Hrajeme.cz
DomůKatalog herKooperativní hraZáchranáři: Boj s ohněm

Záchranáři: Boj s ohněm

Originální název:
Flash point: Fire Rescue
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12894 Kategorie: Štítek:

Popis

Kooperativní hra, kterou si užijete s rodinou i s přáteli. Všichni hráči hrají spolu v týmu proti mechanismu hry. Buď vítězí nebo prohrávají všichni společně. Čtyři úrovně náročnosti nabízejí vhodnou úroveň výzvy pro různě zkušené hráče v každém věku.

Musíte překonat svůj strach a pracovat jako sehraný tým, protože plameny šlehají, budova hrozí zřícením a lidské životy jsou v ohrožení. Nesmíte se vzdát. Jste stateční muži a ženy, příslušníci hasičského záchranného sboru, na nichž závisejí životy lidí.

Mindok Záchranáři: Boj s ohněm lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Videopředstavení hry (MindOK, délka videa: 3:04 min.):

Recenze

  1. Slado42

    Pěkná kooperačka, se kterou je vždy zábava a se správnými lidmi může nabýt i slušné atmosféry. Zahrál jsem ji už několikrát a už i na vysokou úroveň není pro mě takovým problémem, takže ji už nyní hraji spíše sporadicky. Když ji ale někdo nový vytáhne, jsem rozhodně pro. Nevýhodou je, že nijak neeliminuje alfa hráče, ale pokud na něj vaše skupina netrpí, pak u Záchranářů určitě nešlápnete vedle.

  2. Cermakov1

    Zajímavá hra, zajímavé téma. Všichni hráči musí spolupracovat, to se mi líbilo.

  3. dalik

    Plusy:
    – Pěkná hra, figury hasičů.
    – Atmosféra, kdy nevíte, jestli vám dům nespadne na hlavu 🙂
    – Zajímavý systém na šíření požáru s kostkou o 8 hranách.
    – Zdolat systém hry není až tak snadné (máme s klukem spíše pasivní bilanci).
    – Poměrně velká porce náhody (beru jako plus).

    Mínusy:
    – Hra spíše pro kluky, hrajeme s klukem 8 let a baví ho to, oproti dceři, která u toto hru ani nezavadí.
    – Nenadchla širší rodinné hráčské osazenstvo.

    Resumé:
    – Doporučuji hlavně pro rodiny, kde jsou kluci.
    – I když by měla hra možná oslovit i hráče s potřebou tuhých strategických bojů, tato hra nás v tomto směru zas tak neoslovila. Hru si neužije každý.

  4. Miaou Driver

    – Ahoj. Máme doma dva malé kluky a proto jsme museli tuhle hru mít. Pravidla a herní systém je celkem jednoduchý – postupujete s hasícím panáčkem, s kterým likvidujete požár a zachraňujete obyčejné smrtelníky. Míra napětí je poměrně veliká, protože každé kolo házíte kostkou a může se objevit nový plamínek, který vám zrovna vyšlehne pod nohama. Znovu hratelnost také není úplně nízká a to kvůli tomu, že máte jednak hrací plány dva a jednak můžete zvolit pro příští hru hasiče, který umí zase něco jiného. Navíc vyšly dvě další rozšíření, takže vám hra pod kůží chvilku vydrží. A jak už tady několikrát zaznělo, hra je kooperativní a docela dobře naučíte u toho ty vaše ratolesti vzájemně spolupracovat.

  5. acedrac

    Záchranáři mi prídu atmosférickejší a menej abstraktnejší ako podobný Pandemic, avšak s menším tlakom na hráčov, takže v hre trošku chýba napätie. Mechanizmy s témou fungujú veľmi dobre. Hra pre pokročilých je o dosť lepšia ako rodinná verzia, ale tá je zas výborná na naučenie pravidiel. Celkovo nesklamala neprekvapila, ale ani .

  6. barborisek

    Moc pěkná kooperativka, do které můžete zapojit i menší děti, když jim trochu poradíte a oni jsou rádi, že mohou přispět i svojí troškou do mlýna. A pro hlavně je pro děcka dobrý, když si zahrajou i hru, kde se musí snažit spolupracovat. Možná Vám bude připadat delší příprava, ale to jen pokud jste si na stůl ještě nevykládali Arkham. Na rozdíl od něj se tahle hra na stůl vejde. 😉 A za chvilku to už půjde rychle, nebojte. Když si připravíte hořící dům, můžete se pustit do hašení a zachraňování osob. V každém kole máte určitý počet akčních bodíků, které můžete využít. Je to na Vás jak, ale připravte se na to, že Vám do toho budou všichni neustále kecat. 😉 Super je, že si každý může zvolit svou roli a tím má i určený cíl. Hra je zábavná v tom, když si z toho umíte udělat srandu.

    Váš hasič rozbije okno a jak v nějakym akčňáku proběhne domem mezi televizí a gaučem, kde zrovna někdo sedí, hasit požár do druhýho patra. Co tam asi ten kluk v pokojíčku dělal, když mu tam vybuchla nějaká hořlavá látka. Nebo ajaj zrovna nám tady v koupelně u toho človíčka přibyl nějakej čmoudek… 😀

    V tom tkví zábavnost této hry. Určitě tady doporučuji pořídit rozšíření. Žebříky, výtahy, schody… Nezůstanete jen v několika pořád stejných místnostech. A pro šikovnější hráče určitě lepší hrát třeba jen ve dvou. Když jste na to 4 a jste móóóc dobří. 😀 Tak se možná po chvilce začnete nudit, protože to holt uhasíte moc rychle a budete jen čekat, až zachráníte dost lidí. V menším počtu lepší a když budete mít štěstí, tak se díky Vašim hodům na konci každého kola, kdy rozšiřujete požár, rozšíří hned několik výbuchů. A to je pak panečku akční hra, když vám chybí dát na plán jen jedna jediná kostička, která by měla za následek zboření celého domu a jasnou prohru. 😀 Tyhle partie bývají ty nejlepší 😉

  7. cSf.Loser

    Zajímavá rodinná hra. Zpracování je svérázné, ale dá se na něj zvyknout. Hra se hraje na tahy a akční body a mezi tahy hráčů se oheň šíří pomoci hodu dvěma kostkama, takhle náhodné házení je podle mě nejlepší mechanismu hry, kdy se oheň šíří opravdu náhodně, ale může dojít i explozi a nebo se znovu zažehne jen utišený oheň. Proti tomu hráči mohou hasit, pohybovat se nebo se prosekávat přes zdi a dveře. Ve hře nemusíte úplně uhasit oheň, ale zachránit civilisty nebo mazlíčky. Oceňuji dvě varianty hry, jednodušší doporučuji s dětmi nižšího věku a pokročilejší variantu s jakoukoliv rodinou nebo hráči. Obecně hru neřadím mezi těžší, ale spíš jednodušší a lehčí.

  8. Betty

    Hra se mi líbí, kupovali jsme ji hlavně kvůli tomu, že je kooperativní, což přesně splnilo účel u šestileté, jen mne teda frustruje to neustálé zapalování nových ohňů každý tah.

  9. karelik

    Kooperativka, která mi nepřirostla k srdci. Proč? Hraní mi přijde takové hrozně přímočaré, relativně málo různorodých možností, často se stalo, že jeden hráč rozhodoval za všechny, a navíc se na můj vkus hrozně často hází kostkou. Hra pak plyne pomaleji a má více náhody. Navíc toho materiálu a dění, když se požár šíří – kostičky poškození zdí, kouř/plamen, plamínky rozžhavení, samé exploze i několikrát za sebou, nelogické objevování lidí i tam, kde už jste byli… Nějak mě Záchranáři nudí a to o nich jen mluvím. Hra sice svou tématiku ztvárňuje docela hezky, záchranáři jsou rozhodně dobré a záslužné téma pro kooperativku, ale za mě nic moc. Víc se mi líbí Pandemic, který je sice abstraktní, ale přijde mi zábavnější a originálnější – méně materiálu, složitostí, herní systém na bázi karet atd.

  10. Vlkodav

    Super hra!

  11. hromadalidi

    Kdo by za mlada nechtěl být požárníkem. Tahle deskovka mu to splňuje a může tak učinit z tepla domova. Od stolu tak může zabránit šíření požáru, vyrážet dveře a zachraňovat občany před nástrahami plamene. Pokud se to nepovede postihnutý dům se zbortí, ale to dobří požárníci nedopustí. Hra patří mezi typ her kooperativních. Hráči nehrají tedy proti sobě, ale společně bojují s hrou, přesněji řečeno s ohněm. Každý má svého požárníka (povedeně vyrobenou figurku z plastu) a s ním může během svého kola vykonat několik akcí. Je důležité, ale u hry komunikovat a spolupracovat, protože solitér může způsobit více škody, než užitku(například nevhodným rozšířením ohně). Pokud si chcete vyzkoušet spolupráci, líbí se Vám dané téma a máte rádi spíše hry jednodušší na zvládnutí pravidel, jsou Zachranáří výtanou volbou. Nutno jen poznamenat, že jelikož má hra prověřit vaši spolupráci, tak platí pravidlo, že čím více hráčů, tím lepší zážitek ze hry.

  12. matewr

    Záchranáři hlavně staví na svém přitažlivém tématu a také na systému kooperace. Hra jako taková funguje pěkně, mechanismy do sebe vcelku zapadají, i když je hratelnost někdy až moc rozkouskovaná a zpomalená. Na vše se dá ale zapomenout, díky autentičnosti hry a možností samotných. Ne, nemluvím o strategických možnostech, nýbrž o různých schopnostech hrdinů záchranářů a vůbec o tom co vše můžete ve svém tahu dělat. Působí to na mě prostě dobře, když můžu ovládat hasičský vůz, nebo ošetřovat raněné… Jak jsem však napsal kousek výše, hře chybí strategické možnosti. Na to, že se jedná o kooperativku, je hra strašně přímočará a až dětsky jednoduchá. Téměř na nic se nemůžete připravit, protože mechanismus objevování obětí je čistě náhodný a nelogický, takže když se hře náhodou podaří „vyhrát“, tak za to nemůžete. Prostě vaše tahy jsou předem jasné, není nad čím přemýšlet. Připočítejte si však jednu hvězdičku (klidně i dvě), jestliže jste na deskové scéně noví, nebo máte rodinu s dětmi.

  13. Tindo

    Od hry, kde hasiči bojují proti ohni a hrdinsky zachraňují životy, očekávám hodně napětí, zoufalé situace, hrdinské obětování se a hrůzu nahánějící nedostatek času. Toto jsem ale ve hře Záchranáři vůbec nenalezl. Zajímavé téma je zpracováno velmi slabě. Herní mechanismy nepodporují atmosféru. Strašně moc času se hráči při hře věnují házení kostkami a následnému hledání, kde se objeví nové plameny a nové postavy k záchraně. A díky tomu je hra tak trochu ospalá, místo aby byla plná na sebe navazujících zajímavých akcí. Navíc se osoby uvnitř domu objevují velmi často hodně nelogicky. Hasiči stále chodí po pár políčkách dovnitř a ven jako by vůbec nehořelo. Čas plyne hrozně pomalu. Na hře mi také nesedí grafická nejednotnost. Karty vypadají moc hezky, realisticky a jsou plné atmosféry. Herní desce tento atmosferický nádech silně chybí a žetony jsou provedeny jen schématicky jako ze hry čtvrt století staré. Jediné plus kromě hezkých karet a figurek, je prvek spolupráce s ostatními hráči. Ale jistě není problém nalézt řadu lepších kooperativních her.

  14. Pedestrian

    Dobrá kooperativka, překvapivě ne tolik atmosferická jako Pandemic, který řadím výš.

  15. Trauma_Zero

  16. RadimB

  17. bacil

  18. Duhamuz

  19. Dušan Takáč

  20. Zedka

  21. tomas

  22. jakub

    Hledáte nekonfliktní hru, ve které hráči nesoutěží mezi sebou, ale společnými silami naplňují cíl hry? Pak byste měli sáhnout po kooperativní hře. A Záchranáři: Boj s ohněm jsou skvělou volbou. Společnými silami budete zachraňovat obyvatele z hořícího domu. Času je málo, dům se může každou chvíli zřítit. Je to hra, která se výborně hodí pro hraní s dětmi, ale díky různým obtížnostem si ji dobře zahrají i dospělí. Záchranáři jsou určeni pro 1–6 hráčů, mají výbornou atmosféru, přitom je to jednoduchá a rychlá hra.

    Hodnocení hry
    Záchranáři jsou výbornou kooperativní hrou pro každého. Seznámení s hrou zabere pár minut, je variabilní a přitom rychlá. Herní mechanismy výborně souzní s tématem. Celkové zpracování hry je velmi vydařené a hráče vtahuje do hry. Hráčům také poskytuje mnoho nečekaných momentů, které musí řešit. Zároveň ale vede k vtipným situacím, takže je zábavná i napínavá.

    Celou původní recenzi si můžete přečíst na herním webu Frodovy deskové hry

  23. pogo

Přidat recenzi