Hrajeme.cz

Dixit

Originální název:
Dixit
Rok vydání:
2008
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

 

Katalogové číslo: 12610 Kategorie: , Štítky: , ,

Popis

Hráči popisují karty s obrázky, které mají v ruce, a ostatní se mezi svými kartami snaží najít tu, která je nejpodobnější popisu. Následně se vybrané karty vyloží na stůl a všichni kromě „vypravěče“ hlasují, která z vyložených karet byla ta popisovaná. Správné odpovědi jsou hodnoceny posunováním dřevěných králíčků – figurek – po bodovací stupnici, která je vtipně umístěna uvnitř krabice od hry.

Dixit je jednoduchá a zábavná hra plná fantazie, kterou ocení i příležitostní hráči. Hra má krásné velké karty. Každá představuje originální obraz.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Odkazy:

Video:

Představení hry (Blackfire, délka videa: 2:18 min.):

 

Recenze

  1. Frankie

    Spolu s Krycimi jmeny nejlepsi party hra. Opet je idealni i pro nehrace vsech vekovych skupin. Zatim jsem se neodhodlal ke koupi rozsireni, nicmene i tak se zatim tak neohralo po cca 15 hrach.

  2. Orel91

    Mám velice rád abstraktní hry a rovněž mám velmi rád krásné ilustrace. A Dixit je kombinací obojího!
    Tato francouzská hra s originálním herním mechanismem, při kterém je třeba hovořit v „náznacích či hádankách“ tak, aby to alespoň někteří protihráči pochopili a zároveň, aby to neprokoukli úplně všichni, je skvělou alternativou jak pro klidnější večery, tak pro veselejší večírky.
    Hru si užijí jak náročnější, tak méně nároční hráči a ilustracemi se můžete zároveň pokochat na duši. Nicméně v pravidelném kolektivu se hra velice rychle ohraje, jelikož si hráči zapamatují asociace k jednotlivým kartám. Je tedy třeba buďto měnit hráče, či doplňovat karty. Naštěstí je rozšíření habaděj.

  3. KarelZendulka

    Oblíbená hra vycházející z kreativity a znalosti jednotlivých hráčů.

  4. GADICEK

    Jedna z mých nejoblíbenějších her. Dokážete vymyslet slovo tak, aby to všichni ostatní ihned nepoznali? Když pak vidíte všechny ty obrázky vedle sebe, strašně se vám líbí, že vaše slovo tak zabodovalo, protože prostě každý přeci přidal tak výstižný obrázek, že se z toho všem ostatním motají hlavy!

  5. pavel t

    Dixit je jedna z mála her, která je jak pro rodiny, tak pro hráče eurovek, tak Ameri trash. Vysvětlená za chvíli a při tom dá krásný zážitek a hráče naladí na vlnu, na kterou jiné hry vůbec nemyslí.
    Jediné negativum bych viděl ve znovuhratelnosti – se stejnou partou je dost malá a nutí tak hráče dokupovat rozšiřující balíčky příliš brzy

  6. Chrostys

    Dixit je párty hra s jednoduchými pravidly, kterou hravě zvládnou i děti 🙂 na krásně ilustrovaných kartách hráči hádají, kterouže kartu jste tam vyložili právě vy. A to tak že jim řeknete indýcii v podobě jednoho slova. ačkoliv se to nezdá, tak hra je neskutečně zábavná. ovšem po více hrách se karty opakují a hra ztrácí na zábavnosti. To se dá ovšem částečně prodlužovat rozšířením, kterých vyšlo již 7.

  7. Svob

    Abstraktní hra s krásnou grafikou. Jestli se rozhodujete mezi Dixit a Dixit: Odyssey, doporučuji rozhodně Odyssey. Hry jsou pravidlově stejné, mají rozdílné baličky karet ale to u tohoto typu her nemá smysl hodnotit. Oba balíčky jsou stejně dobré a krásné. Výhodou je možnost až 12 hráčů u Odyssey a u této hry opravdu platí víc hráčů více zábavy. Proto hru doporučuji minimálně alespoň ve 4 lidech.

    Rozvíjí představivost a nutí lidi přemýšlet, přesto se stále jedná o párty hru, případně hru pro rodinné odpoledne.

  8. mymoslav

    Sorry… tohle hodnocení bude velmi jednostranné. Rovnou říkám: „Tahle hra je opravdu pecka“. Podle mě bezkonkurenčně nejlepší párty hra na trhu. Ten, kdo tuhle hru vymyslel, je génius. Ideální jsou minimálně 4 hráči, přičemž platí, čím víc lidí tím větší sranda. Hrál jsem tuhle hru s intelektuály a skvěle jsme se bavili, hrál jsem ji s lidmi, kteří často nehrají hry, a skvěle jsme se bavili, hrál jsem s dětmi a skvěle jsme se bavili, hrál jsem se stratégy a skvěle jsme se bavili, hrál jsem ovíněný a skvěle jsme se bavili. Vlastně nevím o nikom z mých přátel a známých, kdo by se u týhle hry nebavil. Prostě chcete se na párty dobře bavit nebo netradičním způsobem s někým seznámit, tak hurá do obchodu pro tuhle hru.

  9. vendulala

    Skvělá hra, ale s dětmi mne moc nebaví, dost často jsou buď moc přímočaré, nebo řeknou nějakou blbost. Úplně nejlepší je podle mne Dixit jako konec nějaké dobré párty – hrajeme ho třeba po grilování s těmi, kdo zbydou. S vínem je to totiž ještě lepší. Zkrátka – baví mě na Dixitu takové to psychologizování, věci, které se řeknou v nějakém lehce pozměněném stavu vědomí, kdy si myslíte, že jste hrozně geniální, nebo naopak licitujete, jak to ten druhý myslel. A zapojujete věci, co vás napadnou na první dobrou, letmé asociace, nebo naopak citace vašich oblíbených filmů a knížek. Z lidí dělá Dixit „básníky“, fakt! A úplně nejlepší jsou ty momenty, když s nějakým spoluhráčem jedete na stejné myšlenkové vlně – to je podle mne hrozně dobrý a zásadní bonus. Mám několik rozšíření, takže nemáme karty až tak moc „zafixované“.

  10. dalik

    Plusy:
    – Hra, která baví v rodině lidi, kteří jinak deskové hry moc nehrají (jako například dcera).
    – Tak trochu jiný pohled na vesmír deskových a karetních her 🙂
    – Nutí člověka přemýšlet, aby neřekl mnoho, ale zároveň alespoň naznačil tak, aby ho alespoň někdo pochopil.
    – Nutí člověka umět se vyjádřit a myšlenky z hlavy dostat do éteru.

    Mínusy:
    – Děti často sklouznou do divadelního představení, a pak tu hru hrajeme i dvě hodiny (dospělí musí zakročit, hra se pak stává nudná a neuvěřitelně dlouhá).
    – Po čase dobré koupit rozšíření, těch karet (i když se to po první hře nezdá), zas není tak mnoho.

    Resumé:
    – Hra udělaná pro rodiny s dětmi a pro přátele, kteří ale musí být na podobné vlně.
    – Když je nálada, tak se i dost zasmějete, pobavíte.

  11. cinan

    Povinost mít doma pro všechny kdo hrají hry 🙂

  12. dirgesinger

    Úžasné ilustrace a hopsající zajíčci. Dixit je abstraktní hra, kde hranice klade jen Vaše fantasie.
    Úkolem je popsat vámi vybranou kartu ve Vaší ruce tak, aby alespoň (nejlépe) jeden z protihráčů uhodl, kterou kartu vlastníte. Způsobu popisu karty se meze nekladou. Zazpívejte píseň, povyprávějte příběh, popište kartu jednou větou, nebo dokonce jen jedním slovem a nebo citoslovcem.
    Dixit je skvělou hrou, kterou mohou hrát všechny věkové kategorie a můžete se být jisti, že se tahle krabice s kartičkami, objeví na Vašem stole často.

