Hrajeme.cz

Mykerinos

Originální název:
Mykerinos
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 11976 Kategorie: ,

Popis

Hráči provádějí archeologické práce v Egyptě pro své patrony. Jejich cílem je nalézat vzácné artefakty, které jsou následně umísťovány do muzea. Na konci hry je pořádána velká výstava. Hráč, který získá nejvíce prestiže (za objevené artefakty a jejich umístění na významná místa v muzeu) vyhrává.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her

Recenze

  1. Vašek

  2. makeska

  3. stastlivec

  4. aksile

  5. Lada

  6. rach

  7. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  8. klato


    Keďže som v poslednom období hral prípadne kúpil mnoho hier ktoré sa nachádzajú vysoko v rebríčku rozhodol som sa nájsť niečo nižšie s dobrými recenziami a dobrou témou ktorá by ma zaujala.
    podmienkou bolo
    – že chcem hru ktorá bude pre viac hráčov ale dobre hratelná pre dvoch /klasika sme dvaja ale sem tam je nás viac/.
    – a že nechcem hru ktorá bude plná herného materiálu.jednoducho to čo tam je to sa aj využije /tikal, niagara, tores …./. jednoducho niečo jednoduché ale…. .

    A vyšlo mi pár hier medzi nimi aj MYKERINOS
    Hra sa odohráva v Egypte okolo roku 1899 pri veľkých vykopávkach, ktorých ste súčasťou.
    Cieľ hry
    hráči predstavujú skupiny archeológov v službách bohatých mecenášov.Hľadajú v egyptských náleziskách cenné poklady ktoré sa potom snažia vystaviť na najlepších miestach v múzeu.
    Herný materiál
    – Hrací plán na ktorom sa nachádza múzeum, počídadlo a 4 políčka kde sa vzdávate ťahu /pasovanie/
    – 36 kariet. Z jednej strany pozemky, z druhej strany mecenáši.
    – 100 archeológov 25 od každej farby.
    Priebeh hry
    hra prebieha v 4 obdobiach/1,2 a 3 období sa rozloží 8 v 4 období 12 pozemkov/. Hráči sa snažia získať prevahu v jednotlivých oblastiach pomocou archeológov a tým získať možnosť vybrať si buď mecenáša alebo zajednať si miesto v múzeu.
    Mecenáši prinášajú výhody do ďalšej obdobia pri vykopávkach vďaka ich špeciálnym schopnostiam a múzeu prináša veľkú časť víťazných bodov.

    Moje hodnotenie
    Materiál – je krásny, nie je ho veľa a každá časť hry má svoje opodstatnenie. Jednoducho a jasne nič tam nechýba a nič nie je navyše.
    Herný systém – tak ako sú dôležité pozemky tak isto aj múzeum a mecenáši. Jedno bez druhého tam nemôže existovať. Nevyhráte tým že budete mať pozemky a mecenášov. a tak isto nevyhráte tým že si zajednáte miesta v múzeu. hra je neskutočne vyvážená svojimi pravidlami a zhodli sme sa doma, že nemá žiadnu chybu ktorá by hru kazila.
    HRA PRI DVOCH HRÁČOCH
    Toto je asi najsilnejšia stránka hry lebo veľa rozdielov medzi štyrmi a dvoma hráčmi nie je/samozrejme pri 4 je lepšia ale ozaj tam nie je taký rozdiel/.Autori tejto hry vymysleli jednoduchý systém ktorý robí hru pri 2 stále zaujímavú.je tam vsunutý tretí fiktívny hráč.
    Obaja hráči majú po štyri kocky od tretieho protihráča ktorý tam pôsobí ako škodca pri obsadzovaní pozemkov.

    Záver – môžem ozaj len odporučiť vôbec som sa v tejto hre nesklamal. a náhoda verte neverte nie je. A za jeden večer si ju určite zahráte aj 2-3 krát pri akomkoľvek počte hráčov. Ale je to môj názor s ktorým veľa ľudí nemusí súhlasiť. Hra je jednoduchá ako pravidlami aj princípom hry. V jednoduchosti je krása a tu to platí dvojnásobne.

  9. klekytom

  10. cangoore

  11. Kadaver

  12. nency

  13. Zepheer

  14. Standa


    Hráči představují skupiny archeologů, kteří na hledají na egyptských nalezištích cenné předměty, které se poté snaží vystavit v muzeu.
    Vykopávky probíhají na 36 kartách pozemků (kartičky jsou oboustranné – z jedné strany pozemek, z druhé strany mecenáš), hráči na ně umísťují své archeology (kostičky). Každý pozemek je rozdělen na 6 polí, které jsou buď prázdné nebo s pyramidou (na tato pole běžně není možné umístit archeologa). Uprostřed kartiček je číslo – znamená hodnotu pozemku a značku mecenáše, kterému pozemek patří.
    Hra se hraje ve čtyřech obdobích. Na začátku období se dvojice pozemků pospojují a vytvoří tak oblasti. Hráči umísťují archeology na kartičky, o které mají zájem, tak, aby zde měli většinu kostiček. Při umísťování kostiček mohou využívat speciálních schopností mecenášů, které získali v předchozích obdobích, a přiznávám, jejich jména se mi líbí – Lady Violet, Lord Lemon, Sir Brown, Mrs. Blackmore, Colonel Tangerine. Po pasování všech hráčů probíhá další fáze v období – vyhodnocení. Hráč s největším počtem kostiček v dané oblasti si vybírá mezi dvěma akcemi: vybere si jeden ze dvou pozemků, ze kterých se oblast skládá nebo umísťuje kostičku do muzea. Poté je na řadě ve vyhodnocení druhý hráč, příp. třetí a čtvrtý (pokud první, příp. i druhý hráč volili umístění kostičky do muzea a zůstala jedna či dvě kartičky pozemků oblasti).
    Soupeřím o pozemky, o které mám zájem – ať už pro jejich bodovou hodnotu či schopnost mecenáše. Jeho schopnost mohu využít v příštím období. Včasné zabrání dobrých míst v muzeu je také velmi důležité (různá místa mají různou hodnotu).
    Na konci hry se ještě uspořádá závěrečná výstava v muzeu.
    Každá hra je jiná – pozemky se míchají a v každé hře vznikají jiné dvojice pozemků, oblasti.
    Hra má opravdu pěkný materiál – tvrdý kartón kartiček a herního plánu muzea (srovnatelný s Carcassone), dřevěné kostičky, obrázky mecenášů se mi líbí. Pravidla jsou poměrně jednoduchá. Krabička je poměrně malá, takže se snadno převáží.
    Hra je pro 2 až 4 hráče, je dobře hratelná ve dvou hráčích (hraje 3 fiktivní hráč) a výsledky často bývají těsné.
    Takže pokud hledáte strategickou hru bez náhody, která se dá stihnout do hodinky i za kratší dobu, je to dobrá volba.

  15. dajo

  16. PJ

  17. Ladik81

  18. Mick

  19. jakub

  20. ond

  21. Žížalka

  22. richie

  23. Shako

  24. dilli

  25. jerry

  26. Adam

  27. murphy

  28. Basic

  29. Richmond

  30. Matěj Baťha

  31. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi