Hrajeme.cz

Superfarmář

Originální název:
Super farmer
Rok vydání:
1943
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena hlavně pro děti. Mohou jí hrát ale také dospělí mezi sebou a přitom se dobře pobavit.
Doba hraní:
Krátká hra do 30 minut

Katalogové číslo: 11384 Kategorie: Štítek:

Popis

Už před 50 lety přišla první verze Super farmáře a stále se hraje a bude hrát, protože… když získáš šest králíků, můžeš je vyměnit za jednu ovci anebo za malého psa, protože jedině ten ochrání tvé stádo před liškou.

Pravidla hry se opírají o zásady matematiky a logiky, nutí hráče počítat, předvídat, plánovat a kalkulovat s riziky. Hru tehdy vymyslel dávno známý matematik Karol Borsuk a dodnes hrou učí děti i rodiče strategicky myslet. Nebo vůbec myslet.

Hra Super farmář je určena pro 2–6 hráčů, ve verzi de luxe, která má novou grafiku, 4 hráčské desky s ohradou a figurky pejsků, si zahrajete ve 2–4 hráčích.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Míra složitosti

Výrobci

Rok vydání

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Orel91

    Tuhle nenáročnou hru vnímám spíše jako zpestření či odreagování po náročných hrách. Hodem dvou kostek určujete, jaká zvířata se vám budou v chovu pářit či jestli vás nenavštíví vlk s liškou a všechno vám nesežerou.
    Hra procvičuje základní matematiku a je dobrá pro mladší hráče, u kterých rozvíjí i základní logiku (přece jen hru vytvořil matematik), nicméně se u ní zasmějí i dospělí.
    Hrál jsem hru jak s dětmi, tak s intelektuály a pokaždé jsme se zasmáli.

  2. rokoko73

  3. Martin

  4. Jan

  5. palcice

  6. peta.nek

  7. Alma

  8. bumbrlik

  9. Hippo

  10. Lada

  11. Alf

  12. mysula

  13. pekyna

  14. vojtadd

  15. omas

  16. lcl

  17. Dušan Takáč

  18. pav

  19. Zedka

  20. patrmont

  21. deril

  22. sehes

  23. JSat

  24. danielraska

  25. eklp fistronek

  26. rix

  27. Shako

  28. Penguin

  29. rejčl

  30. Barbarra

  31. Asindor

  32. dana

    Hru hraje celá naše rodina (děti 5, 7 a 13 let). Baví se rodiče i děti. Vzhledem ke značnému podílu náhody se vítězství stěhují celkem rovnoměrně.
    Cílem hry je získat stádo domácích zvířat, ve kterém je od každého druhu minimálně jeden kus. Hází se dvěmi dvanáctistěnnými kostkami, na kterých jsou obrázky zvířat. Pokud padnou 2 stejné obrázky, získáváte jedno zvíře daného druhu, pokud máte již například 3 zvířata stejného druhu a padne na jedné kostce toto zvíře, vytvoří se vám celkem dva páry, které vyprodukují 2 další jedince. Protože pravděpodobnost, že hodíte na obou kostkách stejné zvíře, se liší podle druhu zvířat, můžete si další druhy v určitých poměrech vyměnit za ta zvířata, kterých máte dostatek. Hra procvičuje matematické uvažování. Za 6 králíků je jedna ovce. Za 2 ovce jedno prase, atd. Děti nejprve směňují zvířata podle přiložené tabulky, ale postupně dokáží vydedukovat i poměry, které na tabulce nejsou zapsány. Procvičují si tak násobilku a logické uvažování a navíc se jedná o zajímavou přípravu na pozdější studium rovnic. Protože se na kostkách vyskytuje i rizikový faktor v podobě šelem, hra docela slušně simuluje skutečné podnikání. Je třeba zvažovat rizika, rozumně investovat…
    Přitom hru pochopí i předškolní dítě, zvláště poté, co se po nějakou dobu účastní jako divák. Pro zaměstané rodiče bych doplnila, že hra není časově nijak náročná a zábavu si užijí i dospělí.

  33. Adam

  34. Šatra

  35. Matěj Baťha

Přidat recenzi