Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéStarCraft: The Board Game

StarCraft: The Board Game

Originální název:
StarCraft: The Board Game
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Převedení jedné z nejznámějších počítačových her do podoby deskové hry. Tři mocné rasy bojují o kontrolu nad galaxií. Každá z nich má unikátní vlastnosti a schopnosti. Variabilní hrací deska a množství figurek a jednotek zajišťuje nové možnosti v každé hře.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. cSf.Loser

    Legendární počítačová hra převedená do deskové hry. Skvělé převedení nutno dodat. Mechanismy deskovky se cca drží počítačové předlohy. Hra je náročná a navíc luxusně zpracovaná. Líbí se mi možnost týmové hry a dokonce i scénářů. Souboj je poněkud kostrbatý a je řízený kartami. Hra je dnes již téměř nesehnatelná, jelikož FFG ztratili práva na věci od Blizzardu. Nicméně FFG pak předělali mechaniku hry do Forbiddenn Stars. Každopádně to je skvělá hra.

  2. Kentril

    Strategická hra na téma velmi známé počítačové hry. Téma je docela hezky zasazené do herního systému. Zvolíte si rasu stavíte a vylepšujete budovy, jednotky a expandujete na jiné planety. Můžete zvítězit několika způsoby – buď speciálním cílem na karte rasy, eleminováním hráčů, nebo hra končí po několika kolech. Hra má opravdu skvělou grafiku a plastové figurky, mraky karet a spoustu dalších součástí. Nicméně se jedna o velkolepou hru ve velké krabici s pravidly na dlouhé zimní večery. Avšak obsahuje spoustu názorných příkladů. Hra je pokaždé jiná, protože si na začátku hry nahodně losujete planety, bojove karty. Myslím si, že bojová střetnutí nejsou moc dobře vymyšlena. Jsou zbytečně složitá a navíc pokud nemáte spravné karty na vybudované jednotky – boj bude opravdu těžký vyhrát. Do hry jsem investoval a koupil jsem si krabičky na šroubky (pořadače), do kterych jsem naskládal komponenty jednotlivých ras – takže to mám pěkně oddělené a v krabici se mi komponenty nemíchají a neničí se. Bohužel při koupi hry se mi stalo, že některé lodě byly odlomené z podstavců, ale sekunďák to opravil 🙂

  3. Kubis

  4. kanei

  5. Bruno

  6. Kadaver

  7. Peregrinator


    Vše začalo vysíláním vězňů do vzdálených galaxií, kde byly z přeživších vytvářeny trestanecké kolonie, které se postupně osamostatňovaly. Kolonisté ,,Terrané““ však brzy zjistili, že nejsou sami! Z temného vesmíru se vynořily další dvě civilizace: tajemní a nesmírně technicky pokročilí Protossové a krvežízniví Zergové, jejichž prosperita byla založena na kombinování genů a šlechtění vražedných druhů… Jak jste správně uhodli, konflikt na sebe nenechal čekat!!!

    Desková hra StarCraft byla vytvořena na motivy stejnojmené legendární počítačové hry. Tohoto úkolu se zhostila společnost Fantasy Flight Games, která opravdu neměla lehkou práci, protože je velmi těžké převést počítačovou strategii do deskové podoby a neodchýlit se od originálu. Jak to nakonec dopadlo, vám poví tento článek.

    StarCraft: The board game je hra pro 2-6 hráčů (každá rasa je zastoupena dvakrát). Základním principem hry je rozvoj základny, kolonizování planet, těžba surovin a stavění jednotek, které mají za úkol (jak jinak) ničit protivníky a vám přinést vytoužené výtězství. Vítězství lze dosáhnout třemi způsoby: získáním 15 vítězných bodů, splněním speciálního úkolu a nebo zničením všech soupeřovích jednotek a základek.
    První, co vás po otevření krabice zaujme, je množství komponent. Nejobdivuhodnějších je 200 detailně vyrobených plastových jednotek, které věrně kopírují počítačovou předlohu. Dále naleznete referenční karty (v prvních hrách opravdu k nezaplacení, protože nemusíte stále nahlížet do pravidel), karty základen, bojové karty, příkazové žetony, 12 různých planet, spojovací díly mezi planety a anglická pravidla . Musím říct, že po grafické stránce je hra nepřekonatelná!!! Pravidla jsou dobře srozumitelná, ale je potřeba si je dopředu nastudovat. Během prvních her je přesto budete mít stále u ruky, protože StarCraft je přeci jenom trochu náročnější.

    Samotná hra začíná stavbou galaxie. Každý dostane 2 planety a postupným jejich kladením na stůl vytváří hrací plochu. Absencí pevné hrací plochy je zajištěna variability (každá hra je jiná) a zároveň už můžete taktizovat. Mám mít planetu mezi dvěma hladovými Zergy, kteří by si rádi na mě pochutnali? Každá planeta je rozdělena na 2 až 4 území, které produkují suroviny: plyn a krystaly a nebo poskytují vítězné body.
    V další fázi pak umístíte na jednu planetu základnu s počátečními jednotkami a může začít válka o vesmír.
    Každé kolo je rozděleno do tří fází: plánování rozkazů, vykonávání rozkazů a konsolidace , které si postupně rozebereme.

