Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéOsadníci z Katanu: Kostky

Osadníci z Katanu: Kostky

Originální název:
Die Siedler von Catan – Das Würfelspiel
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
1 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Jako v každé osadnické hře i zde stavíte cesty, vesnice, města a najímáte rytíře. Není zde žádný ústřední ostrov, ale hráči mají každý vlastní desku – building sheet. Ke stavbě také potřebujete suroviny. Získáváte je hodem 6 kostek, které mají na sobě symboly surovin. Máte tři hody a po každém z nich se můžete rozhodnout, které suroviny si ponecháte. Body získáváte za dokončené stavby. Hra končí po 15 kolech.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.
– Pravidla hry Osadníci zKatanu: Kostky

Recenze

  1. zdenda

    Vím, že pro mnohé hráče trošku odsuzovaní Osadníci. Kostky? Je to možné? Je!! A funguje to náramně. Hra má svoje kouzlo. Je skladná a proto skvělá na cesty. Je jednoduchá a dá se hrát i s úplnými začátečníky. Dá se i v omezené míře taktizovat a reagovat na soupeřovy množící se body. Ale přeci jenom to jsou kostky a když to nepadá . . .
    Hrajeme ji doma si nejčastěji.

  2. Trauma_Zero

  3. rokoko73

  4. kroksmrti

  5. amexa

  6. Honzik

  7. Michal

  8. zaklin

  9. Jose

  10. omas

  11. luciáš

  12. Radobyhrac

  13. tondakolik


    To by jeden nevěřil, jak se dají hrát Osadníci. Jednou musíte stavět vesnice a města tak, aby vám vynášela co nejvíce surovin, podruhé musíte rozšiřovat své panství při karetním souboji s protivníkem, můžete se pomocí lodí plavit a osazovat nové ostrovy… a nebo můžete prostě suroviny které potřebujete jednoduše naházet kostakama.

    K té poslední variantě – Kostkoví osadníci:
    V této nedržíte žádné suroviny v ruce, ani je nepočítáte na kartách, do každého kola vstupujete s „“prázdnýma rukama““. Vezmete si šest surovinových kostek a už hážete. To co vám padlo se vám nelíbí, tak si třema kostkama hodíte znovu a už se vám ty suroviny tak nějak rýsují na vesnici, tak hodíte už jen dvěma. Jde prostě o to, ve třech hodech, naházet na kostkách takovou kombinaci surovin, která vám umožní něco udělat.
    Můžete tu stavět cesty, vesnice, města a nebo rytíře. Cesty vám umožňují rozšiřovat se a stavět tedy i vzdálenejší vesnice nebo města, která vám potom přinesou body, rytíři vám umožňují využití žolíka.
    Ve hře jsou dvě odlišné hry. (ty názvy jsou moje – neoficiální)

    „“Klasik““: V této hře jde o to, získat 10b. Body získáváte za vesnici – 1b, za město – 2b, za nejdelší cestu – 2b a za největší vojsko – 2b. Kdo získá 10b jako první vítězí!

    „“Patnáctka““: V této hře jde o to, za 15 kol získat co nejvíce bodů. Body získáváte za cesty – 1b, vesnice – 3b až 11b, města – 7b až 30b a rytíře – 1b až 6b. Ale běda vám, když v nějakém kole nepostavíte vůbec nic – to se vám potom odečtou 2b. Po patnácti kolech si spočítáte body a kdo jich má víc vítězí!

    Původně jsem si myslel, že se mi bude více líbit „“klasik““, ale zatím mě více zaujala „“patnáctka““ – upozorňuji, že se to může klidně změnit, neboť jsem toho zatím moc neodehrál a upřímě se k tomu přiznávám! protože osadníky už trochu znám a tak myslím, že mi ani tato hra není „“neznámá““ po pár odehraných partiích. „“Patnáctka““ mi také přišla jaksi strategičtější a náročnější.
    Kostkoví osadníci jsou pro mne takovou „“cestovní verzí““. Nezabírají totiž žádné místo, herní plán si může každý držet na koleni a jediné co potřebujete je tedy podložku pro házení kostek.

    Navíc tato hra je určena pro 1 až 4 hráče – to není omyl! „“Klasik““ asi nikdo sám hrát nebude, ale „“patnáctku““ si klidně můžete odehrát doma a potom se pochlubit „“soupeři““ s vaším „“hajskór““. Jediné co to potom vyžaduje je vaše férovost.

    U mne si našli místo Osadníci z Katanu, Karetní osadníci a teď i Kostkoví osadníci. Co přijde dál???

  14. Petr

  15. Manas

  16. Arvi

  17. rix

  18. Mirka

  19. Zofan

Přidat recenzi