Hrajeme.cz

Vikingové

Originální název:
Wikinger
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12298 Kategorie: , Štítek:

Popis

Veďte kmen statečných Vikingů k neznámým ostrovům. Objevujte nové ostrovy a osidlujte je svými rybáři, zvědy a dalšími lidmi ze svého kmene. Důležitou roli hrají vaši bojovníci, kteří brání vaše ostrovy před útoky nepřátelských lodí, a také námořníci, kteří převážejí ostatní Vikingy na ostrovy, nebo rybáři, kteří musí ostatním zajistit zásoby jídla. Veďte svůj kmen k prosperitě.
Hra má dvě varianty – základní a rozšířenou.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. mulgrew

    Vikingové byli jedna z prvních moderních her,které jsem si pořídila.Chtěla jsem něco na podobném principu jako Carcassonne,něco,co snadno vysvětíte ostatním,má jednoduchou přípravu a netrvá déle než hodinu.Tohle všechno Vikingové splnili na jednicku.Herní plán je menší,než je obvyklé,ale vejde se tam vse,co je potřeba a navíc spoustu místa zabere u každého hráče jeho místo pro ostrovy.Otočné kolo je dobrý nápad a dává prostor pro taktizování.Po osvojení pravidel doporučuji přejít ke hře pro pokročilé hráče.Hra je tak zajímavější.Dnes už ji nehrajeme moc často,máme radši na strategii náročnější kousky,ale jako oddychovka není špatná a navíc je dobře hratelná jak ve dvou tak ve čtyřech hráčích.

  2. Tindo

    Chcete se ujmout role krvežíznivého severského mořeplavce a válečníka, který putuje světem a dobývá cizokrajné přístavy? Pokud ano, v této hře to bohužel nenalezete. Vikingové jsou tu takřka mírumilovní. Vašim cílem je osidlovat nové ostrovy.

    Jediným střetem se spoluhráči je získávání nových ostrovů a osadníků a je to střet velmi zajímavý. Hlavní roli v něm nehrají meče sekery, ale bohatství, chytrost a předvídavost. Hráči se střídají v nákupu osadníků a dílků s částmi ostrovů. Cena tak trochu nevypočitatelně klesá podle toho, kdo co nakoupil. Úspěch tkví v tom, získat to co chcete dříve, než to koupí váš soupeř, ale také co nejpozději, aby to stálo co nejméně peněz. Kolem tohoto se točí celá hra a to doslova, protože jednotlivé ceny jsou vyjádřeny na otáčejícím se kruhu.

    Druhou velmi zajímavou částí hry je skládání získaných dílků s ostrovy tak, aby to přineslo co nejvíce zlata a také hlavně vítězných bodů. Vaši snahu narušují lodě s nájezdníky, které nepatří soupeři, ale přicházejí do vašeho souostroví stejně jako dílky mapy. Nájezdníci vám mohou přinést řadu problémů, ale pokud se jim dokážete ubránit, získáte další zlato a nebo vítězné body.

    Hra Vikingové je jednoduchá a velmi dobrá. Zahrát si jí mohou jak sváteční hráči, tak velcí stratégové. I grafické zpracování je velmi povedené.

  3. hromadalidi

    Pro mě velmi oblíbená desková hra. S pravidly jednoduchými takže i pokud někoho přiberete ke hře jako nováčka, tak do dvaceti minut chápe zcela jasně všechna úskalí hry. Zajímavý mi přijde i otáčecí kruh, který je umístěn na hrací desce a který určuje ceny dílků a vikingů. Samozřejmě zarytí stratégové a šachoví hráči vymyslí celou řadu postupů co kdy brát a tím hrací dobu značně prodlouží. Pokud se, ale sejde rozumná parta s chutí odpočinout si u nějaké deskovky jsou Vikingové suprovou volbou. Do hodiny máte odehráno a možností jak dojít vítězství je celá řada. Doporučuji nepodcenit závěrečné hodnocení, v naší partě velmi často právě ono rozhoduje.

  4. Kentril

    Hru jsem si koupil „naslepo“ a neprohloupil jsem. Hra ma par zvlastnich prvku, ktere jinde nenajdete. Jedna se o strategickou hru o osidlovani ostruvku v severskych zemich. Kazdy druh figurek hraje dulezitou volbu – jestli jidlo, obranu, nebo osidlovani. Uz ve dvou hracich je hra fantasticka. pokazde se generuje nove dilky mapy s figurkami na otocnem systemu. Zalezi na vas, kterou si vyberete a kam se umisti. Hra je dobra a urcite ji ve 4 otestujeme znova.

  5. XiQiX

    Hrála jsem ji pouze jednou, ale hra mi nepřipadla špatná. Líbil se mi otočný mechanismus, který hru ovlivňoval. Ráda si jí opět někdy zahraji.

  6. cinan

    tak tahle mně teda hodně nebavila

  7. vojtapr

  8. ZIPaaK

  9. MK2

  10. Dandy

  11. Lachvos

  12. Mič

  13. MiW

  14. gutalin

  15. Gabebara

  16. anupinka


    Tuto hru jsem hrála již s několika lidmi a každý, kdo ji viděl, říkal: „Jé, to je něco jako Carcassonne“. Myslím ale, že když jsme hru dohráli, všichni změnili názor.

    V krabici s vyobrazeným Vikingem se nachází 62 kartiček ostrovů a 14 kartiček lodí (opravdu podobných jako v Carcassonne), 78 krásných figurek Vikingů, 4 pevniny, 8 kostiček, 45 peněz a herní plán s kolem, kterým se v průběhu hry otáčí. (Já osobně jsem tuto hru kupovala právě kvůli tomuto otočnému kolu :D.) Každý jistě ale ocení, že v ceně hry je už zahrnuto i rozšíření = 25 speciálních kartiček.

    V průběhu hry si za peníze kupujete kartičky spolu s figurkami Vikingů a umisťujete je ke své pevnině, čímž vznikají jednotlivé ostrovy. Na ostrovy umisťujete Vikingy, za které dostáváte body, neohrožují-li je lodě. Ale jako v každé hře i těmto odporným lodím se dá bránit a pokud se ubráníte, nakonec vám ještě přinesou užitek.

    Hra obsahuje určitý prvek náhody. Ten však není dán otočným kolem, jak by se mohlo zdát, tím se otáčí podle přesně daných pravidel. Záleží spíše na tom, jaké kombinace kartiček a figurek zrovna přijdou do hry. Toto ale zároveň dělá každou hru jinou a zajímavou, takže nemyslím, že v tomhle směru je prvek náhody špatný.

    Dá se dobře hrát jak ve 2 tak ve 4 hráčích, ale ač je na krabici uvedeno, že je vhodná pro hráče od osmi let, já bych ji doporučila spíše pro větší děti (tak od deseti), protože pravidla, ač jsou dobře srozumitelná, jsou poněkud složitější na vysvětlení i pochopení a je u hry nutné dopředu promýšlet strategii.

    Určitě je to ale skvělá hra, a pokud by ji někdo přeci jen chtěl srovnávat s Carcassonne, tak pro mě tato hra vítězí.

  17. 4listek

  18. Aratinga

  19. Pavel

  20. morgouse

  21. Patrikhm


    Tuto hru jsme dostali darem, aniž bychom o ní dopředu cokoli věděli. Hned na první pohled nás zaujala krabice, která má povedený design a je středně velká. Vnitřek krabice je uzpůsobený uložení součástek hry, takže nemusíte většinu materiálu cpát do plastových sáčků. Co se týče celkové grafiky hry, je rovněž hezká, dobře propracovaná a herní součástky jsou stylové.
    Doba přípravy je zhruba 3 minuty (pokud si po odehrání hru hezky uklidíte do krabice a rozmícháte destičky na příští použití). Hra není nijak extra náročná na prostor.
    Hra obsahuje i variantu pro pokročilé hráče, cena je tedy přiměřená, včetně rozšíření.
    Doba hry ve dvou hráčích je přibližně půl hodiny (pokud už hráči ovládají hru).
    Materiál je kvalitní, jen tak se neopotřebí. Figurky jsou dřevěné. Hra obsahuje přiměřené množství materiálu – hrací destičky, dřevěné figurky, žetony peněz, hrací desku a hrací záhlaví pro čtyři hráče.
    Hru hrajeme nejčastěji ve dvou a v tomto počtu hráčů je výborně hratelná. Rovněž jsme ji zkoušeli i ve třech a čtyřech hráčích. Zde pak připadá na jednoho hráče podstatně méně hracího materiálu (figurek a destiček) a je proto nutné si lépe promýšlet svou strategii.
    Pravidla jsou přiměřeně dlouhá, snadno pochopitelná, srozumitelně napsaná a vhodně doplněná grafickým znázorněním.
    Složitost hry je střední, je nutné po celou dobu hry rozmýšlet svůj herní postup, nahlížet k protihráčům a neudělat chybu.
    Skvělým nápadem je zabudované otáčecí kolo na herním plánu, které je originální a nevšední.
    Dobrým principem je losování barevných figurek z textilního pytlíku před každým kolem, dále náhodné rozmístění destiček (s krajinou nebo loděmi) a otáčení kolem na herním plánu při nákupu těchto figurek a destiček.
    Náhoda zde hraje střední roli, především při tom, jaká barva figurek bude vylosována a v jakém množství, dále zda bude v daném kole převaha lodí či krajiny na destičkách a také jaké budou typy krajiny (počátek, střed nebo konec ostrova).
    Co se týče herní strategie, tak máte možnost škodit soupeři, sledovat jeho hrací plánek a například mu „vyfouknout“ figurku či destičku, která by se mu ideálně hodila, nebo zaujmout strategii investování, kdy si pořídíte potřebnou destičku či figurku i přesto, že jejich cena je vysoká.
    Velmi oceňujeme, že je každá herní partie jiná. Hru hrajeme velmi často a jen tak se nám neomrzí.

  22. Raptor

  23. Pavel Kosík

  24. Vojta38

  25. Edwin

  26. HudsonStan

  27. nazy

  28. Tereza

  29. Imunat

  30. RTMyšák

  31. abekara

  32. Helloween66

  33. RadimB

  34. Petr

  35. Piestany

  36. Jiří Vorel

  37. colonel

  38. Hogo Fogo


    Tato hra nás zavádí do severních moří, která brázdili opilci s rohy na hlavě a draky v čele lodí. Do míst, kde pivo teklo proudem a korbele o sebe ťukaly každou minutu. Jelikož se v té době holdovalo i sexu, tak bylo počato mnoho prcků a najednou se potřebovala objevovat nová území k osídlení.

    Každý kmen má jednoho náčelníka(hráče), který vede výpravy za novými ostrovy a každý náčelník má od rady starších určené území, kde má pevninu objevovat. Do začátku, aby do toho nešel jóóó bez ničeho, tak dostane peníze za které si může nakoupit členy posádky, které následně umísťuje na objevené kusy ostrovů. Každý jinak zbarvený člen má jinou funkci(ne, ta barva není z mořské nemoci). Modrý chalani se vám starají o ryby (náčelník to obzvláště ocení na konci celé hry), žlutí vám razí mince, černí jsou vaši bodyguardi, červení vám dávají prestiž jakožto vikingská šlechta, a zelení jako hraničáři prozkoumávají zbytky ostrovů a k tomu vám ze svých obchůzek přinesou nějakou tu slávu a minci co najdou někde u lesní cesty. Šedivý bručoun zaručuje převoz ostatních členů do jejich lokalit.

    Pohonem celé hry je kolo, které určuje, co aktuálně stojí kolik peněz (figurka člena posádky a kostička s kouskem ostrova). Cena se může každou chvíli měnit, proto se dá ve hře krásně taktizovat a donutit protihráče si vzít kus ostrova/loď s panáčkem co v podstatě nechtěl.

    Plusem je určitě i to, že se taktizuje nejen u kola „“osudu““, ale i u samotného prohledávání(sestavování) ostrovů. Náčelník musí umět zkombinovat počet a velikost ostrovů se samotným umísťováním členů posádky.

    Mínusem je to, že zde chybí trochu více vikingských prvků. Jmenovitě sníh, pivo a násilí. Hře by určitě přidalo na atmosféře to, kdyby ostrovy nebyly vyobrazeny za slunného léta, ale za třeskuté zimy, kdy se námořníci budou třást zimou cestou za objevováním ostrovů. Je pravda, že pivo se dá pořídit k samotnému hraní již předem (pro hráče) a násilí ve hře se dá taky trochu substituovat tím, že černí panďuláci mi chrání ostatní před loděmi cizích nájezdníků.

    Souhrně vzato se mi líbí systém hry a když přimhouřím oko a připustím, že i na severu mají léto, tak i grafická úprava. Počet hráčů je klasický a hratelnost jednoduchá.

    Doporučení prověřené praxí: Je to nejlepší hra na dlouhé zimní večery, kdy mrzne až praští a za okny je pořádná chumelenice!

  39. Silvajs

  40. ZdenT27

  41. Akinorew

  42. KOLMI

  43. pastelka

  44. Wohma

  45. ikri

  46. Tom

  47. rulen


    Hned na úvod musím říci, že Vikingové jsou skvělá hra. Když jsem ji kupovala, neměla jsem moc ponětí o tom, co mě čeká, ale hra mě (a nejen mě) opravdu nadchla.
    Herní provedení je po všech stránkách dokonalé – od dřevěných vikingů, přes hlavní hrací desku, vlastní hráčské desky až k žetonům peněz. Hlavní hrací deska navíc obsahuje kolo, kterým se pohybuje.
    Co se týká pravidel, tak nejsou nijak složitá, pár her na zapamatování a je to. Cílem hry je získat, co nejvíce bodů. Herní princip je založen na tom, že si vyberete z kruhu kartičku, kterou chcete, zaplatíte za ni (nebo ne, když máte štěstí)a potom ji umístíte podle potřeby na svou hrací desku a na tuto kartičku dále umístíte příslušného vikinga, kterého získáte spolu s kartičkou. Kartičky představují část ostrova (jeho přední, střední nebo koncový díl), které si potom vytváříte na své hráčské desce. Druhou variantou kartiček jsou lodě, které na vás mohou zaútočit a vy jejich útok musíte odrazit. Vikingové mohou představovat hned několik postav: bojovníka (černý), rytíře (červený), zlatníka (žlutý), rybáře (modrý) a šlechtice (zelený). Každá postava přináší hráči určité výhody, body nebo peníze – např. bojovník odráží útok lodě, zlatník vám dává peníze atd.
    Hra se hraje celkem na 6 kol, po jejich skončení následuje střídavě malé nebo velké vyhodnocení, na konci hry je navíc ještě vyhodnocení závěrečné.
    Hra je pro všechny, kteří mají rádi takové hry, u kterých si mohou něco vlastního vytvářet a budovat. Míra komunikace není nijak velká (jen si možná trochu zanadáváte, když vám soupeř vyfoukne kartičku, na kterou jste si dělali zálusk) a ani náhoda zde nehraje příliš velkou roli, vždy je totiž třeba přizpůsobit se dané situaci a trochu koukat, kde co máte a nemáte.

  48. Chmelda

  49. Tomáš Jindra

  50. acedrac

  51. littlemole


    Po x partiích stále nevím, zda existuje nějaká taktika, která zaručeně vede k vítězsví. Moc se mi líbí, že náhoda hraje velmi malou roli a nelze se na ni vymlouvat, ale hraje se naprosto sólistickým způsobem, takže si u toho moc nepokecáte.

    Do poslední chvíle je téměř nemožné určit, kdo vyhraje, protože závěrečné bodové bonusy jsou v průběhu hry velmi těžce ovlivnitelné a s konečným pořadím velmi značně mohou zahýbat.

    Výborné je, že je stejně dobře hratelná ve dvou jako ve čtyřech 🙂

    Nečekejte strategicky špičkové carcasone, ani náhodou poznamenané osadníky.

  52. Adam Svoboda

  53. Adam Svoboda

  54. Ewii

  55. Bumla

  56. jirka

  57. plava

  58. Petr

  59. Sionn Latharn

  60. Rillanon

  61. esther.f

  62. Milisek

  63. Tramvaj

  64. Michal

  65. Smith-g

  66. Bonifác

  67. Fruiko

  68. teotihuacan

  69. Terw

  70. Savager

  71. Joe

  72. 108

  73. saver

  74. darwin

  75. mraky

  76. skyfire


    Začnu troškou historie. K hraní moderních deskovek jsem se dostal před cca. 2,5 rokem a Vikingové byla společně s Carcassonne moje první hra. Dneska mám již přes 30 her a dalších cca. 10 jsem hrál, ale Vikingové jsou stále má nejoblíbenější hra.

    Design a krabice : krabice je provedená perfektně, je v ní tolik přihrádek, kolik je potřeba, takže veškerý materiál jde pěkně uložit a to tak, aby uložení i připravení hry netrvalo déle než cca. 3 minuty. Ve hře se nachází menší čtvercové kartičky části ostrovů a lodí, pak spousta dřevěných panduláků (Vikingů), hrací deska s otočným kolem (před prvním hraním nutno smontovat), plátěný pytlík pro Vikingy (ze kterého se náhodně vytahují), kartónová loďka se stojánkem (pro označení začínajícího hráče), 4 kartónové desky ve tvaru L, které mají hráči jako startovní pevninu, ke které připojují ostrovy, moře a lodě, 8 malých kostiček čtyř barev pro označení hráče a pro označení počtu bodů na počítadle (je kolem dokola hrací desky) a mince v hodnotě 1, 5 a 10. Vše je provedeno z kvalitníh tvrdého kartónu a i přes řadu odehraných her vše vypadá pořád jako nové.

