Hrajeme.cz

Formule D

Originální název:
Formula D
Rok vydání:
1991
Počet hráčů:
2 až 10
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Popis

Staňte se na chvíli manažerem stáje formule 1.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, ,

Autoři

,

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her

Recenze

  1. cinan

    pro mně nejlepší závodní a asi jediná dobrá hra se sportovním námětem 🙂

  2. eMdzeJ

    Asi nejlepší závodní hra s autíčky, kterou jsem kdy hrál. Skvělá atmosféra a kopec legrace. A kopec legrace se násobí počtem hráčů. Ideální počet pro správné soupeří je šest lidí, ale zábavná bude i ve třech lidech. Tuhle hru mají rády i menší děti a klidně si jí zahrají i pod hranicí deseti let. Hra má překrásné zpracování a možnost řazení posunem páčky je super. Jediná škoda je, že v základním balení je jeden okruh pro F1 a jeden pro undergroundové závody a jakékoliv dokoupení dalších se rovná investici, jak do nové hry. Ale kdo se zamiloval do deskovek, tak ví, že to není levný koníček a tak se nedá nic dělat. 🙂

  3. milan.slezak@email.cz

    pěkné grafické zpracování, taktické možnosti

  4. Pedestrian

    Vždycky jsem chtěl být automobilový závodník, a tady jsem dostal přímo kokpit formule 1 🙂
    Výborná záležitost pro větší partu. Na této hře miluju řazení

  5. Pavel Kosík

  6. AntonGorodecky

  7. Deth

  8. Savager

  9. Joe

  10. darwin

  11. Lada

  12. WereWolf

  13. JohnO.O

  14. speedy

  15. No.10

  16. The Hammer

  17. Aron

  18. dajo

  19. Skywalker

  20. Mick

  21. qcpx

  22. Yuri

  23. fojtik

  24. jakub

  25. eklp fistronek

  26. Arvi

  27. paladin91

  28. Malicka

  29. Skymessenger


    Konečně jsem našel zase změnu oproti Bangu, Mamma mia, Osadníků, Carcassone…
    Formula Dé je skvělá závodní hra, ktrá má skvěle vymyšlená pravidla, takže mezi sebou nejsou žádné hádky, jestli je to tak či onak, a skvěle se u ní zasmějeme. Kdo má rád hry na delší dobu, dokáže riskovat, má rád závodní hry… určitě se u této hry skvěle pobaví a zazávodí si jak v pravé Formuli 1 :).

  30. Elwen

  31. Shako

  32. Jone

  33. Emily


    Super zavodni hra, kterou muzu doporucit, kdyz chcete neco jineho nez Osadniky, Cayluse…I kdyz je to hazeci hra (6 kostek=6 prevodovych stupnu, kolik hodite, tolik se posunete po zavodni plose) az tak o stesti to neni, zalezi na taktice, risku a stesti je na poslednim miste.
    Cim vice formuli v zavode, tim je hra zajimavejsi.
    V zavode prichazite o brzdy, mate sjete pneumatiky, poskozeny motor a karoserii..a ty se skrtaji.System skrtani by mohl byt vyresen lepe nez skrtani na papir a nasledne gumovani. Pokud prijdete napr. o gumy, zavod nedojedete.
    Plastove formule mi nejprve pripadly osklive, ale asi jsem si uz zvykla. Hra slavi uspech, jak se kazdy snazi zajet co nejlepsi zavod, je to radost ji hrat. V posledni zatacce se klidne muze rozhodout, kdo vyhraje. Dulezity je kazdy tah, spravne zarazeni rychlosti..Napinava do posledni chvile (tedy pokud mate stale formule na trati)
    Nevyhodu vidim v tom, ze napr. po 5. hrani stejne trasy uz vite, na co si mate na trase dat pozor, jak zatacku nejlepe projet a uz to neni tak zajimave. A take zalezi, jak si upravite cas, ktery hrac ma na svuj tah. Pokud je to neomezene, kdy si hrac muze vsechny varianty (jestli to vezme po vnejsim okruhu, nebo po vnitrnim) vypocitat,) tak to take ztraci na kouzlu. Pilot F1 se take musi rozhodovat okamzite 🙂 Navrhovala bych presypaci hodiny..

  34. jayjay

  35. Bobr

  36. Panzer

  37. kvetinka

  38. plazec

  39. MacD

  40. Thelonius

  41. Richmond


    Závodní hra Formule Dé je určena pro 2-10 hráčů, kteří mají chuť pustit se do nelehkého souboje na originálních okruzích, kde se prohání i skuteční jezdci F1.

    Balení obsahuje 2 tratě – Monako a Zandvoort 1. A je to myslím velmi dobrý nápad, protože obě reprezentují odlišné charaktery. Zandvoort 1 je poměrně rychlý okruh a pro úvodní seznámení s hrou ideální. V Monaku na Vás čeká množství zatáček, které prověří Vaše strategické schopnosti. Jaké schopnosti? Formule Dé, ač má poměrně značný podíl náhody, umožňuje pilotům formulí zvolit různou taktiku nastavení rychlostního stupně. Pro každý rychlostní stupeň je určena jiná hrací kostka s různě odstupňovanými hodnotami. Takže na 1.rychlostní stupeň můžete hodit pouze 1 nebo 2. Naopak při zařazeném 6.rychlostním stupni na Vás čekají hodnoty v intervalu 21-30. Řadit můžete směrem nahoru vždy o jeden stupeň, směrem dolů až o čtyři. Ovšem podřazení o víc jak jeden stupeň Vás zase „stojí“ palivo. Každý vůz totiž má na startu určitý počet tzv. wear points, což jsou body, které je možné „spotřebovat“ v určitých situacích. Jedná se o body za karosérii, motor, palivo, brzdy a pneumatiky.

    A teď se dostáváme k tomu, proč je Monako obtížnější trať. Každý zatáčka má stanovený minimální počet stopů (zastávek), které musí vůz uvnitř jejích hranic absolvovat. Pokud se tak nestane, musí pilot použít různý počet bodů za pneumatiky či brzdy. Může se tak stát, že vůz vůbec nedojede do cíle! A právě v Monaku je hodně zatáček s 2 povinnými stopy a dokonce i jedna se třemi.

    Závod se jede na 1, 2 nebo 3 kola, přičemž pro každou variantu jsou trochu jiná pravidla. Rozšířená pravidla navíc vkládají do hry prvek počasí, volbu typu pneumatik atd. Závod na jedno kolo se hraje v případě účasti 6 vozů zhruba 45 minut, což je slušně dlouhý zážitek. A zážitek to opravdu je.

    Je možné dokoupit ke hře další tratě, který je velká řada. Dokonce existuje i trať Zandvoort 2, kterou je možné přiložit k trati Zandvoort 1 ze základní sady, a vytvořit tak jeden megaokruh. Grafické provedení tratí je rozporuplné. Samotná trať je provedena velmi pěkně a přehledně. Také grafika okolí tratě vyvolává pocit autenticity, ovšem celý dojem trochu kazí poměrně velké kresby postav s těžce infantilním nádechem. Závodní formule (v počtu 10) jsou spíše menší velikosti, aby odpovídali políčkům na trati. Jsou také barevně odlišené (vždy 2 stejné barvy pro týmovou soutěž) a to jak barvou podvozku, tak i barvou spoilerů, takže je možné vozy různě barevně kombinovat. K dispozici jsou i pěkně provedené materiály pro záznamy různých poškození a aktuálně zařazených rychlostí.

    Doporučuji pro hraní získat z internetu modifikovaná pravidla, především pro projíždění zatáček.

  42. Amarth

  43. pogo

  44. Martin Blatný

  45. Ratty

  46. otakar zatřepálek

Přidat recenzi