Hrajeme.cz

Age of Mythology

Originální název:
Age of Mythology
Rok vydání:
není známo
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

V Age of Mythology se setkáte se stejnými prvky a herními možnostmi jako na PC, prožijete podobná dobrodružství a akci avšak s tím rozdílem, že „“drancovat““ nebudete počítač, ale soupeře na druhé straně stolu! A pokud si myslíte, že to bude něco lehkého a vy za hodinku vyhrajete, nenechte se mýlit. Stolní podoba si vzala od svých počítačových vzorů perfektní herní koncept a ideální vyváženost mezi komplexností a samotnou dobou hraní.
Budujte silnější ekonomiku, armádu a město! Buďte schopnější než ostatní hráči a držte v rovnováze růst svého národa s obranou a dobře časovanými útoky. Jen tak máte šanci pokořit soupeřící armády a civilizace a stanout tak na úsvitu nového věku….!

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání
Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci
Autoři

– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. jarmuk

    Krásné figurky, ale špatně se poráží římani.

  2. Archos

  3. Milosh

  4. WooDoo1208

  5. Stenod

  6. Sierpe

  7. doom48


    Verdikt: Age of Mythology je hardcore hra pro všechny stratégy. Sice vám zabere strašně dlouho, ale je plná možností pro strategii a napínavých soubojů.

    Celou recenzi čtěte na:

    https://skilltime.blogspot.com/2009/02/age-of-mythology.html

  8. Jan

  9. Guelin


    AoM je hra od studia Eagle Games. Hráč se vžívá do role vůdce jednoho ze tří rozdílných národů a snaží se porazit ostatní. Tato hra vychází z úspěšné počítačové předlohy a snaží se převzít její aspekty s realtime strategie. Musím říct, že vcelku úspěšně. V tomto ohledu je lepší snad jen Warcraft.

    Co tedy hra obsahuje. Začnu od krabice, která je na dnešní dobu velká tak akorát a je nádherně zpracovaná. Po otevření se na nás vyhrne spousta figurek, kartiček a žetonků. Vezmu to heslovitě.

    – 300 figurek třiceti osmi druhů. Figurky jsou vcelku pěkně udělané (i když do figurek z World of Warcraft nebo Descent mají hodně daleko), bohužel je na nich vidět hromadná výroba a tak strávíte nějaký čas pilováním.
    – 213 hracích karet, 71 pro každý národ. Rozdělené do tří druhů: battle, random a permanent.
    – 4 karty vítězství
    – 14 druhů staveb a 6 druhů země.
    – 8 hracích kostek
    – 150 kostiček, které znázorňují suroviny
    – 6 hracích desek (2 pro každý národ)

    Po rozbalení krabice, vybalení komponentů a rozložení hry se můžete pustit do hraní. Jak jsem již zmínil, hráč se vžívá do role vůdce jednoho z těchto národů: Řekové, Egypťané nebo Seveřané.

    Jedno kolo hry sestává z šesti částí:
    1) umístění bodů vítězství na jednu ze čtyř karet (Won the last battle – hráč tento bod získává po bitvě, kterou vyhraje, Most buildings – kdo má na konci postaveno nejvíc budov tak vyhrává tyto body, Largest army – kdo má na konci nejvíc figurek, tak vyhrává tyto body, Wonder – kdo jako první postaví div světa dostane tyto body). Na konci hry se body rozdělí a hráč s největším počtem bodů vyhrává.
    2) Výběr akčních karet (hráč si vybere z permanent – ty si vybíráte jak chcete nebo random – náhodné lízání)
    3) Hraní akčních karet. Ve hře existuje 7 druhů karet: Explore při které objevujete nová území; Gather kdy sbíráte suroviny; Build je karta pro stavění budov; s kartou Recruit rekrutujete armádu; Trade karta vám umožní obchodovat s bankem. Předposlední kartou je karta Next age, díky které můžete postupovat do dalších věků, které jsou ve hře čtyři. Postup do dalšího věku vám zvýší počet karet na ruce a umožní vám rekrutovat unikátní hrdiny. Pro postup do dalšího věku musíte zaplatit určitý počet surovin. Úplně posledním typem akční karty je Attack, díky níž útočíte na soupeře. Přitom si můžete vybrat tři cíle útoků: buď útočíte na město a ničíte budovy nebo na území, pleníte úrodná místa a berete si je pro sebe nebo útočíte na soupeřovi zásoby.
    4) Limitování surovin, kdy můžete mít pouze 5 kostiček od každé suroviny. Když máte sklad, tak můžete skladovat 8.
    5) Odhození karet, které nechcete pro další kolo používat.
    6) Jako poslední část tahu je přesunutí značky začínajícího hráče, který pak pokračuje stejným způsobem.