    Systém hry : hra se hraje v 6 kolech, kdy liché kola jsou tzv. malé a po těchto kolech se dostávají jen mince a sudé kola jsou tzv. velké, kdy po těchto se krom mincí dostávají také vítězné body a rovněž se mohou převážet pomocí námořníků figurky z pevniny na ostrovy. Otočné kolo na hracím plánu má kolem sebe hodnoty 0-11. Z předem připravených 6 hromádek po 12 kartičkách ostrovů a lodí (dobře promícháno, lícem dolů) se tyto kartičky otáčejí a přikládají na políčka kolem kola. Části ostrovů ve směru od čísla 0 dál a lodě ve směru od čísla 11 zpět (11, 10, atd.). Kartičky ostrovů jsou tři typy. Začátky, středy a konce. Tak jako v Carcassone na sebe musí navazovat (tzn. nemůžu dát konec a hned za něj střed nebo další konec. Takže ostrov musí vypadat např. začátek, střed, střed, konec a pak musí být zase začátek. Podrobnější ukázka přikládání kartiček viz. pravidla. K těmto rozmistěným kartičkám ostrovů se kolem plánů rozmístí náhodně vybraných 12 figurek vytažených z plátěného pytlíku (podrobnější pravidla pro rozmistění opět v pravidlech). Pak už se jen určí začínající hráč a ten si vybere kartičku s částí ostrova a s příslušnou figurkou a umístí ji ke své startovní desce tvaru L. Figurek je 6 typů (rozlišených barvami). Šedá – námořník, černá – bojovník, červená – šlechtic, zelená – zvěd, žlutá – zlatník a modrá – rybář. Každý typ figurky může být umístěn jen do své řady (ta je dána startovní deskou, kterou má každý před sebou a která je pro všechny stejná). Když si umístí vybranou část ostrova s figurkou do řady, kde figurka patří, může nechat figurku rovnou na této kartičce ostrova. když si chce dát část ostrova do jiné řády, figurku musí nechat na pevnině a ta může být na ostrov převezena na konzi velké fáze a to jen námřníkem (šedou figurkou). Krom částí ostrovů jsou zde i kartičky lodí. Ty se umisťují nahoru desky hráče (čili nad všechny řady ostrovů jednotlivých figurek). Lodě mají různé barvy (stejné jako barvy figurek krom šedé a černé) a barva určuje až do které řady pod lodí tato loď ohrožuje figurky. Tzn. je li loď žlutá a v řadě pod ní je žlutá figurka zlatníka, ten je danou lodí ohrožen a nepřinese na konci každého kola žádné mince. Lodě se odrážejí tak, že v řadě pod ně se umisťují ostovy s bojovníky (černé figurky). Taková loď je pak odražena, žádnou figurku neohrožuje a naopak ještě sama přinese body nebo mince (napsáno na lodi). Ještě se vrátím ke způsobu, jak si hráčí vybírají kupují kartičky. Otočné kolo na hrací desce ukazuje kolik daná kartička stojí (na začátku 12 kartiček s cenou 0-11). Když se třeba vezmou kartičky s cenou 3, pak dva, pak jedna a poté 0, tak se kolo otočí a kartička co na začátku stála 4 bude nyní zadarmo. Zkrátka pokud se vezme nejlevnější kartička, tak se kolo otočí a kartičky se slevní. Ve hře je ale pravidlo, že nejlevnější kartička může být vzaná jen tehdy, když je na ní figurka barvy, která už je v nabídce poslední (třeba poslední rybář (modrá figurka) atd.), nebo když ji bere hráč, který už nemá mince. Vítězem je samozřejmě ten, kdo nasbírá nejvíc bodů. Po posledním kole následuje velké vyhodnocení a pak ještě závěrečné, ve kterém se ještě rozdají body za nejdelší ostrov, nejvíce ostrovů, hráč, kterému zůstalo nejvíce námořníků dostane body, rybáři musejí nakrmit všechny figurky (když chybí jídlo body se odečítají, když nadbývá, hráč dostane body navíc)atd.. Během hry přinášejí neohrožení šlechtiové dva body a průzkumníci bod jeden a každý rybář a zlatník v řadě pod průzkumníkem další bod. Každý zlatník navíc 3 mince. To by byl stručně nastíněn systém hry.

    Rozšíření : to je věc, která hodně potěší, navíc když je přímo součástí základní hry. Rozšíření přidá bonusové kartičky, které přinášejí určité výhody. Bonusovou kartičku si hráč vybírá v té chvíli, když si vybral aktuálně nejdražší kartičku z hrací desky. Krom toho rozšíření upravuje základní pravidla (draží se začínající hráč, námořník nemůže převézt tolik figurek jako v základu, ale jen jednu (s určitou bonusovou kartičkou více) apod. Celkově je rozšíření perfektní a strategické a taktické možnosti jsou s ním daleko větší.

    Jak se to hraje? – úžasně. Je to jedna z her, která se díky nespočtu možností nalosování kombinací cen, částí ostrovů a typů figurek snad nikdy neohraje. Zkrátka podle situace a podle toho jak hrají soupeři a co si berou za kartičky vzniká před hráčem pokaždé jiné souostroví, někdy se daří mít hodně zlatníků a tím pádem mincí, ale nedaří se odrážet lodě, jindy je hodně šlechticů, ale málo rybářů apod. Je to prostě boj a vybrat si vždy tu nejlepší kombinaci kartičky a figurky je věda. Je třeba hodně sledovat soupeře, co se jim hodí, co mi vezmou a co mi možná ještě zbude a zároveň je třeba dobře hospodařit s mincemi ať si můžu dovolit v určitou chvíli i dražší kombinaci kartičky a figurky. Co je na hře ještě hdně dobré je to, že i když někdo během hry výrazněji vede, závěrečné hodnocení s hodnocenými věcmi, které se během hry nehodnotily (jído, ostrovy, počet námořníků atd.) s pořadím vždy hodně zamává a někdy člověk fakt čumí, jak o své vedení přišel.

    Náhoda, počet hráčů, složitost pravidel, cena – Náhoda má ve hře roli v náhodném rozmístění kartiček ostrovů a figurek, ale je to přesně ten typ náhody, který hodně ovlivní různorodost každé hry, ale minimálně ovlivní jednotlivé šance hráčů na výhru. Každý má možnost vybírat ze stejné nabídky a s rozšířením, kdy se draží začínající hráč je taky smazána výhoda začínajícího hráče (ten má samozřejmě na začátku vždy nejvíc možností co si vzít).
    Hra je pro 2 až 4 hráče. Mám nahráno dost ve všech počtech a nutno říct, že je to jedna z mála her, která je ve dvou perfektní a zdá se mi, že je v tomto počtu taky nejlepší. Ve 3 a 4 se logicky kartičky a figurky rozdělí mezi víc hráčů a na konci má každý tudíž menší souostroví. Není to nic na škodu, hra je ve 3 a 4 taky super, ale pro mě je nej ve dvou.
    Pravidla jsou jednoduché, doprovázeny názornými ukázkami (obrázky) a jsou napsány velmi dobře.
    Vikingové se dají sehnat za cenu od 600,- což je za hru, která obsahuje rovnou i rozšíření, je z kvalitního materiálu, má dobře provedenou krabici s přihrádkami a jejiž znovuhratelnost je veliká cena opravdu královská.

    Takže dost psaní a všichni kdo chcete zažít atmosféru vikngských plaveb, tažení a osidlování ostrovů vzhůru na palubu. Tahle hra vás určitě v tomto směru nezklame.

  77. Duhamuz

  78. bumbrlik

  79. Inez

  80. Kalibulus

  81. Lada

  82. Deathmers

  83. Kendar05

  84. rach

  85. skume

  86. Brisco

  87. Panzani

  88. Beholder


    Vikingové, desková hra od Michaela Kieslinga (známějšího především spolu s Wolfgangem Kramerem, jakožto autoři her Tikal, Java, Mexica, Maharaja, Torres…) se tváří jako jednoduchá rodinná deskovka pro 2-4 hráče, ale po cca 10 partiích ve dvou jsem došel k názoru, že zas tak jednoduchá není a bez trochy přemýšlení a taktického umu výhry nedosáhnete. Ale postupně…

    Po rozbalení hry na vás čeká nevelký herní plán s otočným kolem (před první hrou je třeba jej složit) spousta dřevěných Vikingů, kartónových kartiček s částmi ostrovů a loděmi. Dále mince, pár kostiček, základ herního plánu a přehled hodnocení pro každého hráče, figurka začínajícího hráče a nesmím zapomenout na plátěný pytlík na Vikingy. Ještě bych měl dodat v poslední době pro mě dost zásadní věc u deskovek a to je úložný prostor pro herní materiál (u některých her se o úložném prostoru nedá mluvit). Vše má své místo a setup je proto relativně rychlý. Materiál a grafické zpracování působí profesionálně, kvalitně a hlavně hezky. Rovněž i cena je příjemná.

    Přejdeme ale k hlavní věci – jak se Vikingové hrají. Hra probíhá v 6 kolech. V každém z nich se rozebere a umístí 12 kartiček ostrovů a lodí, 12 figurek a provede se hodnocení. Kouzlo spočívá v tom, že je ve hře několik profesí Vikingů a každý přispívá něčím jiným. Přesněji máme k dispozici 6 různých profesí odlišných od sebe barvami. Modrý-rybář, žlutý-zlatník, zelený-zvěd, červený-šlechtic, černý-bojovník, šedý-námořník. Všichni jsou důležití. Rybáři především na konci hry zajistí potravu pro Vikingy, zlatníci zásobují hráče zlatem, zvědové přinášejí body, šlechtici rovněž, bojovníci odrážejí útoky lodí, které ohrožují ostatní Vikingy a znemožňují jim konat svou práci a v neposlední řadě námořníci, kteří zajišťují přepravu Vikingů, kteří čekají na pevnině a pokud jich má hráč na konci hry dostatek (více než ostatní) tak přinesou i body. Herní systém umožňující rozebrání právě 12 Vikingů a karet ostrovů, popřípadě lodí v každém kole spočívá v nákupu. Hráči střídavě jeden po druhém kupují určitou kombinaci (kartička+Viking) a umisťují je ke svým pevninám. Vikinga je možné položit pouze na kartičku ostrova, kterou právě koupil spolu s ním. Háček je v tom, že kartička ostrova musí k pevnině a v pozdější fázi již umístěným (objeveným) ostrovům pasovat. K dispozici jsou 3 typy kartiček ostrovů – levý okraj, střed a pravý okraj. Není proto možné umístit např. dva levé okraje vedle sebe nebo levý okraj ke středu z pravé strany. Proto musí hráč taktizovat a neumísťovat karty ostrovů jen tak, jak se mu zlíbí. Důležité je, že každý Viking (profesně odlišný) má na starost svou řadu ostrovů a pouze na tu může být umístěn. Hráč ale může umístit právě koupenou kartičku s ostrovem (hráč samozřejmě žádné ostrovy nekupuje, ve skutečnosti poskytuje finance pro objevování těchto ostrovů ?) do jiné řady než do které je možné umístit Vikinga, kterého právě koupil s touto kartou. V tom případě musí umístit Vikinga na pevninu, kde samozřejmě žádné body ani peníze nepřináší. Naštěstí jsou k dispozici námořníci, kteří Vikingy z pevniny mohou dopravit na neobsazené části ostrovů. Jak už jsem se zmínil – lodě představují nebezpečí, a pokud nejsou odražené bojovníky, tak zastavují produkci peněz i bodů. Na druhou stranu odražené lodě nějaké body nebo peníze naopak přinášejí. Ovšem stále vám určitě není jasné jakým způsobem se ostrovy a Vikingové „nakupují“. Stojí za tím důmyslný systém otáčení kola s hodnotami zlatých, které je třeba zaplatit a postupným ubýváním 12 kartiček a Vikingů, které to otáčení způsobuje. Vikingové jsou totiž kolem otočného kola seřazeni postupně podle barev a vždy, když se nějaká barva vykoupí, kolo se otočí a změní se tím všechny ceny zbývajících karet a Vikingů. Proto, jak stále opakuji je třeba u hry přemýšlet a taktizovat. Pokud člověk hraje špatně tak se mu může stát, že má spoustu Vikingů na pevnině (tedy neaktivních), neodražené lodě a nebo třeba hladové Vikingy (málo rybářů na ostrovech = hladoví Vikingové = minusové body na konci).

    Je třeba dodat, že hra má v sobě určitý podíl náhody v tom, že Vikingové jsou losováni z pytlíku (tedy náhodně určená četnost Vikingů) a rovněž složení karet ostrovů a lodí je určeno náhodně. Ovšem náhodu lze zásadně eliminovat když do hry zakomponujeme pravidla pro pokročilé, které zajišťují pro každé kolo jiné pořadí Vikingů kolem otočného kola (v základních pravidlech je pro každé kolo stejné pořadí Vikingů – rybáři, zlatníci, zvědové, šlechtici, bojovníci, námořníci). Toto pořadí určují sami hráči. Navíc přibývá dražba začínajícího hráče (v základu se hráči v tom kdo začne každé kolo střídají), přísnější pravidla pro přepravu Vikingů z pevniny na ostrovy a spoustu zvláštních kartiček, které přinášejí body nebo peníze navíc. Proto je dobré po cca 5 hrách, ve kterých si hráči osvojí pravidla a herní mechanismus přejít ke hře pro pokročilé hráče.

    Vikingové jsou velmi kvalitní deskovka jak zpracováním, tak herně. Hratelní v jakémkoliv počtu hráčů ( 2-4 ) a hlavně nezaberou déle jak hodinu.

  89. BuBen

  90. Machííírek

  91. Matteso

  92. sakul

  93. Mialee

  94. samnung

  95. Petra

  96. kanei

  97. Erumoico

  98. Jose

  99. David

  100. omas

  101. hrubajs

  102. hrajemecz

  103. sydo

  104. Semiš

  105. MartiN8029

  106. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  107. Pecajs

  108. jendapolic

  109. mikous

  110. daneel

  111. rebarbora

  112. filipes

  113. fonda159

  114. ondrasu

  115. zeppelin

  116. BBccd

  117. jihlavak15

  118. trychac

  119. janoos

  120. pytlik115

  121. romanus

  122. romansubrt

  123. tondik17

  124. judla

  125. jakubko1717

  126. cubacz

  127. janos159

  128. janos15

  129. orlosupec1

  130. orlik

  131. bigmec1

  132. compista

  133. aja

  134. jakubko111

  135. Maara

  136. timtin

  137. Sabera

  138. lcl

  139. sulda

  140. tinda

  141. mistrk

  142. kajkal

  143. kaja

  144. tonda

  145. kolik

  146. Eduard Doležal

  147. JoeK

  148. Ajeenka007

  149. Lucy

  150. zyx

  151. speedy

  152. Filip

  153. howska

  154. Pepsonka

  155. Jendulus

  156. Ondra-UH

  157. Tom a Maca

  158. kath

  159. Ája

  160. Dušan Takáč

  161. Lamesaint


    Tohle je moje prvni „“opravdova““ stolni hra, rozhodoval sem se mezi carcassone a vikingama ktere sem po dlouhe dobe rozhodovani (cca 30min;) nakonec koupil a myslim si, ze to byla dobra volba. Hra na pohled vypada skvele a taky se tak hraje. Po mnohych partiich me jeste stale bavi a oproti carcassone ma podle mne vyhodu v tom, ze ma rozsirenou verzi primo v cene a taky se v ni da vic taktizovat…opravdu muzu jen doporucit!

  162. mara

  163. fancus37

  164. tondakolik

  165. Ross

  166. Gandalf


    Vikingové jsou velmi zajímavá stolní desková hra. Po prvním spatřením krabice jsem byl překvapen – čekal jsem, že bude daleko menší. Navíc stojí -na dnešní poměry- jen malý peníz.
    Když jsem krabici otevřel, byl jsem nejdříve zavalen velkým množstvím kartiček a figurek. Chvíli mi trvalo, než jsem je roztřídil.
    Pravidla jsou vcelku jednoduchá a srozumitelně vylíčená (hned jsem je pochopil). Ve hře nakupujete Vikingy a kartičky, ze kterých pak skládáte mapu na podobném principu jako ve hře Carcassonne.
    Také bych rád pozdvihl krásné grafické zpracování celé hry. Herní plán, kartičky, pravidla, krabice… Vše je nádherně zpracováno.

    Neochladl jsem ani po dohrání první partie – jedná se o téměř dokonalou hru. Možná bych si dokonce troufl tvrdit, že je lepší než Carcassonne.

  167. houh

  168. chajim

  169. Haňulka

  170. Johny

  171. Koki

  172. Kubajs

  173. The Hammer

  174. Manas

  175. Kabalenka

  176. trupik


    Vikingové jsou čerstvá herní novinka vržená strategicky na vánoční trh. Hru jsme mohli vyzkoušet na letošním Deskohraní v jakési předpremiéře, nyní je již k dostání ve většině obchodů. Ve hře se stanete náčelníkem Vikingského kmene a máte za úkol osídlovat malé ostrůvky, zajistit si dostatečný počet obyvatel, lodí, jídla, peněz a hlavně vítězných bodů – o ty totiž ve hře jde.

    Celou recenzi si můžete přečíst na adrese: https://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/vikingove.aspx .

  177. Lišák

  178. jakubko

  179. Alžběta

  180. Kadaver

  181. aneken

  182. stega

  183. ZUZKA

  184. dajo

  185. ghoston

  186. H.O.N.Z.I.K

  187. Ladik81

  188. budkin

  189. jpmce

  190. nightfall

  191. Ajfel

  192. Martin Plesnivý

  193. Yuri

  194. Sandy.czcz

  195. MM

  196. Pavla

  197. Křepelka

  198. Pivrn

  199. jakub


    Hra si již získala své příznivce ve světě i u nás. Není se co divit, protože splňuje kritéria dobré moderní deskové hry: dobře promyšlený herní mechanismus, atraktivní téma, jednoduchá pravidla, je výborně hratelná v různém počtu hráčů s délkou hry do jedné hodiny.

    V této hře budete představovat vůdce vikingského kmene. Vaším úkolem bude osídlit neznámé ostrovy, kde budete moci získávat zlato, obživu pro všechny členy kmene a bránit se proti útočícím lodím nepřátel. Nejúspěšnějším Vikingem a pánem ostrovů se stane ten, kdo nejlépe povede svůj kmen a nashromáždí nejvíce vítězných bodů.

    Na začátku každého z nich se nejprve naplní nabídka kartiček a figurek Vikingů kolem otočného kruhu, který označuje jejich aktuální cenou. Originální je způsob získávání kartiček a figurek Vikingů. Hráči si je nakupují z nabídky, která je pro každé kolo nová. V průběhu nakupování se cena mění. Je tedy třeba dobře vážit, co si vzít a kolik zaplatit. Kolo se neotočí a cena nesníží, dokud nejsou vykoupeny všechny figurky aktuálně nejlevnější barvy. Kolo končí po vyčerpání celé nabídky bodováním.

    Každý hráč obdrží svou „“pevninu““ s pobřežím, ke které postupně přikládá kartičky ostrovů tak, aby na sebe navazovaly (podobně jako u Carcassonne nebo Alhambry), začít musí od pobřeží. Na ostrovy pak umisťuje své Vikingy. Koupenou kartičku je třeba hned umístit. Figurku Vikinga může hráč umístit jen na ni. Pokud nemůže, nebo nechce, zanechá ji na pobřeží až do příchodu šedivého námořníka, který převáží každé sudé kolo.

    Vikingové mají různé úkoly (rozlišují se barvou) a přinášejí vám různou hodnotu: žlutí zlatníci peníze, červení šlechtici body, zelení zvědové další body (především ve spojení se zlatníky a rybáři, modří rybáři obživu, černí bojovníci všechny chrání, šedí námořníci převáží ostatní na ostrovy. Čas od času musí hráč umístit nad své ostrovy nepřátelskou loď. Ta ho sice může poškodit – nebude bodovat -, ale pokud jí postaví do cesty ozbrojence, může i získat body či peníze navíc.

    Bodování probíhá po každém kole. Po skončení lichého kola získávají hráči jen peníze (malé bodování), v sudém kole pak i body (velké bodování, speciální bodování nastává po posledním kole (závěrečné bodování). Je třeba si dát pozor na lodě nájezdníků, kteří vaše nekryté ostrovy obsadí a neumožní vám bodovat. Při závěrečném bodování zhodnotíte, jak dobře jste hráli ve všech předchozích kolech. Oceněny jsou například uzavřené ostrovy či nejdelší ostrov a ověří se, zda rybáři nakrmí všechny vaše Vikingy.

