Hrajeme.cz

Tókaidó

Originální název:
Tokaido
Rok vydání:
2012 (česky 2014 MinOK, 2017 Blackfire)
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12959 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Z této hry na vás dýchne klidná zenová nálada. Hra vás provede slavnou cestou Tókaidó ve starém Japonsku. Jako pocestní budete na této cestě z Kjóta do Eda potkávat různé lidi, sbírat krásné předměty, objevovat nádherné vyhlídky, navštěvovat chrámy i divokou přírodu, na konci dne se pak s ostatními sejdete v hostinci, abyste ochutnali místní speciality. Usilujete přitom o to, abyste se obohatili o nové zážitky a zkušenosti. „Zážitky“ z cesty proměníte v body, které na konci určí vítěze hry.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Články na Hrajeme.cz:

Odkazy:

Videa:

Recenze

  1. eMdzeJ

    Tokaido je pecka. Je to hra, která vypadá velmi nevinně, přímo odpočinkově, ale ve skutečnosti se u ní musí hodně dopředu rozmýšlet, co chcete dosáhnout a zároveň kontrolovat všechny spoluhráče, aby se náhodou nestalo, že vám něco unikne a ve výsledném počítání bodů prohrajete na trofeje. Je to přímo ukázková hra škodění. Sice se může hrát od dvou hráčů, ale lepší je větší počet. U dvou hráčů musíte šoupat virtuálním třetím hráčem, aby se mohlo aspoň trochu taktizovat. U tří se hraje normálně, ale teprve u čtyř hra začíná mít správné obrátky, kdy můžete využívat všechna herní pole a ne jen ta na hlavní cestě. Rozhodně by tato hra neměla chybět ve sbírce.

  2. dirgesinger

    Gokaidó bylo 5 hlavních cest v 17. až 19. století (Go – pět; kaidó – cesta), které začínaly v Edu (dnešní Tokyo) a spojovaly důležité provincie v Japonsku. Tyto důležité tepny měly transportní charakter a mnohé dnešní supermoderní železnice byly vybudovány na základech těchto cest. Nejznámější a nejdůležitější z těchto pěti cest bylo Tókaidó, které spojovalo hlavní město Edo a Kjóto.

    Hra Tókaidó slibuje až zenový zážitek, provoněný zeleným čajem a dobrým jídlem. Vžijete se do role poutníků, kteří na své dlouhé cestě navštíví šintoistické svatyně nebo města, kde si mohou koupit nějaký ten suvenýr. Odpočinou si v horkých pramenech. Prohlédnou si dech beroucí vyhlídky a samozřejmě potkají i jiné poutníky. Vítězem se nestane ten, kdo nashromáždí nejvíce zlata, ale ten, který má sice kapsy prázdné, ale cestu si náležitě užil.

    Ikdyž je Tókaidó kompetetivní hra a cílem je nasbírat nejvíce bodů, tak díky provedení, krásné čisté grafice a atmosféře, nebude mezi spoluhráči panovat silná soutěživá nálada. Je silně tématická. Dá se doporučit všem věkovým kategoriím a dokonce i lidem, kteří holdují spíše kooperativním hrám. Může sloužit i na uvolnění husté atmosféry po nějaké náročnější soupeřivé hře. Jediné slabé místo vidím ve hře dvou, jelikož je třeba použít třetí figurku, která bude suplovat dalšího hráče.

  3. katemar

    Jo, pokud jste milovníky japonského zeleného čaje, dlouhých pomalých procházek po harmonické přírodě, rádi se máčíte v horkých pramenech a nejraději byste se dostali někam do nirvány, pak vás hra určitě zaujme. Grafické zpracování je nádherné, opravdu oceňuji práci ilustrátora. Co se týče pravidel hry, jsou tak jednoduchá, že je pochopí opravdu každý. Abych pravdu řekla, kromě grafické stránky mě hra zas tak nezaujala, ale to jen proto, že já jsem hold na akčnější typy her a kroky typu ‚a teď se zastavíme v restauraci a počkáme tu hezky na ostatní‘ pro mě prostě nejsou. Ani škodit si nijak nemůžete. Zkoušela jsem hru na festivalu a asi bych si jí domu nekoupila. Umím si hru ale dost dobře představit jako zpestření zamračené neděle, kdy se vám toho moc nechce a jen si chcete něco hezkého zahrát s rodinou s hrnkem čaje v ruce.

