Hrajeme.cz

Bohnaparte

Originální název:
Bohnaparte
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Nepokoje ve Fazólii. Království se rozpadlo. Fazoloví princové ze všech koutů země se snaží dobýt cizí města a vesnice, aby rozšířili svou část království. Používají zisky z prodeje fazolí k financování svých útoků. Na konci hry nemají fazolary žádnou hodnotu. Místo toho hráči počítají pouze vítězné body z území, které ovládli. Nejmocnější fazolový princ je korunován Bohnapartem z Fazólie.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, ,

Autoři

,

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. tondakolik


    Nepokoje ve Fazólii. Království se rozpadlo. Fazoloví princové ze všech koutů země se snaží dobýt cizí města a vesnice, aby rozšířili svou část království. Používají zisky z prodeje fazolí k financování svých útoků. Na konci hry nemají fazolary žádnou hodnotu. Místo toho hráči počítají pouze vítězné body z území, které ovládli. Nejmocnější fazolový princ je korunován Bohnapartem z Fazólie.

    Velmi zajímavé rozšíření hry Bohnanza, které tuto karetní hru posunuje od mírumilovného obchodování s fazolemi k ostré bitvě mezi jednotlivými hráči na bitevním poli. Hráči začínají v základních táborech a snaží se v průběhu hry zabrat co největší část území.

    Bohnaparte obsahuje 72 žetonů (po dvanácti pro každého hráče), a více než padesát karet jednotlivých území, ze kterých se staví Fazólie.

    Je důležité řici, že toto rozšíření Bohnaparte obsahuje v podstatě také rozšíření Dschingis Bohn, záleží pouze na tom, zda karty použijete z jedné či druhé strany, případně je můžete také zkombinovat.

    Příprava hry Bohnanza s tímto rozšířením zabere více času, neboť kromě důkladného zamíchání balíčku karet fazolí, musíte také z karet území sestavit hrací plochu. V pravidlech je nakresleno doporučené rozestavení karet pro různé počty hráčů, můžete se inspirovat rozmístěním karet jiných hráčů například na internetu, nebo si můžete sestavit svoji mapu. Když máte mapu sestavenu, vezme si každý z hráčů základní tábor jedné barvy a všechny žetony této barvy k sobě. Určí se začínající hráč a ten si umístí svůj základní tábor na jedno z míst pro to určené. Takto si postupně všichni hráči umístí svůj základní tábor a na něj si položí jeden svůj barevný žeton.

    Hra probíhá stejně jako klasická hra Bohnanza, jen není možné zakoupit třetí pole, a na závěr tahu hráče je navíc jedna fáze. Tah hráče tedy vypadá takto:
    Zasazení fazolí – Hráč musí zasadit první fazoly v ruce a může i druhou.
    Nabídka fazolí – Hráč otočí dvě horní karty z dobíracího balíčku a položí je na stůl před sebe.
    Obchodování – Hráč může s kterýmkoli jiným hráčem vyměňovat fazole z ruky nebo vyložené na stole.
    Kultivování fazolí – Hráči si musí zasadit všechny fazole, které v tomto kole vyměnili, nebo které zůstaly na stole.
    Útok ve Fazólii – Hráč může zaútočit na některé ze sousedních území. Takovýto útok stojí jeden fazolar, který hráč odloží na odkládací balíček.
    Dobrání fazolí – Hráč si vezme do ruky tři horní karty z dobíracího balíčku a umístí si je do ruky aniž by měnil jejich pořadí.
    Fázím, které jsou shodné s klasickou hrou se tu nebudu zabývat a podívám se tedy přímo na fázi útoku.

    Hráč má možnost zaútočit tolikrát, kolik má u sebe fazolarů. Ze začátku hry tedy žádné útoky nebudou, ale jakmile začnou hráči sklízet svoji první úrodu, začne se bojovat.

    Útok probíhá následovně. Hráč, který je na tahu odevzdá jeden fazolar a určí, na kterou krajinu útok povede. Útočit může vždy pouze na území, která bezprostředně sousedí s nějakým územím, na kterém leží jeho barevný žeton. Poté hráč vyloží svoji útočnou kartu lícem dolů, aby ji nikdo z hráčů neviděl. Na útok může hráč použít buďto libovolnou kartu z ruky, může použít kartu, kterou má na skladu munice, který si může v průběhu hry koupit, nebo otočit horní kartu z dobíracího balíčku. Poté vyloží obrannou kartu hráč, jehož barevný žeton leží na napadeném území. Pokud území zatím nikdo nedobyl, brání toto území hráč po levé ruce vytažením karty z balíčku. Útočná síla karet je znázorněna číslem na kartě znázorňující počet fazolí daného druhu ve hře. Vyšší hodnota samozřejmě v bitvě vítězí. Pokud tedy hráč zaútočil silnější kartou, odebere žeton, který na kartě leží a umístí na kartu žeton svůj.

    V průběhu hry není možné si zakoupit třetí pole, ale je možné koupit si jiné věci. Ve variantě s kanónem je možné si zakoupit sklad munice, na který si hráč může odkládat karty, které chce používat k útokům, čímž zvyšuje svoje šance v bitvách. Také si může, pokud obsadil kamenolom, postavit pevnost a tím zvýšit své šance na udržení některého z území. Ve variantě s kavalérií si hráč může koupit obchodníka, díky kterému může ovlivňovat karty, které si bere do ruky na konci svého tahu.

    Takto se hraje dokud není dobrán třetí balíček. Jakmile hra skončí, všichni hráči si spočítají body, které dostanou za obsazená území. Ten z hráčů, který má nejvíce bodů se stává vítězem hry a je korunován Bohnapartem z Fazólie. Fazolary, které hráčům zbyly, na konci hry nemají žádnou cenu.

    Jedná se o velmi zajímavé rozšíření klasické Bohnanzy. Hra je obohacena o souboje na jednotlivých územích Fazólie. Z obchodníků se tak stávají vojevůdcové znepřátelených armád. Hra tedy dostává mnohem soupeřivější náboj. Záporem tohoto rozšíření je určitě velký podíl náhody. Kolikrát se stane, že hráč útočí a útočí, ale nemůže dobýt, protože prostě tahá špatné karty. Samozřejmě je tato náhoda ovlivnitelná například zakoupením skladu munice, ale nikdy nejde odstranit. Bohužel však i ve skutečných bitvách může výsledek ovlivňovat náhoda…

  2. Markéta

  3. Gandalf

Přidat recenzi