    Vikingové jsou do detailů promyšlenou hrou, která velmi dobře funguje. Zaujme široký okruh lidí různého věku i zkušeností. Jejich velkým kladem je, že je hra skvělá v různém počtu hráčů, ve dvou, ve třech i čtyřech hráčích. Jednu partii vždy zahrajete do jedné hodiny. S pravidly se seznámíte rychle, jsou jen o málo složitější než např. Carcassonne. Již první hru si však užijete. Díky „“nalosování““ nabídky před každým kolem je do hry namíchán určitý díl náhody, která však každou hru správně okoření. Hráčům umožňuje volit mezi různými cestami k vítězství, nejedná se přitom o složité strategie, ale bez přemýšlení nikdo dobrého výsledku nedosáhne.

    Kartičky k rozšíření: Zajímavostí a kladem hry také je, že současně se základní hrou obsahuje také rozšíření pro pokročilé hráče. Pokud si budete chtít hraní obohatit a zmenšit podíl náhody, pak na vás čeká nové dobrodružství při rozšířené hře. Použijete tedy i zbylé kartičky, které dosud zahálely v krabici.

    Hra je připravena velmi kvalitně, grafika je příjemná a má svou atmosféru. Kartičky jsou vyrobeny z kartonu, stejně tak peníze, figurky jsou dřevěné. Na první pohled zaujme hrací deska s otočným kruhem, který si musíte před první hrou nejprve připevnit. Přiložená pravidla jsou přehledná, dobře ilustrovaná.

    Celou původní recenzi si můžete přečíst na herním webu Frodovy deskové hry .

  200. Acer

  201. Libor

  202. Malicka

  203. Ranca

  204. richie

  205. pospa

  206. matys

  207. ewuchka

  208. Markéta

  209. Petr Holub

  210. Kuba

  211. Shako

  212. Pelly

  213. Mirka

  214. dilli

  215. greyhound


    Hru Vikingové jsem si pořídil po dlouhém zvažování jako svůj třetí letošní přírůstek do sbírky her (po Době kamenné a Agricole) a již po prvním zahrání mi bylo jasné, že jsem rozhodně neprohloupil. Oproti oběma uvedeným hrám jsou Vikingové něco úplně jiného a vzhledem k tomu, že Dobu Kamennou máme momentálně trochu „“ohranou““ a na dlouhé přemýšlení v Agricole není vždy ta správná nálada, myslím, že u nás najdou Vikingové uplatnění. Hra v sobě spojuje principy, které mohou vzdáleně připomínat jiné hry (stavění z kartiček, dražba, získávání bonusových kartiček), spojení principů ale dává dohromady úplně novou hru. Každý hráč dostane svůj rámeček a během jednotlivých kol získává kartičky, které k němu postupně přikládá a vytváří ostrovy a figurky vikingů, kteří mu přinesou zisk bodů a zlaťáků. Hra je plynulá, nevyžaduje dlouhé přemýšlení a poskytuje přiměřenou míru náhody i taktiky. Sympatické je, že každý hráč dostává vyrovnanou šanci, neboť hráči si postupně během kola rozebírají kartičky i vikingy. Je ale třeba taktizovat, neboť každý viking (jsou v 6 barvách) přináší hráči jiné výhody a je třeba hrát vyváženě, aby hráči nechyběli v pozdějším průběhu hry body nebo peníze. Po každém kole probíhá vyhodnocení, které hráčům přináší peníze, každé sudé kolo probíhá „“bodové““ vyhodnocení všech vikingů a po 6.kole probíhá ještě závěrečné vyhodnocení, které může hráči přinést nemalou porci bonusových bodů (za největší ostrov, nejvíce ostrovů, nejvíce šedých „“převozníků““ atd.). Hra udržuje hráče ve střehu, neboť i hráč který celou dobu prohrává, může závěrečným hodnocením vše otočit. Kromě základní hry je v krabici za základní cenu přiloženo i rozšíření, které umožňuje využití bonusových bodových kartiček a dále jsou připojena pravidla pro pokročilé hráče, která umožňují omezit náhodu – např.dražbou o figurku začínajícího hráče.
    Vzhledem k tomu, že se jedná o zajímavou hru, která i s rozšířením nabízí pořádnou porci zábavy, hodnotím ji jako velmi zdařilou a všem ji vřele doporučuji, příznivá je i cena, ve které, jak je již zmíněno výše, je kromě bohatého základního materiálu zahrnuto i rozšíření pro zkušenější hráče. A závěr – dávám jí stejně jako Agricole 5 hvězdiček. A to proto, že nesrovnávám hry, ale u každé hodnotím, jak mě baví a jak na mě působí. A Vikingové si mé kladné hodnocení plně zaslouží 🙂

  216. Gally

  217. NoirOrioN


    🙂 Ako fanúšik nórskeho blackmetalu (nie ideologicky, len muzikálne!) som nemohol odolať a Vikingov som si zakúpil. Po pár odohratých partiách to bolo jasné. Hru som zatiaľ vždy hral v trojici a štvorici, neviem ako to ide v dvojici. Herného materiálu ako maku, ale na pohľad krásny, farebný, navnadí, dodá chuť hrať. Hra nemá až tak jednoduché pravidlá, ale pochopíte ich pomerne hladko a aj pri hre ako nováčik sa orientujete dobre. Chvíľu potrvá, kým prídete na stratégie, a tým pádom aj v základnej verzii hry dokážete obmedziť vraj stredný podiel náhody. Keďže kartičky s časťami ostrovov a drakarmi s pandrlákmi sa dajú kupovať za peniaze (iba raz sa mi stalo, že som bol švorc – a aj vtedy beriete ako kartičku, tak aj pandrláka, takže neprídete skrátka!), takže sami si môžete obmedzovať prvok náhody. Hra má 6 kôl (v každom sa kupuje/berie 12 kartičiek a 12 pandrlákov-vikingov…V 6-ich farbách), 1.,3. a 5. kolo je „“malé““ – vyhodnocujú sa len žltí „“peňazonosci““. V 2.4. a 6. kole sa vyhodnocujú 5-ti farební vikingovia + siví vikingovia prevážajú na pramiciach do súkromného ostrovného plánu nezatriedených vikingov. Po 6. kole nasleduje ešte jedno, záverečné hodnotiace, kde sa vyhodnocuje viacero vecí (počet ostrovov, najdlhší ostrov, najviac prevozníkov, modrovikingovia živiaci ostatných farebnioakov-vikingov v súkromnom ostrovnom pláne. Hra rýchlo odsýpa a je pomerne krátka, fakt, že za 40 min ju máte odohratú. Hra obsahuje aj dražobnú verziu, kde je prvok náhody ešte viac eliminovaný. Poznámka na záver: skvelá značka (autor Kiesling) je stále zárukou skvelej hry, ktorá nebude nudiť ani po 50-ich partiách.

