Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéMyši v čokoládě

Myši v čokoládě

Originální název:
Maus au Chocolat
Rok vydání:
2009
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Pomozte myšce Pralince, velmi šikovné cukrářce, vykouzlit tu nejlepší čokoládu! K dispozici máte ale jen omezené množství sladkých surovin a abyste získali ty, které potřebujete, musíte je vyměňovat za ty, bez kterých se obejdete. Naštěstí máte každé kolo k dispozici schopného pomocníka, který vám a myšce Pralince hodně pomáhá. Vyrobit výjimečně lahodnou a jedinečnou čokoládu tedy nebude určitě problém!

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci
Autoři

– BoardGameGeek

Recenze

  1. qubit

    Ve dvou hratelna mensi hra s delkou trvani 30-45 minut. Ma jednoduche pravidla, takze se da hrat i s mensimi detmi do 10 let.

    Cilem je uvarit cokoladku a ziskat za ni co nejvice bodu. Zajimave ziskavani karet za pomoci sazky dodava jistou miru nahodnosti, zatimco presne poradi pomocniku nahravaji strategii. Urcite si ji alespon vyzkousejte. Se vsemi se kterymi jsme ji hrali se velmi libila.

    Varit cokoladu je proste lakave 😀

  2. RadimB

  3. Lao Thai


    Myši v čokoládě je karetní hra určená pro 2-6 hráčů. Na začátku hry
    dostane každý hráč pět karet a další získává během hry. Hrací karty
    jsou od sebe odlišeny číselně i barevně a úkolem každého je skládat
    trojice tvořené ze stejných čísel nebo vzestupnou řadou. Pokud se vám
    to povede s kartami jedné barvy je tato trojice bodově silnější.
    Na začátku každého kola se vyloží na stůl řada z karet – karet je vždy
    o jednu víc než je počet hráčů. Každý z hráčů vybere jednu ze svých
    karet, kterou „“obětuje““ a s ní draží. Podle velikosti čísla v dolním
    rohu karty se vyhodnotí pořadí tahů. Každý z hráčů dá do řady kartu,
    se kterou dražil, a místo ní si vezme jiné dvě karty. Poté mohou hráči vykládat své trojice.
    Ve hře jsou také karty pomocníků. Ty se u hráčů střídají po jednom
    kole a každý z nich poskytuje hráčům nejrůznější výhody – např. změnit
    barvu jedné karty, zvýšit dražební číslo, možnost vyložit místo
    trojice čtyři karty, … Hra končí v okamžiku, kdy jeden z hráčů dosáhne 30 bodů.
    Myši v čokoládě je jednoduchá hra a je cílená pro začínající hráče a pro rodiny s dětmi, ale i někteří náročnější hráči ji přijdou na chuť.
    Jednotlivé partie nejsou zdlouhavé, dobře se u ní pobavíte s rodinou i přáteli třeba na dovolené. Určitě stojí za vyzkoušení.

  4. Morta

  5. Georgefom


    Karetní hra Myši v čokoládě je založena na vaření čokolády – skládání trojic z karet surovin stejné hodnoty nebo čistých a „“špinavých““ postupek. Za ně hráči získávají body, přičemž cílovou metou je jich získat 30. Hráčům, kterých může být 2 – 6, se na začátku hry rozdá pět karet surovin. Zbytek vytvoří dobírací balíček. Na začátku každého kola se z něj na stůl vyloží karty surovin tak, aby jich bylo vždy o jednu víc než hráčů.

    V první, taktické fázi se suroviny draží. Všichni hráči přidají naráz k již vyloženým surovinám po jedné kartě z ruky a výše jejich hodnot stanoví pořadí, v jakém si hráči vybírají po dvou surovinách zpět do ruky. Kdo si tedy věří, že ji získá zpátky, může takto využít i kartu, která se mu jinak hodí do kombinace, ale jež mu vysokou hodnotou zajistí přednostní výběr.

    V další fázi mohou hráči vykládat kombinace, k čemuž může dopomoci jeden ze sedmi přidělených zvířecích nebo hmyzích pomocníků se speciální schopností. Schopnosti pomocníků jsou značně nevyrovnané (suverénně nejužitečnější jsou Mravenec Martin umožňující vytvoření kombinace čtyř karet a Včelka Verča se Švábem Šimonem suroviny přebarvující – obě tyto vlastnosti přinášejí možnost vyššího bodového zisku), ale tuto nevýhodu odstraňuje to, že se každé kolo nerozdávají znovu, ale pravidelně kolují mezi všemi hráči.

    Celkově hru doporučuji hlavně pro rodiny s dětmi, které ocení svižnost, jednoduchost i pěkné grafické provedení. Pro zkušenější hráče může být málo agresivní, bez překvapivých zvratů a příliš závislá na štěstí.

  6. karelik

  7. Zdenek_

  8. Radobyhrac

  9. tondakolik


    Pomozte myšce Pralince, velmi šikovné cukrářce, vykouzlit tu nejlepší čokoládu! K dispozici máte ale jen omezené množství sladkých surovin a abyste získali ty, které potřebujete, musíte je vyměňovat za ty, bez kterých se obejdete. Naštěstí máte každé kolo k dispozici schopného pomocníka, který vám a myšce Pralince hodně pomáhá. Vyrobit výjimečně lahodnou a jedinečnou čokoládu tedy nebude určitě problém!

    Hra Myši v čokoládě je, co se pravidel týče, poměrně jednoduchá hra. To však nemusí znamenat, že jde o špatnou či nedomyšlenou hru. V tomto případě je jednoduchost pravidel skutečně spíše kladem této hry. Nemusíte nikomu zdlouhavě vysvětlovat pravidla před hrou nebo neustále dokola v průběhu hry něco dovysvětlovat. Před začátkem hry během pár minut hráčům vysvětlíte pár věci a můžete hrát.

    V této hře se stáváte kuchaři čokolády, k čemuž samozřejmě potřebujete nějaké potraviny. Ve hře jsou zastoupeny kartami s moukou, vajíčkem, čokoládou, višněmi a a oříšky. Kromě toho je na těchto kartách znázorněna „“čokorunová hodnota““ a „“pochoutková hodnota““. Dále je zde sedm karet pomocníků, kteří v průběhu hry pomáhají postupně všem hráčům, a jedna přehledová karta.

    Před zahájením hry každý z hráčů dostane pět karet a jednu kartu pomocníka. Z ostatních karet potravin se vytvoří dobírací balíček a zbývající karty pomocníků se dají bokem lícem nahoru, aby je každý viděl.

    V první fázi hry se na stůl vyloží karty z dobíracího balíčku, o jednu více než kolik hráčů hraje. Každý z hráčů si vybere jednu z karet, které má v ruce a položí ji na stůl lícem dolů, aby ji nikdo neviděl. Jakmile již mají všichni vybráno, společně ji otočí. Ten z hráčů, který vyložil kartu s nejvyšší „“čokorunovou hodnotou““ si následně jako první vezme dvě karty z těch, které leží na stole, a ke zbývajícím přidá tu svoji. Takto odehrají také ostatní hráči podle „“čokorunové hodnoty““ jejich karet. Na stole tak zůstane jedna karta, kterou tam nechá hráč s nejnižší „“čokorunovou hodnotou““.

    V další fázi mohou hráči postupně podle hodnoty pomocníků vařit čokoládu. To spočívá ve vyložení trojice karet. Tyto karty musí mít stejnou „“pochoutkovou hodnotu““ nebo musí vytvářet postupku po sobě jsoucích čísel. Pokud se tedy hráč rozhodne čokoládu vařit, vyloží svoji trojici karet a podle přehledové karty si jednu nebo dvě karty ponechá. Karty, které si nechává, položí viditelně před sebe. Každá karta znamená pro hráče tolik bodů, jaká je „“pochoutková hodnota““ dané karty.

    V poslední fázi hráči posunou své pomocníky hráči vlevo a zkontrolují si, aby neměli více jak osm karet v ruce. Poté na stůl vyloží nové karty a začínají znovu.

    Takto se hraje tak dlouho, dokud jeden z hráčů nezíská dohromady alespoň 30 bodů.

    Ve hře je sedm různých pomocníků.
    Veverka: Hráč si může kdykoli v průběhu kola jednou vyměnit jednu ze svých karet za horní kartu z dobíracího balíčku.
    Křeček: Křeček zvyšuje „“čokorunovou hodnotu““ hráčovy karty o dva.
    Čokovál: Hráč může jedné z karet, které potřebuje k vaření čokolády, snížit o jedna „“pochoutkovou hodnotu““, tak aby mohl vytvořit potřebnou trojici karet.
    Krtek: Narozdíl od čokovála si může hráč „“pochoutkovou hodnotu““ jedné karty zvýšit o jedna.
    Včelka: Pokud hráč vyloží různobarevnou trojici karet hodnotí se jako jednobarevná.
    Mravenec: Hráč může vyložit o jednu kartu víc, tedy čtyři, a při vyhodnocení si vzít o jednu kartu více.
    Šváb: Hráč si může změnit barvu jedné karty z vyložené trojice, tak aby vytvořil trojici jednobarevnou.

    Hra myši v čokoládě je jednoduchá a rychlá hra u které se dobře pobavíte. Je u ní potřeba taktizovat a rozmýšlet, ale tak jako u každé karetní hry i u této je místo pro náhodu, což na jednu stranu znamená, že si nikdo nemůže být jist vítězstvím, ale bohužel také to, že se občas stane, že nějaký hráč prostě nemůže „“nic dělat““, protože se k němu dostávají pouze samé špatné karty. Ale jak jsem řekl, s tím se u karetní hry musí

  10. Shako

  11. Mirka

  12. pogo

Přidat recenzi