  13. JakSeRodi

    Dixit je jako hrát abstraktní umělecké dílo a snažit se ostatním vysvětlit co ve vás obraz (karta) evokuje za pocity. Jde o geniálně jednoduchou a zároveň nádherně zpracovanou oddychovku. Pokud dokážete ze své představivosti vyždímat maximum a současně odhadnout své spoluhráče je tato hra pro vás.

    Pozor na moc jednoduchá hesla, každý to pozná. Pokaždý.

  14. Plastík

    Hra, která dokáže rozpoznat povahy a cítění vašich kamarádů. Je to moc zajímavý herní systém. Fantazie je buď velký plus nebo velký mínus.

  15. matrosh

    Dixit je opravdu perfektní hra absolutně pro každého, navíc s nádherným designem a perfektním nápadem.

  16. pAndulka

    Tahle hra je v první řadě krásná. Člověk se při ní může i dost dobře pobavit, když má ty správné protihráče. Vymýšlet ale pořád nové a originální nápady na stále stejné kartičky není pro každého snadné. Takže to chce buď rozšíření nebo pokaždé jiné hráče. Když mám příležitost, ráda si ji zahraju, ale není z těch, co bych mohla hrát pořád dokola.

  17. Razer

    Mám tuhle hru moc rád hlavně díky krásným ilustracím a pohodové atmosféře, která při ní vládne. Ideální ve větším počtu hráčů. Super jednoduchá pravidla dělají hru velmi dostupnou i pro nehráče. Stejné hodnocení patří na všechna rozšíření.

  18. Betty

    Tak tato hra nás naprosto dostala celou rodinu, nejmladší dcerka nás šokuje svými asociacemi, opravdu mohu doporučit!

  19. mousimo

    Mě zaujala, bohužel je to pro jedince, kterým nevadí se prezentovat, pojmenovat co vidí, přemýšlet strategicky a fikaně. Mě se líbí moc 🙂

  20. Tindo

    Dixit je úžasná hra, která dokáže zaujmout i ty, kteří jiné stolní hry nemají rádi. Dixit prostě má své jedinečné kouzlo. Jediným mínusem může být to, že aby toto kouzlo po nějaké době nevyprchalo, je třeba dokupovat rozšíření s novými kartami, protože základní balíček karet se okouká a ohraje. Nejlepší je vždy ta partie, kdy vůbec netušíte, co může být na kartách vašich protihráčů.

  21. Kitten

    Hra nás velice nadchla. Hráli jsme ve 4-6 hráčích, čím více lidí tím je vetší sranda a více karet na hádání. Na jednu kartu se dá vymyslet opravdu hodně různých hesel. Postupně se ale hra ohraje a když hrají pořád stejní lidé, je o dost těžší vymýšlet nová hesla, to se dá ale dobře vyřešit rozšířením karet.

  22. wros300

    Hra Dixit mě zcela uchvátila svou originalitou a zpracováním. Úžasně se v ní spojuje kreativita, abstraktní myšlení a empatie vůči spoluhráčům. Samotná soutěživost je pouze okrajovou záležitostí. Jediný cíl není vyzrát nad ostaními, ale hlavně se snažit vcítit do jejich způsobu uvažování. Nálada této hry není agresivní ani prudká, ale pohodová a na sto procent společenská. Člověk se necítí separovaný i když hraje sám za sebe. Další výhody jsou, že se vám Dixit jen tak neomrzí, protože průběh je pokaždý úplně jiný. Také je poměrně jednoduchý a téměř pro každého (hrála jsem ho i s šestiletým dítětem)… Takže vřele doporučuji 🙂

  23. Spud.Murphy

    Když jsem na Dixit narážel na různých webech a zdálo se, že je to velice oblíbená hra, stále jsem tomu hernímu systému nevěřil a hru jsem odmítal. Když ji však sestra dostala a já ji hrál, byl jsem překvapen a nadšen. Hru jsem si koupil také a kde jsem ji přines, tam mé nadšení sdíleli všichni ostatní. Jenže… Hra se nám brzo ohrála. Ne, že bychom si ji už nezahráli, ale už to není tak často a s takovým nadšením. Jak se to dá hrát ve dvou nevím, ale s tím, že každý krom vypravěče dával dvě karty, jsme to úspěšně hráli i ve třech. Samozřejmě od čtyř hráčů víc je to lepší. Hráli jsme ji s ženami, muži, mladými, starými a rozhodně je to hra pro VŠECHNY! Člověk se při tom vyblbne. Někdy je na sebe i hrdý, co že to vlastně vymyslel. Líbilo se mi: Herní systém, grafické zpracování. Nelíbilo: Přemrštěná cena, brzo se nám ohrála

  24. jankavzahrade

    Úžasná hra! Mám velice ráda hry, při kterých člověk musí improvizovat a které rozvíjejí fantazii, takže Dixit je jedna z mých nejoblíbenějších. Obrázky můžete popisovat nejdřív jakýmkoli způsobem, ale aby to bylo zajímavější, dá se vymyslet spousta podmínek – např. popsat je jen zvukem, jménem nějaké osobnosti nebo filmu atd. Dixit je taky bezva, když se chcete seznámit – pořád ho hrajeme na Erasmu v cizině, jak s českými kamarády, tak s cizinci – další výhodou totiž je, že není zaměřená jen na češtinu. Takže si díky němu zlepšujeme i vyjadřování v cizích jazycích:)

  25. Peet

    Krásná hra, která jako dárek určitě potěší každého. Jednoduchá pravidla a principu kterého přilíš nezáleží na taktice či inteligenci, ale spíše na schopnosti empatie se spoluhráči. Menší nevýhodou je, že pokud ji hrajete častěji se stejnými hráči, asociace k jednotlivým obrázkům se začínají trochu opakovat. To jde ale korigovat celou řadou rozšíření s novými obrázky. Určitě super hra pro rodiny. Lepší je počet hráčů 4 a více…

  26. Mondieu

    Univerzální hra, kterou si rádi zahrají jak zkušení hráči tak i ti, kteří deskovkám příliš neholdují, a to především díky velice jednoduchým pravidlům hry a její variabilitě. Dá se využít jako alternativa k již ohraným párty hrám typu Activity, ale stejně tak dobře zabaví i při mezigenerační rodinné sešlosti. Škoda že maximum hráčů je zde stanoveno na 6, když Odyssey umožňuje hru až pro 12. Dixit rozvíjí fantazii a s ohledem na vyprávěcí princip se jen tak neohraje – s měnícími se kartami a spoluhráči je každá hra jiná. Co se týče počtu hráčů tak ve 3 není hra příliš zábavná, jelikož tipující hráči vybírají pouze ze 2 karet. Ve 4 hráčích se již hraje lépe, ideální je 5-6 hráčů, kdy je při tipování na výběr z více karet (nevýhodou je pak ale to, že hráči se během partie nedostanou tolikrát k roli vypravěče, na kterou se vždy všichni těší). Hlavním mínusem je pak cena – cca 600 Kč za 84 karet (+ další součásti samozřejmě) je poměrně dost, jelikož při častějším hraní se stejnou skupinou lidí začíná být problém s vymýšlením nápověd a je třeba pořídit si rozšíření. Jinak jsou ale obrázky krásné a pořízením Dixitu určitě nikdo neprohloupí, hra baví dokonce i ty, kteří téměř nic neuhádnou.

  27. Bejus

    Parádna párty hra s nádhernými surrealistickými obrázkami na kartách, ktoré na prvý pohľad zaujmú každého. Každý si u toho môže spustiť svoju fantáziu, hranica je nekonečná. Núti hráčov byť kreatívnym. Jedinou nevýhodou môže byť obmedzený počet kariet ak sa to hraje v 6 a dosť vysoká cena v pomeru s herným materiálom.
    Každému by som doporučila do zbierky, už len kvôli originalite hry.

