Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéKde leží Kulíkov?

Kde leží Kulíkov?

Originální název:
Kde leží Kulíkov?
Rok vydání:
2009
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Asi každý ví, že Hluboká leží více na západ než zámek Lednice. Které z těchto míst ale leží jižněji? A kde vlastně leží ten Kulíkov? Stačí si zahrát tuto hru a dozvíte se to! Kdo se trochu vyzná v českém zeměpisu nebude mít žádný problém s tím umístit karty hradů, zámků a klášterů na správná místa. A kdo se zatím tak úplně nevyzná, se toho může hodně dozvědět. Kromě toho vám hra nabízí prostor pro velmi zajímavé blafování a užijete si u ní spoustu zábavy. Hra je pokračováním veleúspěšných her Kde leží Kotěhůlky a Kde leží Uppsala. Vydejte se na cestu po Česku!

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

Recenze

  1. Effka

    hra je dobrá, máme spojené dvě do sebe a když se do hraní pustíme, ať doma či s přáteli, málo kdy odejdeme k jiné hře 🙂

  2. Jan

  3. sakul

  4. tondakolik

  5. Sagapo

  6. jakub

    Rádi cestujete a navštěvujete nejrůznější zajímavá místa spojená s historií, pak byste měli vyzkoušet hru Kde leží Kulíkov. Zábavnou formou si můžete prověřit, jak dobře znáte polohu hradů, zámků a další pamětihodností v České republice. Hra vám umožní vydat se na cestu Česku a zavzpomínat na místa, která se vám líbila, a získáte také mnoho tipů na nové cíle vašich výletů.

    Kulíkov je jednou z her série Kde leží… Patří mezi vzdělávací hry, ale její herní mechanismy vám kromě získání nových znalostí dávají řadu taktických možností. Při hře se snažíte seřadit karty s názvy různých míst podle jejich zeměpisné polohy. Pokud přesvědčíte ostatní hráče, že dané místo znáte, takže si netroufnou zpochybnit umístění karty, bude to bod pro vás. Kdo dokáže správně umisťovat karty a také odhalí chyby protihráčů, ten může získat bodovací žetony. Hráč s největším počtem žetonů na konci hry zvítězí.

    Hra obsahuje 200 karet různých míst. Pro každou partii z nich vylosujete celkem 45 karet, které budou představovat váš hrací balíček. Doprostřed stolu pak umístíte speciální kartu světových stran a na ni první kartu místa. Všechny další karty budete umisťovat nad nebo pod ni, vpravo nebo vlevo od ní. Každý hráč do začátku dostane čtyři žetony.

    Během hry se tak bude vytvářet kříž. Nové karty ho budou postupně rozšiřovat, a to v severojižní nebo západovýchodní ose (startovní karta zůstává průsečíkem těchto os). Novou kartu tak umisťujete buď na konec ramena kříže, nebo mezi některé dříve umístěné karty. To bude záviset na tom, zda se hráč na tahu domnívá, že místo označené na nové kartě leží severněji či jižněji od dříve položené karty (v severojižním směru – severní šířka), nebo východněji či západněji (v západovýchodním směru – východní délka).

    Hráč na tahu si vezme horní kartu z balíčku, přečte název místa a umístí kartu na místo v kříži, kam si myslí, že patří. Pokud je například na západovýchodní ose Karlštejn, může hráč umístit kartu hradu Lipnice vpravo od něj, protože ví, že Lipnice leží od Karlštejna na východ. Ostatní hráči po směru hodinových ručiček mohou umístění zpochybnit. Kdo tak učiní, otočí nově umístěnou kartu a jednu sousední a ověří jejich přesnou polohu. Pokud bylo umístění správné, musí dát jeden žeton hráči, který kartu umisťovat, v opačném případě od něj žeton získá.

    Hráči mohou získat i žetony navíc z banku během tří bodování. K nim dojde při odhalení dvou bodovacích karet (Intermezzo) a na konci hry po umístění poslední karty. Hráči odhadují, kolik karet na stole je umístěno chybně, například proto, že jejich umístění nikdo nezpochybnil. Kontrola probíhá od středové karty postupně do všech směrů. Žetony dostanou všichni správně tipující, případně ti, kdo byli nejblíže.

    Pravidla jsou jednoduchá, seznámíte se s nimi během pár minut. Musíte si dát pouze pozor na to, abyste správně kontrolovali umístění karet. Pomohou vám šipky na kartách podle směru, ve kterém kontrolovaná karta leží, vždy hraje roli jen jeden směr. Správnost umístění se také kontroluje ve vztahu sousedních karet. Tah jednoho hráče je rychlý a všichni jsou stále zapojeni do hry, protože kontrolují správnost umístění karty. Dobře si tak zahrajete v jakémkoliv počtu hráčů. Celkový počet karet zajišťuje dostatek kombinací, takže umožňuje mnoho her. Jednu partii zvládnete do třiceti minut, takže si bez nesnází zahrajete i více her za sebou.

    Karty míst mají jednoduchou, ale účelnou grafiku. Na přední straně karty je vždy název místa, na zadní straně pak najdete přesný údaj o zeměpisné poloze místa a bližší charakteristiku místa i s fotografií. Bodovací žetony jsou dřevěné. Každá z verzí hry má svůj odstín karet. Kulíkov má světle modrou, Řáholec světle zelenou, Kotěhůlky hnědou.

    O úspěchu ve hře rozhodují především vaše znalosti. Svou roli ale hraje to, jak dokážete blufovat – přesvědčit ostatní. Budou-li například často zpochybňovat dobře umístěné karty, budou muset odevzdat hodně svých žetonů. A naopak, pokud nezpochybní vaše rozhodnutí, i když není správné, o žetony nepřijdete.

    Hra má také ještě jeden rozměr, který z ní činí výbornou společenskou zábavu. Každá karta vám dává příležitost něco nového se dozvědět. Při ověřování správného umístění si můžete jednak přečíst podrobnosti k místu, jednak kdokoliv z hráčů může připojit nějakou historku či zajímavost. Záleží jen na hráčích, kteří se u hry sešli. Rozhodně se tedy nejedná jen o suchou hru, která testuje vaše znalosti. Naopak, mnohé se můžete dozvědět. Hra se proto hodí pro rodinné hraní. Ocení ji také mnozí jak příležitostní, tak zkušení hráči moderních společenských her.

    Celou původní recenzi a další články o hrách si můžete přečíst na herním webu Frodovy deskové hry.

  7. pogo

Přidat recenzi