  218. Stanley

  219. Bobr

  220. Tarenor

  221. Brontik

  222. Ondra

  223. orsej@centrum.cz

  224. tučňák

  225. REM

  226. Pepik

  227. Rubic(k)

  228. Richmond

  229. pogo


    Recenze vyšla v časopise pevnost č. 10/2008, autorem je Filip Gotfrid

    VIKINGOVÉ

    Pro většinu z nás symbolizuje pojem „Viking“ drsného až bezohledného nájezdníka v rohaté přilbě, který kolem sebe válečnou sekerou vytváří krvavou auru. Jenže tuto podobu zužitkují hlavně filmaři a ilustrátoři – pro deskovou hru se mnohem víc hodí fakt, že Vikingové byli nejen dobyvatelé, ale i objevitelé.

    Základní předností hry Vikingové je, že nemůžete říct: „Je to něco jako…“ Kdyby mě mučili, připustil bych, že je to něco jako Carcassonne, ale vzápětí dodal: „Jenže tak docela úplně vlastně skoro ani vůbec ne.“ No posuďte sami: do začátku obdržíte něco jako zeměpisný úhelník, jednu startovní kartičku a nějaké ty peníze – a snaž se, zrzavý Orme.

    Půda, lidi, lodi

    Hraje se na šest kol. Zčásti pomocí náhody, zčásti prostřednictvím svých peněz získává hráč z nabídky otočného kola vždy jednu figurku a jednu kartičku ostrova nebo lodi. Zatímco lidi a půda když nepomohou, tak alespoň neuškodí, lodě jsou v tomto ohledu dvojbřité jako vikinská sekera a jejich pořízení se občas budete snažit vyhnout – a občas marně, protože kde nic jiného není, tam ani Viking holt nic jiného nebere. Vše navíc komplikuje fakt, že za půdu, lidi i ty zatracené lodě se platí, a jelikož peněz vám v průběhu hry nic moc nepřibyde, měli byste pečlivě zvažovat všechna pro a proti (tím spíše, že cena se v průběhu kola mění).
    Figurky představují námořníky, bojovníky, šlechtice, zvědy, zlatníky a rybáře. Každé z řemesel přináší jiné výhody v jiné části hry. Bojovníci například ruší negativní vliv lodí, zlatníci přinášejí hráči peníze a námořníci mu pomáhají s umisťováním získaných figurek na kartičky ostrovů. Přesněji řečeno, na kartičky částí ostrovů, ze kterých se celé ostrovy skládají po vzoru – na mučidlech zmíněného – Carcassonne.

    Mnoho cest k cíli

    Značnou část pravidel zabírají jednotlivá vyhodnocování a rozdělování bodů. Znamená to sice poměrně dost údajů, které si musíte nacpat do hlavy, ale na druhou stranu to celou hru variuje a vám dává větší šanci na palmu vítězství (nebo vavřínový věnec… nebo jakou to zeleninu Vikingové vlastně uznávali). Když totiž soupeř získá více bodů za ovládnuté lodě, vám může totéž přinést nejdelší složený ostrov nebo prvenství v jejich počtu vůbec. Jestliže si protivník nahrabe spoustu peněz díky množství zlatníků, může mu značnou čáru přes rozpočet udělat fakt, že je při závěrečném zúčtování prostě neuživí. A tak dále, a tak podobně.
    Obavy ze složitosti ovšem nejsou na místě, pro první hry lze pravidla shrnout do poučky „Snaž se, abys měl nejvíc lodí, ostrovů a figurek na nich, a vyhraješ.“, a naopak pro zkušené hráče je přiložena nadstavba pro pokročilé. Celá pravidla jsou navíc pečlivě převedena do češtiny a opatřena řadou doprovodných obrázků a přehledných nákresů (včetně barevného odlišení jednotlivých povolání přímo v textu!), takže nepochopit je by dokázalo tak maximálně děcko školou nepovinné. S jemným, ale nikoliv určujícím prvkem náhody a v příjemném modrozeleném provedení tak Vikingové futrují nabídku her typu Carcasonne, aniž by o nich bylo možno říct: „Je to něco jako…“

    80%

  230. Agáta

  231. Jaromír Kovařík

    Když jsem poprvé viděl bojovnou postavu Vikinga na krabici, zhrozil jsem se, že se jedná o další krvelačnou válečnou hru. Jaké bylo ale moje překvapení po první partii.

    Po rozbalení na Vás vykoukne spousta kartiček, dřevěné postavičky Vikingů a velmi zajímavý hrací plán složený z desky a točícího kolečka. Vše v příjemné grafice a již klasické vysoké kvalitě.

    Kolem kolečka se rozmístí kartičky a figurky Vikingů. Poté si hráči postupně rozebírají kartičky krajiny současně s barevnými Vikingy. Buď si mohou vzít to co je zrovna na řadě zadarmo nebo za velmi nízký peníz, nebo si připlatí, a získají Vikinga, kterého chtějí. Peněz je během hry ale nedostatek, takže je potřeba dobře zvážit, jaká cena je pro mne ještě přijatelná. Vždy, když se vyprázní políčko s nejlevnějším Vikingem, otočí se kolečkem tak, že ceny ostatních Vikingů klesnou. Hráči musí zvažovat nejen jaký typ Vikinga potřebují, ale i jaký typ ostrova, ne které se Vikingové vydávají, chtějí pro sebe získat.

    Základní princip hry je velmi jednoduchý na pochopení. Hra je svižná, má vysoký spád a nikdo na svůj tah dlouho nečeká. Při seskládávání ostrovů je použit princip tipu Carcassonne – tedy přikládání kartiček k sobě tak, aby na sebe pasovaly. Hra je velmi dobrá jak ve čtyřech a třech hráčíích, tak i ve dvou.

    Hra také obsahuje rozšíření již v základní příznivé ceně, které pokročilejším hráčům nabídne další herní možnosti.

    Myslím, že Vikingy mohu vřele doporučit. Ne nadarmo se hra dostala na třetí místo prestižní ankety Deutscher Spiele Prize 2007.

     

Přidat recenzi