    1. Plánování- V této fázi pokládáte celkem 4 libovolné příkazy: stavba (stavba budov, základen, jednotek), výzkum (nové technologie a evoluce) a přesun (jednotky se pohnou a případně zaútočí) na jednotlivé planety
    2. Vykonávání rozkazů- Postupným odkrýváním příkazů (popořadě tj. můžete si odkrýt jeden příkaz a pak počkáte než na vás přijde zase řada) vykonáváte to, co jste rozhodli
    3. Konsolidace- Když dojdou všem příkazy, řeší se vždy ve stejné posloupnosti různé procedury jako: ničení základen, získávání karet surovin a kontrolování podmínek vítězství.

    To by bylo k teorii a teď jak to vypadá v praxi. Hraji za Zergy a jsem na tahu. Položím jeden příkaz výzkum na svoji planetu se základnou. Pak pokládají svoje příkazy protihráči, než dojde zase řada na mě. Postupně položím ještě tři další příkazy: stavba na svoji planetu se základnou a přesun se stavbou na sousední planetu. Nyní začneme odkrývat příkazy. Jde o to, že na planety se pokládají příkazy na sebe. Vždy ten poslední příkaz se odehraje jako první a zároveň jsou všechny příkazy ve spodu zablokovány, čehož se dá náramně využívat a zneužívat.
    Jako první odkryji příkaz přesun na sousední planetě. Tímto příkazem nařídím jednotkám, aby se přesunuly na dannou planetu a případně napadly nepřítele, což proberu později. Hrají protihráči. Odkryji příkaz stavba na sousední planetě. Příkaz stavba opravňuje ke stavbě pracovníků (těží suroviny na planetách), jednotek (bojují) , budov (umožní vám vyrábět nové typy jednotek) a základen (umožní vám rozšířit svoje impérium na další planety). Za všechno samozřejmě musíte platit surovinami. Hrají protihráči. Odkryji příkaz výzkum. Výzkum mi umožní vyzkoumat nové bojové technologie pro jednotky a líznout si na ruku 3 bojové karty. Druhá fáze neskočí, dokud nejsou vyčerpány všechny rozkazy.
    Jedním z nejdůležitějších momentů je boj. Když zaútočíte příkazem přesun na soupeřovy jednotky, utvoříte z nich a svých dvojice (duely) ve kterých budou spolu bojovat. Potom přiložíte vy i soupeř ke každému duelu bojovou kartu, která se posléze odkryje. Na základě bojové karty a typu jednotky se souboj vyhodnotí. Každá bojová karta nese zelená čísla: malé a velké, červená čísla: malé a velké, obrázek nějaké jednotky a občas text s nějakou speciální schopností. Jde o to, že červená čísla znamenají útok, zelená obranu a jejich porovnáním se soupeřovými čísly poznáte jak boj dopadl. Pokud je útok roven a větší obraně je obránce zabit. V opačném případě přežije. Stejným způsobem vyhodnocuje kartu i váš soupeř. Důležité také je, že velká čísla (lepší hodnoty) se použijí v případě, když karta má na sobě obrázek jednotky, kterou podporuje a v opačném případě se použijí nižší čísla.

    Př. Kartu Terranů pro mariňáka a plamenometčíka má hodnoty
    útok 6/4 obrana 5/3
    Pokud ji použijete v souboji ve kterém máte mariňáka, má hodnoty 6/5. Pokud ji použijete např. pro tank, má hodnoty 4/3. Tím je simulováno zranění jednotek v boji. Zaútočím s tankem. Má hodnoty 8/8. V dalším boji ale už nemám tak dobrou kartu (tank je poškozen) a tank je už třeba jen 7/6.

    V poslední fázi se podle určeného algoritmu provádí řada mechanických operací a hlavně se kontrolují podmínky vítězství. Body vítězství získáváte právě v této fázi za vaše planety. Navíc každá strana může vyhrát splněním nějakého úkolu (obsaďte kompletně 2 planety atd.). Pokud nikdo v této fázi nevyhrál, začíná další kolo.

    O StarCraftu můžu říct, že je to jedna z nejlepších her, co mám. Jednotlivé strany jsou vyvážené a každá má jinou strategii k vítězství. Hra je dynamická, protože kartami událostí plyne čas a tudíž nelze hru nějak výrazně prodlužovat. Jedinou nevýhodou je větší cena, což ale v porovnání s hrateností má svoje opodstatnění. StarCraft: The board game totiž jen tak neomrzí!!!

  8. Jezura

  9. Shako

Přidat recenzi