  28. TomassoP.

    první, co mě udivilo, byl způsob, jakým se hra hraje, druhý údiv byl nad tím, jak to funguje a jak je to zábavné… velmi zajímavá párty hra, která potěší nejen hraním samotným, ale i obrázky, které jsou jedním slovem dechberoucí 🙂

  29. skyfire

    Parádní party hra, která zaujme i nehráče. Máme hodně známých, kteří hry nehrají, ale tohle se vždy chytlo a i tihle nehráči se po dohrání dožadovali další a další rundy. Hra je svým konceptem až primitivní, ale dokonale procvičí představivost a odhad jak kdo přemýšlí. U hry se často zasměju, protože co někdo někdy dokáže vymyslet a jak kartu popíše, to je fakt zážitek. Hra je nejlepší v 5-6. V menším počtu to není ono. Dobře odsýpá, a většinou nejsou ve hře žádné prostoje. Jako asi jedinou nevýhodu hry vidím, že když hrají třeba páry, které se dobře znají, tak není problém kartu účelně popsat, tak ať ji pozná jen partner a ostatní nemají šanci. Ale kdo hledá zábavu a hraje fair play, tak toho nevyužívá. Rovněž cena je vzhledem k hernímu materiálu hodně mimo, ale to je skoro u všech her. Každopádně pro větší počet lidí, na párty a pro nehráče doporučuji.

  30. lenulefazole

    skvělá hra nejenom na party, rozvíjí fantasii, je parádní sledovat, co děti vymyslí, jak reagují. Doporučuji všem. Dobrý nápad, pěkná grafika, uvítala bych rozšíření – další kartičky, když hrajete stále se stejnými lidmi, dochází nápady..

  31. janmiler

    Hru se všemi rozšířeními mám již několik let a hraji ji pravidelně a stále baví a co víc stále objevuji na obrázcích něco nového a nové asociace. Hru bych doporučil všem, za celou dobu hraní nechytla alespoň trochu pouze 2 hráče, ostatní si rádi zahrají téměř kdekoliv….ovšem hodnocení do 30 bodů nám nestačí a myslím že by si zasloužila lepší (a delší) bodování. Kdyby tak vyrobili další kartičky….(slabší sada kartiček byla ta s jinou grafikou, ale to je možná jen můj dojem)

  32. chajim

    Tato hra mě zaujala především díky neotřelého mechanismu hry. Z počátku se mi velmi líbili kartičky, bohužel, když hraji hru častěji, tak tento prvek nějak mizí. Kartičky jsou stále stejné a je pro mě čím dál obtížnější vymýšlet jiné nápovědy. Je proto dobré hrát hru pokaždé s jinými spoluhráči. Jisté řešení také nabízejí rozšíření. Hra je také velmi závislá na tom, s kým hru hrajete, jak si osobnostně sednete. S některými lidmi je tato hra zábavná, s jinými oduševnělá, s jinými doufáte, že již brzo skončí. Přes výhrady, které jsem uvedl však doporučuji tuto hru do sbírky. Je prostě jiná než ty ostatní.

  33. Kentril

    Napad je obrovskym plusem teto hry. Videl jsem spoustu hernich systemu, ale tento je skutecne unikatni. Kazde kolo se strida jeden vypravec a ostatni hraci jsou posluchaci. Vypravec ma za ukol popsat jednu z karet, ktere ma v ruce. Muze popisovat jakkoliv – zpevem, ukazat, slovem, zvukem,… Pak ji polozi na stul a ostatni hraci podle popisu daji na stul karty, ktere nejvice odpovidaji popisu vypravece. Ale pozor, vypravec ji nesmi popsat prilis, jinak ji vsichni uhodnou a on nedostane zadne body. Karty maji zajimava temata, takze vzdy maji nejaky prunik spolecnych prvku, takze se hraje obravdu zabavne. Vyhoda teto hry, ze ji muzete hrat i s mensimi detmi a je to opravdu zabavne, co vsechno deti napadne. Nevyhoda je, ze pokud to hrajete casto se stejnymi lidmi, tak vam dochazi napady, jak karty rafinovane popsat, aby je uhodl jen nekdo.

  34. ladyarcher

    vynikající hra na párty. hrála jsem už ve třech i v osmi hráčích.
    ve třech není moc zábavná, ale neurazí. V osmi už to byl prozměnu dost mazec – půlka lidí ani neviděla na vyložené kartičky. Takže nejlepší mi příde tak v pěti.
    Obrázky se opravdu dají popsat prakticky tisíci způsoby a záleží i na tom jak dobře znáte své spoluhráče – například některým dlouholetým partnerům či kamarádům stačí říci zdánlivě pro ostatní nesmyslné slovo a mají jasno. Naopak druzí nemají v tu chvíli ani páru.
    chcete-li si užít na párty nebo i v hospodě legraci, určitě doporučuji.
    hlavně ji za dvě minuty naučíte i nehráče

  35. matewr

    Dixit hlavně zaujme originálním tématem a úžasnými ilustracemi karet. Díky této hře se můžete na chvíli ponořit do hluboké a pohádkové fantasie ostatních hráčů. Při výběru karty a „vyprávění“ se dá doopravdy vyřádit a mnohdy budete překvapeni kam až vaše představivost sahá. Když hádáte co myslel vyloženou kartou váš spoluhráč, musíte se do něj vcítit a přemýšlet jako on, což je u hry asi největší výhoda, ale i nevýhoda. Hraní ve stejných hráčích je totiž po čase stejné, je tedy nutné Dixit hrát s různými skupinami hráčů. Dixit je hluboký na zážitky, a navíc dostatečně a jednoduše herně vyspělý.

  36. cinan

    dokonalé graficky, mechanismem hry, originalitou – jedna z nejlepších her posledních let

  37. veronika pemlová

    moje nejvíc oblíbená hra

  38. Pedestrian

    Je to super záležitost, o body v této hře ani tak nejde. Nádherné obrázky

  39. cicam

  40. dontcallmeandre

  41. Trauma_Zero

  42. Lachvos

  43. janapo

  44. Kim


    Nechceli by ste niekedy popustiť svoju fantáziu z uzdy a ešte sa pri tom aj zabaviť? Nasať trocha rozprávkovej atmosféry, zodpovedať si otázky o vlastnom duševnom zdraví, či len tak sa inšpirovať nevšednými obrazmi?
    Dixit je jednou z mála hier, ktoré sa môžu pochváliť naozaj netradičným konceptom, ktorý na prvý pohľad vyzerá nebezpečne jednoducho (tým myslím, že hrozí podcenenie potenciálu, ktorý táto hra skrýva), ale ponúka nečakanú zábavu a jedinečný prostriedok spoznávania druhých.

    Hra je údajne (podľa pravidiel) o rozprávaní príbehov a súdiac podľa priložených kariet, príbehov s rozprávkovými motívmi. V zásade ide o to, že jeden z hráčov (ktorý je práve na ťahu) si vyberie jednu zo svojich kariet na ruke a musí povedať (zaspievať, zarecitovať…) niečo, podľa čoho by sa ostatný hráči mohli dovtípiť, čo je na karte. Zároveň však musí dávať pozor, aby indícia nebola príliš jednoduchá, ani príliš zložitá – ak by uhádli všetci hráči, rozprávač by prehral. Ak by neuhádol nikto, opäť by prehral rozprávač.
    Túto kartu dá potom zakrytým obrázkom na stôl. Úlohou ostatných hráčov je najprv vybrať jednu kartu zo svojich vlastných. Musí to byť podľa možností karta, na ktorú sa hodí zmieňovaný opis – táto karta má totižto protihráčov zmiasť! Keď všetci hráči dajú na stol svoje karty, zamiešajú sa a otočia obrázkami nahor. Potom hráči hádajú, ktorú z kariet tam položil rozprávač príbehu. Ak uhádnu, majú body. Ak niektorí rozprávačovu kartu odhalili a zároveň aspoň jeden z hráčov neuspel, body získava rozprávač. Okrem toho body získajú aj všetci tí, ktorým sa podarilo svojou kartou oklamať protihráčov.
    Kto takto získa body, môže za odmenu hopsať o patričný počet políčok so svojim dreveným zajacom po netradične koncipovanej hracej ploche, ktorá je súčasťou škatule. (Čo inak považujem za veľmi originálny nápad). Jednoduché ako facka.

    Skutočné prekvapenie, ktoré dodáva hre nečakaný rozmer, prináša až bližší pohľad na niektoré karty – nie sú to len rozprávkové námety, ako sa zdá na prvý dojem. Karty zjavne navrhol nejaký psychológ, ktorý sa vyžíval vo vymýšľaní mnohovýznamových, občas tuho surrealistických obrazov, na ktoré sedí snáď každá téma! Skutočná zábava je sledovať myšlienkové pochody spoluhráčov, ktorých asociácie veľa prezradia nielen o ich vlastnom pohľade na svet, ale častokrát sa hráči dozvedia o sebe veci, o ktorých nemali ani tušenie. Nakoľko sa práve toto stane stredobodom zábavy zrejme závisí od veku hráčov a od ich „rozhľadu“. Môžem tiež potvrdiť, že vždy, keď hrám Dixit s inými ľuďmi, celková atmosféra a „asociácie“ majú iný priebeh, a tak je hra vždy tak trochu jedinečná.
    Ideálny počet hráčov je asi 5-6. Nie že by sa hra nedala hrať v trojici (v dvojici to pochopiteľne nie je možné), ale väčší počet hráčov naozaj výrazne zvyšuje zábavnosť. Úplne nádherné výsledky a ďalší rozmer sa zjaví v prípade, ak sa hráči pred hrou posilnia kvapkou alkoholu…

    Pozitívnych stránok je viacero. Veľkou výhodou je kratšia hracia doba. Jedna partička sa dá zahrať do pol hodiny, čo je práve dosť na rozprúdenie zábavy a nie je problém zahrať viacero kôl na posedenie. Keď nerátame veľkú škatuľu, karty sa ľahko prenášajú a vysvetľovanie pravidiel trvá len pár minút. K hre je taktiež možné dokúpiť rozširujúcu sadu s ďalšími 84 kartami, alebo existuje verzia dokonca pre 12 hráčov. Ako nevýhodu by som spomenul možnosť, že obrázky sa časom stanú „známe“ (to našťastie nie je žiaden „veľký“ problém), že cena je vzhľadom na obsah balenia trochu vysoká a obrázky v „rozšíreniach“ pozvoľna strácajú na „surrealistickosti“. Pobadal som aj pomerne rýchle „ošúchanie“ potlače na niektorých „tipovacích“ kartičkách, ktoré nie sú až tak kvalitne vyhotovené, ako hracie karty.
    Hru môžem odporučiť každému – je veľmi pravdepodobné, že ak budú hrať túto hru deti, dôraz v zábave bude kladený na úplne iné miesta než som spomínal a karty budú naozaj brané vyslovene rozprávkovo. Ale to je samozrejme v poriadku. Každopádne, Dixit ponúka nevšednú zábavu, ktorá zrejme nesklame naozaj NIKOHO, kto ešte nezabudol snívať.

  45. gutalin

  46. Today

  47. vaseklu

  48. Katulinka

  49. Jacob

  50. Silnar

  51. Patrikhm

  52. Kozzy

  53. Tereza

  54. číňan

  55. hanav

  56. karelik

  57. Zdenek_

  58. ZdenT27


    Na Dixit jsem poprvé narazil při zjišťování toho, která hra získala ocenění roku 2010 a byl jsem tím docela překvapen. Zjišťoval jsem si proč zrovna Dixit, díval se na obrázky, četl pravidla na netu a párkrát jsem její krabici i držel v hračkářství, ale ničím mě tato hra nezaujala. Je fakt, že jsem fanouškem spíše strategických her, ale pořád mě zajímalo, za co tato hra byla oceněna.
    Později jsem na Dixit narazil u známých a hru si půjčil, abych ji vyzkoušel. Přemluvil jsem ke hře spoluhráče a kupodivu jsme se u hry docela dobře bavili. Mám za sebou asi 5 her a určite jsem s touhle hrou neskončil. Karty jsou stejné, ale hra je pokaždé jiná, protože fantazie hráčů dokáže hru naprosto obměnit. Jedna karta může mít i tisíc variací 🙂 Každého nad kartou napadne něco jiného a tím je tato zajímavější a zábavnější. Opravdu se této hry nemusíte bát, každý má v sobě alespoň trošku té fantazie.
    Není to hra nejen na vítězství, ale hlavně pro pobavení. A že my jsme se u této hry opravdu velmi bavili 🙂 Pravidla jsou jednoduchá a srozumitelná, hra se dá hrát během chvilky.
    Cena hry mi příjde trochu předražená vzhledem k obsaženému materiálu.

  59. tootsie

  60. Knihovník

  61. potapnik

  62. esther.f

  63. Smith-g

  64. darwin

  65. Jan

  66. rach

  67. mzprx

  68. Erumoico

  69. Janapka

  70. filipes

  71. Ajeenka007

  72. Radobyhrac

  73. Dušan Takáč

  74. tondakolik

  75. Sagapo

  76. Zedka

  77. Tygr

  78. dajo

  79. Yuri

  80. jakub

    Pokud hledáte originální a neotřelou hru, která bude podněcovat vaši fantazii, pak je tu Dixit. Na hře je vidět francouzský šarm, ať už originálností hry či grafickým zpracováním. Dixit si rádi zahrají jak ti, kdo deskové hry příliš nevyhledávají, tak i zkušení hráči. Kromě kvalitního výtvarného zpracování je potřeba ocenit skvělé provázání grafiky s herními mechanismy. Není žádným překvapením, že hra získala již nejedno ocenění po celé Evropě. Dixit je hra, která se díky jednoduchých pravidlům, krásné grafice a své univerzálnosti bude líbit v podstatě každému.

    Když otevřete krabici s hrou, objeví se rozkvetlá louka, která vám poslouží jako počítadlo bodů. Především však zde najdete balíček velkých karet. Každá představuje originální obraz. Zobrazeny jsou nejrůznější náměty, které představují pohledy do neznámých příběhů a pohádek. Čekají na odhalení. Přesto, nebo právě proto doporučuji, abyste se s kartami před hrou neseznamovali. Zažijete při prvních hrách více napětí a užijete si tak více zábavy.

    Dobře si zahrajete s dětmi od 8 let i s přáteli jakéhokoli věku. Nebudete promýšlet nejrůznější strategie či taktické manévry, ale zahrajete si zábavnou hru, která po vás vyžaduje zapojit více fantazii a odhad druhých. Nejmenší počet hráčů jsou tři, nejlépe si však zahrajete ve více lidech, ideálně v šesti. Pro hru tří hráčů platí mírně upravená pravidla.

    Celou recenzi najdete na herním webu Frodovy deskové hry.

  81. matys


    Dixit je hra o fantazii. Hra v spociva v popisovani obrazku (akymkolvek sposobom – jedno slovo, veta, piesen, pantomima) na vasej karticke. Vtip hry je v tom, aby ste kartu neopisali prilis presne, ani prilis vagne. Pretoze nasledne ostatni hraci hadaju, ktoru kartu ste opisovali a vy ziskate body len v pripade ze vasu kartu uhadne aspon niekto a sucasne nie vsetci hraci. Preto je dolezite kartu opisovat s urcitou umyselnou asociacou, ktora nemusi byt uplne zrejma.
    Na hre ocenujem, ze ju mozu hrat aj nehraci – v podstate sa od nich nevyzaduje ziadny velky vykon (ako pri inych rozpravacskych hrach). Proste ked su na rade, tak povedia jedno slovo, ktore ich napadne ked sa pozru na svoju kartu. Pre naozajstnych hracov ponuka mnoho moznosti rozmyslania a hlavne, co v inych hrach nie je pravidlom, umoznuje pouzit akukolvek fantaziu.
    Niekoho mozno zarazi obmedzeny pocet karticiek a s tym spojeny problem so znovuhratelnostou. Myslim si, ze tento problem nehrozi. Pretoze vzdy je na vas ako opisete karticku a akym sposobom asociujete.
    Hru doporucujem ako lahky preklad medzi tazsimi hrami, pripadne ako rodinna hra na cesty (hra je velmi skladna).

  82. Shako

  83. rejčl

  84. Gally

  85. Adam

  86. Bobr

  87. Tarenor

  88. orsej@centrum.cz

  89. belisar

  90. Perry

  91. pogo

  92. Láďa Smejkal

  93. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi