Hrajeme.cz

Duch!

Originální název:
Geistesblitz
Rok vydání:
2010
Počet hráčů:
2 až 8
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Kategorie:

Popis

Myš! Kniha! Křeslo! Láhev! Duch! Bleskurychlá postřehová hra pro 2 – 8 hráčů od osmi let. Ve hře je 5 různých dřevěných předmětů – bílý duch, zelená láhev, modrá kniha, červené křeslo a šedá myš. Na kartách jsou obrázky těchto předmětů, ovšem ne vždy ve správných barvách. Hra obsahuje 2 varianty – jednodušší a náročnější.
Příklad: Na kartě je modrý duch a červená myš. Ve hře žádný modrý duch, ani červená myš nejsou. Cílem je tedy vzít (zelenou) láhev, protože na kartě není zobrazena ani láhev, ani zelená barva.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek
– Česká pravidla hry

Recenze

  1. sirrka

    Rychlá hra, jednoduchá pravidla, skladná na cesty, ale protože je hra založená na postřehu, záleží na protihráčích, pokud je někdo výrazně lepší, je jasné, že vyhraje, když je někdo výrazně pomalejší, tak ho hra nebaví, protože je jasné, že nemá šanci. Hru si nejvíce oblíbila desetiletá dcerka, protože je prostě neporazitelná. Rádi si s ní ale hru občas zahrajeme jen tak pro legraci, i když všichni víme, kdo bude vítěz 🙂

  2. Frankie

    Ducha beru jako trochu horsiho bratricka Dobble. Nicmene i tu se kralovsky pobavime

  3. Cermakov1

    Skvělá, rychlá postřehovka. Zaujala i dítě, které dlouho u ničeho nevydrží.

  4. pavel t

    podle mě jedna z nejpodařenějších postřehovek, aspoň na českém trhu určitě. Pravidla jednoduchá a při tom zvládnou člověka solidně zmást. Osobně se mi nelíbí jenom grafika karet, zato dřevěné figurky jsou překrásné

  5. vasek

    Rychlá, jednoduchá, postřehová hra. Vřele doporučuji pro hraní s dětmi.

  6. eMdzeJ

    Velmi jednoduchá, rychlá, zábavná hra, která solidně potrápí mozek. Dřevěné komponenty rozhodně potěší a dětem se moc libí. Doporučuji.

  7. Slado42

    Fajn postřehovka za pár korun. Je možná spíše pro menší díky hernímu materiálu. Přeci jen mám v této kategorii jiné favority, ale Duch také dokáže dobře zabavit. Jako filler proč ne.

  8. Plastík

    Jednoduchá na vysvětlení pravidel. Ze začátku pravidla stejně nikdo nechápe. Pak zahrajeme jedno či dvě zkušební kola. A už to jede jako po másle. Hrajeme ji jako odpočinkovou hru mezi jednotlivými hrami. Dobré odreagování.
    Zajímavé použití mozku a těla. Dochází k velice legračním situacím. To potom lítaj figurky po stole a koušeme se do jazyka.

  9. jana.maruska

    Je mi 28 a hru si občas doma s přítelem zahrajeme bud jen tak ve dvou, nebo ji i hrajeme s podobně starými přáteli. Hra i velmi baví děti a je spíše právě pro ně. Mechanizmus je velmi jednoduchý a pochopí ho i celkem malé děti a věřte, že právě děti Vás s jejich postřehem totálně obehrají a vyhrají. Při hře jde kolikrát o ruce, když se snažíte, co nejrychleji, čapnout předmět. Postavičky ve hře jsou roztomilé. Výhodou je jednoduchost hry a skladnost hry na cesty. Hra je zábavná i když máte trochu upito. Nejčastěji Vás zmate, když je na kartě obrázek stejný jako předmět a Vy máte sáhnout právě po něm. Je to dobrá rodinná hra.

  10. Betty

    Nudnější postřehovka, ale na ukrácení času s dětma, proč ne.

  11. Durdas

    Duch! Když jsem tuhle krabici v obchodě viděl, chvíli jsem se zamyslel a nakonec po ní sáhnul. Musím říct, že mě nezklamala!
    Výtvarné zpracování je na 1*. Všechny karty jsou roztomilé a dřevěné figurky perfektně udělané.
    Principem hry je, že se snažíte vzít správnou figurku dříve než váš soupeř. Při pořádné dravosti hráčů se tak musíte připravit na škrábance od nehtů! 😀
    I ve dvou je to zajímavé, protože hráči se popichují a snaží se být nejlepším, který posbírá nejvíce kartiček. A to si k tomu ještě připočtěte velkou porci srandy, která Vás u toho čeká. 🙂
    Čím víc hráčů, tím víc rukou, víc škrábanců a také více zábavy. 🙂

  12. katemar

    Přiznejme si to upřímně, nejedná se o příliš originální hru. Na trhu je podobných postřehovek opravdu hodně a kdybych si měla vybrat mezi duchem, Dobble nebo třeba Jungle speed/Jungle jam, po Duchovi bych asi nesáhla. Přesto neříkám, že by se nejednalo o zábavnou hru. Pokud seženete alespoň 4 hráče, kteří jsou pořádně akční a nebojí se zlámat si nehty, budete mít nejspíš o zábavu postaráno. Oceňuji, že je ke hře nějaký příběh, který vtáhne do děje hlavně menší děti. A pak také kresby a provedení dřevěných figurek je moc pěkné. Navíc je tato hra opravdu jednoduchá na pochopení (což se už nedá uplně říct o jejím druhém rozšíření Hodina duchů ze které se mi ještě teď točí hlava) což značně usnadní hratelnost. Takže abych to shrnula, zábavná hra ano, spíše pro děti než na párty, ale kdybyste jinou postřehovku po ruce neměli, asi si s Duchem vystačíte.

  13. Pedestrian

    Super postřehovka pro starší děti (pro menší Dobble)

  14. Fargo

  15. Trauma_Zero

  16. Josef M.

  17. Moni

  18. MestoProDeti.cz


    Pizizubý duch poletující na ne příliš objemné krabičce zábavné společenské hry Duch možná svádí na první pohled k tomu, že se jedná o hru strašidelnou. Nic děsivého na ní ale není: v centru zájmu je tu totiž pozornost a rychlost!
    Výhodou této hry je, že není složitá a hraje se docela krátce, takže si ji můžete zahrát i s návštěvou, která její pravidla nezná, na večírku nebo si ji vzít s sebou na dovolenou. Zajímavostí také je, že ji může hrát až osm hráčů (minimálně dva), což už tedy musí být pořádná mela! V neposlední řadě jde o hru, která bude bavit jak děti, tak i dospělé. Což je dozajista její asi největší klad.
    Hra se skládá ze sady kartiček a několika předmětů: titulního ducha, myši, láhve, křesla a knihy (všechny sympaticky vyrobené ze dřeva). Každý předmět má svoji barvu, která je pro hru podstatná. Na kartičkách totiž vždy najdete zátiší, v němž je jeden z předmětů vyveden ve správné barvě anebo tu naopak něco chybí, což je častější případ. Ať už barva nebo předmět.
    To trochu mate, ale zase to vnáší do hry víc zábavy, protože splést se je docela jednoduché. Cílem hry je sáhnout jako první po správném předmětu. Kdo se nesplete, bere kartičku, kdo ano, musí některou ze sebraných přesunout na hromádku soupeře, který byl sice druhý, ale sebral správný předmět. Vítězí pak ten, kdo má kartiček nejvíc.
    Jedno kolo hry trvá maximálně půl hodiny a zkracuje se s tím, jak se hráči ve hře, potažmo obrázcích a předmětech začínají orientovat. Hra se tedy výborně hodí spíšena na ukrácení dlouhé chvíle, než jako zábava na celý večer. Což jak jsem zmínil již na začátku recenze může být i její výhoda. Jediné, co by se dalo hře vytknout je jen nijak zvlášť výrazná originalita herního systému.
    Pozitivní je také to, že se hra jen tak neohraje, podobně jako třeba pexeso nebo člověče. A je v tom adrenalin!

    Recenze převzata z webového portálu Město pro děti.cz http://www.mestoprodeti.cz – web o kultuře pro děti od 3 do 15 let.

  19. anupinka


    Duch je hra s velice jednoduchými pravidly, která určitě nikdo nebude mít problém pochopit. Mnohem těžší je ale samotné hraní, protože Duch je hra, která vás opravdu donutí přemýšlet! Hledáte-li nějakou oddychovku na letní večery, pak Duch určitě není to pravé pro vás. Po hře se totiž dokonce můžete cítit i vyčerpaní náročným uvažováním. Určitě je to ale super hra pro větší sešlost lidí nebo na nějakou party, protože legrace při hraní Ducha nikdy nechybí a mnohdy třeba i budete překvapeni, jak špatně dokáže váš mozek danou situaci ve hře vyhodnotit. Výhodné je také, že se dá vzít všude s sebou, protože krabička je velice malých rozměrů a nezabere mnoho místa. Jedinou nevýhodou Ducha podle mě je, že se dá dobře natrénovat a pak, když ho budete chtít hrát s nějakým nováčkem, on bude oproti vám velmi znevýhodněn a hra ho velice rychle přestane bavit. K tomu můžu poradit jen to, abyste dotyčnému dali také nějaký ten čas na trénink a nebo ho i sem tam nechali vyhrát, aby neztratil o hraní zájem. Chcete-li si ale pořádně „zavařit“ mozkové závity, pak vám Ducha vřele doporučuji.

  20. kus.vesmiru

  21. Mazec

  22. little

  23. tootsie

  24. Dušan Takáč

  25. jakub


    Duch! je jedna z nejvydařenějších postřehových her poslední doby. Bavit se při ní budou děti i dospělí, zkušení i příležitostní hráči. Všichni hrají současně, snaží se dříve než ostatní chytit jeden z pěti předmětů na stole: lahev, křeslo, knihu, myš či ducha. Nesmí se však splést. Nevyhrává totiž nejrychlejší, ale ten, kdo se nejrychleji zorientuje. Kdo vezme ten správný předmět? Hra je vtipně vymyšlená, rychlá, jednoduchá, zábavná.

    Náročnější varianta vám může zamotat hlavu o něco víc. V určitých případech nebudete předmět brát, ale křičet jeho název. Nahlas se musíte ozvat tehdy, když je na kartě zobrazena kniha, a to v jakékoliv barvě.

    Předměty i barvy jsou dobře zvolené, takže se ani při hektické hře nemůžete vymlouvat, že jste se spletli. Především dřevěné předměty jsou úžasné. Grafika karet je příjemná, účelná a vtipná. Vše dobře ladí, takže je radost hrát.

    Hra je jednoduchá, přitom vás plně zaujme. Pravidla si objasníte během pár minut. Výborně si zahrajete i ve větším počtu hráčů. Musíte jen mít dost místa, aby na předměty všichni dobře dosáhli. Dobře si ale zahrajete i ve dvou. Duch! se hodí pro rodinné hraní s dětmi i pro dospělé. 

    Celou recenzi si můžete přečísta na herním webu Frodovy deskové hry.

  26. GK_voyger

  27. Shako

  28. dilli

  29. orsej@centrum.cz

  30. pogo

  31. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi