Hrajeme.cz

Cyclades

Originální název:
Cyclades
Rok vydání:
2009
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 12696 Kategorie:

Popis

Komu se podaří získat přízeň bohů a postavit jako prvnímu dvě města na řeckých ostrovech? Cyclades jsou strategickou hrou, ve které hráči zastupující městské státy usilují o co největší rozmach. Města mohou za podpory bohů vybudovat, ale získat je mohou i dobýváním. Dochází tedy k soubojům mezi hráči.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

Hra/Rozšíření

Odkazy:

Videorecenze (CZPoseidon, délka videa: 3:31 min.):

Unboxing (Brutal Brothers, délka videa: 10:13 min.)

Recenze (Brutal Brothers, délka videa: 5:54 min.)

Recenze

  1. Peter „Aendil“ Hrušovský

    Výborná hra, ktorá sa na prvý pohľad tvári ako „aukce“. Je to však podstatne hlbšie, pretože tým, že hráč nemôže okamžite dvihnúť svoje „prihodenie“, tak hra nadobúda skoro až rozmery pokru („Bidnem najprv sem, pretože odtiaľ ma Milan určite vyšupne. Takže potom sa chytím sem, ale až uvidím, čo tam hodí Joel, aby som to zbytočne neprepálil.“).

  2. pavel t

    mě osobně Kyklády hodně zklamaly, protože co jsem čekal od hry s takovouhle krabicí? Válčení hrdinů a nestvůr! Area control! Strategii a taktiku! A co jsem dostal? Dražbu…
    Hru bych vážně označil především za dražebku, kdy do boje se dostanete jednou za třeba i tři, čtyři kola, kdežto dražit musíte pořád. A to jsem od takové hry opravdu nechtěl

  3. cSf.Loser

    Výborný mix soubojů a aukce. Hra krásně drží pohromadě a je na ní skvělé několik cest k vítězství. U téhle hry se mi stává často, že už si myslím, že jsem vyhrál, ale nakonec ne protože něco přehlédnu. Grafika je uchvacující, znovuhratelnost velké. Soubojový systém je rychlý a snadný. Na téhle hře se dá vytknout jen hra ve 3 hráčích, které není ideální, ale v 4-5 je to prostě super.

  4. Lunaretta

    úžasná hra doporučuji všem, je snadná, i když pravidel je hodně po několika kolech už se hraje sama a hráč do toho přijde

  5. hracik

    Má nejoblíbenější. Vše o hře asi bylo řečeno, co se líbí mě na této hře je dobrá hratelnost ve dvou hráčích, skvělé rozšíření Hades přidalo na komlexnosti hry a hlavně to, že i když prohráváte nad všemi, stačí dobře vydražit boha a zakopit potřebnou kartu potvory a hra se může během jednoho tahu obrátit ve váš prospěch. Není to nic nasilného, jen prostě dobře využijete správnou přízeň božstev. Co do spracování a grafiky řadím hru mezi top. Zápory mě nenapadají žádné, hrajeme často a figurky mám pořád celé/asi s nimi vzteky neházíme po pokoji/, náhoda v boji dodává hře ještě větší napětí. Určitě to není hra pro náhodné hráče, kteří se chtějí jen pobavit…Ale záleží na každém…..nikdy se nezavděčíte lidem všem……

  6. k.a.tu.li.nka

    Kyklades nebo Cyclades jsou mezi současnými hrami dle mého názoru jednou z nejlépe udělaných her. Herní mechanismus je zajímavý, nechává dost prostoru pro logické uvažování, přitom vysvětlení pravidel je krátké a poměrně snadné k pochopení i pro nováčky. Nutno podotknout, že se zde vyskytuje často i prvek náhody (pořadí karet s příšerami, pořadí bohů, kostky při soubojích) nicméně hra poskytuje hráčům spoustu možností jak dosáhnout cíle a „vybruslit“ z nepříznivé situace. Co se týče grafiky a zpracování figurek (jak příšer, tak vojáků a lodí) nelze autorům nic vytknout, snad jen doporučení pro hráče – opatrně – některé drobné plastové detaily např. na lodích mohou být křehké.

    + spousta možností, grafické provedení, zajímavý námět, dobrá hratelnost, jasná stručná pravidla, hrací doba
    – pro mě je trochu mínus náhoda v podobě kostek během soubojů,ale jinak nemám co vytknout 🙂

  7. matewr

    Cyclades je ukázkou toho, jak udělat hru pro náročné hráče, která chytne i nováčky v deskoherním světě. Jedná se o parádní mix válečné strategie s jednoduchou eknomikou. Každičký mechanismus do sebe zapadá jako Švýcarské hodinky a tvoří neuvěřitelně hladký komplexní celek, kde nic nevyčnívá a všeho je tam tak akorát. Využívání božstva k válčení na souostroví Kyklád, výrazně prohlubuje atmosféru a brilantně vystihuje období antického Řecka. K vítězství lze použít jakéhokoli boha a každá hra může být naprosto odlišná. A to hlavně díky možnosti používat mýtické bytosti, které hře dodávají na šťávě. Ačkoli je hra krásně plynulá a stále napínavá díky soubojům o ostrovy, možností které můžete ve svém tahu provést, bude stále ohromně moc. A právě z těchto důvodu a také z mnoha dalších, například že je herní plán modulární, nebo že ji lze hrát v jakémkoli počtu hráčů, se z Cyclades stává jedna z nejlepších her co jsem měl čest okusit, ne-li nejlepší vůbec.

  8. cinan

    nejlepší „rodinná“ budovatelsko-válečná strategie, jednoduchá pravidla, nádherné provedení

  9. Venca

  10. Polylux1


    Cyclades jsou vynikající kombinací tradičního euro – mechanismu dražby a nekompromisních bitev mezi armádami. Normálně mě tyhle mixy úplně tak moc neberou, především nemám rád když se do tématických her typu „“ameritrash““ přidávají takové ty euro-berličky (vítězství na body, nesmyslné vyvažovací mechanismy apod…), ale tohle je podle mě spojeno fakt skvěle.

    „“EURO““ část, tedy dražba, je separována hned na začátek každého herního kola, tím komu z hráčů se podaří uplatit kterého boha se určují nejen jeho možnosti v daném tahu, ale i pořadí hráčů v kole. V této části se musí opravdu hodně taktizovat promýšlet dopředu… a jakmile jsou nabídky bohům učiněny, jde se kydlit. Kostky, armády, bájné nestvůry, je to RADOST hrát.

    S rozšířením by měla variabilita i zážitek ještě vzrůst (nový typ budovy, hrdinové, další bájné bytosti, kompletní sestava bohů Olympu…)

    Dlouhodobě 9/10

  11. Michal Sebik

  12. colonel

  13. hraci

  14. Deth

  15. skyfire

  16. sir beki

  17. aneken

  18. pecovarhy


    Cyclades je prekrásna hra pre 2-5 hráčov o súboji piatich gréckych mestských štátov, Atén, Sparty, Téb, Korintu a Arga o vplyv na Kykladskom súostroví v Egejskom mori. Hráči predstavujú stratégov, či archontov týchto mocností a postupne rozvíjajú svoju kultúru na jednotlivých ostrovoch, niekedy aj za pomoci sily. Každý ich krok je sprevádzaný obeťou bohom, za ktorú si získavajú ich priazeň a podporu. Vyhráva ten z nich, kto postaví dve nové kultúrne sídla – metropoly. Ciest k dosiahnutiu tohto cieľa je mnoho.

    Herný materiál je jedným z najkrajších, s akými som sa pri MSH stretol. Štylizovaná mapa (jej veľkosť sa prispôsobí pred hrou podľa počtu hráčov) predstavuje súbor niekoľkých ostrovov roztrúsených v mori. Na ostrovoch sú vyznačené menšie plochy, na ktoré je možné stavať civilizačné budovy (univerzita, prístav, cvičisko, chrám) a jedna plocha, kde je možné postaviť Metropolis. Hráči majú pocit, že sa dívajú spoza oblakov na Zem, ako niekedy Zeus, alebo dnes vesmírna družica… ?
    Vedľa mapy je uložená plocha, na ktorej sa zaznamenáva poradie hráčov v kole, ponúkané karty mýtických postáv a postupnosť jednotlivých bohov, o priazeň ktorých každé kolo zvádzajú hráči boj v dražbe.
    Každý hráč má k dispozícii súbor 8 bojovníkov a 8 lodí v príslušnej farbe, ktorí sú vyrobení z plastu tak, že sa odlišujú nielen farbou ale aj tvarom!
    Okrem 17 fantasticky ilustrovaných kariet mýtických postáv sú k dispozícii aj neuveriteľne detailne spracované figúrky piatich mýtických bytostí – Minotaura, Kyklopa, Kentaura, Medúzy a Krakena.
    Platidlom v hre sú kartónové peniaze. Taktiež sú prítomné karty filozofov a kňazov či žetóny civilizačných budov.

    Hlavným herným mechanizmom je dražba. Hráči si musia zabezpečiť a kontrolovať dostatočný stav mincí, aby mohli „podplatiť“ a získať priazeň bohov, častokrát na úkor protihráčov.
    Zeus ponúka 1-2 karty kňaza (zlacňuje budúce náklady na dražbu), umožňuje stavbu chrámu, ale aj výmenu kariet mýtických postáv.
    Aténa ponúka 1-2 karty filozofa a umožňuje stavbu univerzity
    Áres ponúka postaviť 1-4 bojovníkov na ktorýkoľvek ostrov ovládaný hráčom, umožňuje stavbu cvičiska a útok bojovníkov na súperom obsadený ostrov
    Poseidón ponúka postaviť 1-4 lode ku ostrovu a umožňuje postaviť prístav a presúvať flotilu lodí.
    Apolón ponúka roh hojnosti a mincu. Podľa počtu týchto rohov hojnosti, ktoré majú hráči umiestnené na svojich ostrovoch je daný príjem mincí v každom kole.

    Cieľ hry je postaviť dve metropole. Ako k nim ale prísť? Hráč buď postupne postaví za pomoci 4 rôznych bohov príslušné budovy (univerzitu, cvičisko, prístav, chrám), alebo nazbiera 4 karty filozofov, alebo napadne a dobyje súperov ostrov s už postavenou metropolou (prípadne s budovami, ktoré mu do postavenia vlastnej metropoly chýbajú)

    Boje prebiehajú na ostrovoch aj na mori, súper totiž môže dobývať iba ostrovy, ku ktorým má prístup pomocou neprerušenej reťaze svojich lodí. Vyhodnotenie bojov je rýchle a vcelku spravodlivé, aj vzhľadom k bonusom, ktoré každý môže nadobudnúť tým, že má na ohrozenom ostrove príslušné budovy, bojovníkov, či lode. Napriek tomu rozhoduje aj hod kockou. Určite sa teda neoplatí ponechať bez obrany ostrov, na ktorom sa krvopotne podarilo umiestniť Metropolu.

    Hra obsahuje aj mechanizmus, na základe ktorého je umožnené hráčom, ktorí stoja pozične vzadu a majú pod kontrolu už iba jeden ostrov, aby sa vrátili do hry.

    Samotná hra neobsahuje na znalosť cudzieho jazyka závislé komponenty a preklad pravidiel do češtiny je voľne prístupný na internete. Žiaľ, hra nie je asi dostatočne atraktívna pre špecializované kamenné obchody, a tak je možný zatiaľ iba predaj cez e-shopy. Cena v tomto prípade nie je adekvátna tomu, čo zákazník obdrží, v tom zmysle, že je oveľa nižšia ako množstvo zábavy a spokojnosti, ktorú vám hra prinesie na stôl.

    Na základe mojich osobných skúseností pri hraní Cyclades si dovoľujem tvrdiť, že hra prináša obrovskú porciu interakcie, zábavy, ale aj taktického rozhodovania. Zdanlivo priamočiary cieľ musí hráč dosahovať variabilnou hrou, často sa prispôsobuje novým situáciám, zmene pomerov síl. Účinok mýtických postáv nemožno takisto podceňovať, aj keď váha spočíva na správnom odhade toho, čo ponúkajú bohovia…

    Pozitívne prvky:
    – téma
    – dizajn všetkých herných komponentov
    – interakcia
    – rozumná doba hrania

    Negatívne prvky:
    – kvalita plastových figúrok (sú krehké a ľahko sa odlomia)
    – čas na vysvetlenie pravidiel nováčikom
    – čas potrebný na rozloženie a zloženie hry
    – dostupnosť iba cez e-shopy

    Cyclades je možno iba odporučiť, a to nielen ako destináciu na strávenie nádhernej dovolenky (najcharizmatickejší grécky ostrov Santorini – ???? je takisto súčasčou súostrovia ????????..), ale teraz už aj ako perfektnú stolnú spoločenskú hru.

Přidat recenzi