Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraDoba kamenná: Stylově k cíli

Doba kamenná: Stylově k cíli

Originální název:
Stone Age Erweiterung Mit Stil zum Ziel
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut

Katalogové číslo: 12836 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Nakrmit a vybudovat váš rod bylo nutné. Nyní je čas na trochu výzdoby, dekorace a obchodu. Velké rozšíření přináší do hry novou surovinu, karty, budovy, více možných akcí a tedy i způsobů, jak se dobrat k vítězství. Také jej lze hrát v pěti hráčích.

Související hra:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Odkazy:

 

Recenze

  1. dave

    Základní hra byla skoro rok jedna z našich nejoblíbenějších a nejhranějších her (tak za 4,5 hvězdy 🙂 a tak bylo logické, že jsme sáhli po rozšíření. Rozšíření je určitě zajímavé a přidává spoustu nových komponent, které jsou bezvadně provedeny, ostatně jako u základní hry. Rozšíření lehce mění styl hraní a bohužel se hra stává výrazně méně vyváženou a více náhodnou. Některé strategie získávání bodů se přestávají vyplácet, jiné jsou naopak jednodušší.
    Zahráli jsme několikrát a poté jsme se vrátili k základní verzi se zařazením několika komponent z rozšíření a to se zdá jako nejlepší řešení. Pokud vám tedy není líto prostředků a DK máte rádi, tak lze rozšíření doporučit, s tím, že si možná časem rozmyslíte, co všechno použijete.
    Stále je to ale báječná hra na které mě nejvíce baví to sžití se s vlastním kmenem z doby pradávné, kdy vás rozesměje i to, že ty dva divochy co jste poslali s na mýtinu za lesem s pazourkovou sekyrou, aby vám ulovili medvěda se vrátí se dvěma borůvkami 🙂

  2. SASAN_KING

  3. V69

  4. vaseklu

  5. jas

  6. Duhamuz

  7. Dušan Takáč

  8. GK_voyger


    Doba kamenná je už poměrně dlouhou dobu na trhu, a pořád je to jedna z nejhranějších deskových her.
    Jakmile jsem se dozvědel o vznikajícím rozšíření, bylo mi jasné, že jej co nejdříve zařadím do sbírky. V loňském roce jsem původní hru obohatil o mini-rozšíření Nové chýše z časopisu Spielbox. Nyní je součástí tohoto velkého, které obsahuje i mnoho dalšího.Především se jedná o novou sadu černých figurek vč. kostiček, které dávají možnost zmírnit pře o „“svou barvu““, dále hrací desku a zároveň doplňujících 5 malých kostek od každé barvy jedna. Ty slouží k označení úrovně obchodu na novém plánu. Tady se malinko pozastavím. Výrobce „“šetří lesy““ a přidává rozkládací plán (cca 1/4 původního), který se položí na původní plán na místo počítadlo obilí/ výběr chýší. Podle mého názoru by jak ceně, tak i vzhledu slušel kompletní nový herní plán s případným doplňkovým plánkem pro pokládání chýší (ty se nyní pokládají vedle herního plánu).
    Hra samotná je pro zkušené hrače nadále svižná, hrací doba se prodlouží pouze v případě, že hrajete v plném počtu 5ti hráčů, avšak první hra nám zabrala i s nahlížením do pravidel 2hod 15min. Ve dvou hráčích jsme ji dohráli pod 60min vč. přípravy.
    Nový herní materiál, ozdoby v podobě zubů a prstenů, je hezky zpracovaný, jako by byli skutečně z mamutích klů, skvěle zapadnou na herní plán, jejich umístěním je loviště a i princip získání je stejný, čili 2body na kostce odpovídají jedné ozdobě. Prsten má hodnotu tří zubů.S ozdobami lze pouze obchodovat nebo získat civilizační kartu(y). Zmíním-li negativum, je to rub civilizačních karet, který je odlišný od již používaných karet. Proto je lepší pro doplňování a získání civ.karet použít princip „“zespodu““. U nových chýší jsem toto nespozoroval. Nové „“rozhozy““ na kartách i na chýši jsou příjemným zpestřením hry, i doplnění „“zelených““ civ.karet o nový typ a možnost získat max. 81b za kompletní sérii, či v neposlední řadě budovy umožnující umístění figurek k získání surovin za zvýhodněných podmínek.
    Obchod s ozdobami může být uskutečněn, pokud hráč má svou kostičku na počítadle obchodu na poli 1 až 10 a nejsou jeho dvě figurky u kupce (ten navyšuje úroveň obchodu o 2 a zároveň hráč získá 2 zuby). Obchod je detailně vysvětlen v pravidlech. Hráč může podle obchodního poměru (2:1,1:1,1:2) měnit ozdobu(y) či surovinu(y) za jinou(é).
    Jako zbytečné mi přijde používání žetonu 100/200 vítězných bodů, my nadále zůstaneme u využívání bobulí (1jídlo=100VB) a houbiček (2jídla=200VB) pod velkou kostičkou.
    Celkově shrnuto, rozšíření přináší dostatečný počet inovací, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Pro hráče, co znají a rádi hrají Dobu kamennou, vřele doporučuji a tak neváhejte si obohatit již tak bezvadnou hru!!!
    Hezké herní zážitky u „“Kamenky s rozšířením““ přeje Jirka alias GK_voyger

  9. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi