíce zvířat a pokácet co nejvíce stromů a přitom zůstat na živu – úkol věru nelehký. V této hře jde totiž o život…. Zvířata jsou totiž mazaná, dokonce i zákeřná a dokážou své pronásledovatele dostat leckdy do pasti. A jen ten nejsilnější a nechytřejší zvítězí.

    Kdo za co hraje

    Jak jsem předestřel v úvodu, hra je čistě pro dva hráče. Tím nechci tvrdit, že ostatní se nemůžou dívat a bavit se, ale hrají jenom dva. Jeden hráč hraje za zvířata druhý za lidi. Zvířat je v této hře hned několik, ale primárně ovládá tento hráč jen zvířata ve své modré barvě což je 6 lišek a 2 medvědi. Druhý hráč, který ovládá hnědé kartičky lidí má k dispozici 8 myslivců a 2 dřevorubce. Již zde je zřejmé, že lidí je víc. Proč tomu tak je, vysvětlím později. No a potom tu máme neutrální kartičky v barvě zelené, které představují kachny v počtu 7 kusů, bažanti, kterých je 8 a 15 kartiček stromů.

    Popis hry a její průběh

    Tato hra má klasický hrací plán čtvercového tvaru, který se rozloží na pevnou podložku (z pravidla na stůl). Na něm jsou vyznačeny hrací pole, které jsou opět čtvercové a pak jsou uprostřed každé strany vyznačeny únikové cesty v oranžové barvě. Na hrací plán se na jednotlivá pole položí lícem dolů hrací kartičky. Ty nejdříve zamícháme, tak aby na ně nebylo vidět a pak se začne s jejich rozmisťováním. Kartiček je 48, zatímco hrací plán má 49 čtvercových polí. To proto, aby bylo možno na začátku hry provést pohyb kartičky a aby se hra jak se říká „rozjela“. Jako prázdné pole, zůstává to prostřední , kde je graficky ztvárněn posed. Nejdříve se hráči dohodnou kdo za koho bude hrát. Modrý hráč hrající za zvířata začíná a pak se hráči střídají v tazích.

    Každý hráč má tyto akce

    • Otočit některou doposud neotočenou kartičku
    • Posunout některou již otočenou kartičku

    Přitom otočit lze kteroukoli doposud neotočenou kartičku, jelikož na ni hráč nevidí a neví zda je jeho nebo soupeřova. Jakmile se začne otáčecí manévr, nelze již během ani po tomto otáčení měnit směr kartičky ani ji dále otáčet.
    Posunutí již otočené kartičky probíhá také podle regulí a s kartičkami nelze pohybovat úhlopříčně , nelze ani jakoukoli kartičku přeskočit či s kartičkami zatáčet. Se stromy se nesmí vůbec hýbat a ze hry je může odstranit jedině dřevorubec. Se zelenými kartičkami bažantů a kachen může pohybovat kterýkoli hráč a lze s nimi táhnout vodorovně i svisle o jakýkoli počet volných polí v daném směru. Pokud hráč táhne se svojí kartičkou (se soupeřovou nelze pohybovat) má tyto možnosti:

    • Myslivec se pohybuje také o libovolný počet polí, kdežto dřevorubec pouze o jedno
    • Liška jako myslivec, tedy o libovolný počet, medvěd jako dřevorubec, tedy o jedno pole.

    Útok, nebo-li LOV

    O co v této hře jde? Především o body. Každá kartička má svoji bodovou hodnotu.

    • Stromy – 2 body
    • Bažant – 3 body
    • Kachna – 2 body
    • Liška – 5 bodů
    • Myslivec – 5 bodů
    • Dřevorubec – 5 bodů
    • Medvěd – 10 bodů

    Rozhodne-li se hráč zaútočit, nebo získat nějakou kartičku, ať už se bude jednat o kartičku neutrální či soupeřovu, lze to zase jen podle regulí.
    Strom může pokácet jen dřevorubec a pokud tak chce učinit, musí být v těsném sousedství stromu, pak v rámci svého tahu provede přesun dřevorubce o 1 pole a vymění kartičku stromu přesunutím svého dřevorubce na místo stromu. Tuto kartu si hráč hrající za lidi položí před sebe a na konci hry mu přinese odpovídají bodovou hodnotu.
    Bažanty a kachny může lovit pouze liška a myslivec. Zatímco u lišky je jedno jak je kartička otočená. Jelikož se může liška pohybovat o libovolný počet polí a chce-li hráč získat kartičku kachny nebo bažanta, musí jí mít v kolmém směru před sebou. Také nesmí být mezi liškou a lovenou kartičkou kachny či bažanta žádná jiná kartička. Takto provede hráč přesun třeba až na konec hracího plánu a vezme si ulovenou kartičku.
    S myslivcem je to horší, neboť je myslivec vybaven puškou a proto je důležité dodržet pravidla pro otáčení kartiček. Myslivec tedy může ulovit jakékoli zvíře (tedy i medvěda), ale pouze v tom směru do kterého směřuje jeho puška (viz. v úvodu zmínka o handicapu). Proto během otáčení, zjistí-li hráč že se jedná o kartičku myslivce, nelze měnit směr ani s kartičkou otáčet. Pokud je tedy myslivec otočen správným směrem, nebrání mu už nic v cestě a zvíře je jeho.
    Medvěd loví pouze myslivce a dřevorubce a jeho pohyb je ztížený tím, že se může pohybovat jen o jedno pole.
    Pokud se během hry stane, že se některá „živá“ kartička ocitne v zajetí stromů, musí tam po celou dobu hry zůstat, nevysvobodí-li ji během hry dřevorubec.

    Závěrečné tahy a konec hry

    Jakmile se otočí poslední, doposud neotočená kartička, dostane se hra do své závěrečné fáze. Od této chvíle má už každý hráč k dispozici pouze 5 tahů během kterých může z lesa vyvést přes cestu – oranžové pole ven, své „svěřence“. Takto vyvedená kartička se mu počítá do konečného sčítání. Kartičky lze z hracího plánu vyvést podle stejných regulí jakými je upraven pohyb. Čili medvěd s dřevorubcem mohou jen o jedno pole, myslivec a liška mohou přes celý hrací plán. Pokud se stane, že se otočí poslední kartička a jeden z hráčů už nemá ve hře žádné své vlastní kartičky, skončí hra v tomto okamžiku.
    Po skončení hry se začne počítat. Kdo má nejvíce bodů, vyhrává. Jelikož se může stát, že je hra nevyrovnaná, doporučuje se hrát na dvě kola, s tím že se role hráčů vymění a počítá se výsledek z obou kol.

    Dojmy a postřehy

    Hra je zábavná i rychlá a pokud to situace dovolí, dá se také taktizovat. Nicméně systém náhodně položených kartiček hru řadí mezi čistě oddechové hry, založené na principu náhody. U hry je však spoustu legrace a vzhledem k tomu, že zde nejsou žádné texty, můžou si ji zahrát i malé děti. Nicméně různé druhy pohybu jednotlivých kartiček a jejich různá bodová hodnota zase tak pro malé děti není. Čili, pokud si hru jen užít a nezáleží mi na výsledku, lze ji hrát i s předškolákem. Pokud však beru hru vážně a bojuji ze všech sil o co nejlepší výsledek, pak doporučuji varovného soupeře. To pak dostává hra úplně jiný náboj. Princip hry je jednoduchý tak jako pravidla. Hrací plán a komponenty jsou kvalitní a zatím se přes desítky odehraných partií nic nadměrně neopotřebovává. Hru určitě doporučuji i pro náročné, jako vhodný doplněk legrace a zábavy.

  22. Fruiko

  23. Terw

  24. czechpastor

  25. mraky

  26. Shadow

  27. Jan

  28. Matteso

  29. sakul

  30. medvedmac

  31. ratwin

  32. mzprx

  33. tenista

  34. Erumoico

  35. Kitty

  36. Tristaver

  37. Semiš

  38. fasz

  39. luciáš

  40. klato

  41. ravenka

  42. murdochay

  43. tondakolik

  44. Gandalf

  45. The Hammer

  46. pav

  47. aneken

  48. nency

  49. maf


    Tuto hru si vybral můj osmiletý syn a velmi se mu líbí, musím však konstatovat, že hra není vyvážená a náhoda hraje také velkou roli. Např. pokud se medvědi odkryjou na začátku hry pak většinou vyhrajou zvířata, pokud naopak hrací pole ovládnou myslivci (jako věže na šachovnici), nemají zvířata šanci. Jako oddychovka a pro děti je to dobrá hra.

