Hrajeme.cz

Cleopatra

Originální název:
Kleopatra und die Baumeister
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Hráči soutěží ve stavbě paláce pro Kleopatru. Snaží se stát nejbohatším z architektů postavením nejhonosnějších a nejdražších částí paláce. Tato snaha je může dovést i nepříliš čistými praktikámi k urychlení stavby (úplatky apod.). Jsou za to ale trestáni ziskem prokletého amuletu Krokodýlího boha. Na konci hry, když Kleopatra palác navštíví a nejzkorumpovanější hráč vypadává (hráč s nejvíce amulety je obětován Krokodýlímu bohu). Ze zbylých hráčů vyhrává ten nejbohatší.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Days of Wonder
– Česká pravidla na www.zatrolene-hry.cz
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. BoBr_CAT

    Hru jsem dostal od bratrance, kterému se líbila kvůli své krásné vizuální podobě. Hra obsahuje několik propracovaných plastových dílků, které symbolizují různé části Kleopatřina paláce, několik dílků mozaiky, které se používají pro ozdobení paláce, dále pro každého hráče 2 sošky (v kombinaci s mozaikami se hodí pro zbavení se pár korupčních žetonů viz níže) a papírová pyramida pro uschování korupčních žetonů (viz níže). Dále jsou k dispozici karty dvojího typu – suroviny (klasické, či vylepšené, za jejichž použití ale dostáváte korupční žeton) a karty pomocníků (za jejich použití většinou dostáváte korupční žetony).

    Ve hře se hráči stávají architekty, kteří se snaží postavit co nejvíce co nejcennějších částí Kleopatřina paláce, tak aby z nich na konci hry byl ten nejbohatší architekt. Ve stavbě jim kromě šikovnosti a štěstí může pomoct i trochu „podvodů“ (zahrání lepší karty surovin, karty pomocníků), za které jsou však označeni korupčními žetony (jejich počet je až do konce hry tajný). Během hry může i několikrát nastat situace, kdy je možné zbavit se několika korupčních amuletů. Hra končí, když je postaveno libovolných 5 z celkových 6 různých částí paláce (každá část paláce sestává minimálně ze 2, častěji pak z více dílků). Na konci hry hráči před spočítáním bodů vyhodnotí zbavení se korupčních amuletů pomocí kombinace postavených mozaiek a umístěných sošek (velmi dobře vysvětleno v pravidlech). Pokud má hráč/více hráčů na konci nejvíce žetonů korupce, vypadává/jí a automaticky prohrál/li. Vítězí ten hráč, který je ze zbylých hráčů nejbohatší.

    Hra je určená pro 3-5 hráčů. Hru jsem hrál ve 3, 4 i 5 hráčích. V každém počtu hráčů byla hra velmi dobře hratelná. Nenašli jsme pořádnou možnost, jak by hru mohli hrát 2 hráči.

    Hru jsem hrál s hráči začátečníky (do té doby znali jen Člověče, Kvarteto apod.), hráči pokročilými (znali i Carcassonne) i s velmi pokročilými hráči (vyzkoušeli více než 40 různých her) a všechny skupiny si tuto hru užívaly. Začátečníci pravidla víceméně pochopili do 10 minut a během hry do nich začali vidět natolik dobře, že jeden z nich celou hru vyhrál. Hra je určitě vhodná pro rodiny s dětmi (klidně i od 8 let), jen není příliš výchovná kvůli výskytu korupčních amuletů.

    Hra se mi moc líbí kvůli svému krásnému zpracování, hernímu systému, kdy do konce hry není jistý vítěz a zároveň snadnému vysvětlení hry novým hráčům. HRU ROZHODNĚ DOPORUČUJI K VYZKOUŠENÍ.

  2. rokoko73

  3. Savager

  4. Bajn

  5. Bruno

  6. Ladik81


    Vynikající hra, ve které musíte promýšlet velmi důkladně každý svůj tah. Musíte se rozhodnout, jestli je lepší počkat a stavět palác čestně nebo využít nekalých praktik a dostat tak amulet korupce.
    Provedení hry je výborné ať už grafická podoba karet i herního plánu, tak plastové části Kleopatřina paláce.
    Hodnotím jednoznačně 5 hvězdičkami. Jedna z nejlepších her, které jsem hrál.

  7. Aldomoro


    Originální 3D pojetí hry, kdy stavíte palác z miniaturních napodobenin vykopávek se zapojením spodní části krabice, která slouží jako základ paláce je skvělé. Hra je jednoduchá na naučení a herní systém je dobrý a taktéž originální. Hlavním těžištěm je sbírání žetonů korupce (nebo lépe nesbírání – jelikož čím více, tím hůře), které se ukládají do pyramid před hráči a nikdo neví, jak jsou na tom soupeři. Na konci se tyto spočítají a kdo jich má nejvíce je předhozen krokodýlům. Tento hráč je ze hry venku a zbytek spočítá množství talentů (měna), kdy nejbohatší hráč vyhrává.
    Musím zde vyzdvihnout Days of Wonder, jelikož jsem od nich hrál 3. hru (Shadows over Camelot, Memoir 44) a všechny mají perfektně provedené komponenty a krabice, které na ně mají sloty. Taktéž co hra, to originalita – herní systém, komponenty, rozložení na stole. S podobnýma hrama jsem se zatím nesetkal. Samozřejmě někdo může namítnout, že Battlelore má stejný systém jako Memoir 44, ale ten nehodnotím, protože jsem ho nehrál a mimochodem je také z jejich dílny.
    Takže hra je to moc pěkná, a i když mám raději složitější herní systémy, musím dát 5, protože jako celek si to zaslouží a rozhodně si ji vždy rád zahraju. Kdyby někdo měl zájem, tak se o hře více rozepíšu v diskusi nebo mě klidně může napsat na mail.

  8. Pelly

  9. Adam

  10. tučňák

  11. Matěj Baťha

Přidat recenzi