    Hra končí jedním ze dvou způsobů. Buď rozdělením všech bodů vítězství nebo postavením divu světa. Hra se hraje celkem svižně a při hraní se málokdo stihne nudit. Mínusem jsou ale souboje, které jsou neskutečně o náhodě. Probíhají tak, že tajně zvolíte jednotku a pak hodíte počtem kostek zobrazeným v levém horním rohu karty jednotky, přičemž se bere jenom výsledek 6. Je pravda že některé jednotky mají bonusy do počtu kostek proti jednotkám jiným, ale i tak jsou souboje největším mínusem celé hry.

    Základní hra je pro 2-4 hráče a má se hrát něco kolem tří hodin.

    Shrnutí:
    + grafické zpracování
    + 3 rozdílné kultury
    + úspěšné přenesení RTS (realtime strategie) na váš stůl
    + množství strategií a stylů hry

    – souboje
    – vyšší cena

    Hra se dá v pohodě zvládnout do tří hodin. Hráli jsme to ve třech a ještě jsem to vysvětloval dvěma lidem, kteří to hráli poprvé. Zvládli jsme to za tři hodiny.

  10. sir beki

  11. Eyron

  12. Tristaver

  13. Rybka


    Ještě jsem nenapsala žádnou recenzi ke hře, tak jsem se rozhodla, že taky trošku přispěji. Zvlášť když si zdejší recenze velmi ráda čtu než koupíme nějakou hru. AoM byla naše 1. extra hra, která nás do světa deskovek doslova vtáhla. Koupili jsme ji před pár lety tehdy 11ti letému synovi, kterého v té době mytologie dost zajímala. Ani cena nás neodradila, v krabici je totiž obrovská spousta nádherného materiálu. Spousta figurek, karet, kartiček, kostiček, hrací desky. První hra nám ovšem zabrala asi 7 hodin, než jsme se vším prokousali. Velká nevýhoda je ovšem, že veškerý text na kartách i jinde je v angličtině. Syn mi překládal a po několika hrách si to člověk zapamatuje, takže později už to nevadí. Další mínus ale bylo, že výrobce(či kdo) sice přidal česká pravidla, ale z 15 stránek pravidel v AJ je zhustil na 7 stránek v češtině- text je tak drobný, že se nedá ani číst. Museli jsme si je přepsat a vytisknout.
    Samotný herní systém je dobrý, musíte plánovat, často ale nevíte co dřív – najmout bojové jednotky, stavět budovy, či snad zaútočit na spoluhráče a o něco ho připravit…Právě ty boje se nám ale líbí z celé hry nejméně, vadí nám naprostá náhoda a že kvůli tomu může hráč se slabou jednotkou klidně rozprášit soupeřovu skvělou jednotku. Takže se bojům spíš vyhýbáme.
    Výhodami hry je pokaždé trochu jiná strategie, protože si vylosujete 1 ze 3 různých národů, chodí vám různé karty a vyberete si zda se soustředíte na budování armády či města aj. Cílem hry je získat co nejvíce vítězných bodů v podobě červených kostiček.
    Skvělá je též grafika a zpracování a množství materiálu. Akorát v krabici nejsou žádné sáčky ani oddíly na tu spoustu komponent, tak jsme si museli vypomoct sami nějakými krabičkami.
    Po této hře se naše malá sbírka her rozrostla o další výborné hry, takže AoM už nehrajeme tak často. Jinak ale doporučuji.

  14. Maara

  15. speedy

  16. No.10

  17. Last_Elf

  18. Beldobin

  19. Bruno

  20. Jouda

  21. Kubajs

  22. The Hammer

  23. qwertzu


    Velmi dobrá hra – vrelo doporučujem ! Je tiež dosť rozsiahla, preto rozsiahly komentár 🙂
    MÍNUS
    Síce som bol najskôr prekvapený zložitosťou prvej prípravy figúriek (všetky v „“plástoch““, treba oddeliť (jednému hrdinovi sa odtrhli nohy :D)) a kartičiek apod., a takisto zložitosťou pravidiel. No teda návodu. Kým som ho pochopil bolo to asi 2-3hodiny, ale keď som ho vysvetľoval ja bolo to za 10 minút 🙂 ešte by sa dala vytknúť dlhosť hry, tzn. skoro nikdy sa nám ju nechce alebo nestihneme dokhrať do konca, čo ovplyvňuje aj to, že niekedy keď ma na konci niekto v niečom výrazne predbehne, celá moja snaha je nanič a zvyšok dohrávam, len aby bolo. a je škoda, že u nás niesú rozšírenia. hmmm, ešte nejaké drobnosti by sa našli, ale to už nieje podstatné
    PLUS
    Ale hra sa naozaj oplatí. Toľko figúriek, s ktorými sa nedá nevymyslieť nič nové, toľko kariet, také strategické možnosti… Navyše je celkom dobrý systém bojov, lebo aj najslabší vojačik môže poraziť najsilnejšiu obludu. Je to vlastne aj mínus, ale myslím si, že prevažuje plus a keby to veľmi vadilo, ľahko to zmeníme. To je ďalšia vec – pri troche kreatívnosti si hru upravíte podľa vlastných túžob – čo ale netreba, keďže je to vynikajúca hra, ktorú s ostatnými stále hráme a stále nás baví !

  24. Kachni

  25. aneken

  26. Tharr

  27. Judith

  28. Shade

  29. dajo

  30. rudys

  31. tomas.volny

  32. Ota

  33. Marcus

  34. HomeBoy

  35. Lister

  36. Ladik81

  37. Aldomoro


    AoM je velmi kvalitní hra s nádherně graficky provedenou krabicí, skvělými figurkami, hracími destičkami pro jednotlivé hráče a zcela vyhovujícími ostatními komponenty. Samotný herní systém je také výborný a celkem originální. Pouze nám vadí řešení bojů a jejich zdlouhavost a proto také ubírám půl hvězdičky. Také by si taková hra zasloužila propracovanou krabici nejen graficky, ale i provedením „interiéru“, což je klasická slabost Eagle Games. A nakonec hra dobře kopíruje „komponenty“ z PC předlohy, ale možná by byla autentičtější a ještě zajímavější pomocí jednotlivých scénářů (ale nakonec to by mohl být námět pro rozšíření, kterého se však asi nikdy nedočkáme).

  38. Skywalker

  39. Mick

  40. martinecku

  41. Kureš Pavel

  42. David

  43. Sandy.czcz

  44. jakub

  45. CHYLDA


    Když jsem si koupil AoM a otevřel krabici, první co mě zaujalo, krásné zpracování figurek, o třídu lepší než Attack! Dále mě zaujali krásné hrací plány a co je asi nejdokonalejší je styl, jak se tato hra hraje. Ale jsou tu i mínusy. Ve hře jsou vojáčči pro šest hráčů (i plánů) , ale hrát můžou jenom 4. Když si poprvé přečtete pravidla, asi v nich budete mít bordel, ale po druhém přečtení se ve hře už s přehledem vyznáte.

  46. Malicka

  47. pospa

  48. Markéta

  49. bramborka

  50. jerry1989

  51. murphy

  52. Lumirius

  53. Richmond

  54. elysa


    Age of Mythology vyžaduje, abyste si udělali opravdu hodně času. Ale
    tohoto času rozhodně nebudete litovat! Prvních pět či šest her se budete snažit proniknout do principu hry, ale jakmile to jednou dokážete, už se rozhodně nudit nezačnete. Škoda jen, že se zatím do ČR nedováží rozšíření pro šest hráčů, souboj tří národů je opravdu napínavý, jen je potřeba si na něj rezervovat cca 4 hodiny herního času…

  55. Surt

  56. otakar zatřepálek

Přidat recenzi