  50. kaplanka

  51. deril

  52. Lontheo

  53. HomeBoy

  54. ghoston

  55. standa

  56. Mirek

  57. Ratman

  58. Ladik81

  59. Don Aqila

  60. Hapina

  61. Aldomoro

  62. jpmce

  63. Mick

  64. Matthew

  65. danielraska

  66. arne

    Většina hráčů si pravidla přiložená ke hře vyloží po svém, přesto si myslím, že by u této zajímavé hry stálo za to upřesnit jejich znění. Neznám znění originálu a tak nevím, zda jde o nepřesnost překladu, nebo o nejednoznačnost výkladu v originálu. Jde o toto:
    – cílem hry není „“ulovit nepřítele““, ale dosáhnout max.počtu bodů
    – hra nekončí když je „“otočena poslední kartička““, ale po skončení závěrečné fáze hry
    – i v závěrečné fázi hry se hráči střídají po 1 tahu (uvést pro přesnost)
    – neškodilo by zdůraznit, že „“posunout některou již otočenou kartičku na jiné místo““ znamená buď přesun na volné místo, nebo na místo úlovku. Vznikají diskuse o tom, zda v tahu, kdy dochází k zaujetí pozice pro útok lze rovnou útok uskutečnit, nebo jde o samostatný tah. Příklad: posunu lišku k poli sousedícímu s polem s kachnou a hned ji v tomtéž tahu ulovím, nebo k tomu potřebuji další tah???
    Jinak si myslím, že jde o hru, kde v důsledku vlivu náhodného rozložení karet mají šanci i hráči, kteří nedokáží využít prostor pro taktizování tak jako soupeř. To činí hru zajímavou i pro „“nevyvážené páry soupeřů““.

  67. Lukas


    Túto hru som vyhral a som veľmi s ňou spokojný. Na začiatku, keď ju rozbalíte vidíte len hrací plán a 48 kartičiek, ale samozrejme hru nemôžem hodnotiť, že je tam málo vecí. Sú tu dve také „“rasy““ a to sú zvieratá a ľudia. Zvieratá majú dvoch medveďov ktorí majú cieľ útoku poľovník a drevorubač, potom majú ešte zvieratá šesť líšiek ktoré majú cieľ útoku neutrálne kartičky, sú to kačky a bažanty. Ľudia majú dvoch drevorubačov ktorí majú cieľ útoku stromy, potom tvoria ľudia ešte ôsmich poľovníkov ktorí majú cieľ útoku líška, medveď, kačka a bažant. Ale poľovníci strielajú len v smere pušky a tento smer sa nemení!!! Táto hra ma veľmi zaujala, pretože každá postava má iný cieľ útoku a preto toto robí HROU, dávam jej hodnotenie 5 pretože je to najzábavnejšia hra akú kedy som videl.

  68. MM

  69. Petr


    Zdravím všechny přiznivce deskových her,

    Halali jsem koupil hlavně ze dvou důvodů. Kvůli vhodné věkové kategorii (jako spoluhráče můžu využít zatím jenom jedno dítko, zbylá havěť je moc malá) a druhým důvodem je naprosto dokonalý obrázek na krabici, ten se opravdu povedl. Koupil bych ji asi i tak, protože je těžké najít dobrou hru pro dva hráče pro mladší děti, takže zkouším v podstatě všechno a tahle hra je trefa do černého.

    Celkové provedení hry je opravdu moc pěkné a hlavně oceňuji jeho vtip (co říkáte například té hlavni vyčnívající z posedu ve středu hrací plochy – dost dobrý detail). V oblasti designu bych vytkl jednu drobnost. Kartičky jsou sice z tvrdšího papíru, takže zlomení nehrozí, ale už u hodně z nich se nám podařilo odloupnout nebo poškodit rub, takže u některých kartiček poznáme, že to je bažant a podobně. Vzhledem k doporučenému věku hráčů a předpokladu trochu neopatrného zacházení by to chtělo jinou hranu na kartičkách nebo alespoň pár náhradních či doplňujících pro zpestření hry jako například přidat jednoho medvěda pokud hráč je výrazně mladší a podobně, nebo univerzálního myslivce a tak dále.

    K průběhu hry se přiklánim k těm co tvrdí, že až příliš závisí na náhodě. Především medvědi a lišky jsou na tom aslespoň při našich hrách dost špatně, ale hra přináší spoustu komických situací a člověk se opravdu dobře pobaví a to je to podstatné. Taktizovat se dá s ohledem na rychlost hry a částečně omezený pohyb až překvapivě komplexně.

    Oceňuji tedy především vtip a taky celkem rozumnou dobu hraní jedné hry, za 30 minut je to dohrané a to si většina z nás umí najít a děcka vydrží pozornost.

    Doporučuji všem.

    S pozdravem
    Petr

  70. damor

  71. Krapnik

  72. Lobo


    Tato hra je výbornou zábavou pro dva. Hra mi vzdáleně připomíná šachy nebo dámu, ale je daleko lepší. Zde totiž hraje také značnou roli náhoda, se kterou se musí počítat. Hra má velice povedené ilustrace a také provedení návodu je kvalitní. Vřele doporučuji.

  73. aMPY

  74. Víťa

  75. deeDee

  76. eklp fistronek

  77. javari

  78. vládceCitadely

  79. Veena

  80. Míííla

  81. paladin91

  82. rix

  83. lenka

  84. Dodo

  85. GK_voyger

  86. danissimus

  87. borivoj

  88. bl

  89. Robert

  90. Majak

  91. -grizzly-

  92. Tony


    Moji děti tuto hru hrají velmi rády, já ji na chuť nepřišel, jen málokdy se objeví takové rozložení, že lze něco vhodnými tahy zachránit, při většině her jedna strana získává od počátku obrovský náskok (i když pokaždé jiná a to zpravidla ta druhá než vaše :-). Mé hodnocení: Hezká hříčka pro děti od 4 do 12 let.

  93. matys

  94. Pecky

  95. Markéta

  96. Malič

  97. Shako

  98. Pelly

  99. Macho

  100. Peter Liska

  101. Mirka

  102. Flamberg

  103. jerry1989

  104. Anonym

  105. Turbomyšák


    Halali je fascinující hříčkou pro dva hráče. Jejím velikým kladem je právě asymetrie síly obou stran. Je pravdou, že velkou měrou se na hře podílí i náhoda, především na straně lovců, protože těžko po úvodním rozdání ovliníme postavení ostatních karet, především tedy postavení medvědů a lovců, které je mnohdy velmi klíčové pro celkový výsledek. Ovšem díky pohybu ostatních zvířat (především tedy bažantů a kachen) se do hry dostává obrovské množství taktiky a varianty vzájemného blokování a vytváření pastí. Při takovýchto asymetrických hrách je logické, že pro celkový výsledek je nutné dvě hry – každý si zahraje za obě strany. Perfektní hříčka.

  106. Sekac

  107. Adam

  108. Darn


    Po značném množství odehraných partií musím konstatovat, že vliv náhody v této hře je natolik markantní, že většina partií se zvrhne v pouhé obracení kartiček, kdy je už od začátku jasné, která strana zvítězí. Při této hře si člověk naprosto jasně uvědomí, co je to bezmoc a beznaděj. A protože se to až příliš často stává v prvních partiích, kdy se snažím hru někomu vysvětlit, tak většina lidí už na druhou partii nemá ani náladu.

    Občas se sice stane, že rozmístění kartiček vytvoří prostor ke kombinační hře a potom může být Halali! opravdu zajímavou hrou, bohužel tato situace nenastává ani v 50% partií.

    Verdikt – hra má hezkou myšlenku a ocenil bych na ni především to, že je nesymetrická (každý hráč má k dispozici jinou „“výbavu““). Rozhodně je velice příjemně graficky ztvárněná (pro někoho možná infantilně, ale mně se to líbí). Jenže v hezkém obalu se nachází hra s příliš velkým podílem náhody…

  109. murphy


    Souhlasím s oběma předchozími recenzemi, jen bych zdůraznil opravdu vysokou roli náhody. Např.: jelikož může stromy kácet pouze hráč za lidskou stranu, může se poměrně snadno stát, že hráč za les má jednoho z medvědů (v horším případě oba – ale to se nám ještě nestalo) odříznutého stromy od zbytku herního prostoru atp. Nicméně hra je velmi zábavná, se zdařilým designem, příjemně svižná (40 min. na krabici je spíše horní hranice) a samozřejmě skladná. Vzhledem k nedostatku kvalitních her pro dva na našem trhu musím dát 4 (přeci jen – např. karetní osadníci si zaslouží víc).

  110. Tarenor

  111. Brontik

  112. leech

  113. lotr

  114. tučňák

  115. Droll

  116. Robert

  117. Luko

  118. J.R.


    Idealni rychla hra pro dva hrace, ktera se hodi na horskou chatu ke krbu a vinu. Pokud chcete neco delsiho na dlouhe zimni vecery, vemte si s sebou jeste jine hry.

  119. Katka Girgensohn

  120. Martin Blatný

  121. Agáta

  122. Láďa Smejkal


    Málokterá hra pro dva v sobě skrývá tolik zábavy jako Halali. Hra je výjimečná především tím, že každý hráč má své kameny, které mají jiné možnosti tahu a částečně také jiný cíl. Tento herní princip není zdaleka běžný a málokdy je tak dobře vyvážený jako zde. Když jsem Halali hrál poprvé, prohrál jsem postupně za obě strany a ne jednou…

    Po rozbalení krabičky rozložíme hrací plán a vykouknou na nás pěkně ilustrované kartičky se stromy, kachnami, bažanty, liškami, medvědy, lovci a dřevorubci. Na první pohled se může zdát, že jste omylem sáhli po hře pro malé děti. Ano pravidla zvládnou i menší děti, ale nelekejte se, při Halali se rozhodně nebudou nudit ani dospělí! Po přečtení pravidel můžete získat dojmu, že je to vlastně snadné a celé dost o náhodě. Ale zdání klame. Ve většině partií skutečně vyhrává ten lepší a ne ten šťastnější lovec.

    O co vlastně jde? Jeden ze soupeřů hraje za lovce a dřevorubce a tudíž loví zvěř a kácí stromy, druhý se stává „“pánem džungle““ a vede do boje proti lovcům lišky a medvědy. Ti loví kachny a bažanty a medvědi nepohrdnou ani člověkem. Na začátku hry se kartičky zamíchají a rozloží na hracím plánu jako pexeso s jedním prázdným polem uprostřed. Hráč, který je na tahu vždy buď pohne některou z kartiček, se kterými smí hrát nebo otočí další kartičku lícem nahoru. Po odkrytí poslední kartičky nastává závěrečných pět kol, během kterých se hráči snaží vyvést co nejvíce svých kartiček ven z lesa. Pohyb kartičkami se řídí přesnými pravidly, stejně tak způsob lovu. Nejtěžší to mají lovci. Každý z nich se prostě objeví s flintou namířenou jedním směrem a běda mu, když ho medvěd přepadne ze zad…

    Všechny kartičky mají svoji bodovou hodnotu odstupňovanou od 2 bodů za každý strom a každou kachnu až do 10ti bodů, kterými je oceněno ulovení medvěda. Úspěšnějším lovcem je ten hráč, jehož bodový součet za ulovené nepřátele a vyvedené vlastní kartičky má vyšší hodnotu.

    A která strana že je silnější? Promiňte, ale já to prostě nevím. Dlouho mi připadalo, že ta, za kterou hraje můj zkušenější soupeř… Ještě jsem vás nepřesvědčil? Zkuste a uvidíte, rozhodně nebudete litovat!

  123. Matěj Baťha

Přidat recenzi