  4. ms.bluster

    Velice příjemná hra u které, podle průvodního textu, je cílem hry si cestu co nejvíce užít. Člověk, nebo v tomhle případě poutník by si cestu užil, kdyby mu ostatní poutníci nepřekáželi v cestě 🙂

    Doporučuji pro pěkné zpracování, netradiční pojetí a mechanismus hry. Klidná, nejen rodinná hra, když si chcete odpočinout. Bohužel pro náročné hráče může hra po chvíli přestat bavit.

    V případě, že Vás hra omrzí, nebo dychtíte pro trochu větších možnostech či strategii, doporučuji pořídit rozšíření – Tokaido: Crossroads.

  5. Bejus

    Dokonalá hra na dlhé nedeľné večere, keď človek túži po pokoji. Avšak musí k tomu mať vhodnú náladu (a šálku zeleného čaje :). Design je jedinečná, herná doska je celá biela, to však dodáva hre ešte väčšie kúzlo. Pravidlá sa dajú rýchlo pochopiť. Veľká výhoda, že sa to dá hrať aj v dvoch. Veľmi som ocenila skladanie karty do výslednej panorámy, ktorá vypadala úchvatne.
    Hru by som určite doporučila pre rodinu s deťmi a v podstate pre každého 🙂

  6. bubllegumme

    Tak toto je přesně můj šálek kávy. Nechali jsme se zlákat grafickým provedením. Řekli jsme si, že když něco vypadá TAKHLE hezky, tak to přece nemůže být blbé. Zklamání nepřišlo ani po přečtení pravidel. Vypadalo to celkem zábavně. A také je! Taktika zde hraje velkou roli a přitom to není už téměř stereotypní dobývání území. Je to příjemné, klidné, pohodové, člověk si to vyloženě užívá. Skvělý je také výběr postav na začátku hry a zkrátka mě uklidňuje i ta krabice, když se na ni podívám. Vytkla bych jediné dvě věci: trochu nepřehledné cik-cak počítadlo a novým hráčům nutnost neustále opakovat, co dělá které políčko. Hodily by se kartičky s rychlým přehledem pravidel, jako to má třeba Poštovní kurýr.

  7. PJ

    Tokaido je zvláštní hra/nehra, u které více než u jiné hry platí, že se hraje pro požitek (zážitek) ze hry a ne kvůli případnému vítězstí… se správnou hudbou a stylovým občerstvením je jedná spíše o relaxaci s přáteli formou společenské hry…

    + krásná čistá a atmosférická grafika
    + propojení téma a mechanismů hry
    + triviální pravidla; hra je přístupná dětem i nehráčům
    + absence negativních vlivů; ve hře se nikomu nemůže přihodit nic zlého – hráči putují a sbírají příjemné zážitky jako korálky na šňůrce…
    + možnost dokoupit rozšíření a zvýšit tak poměrně omezené taktické možnosti (není dostupné v českém vydání)
    + možnost sehnat sběratelskou edici hry s luxusními komponenty, velkým herním plánem itegrujícím v sobě rozšíření, se spoustou postav, figurek, soundtrackem, kovovými mincemi a dalším (druhým) rozšířením

    – zejména náročnější hráče vyhledávající zejména mechanismy a efektivní cesty k výhře může odradit svojí triviálností
    – sporadická znovuhratelnost

  8. R.U.R.

    Pohodová zážitková hra 🙂
    Hráči jdou společně na výlet po japonském pobřeží, cestou navštěvují léčivé prameny, potkávají zajímavé lidi, prohlížejí si hory i moře, a občas si koupí nějaký ten podivný suvenýr. Když je někdo pozadu, tak na něj ostatní počkají, dokud je nedožene, a po zdolání každého úseku cesty se všichni sejdou v restauraci a dají si nějakou japonskou specialitu 🙂 Neexistují žádné negativní události, vše co vás na cestě potká je tak či onak pozitivní (snad krom toho, když vyhodíte moc peněz za suvenýry, a v restauraci pak zjistíte, že vám nezbylo na jídlo, takže další úsek cesty absolvujete o hladu). Navíc můžete získat pár bodů navíc za turistické achievementy — kdo je největší gurmán, kdo je nejnadšenější obdivovatel rýžových polí, kdo je největší lázeňský fanatik…
    Jako zážitek je to zajímavé, je to příjemný relax po nějaké náročnější akčnější hře. Na druhou stranu to není příliš hráčské, je to spíš věc typu Gift Wrap, kde cesta je důležitější než cíl; koneckonců při každém hraní jsme nakonec měli všichni skoro stejný počet bodů. Rozhodně stojí za zkoušku, možná může být fajn si výlet jednou za pár let zopakovat s jinými spolucestujícími, ale domů bych si to rozhodně nekupoval.

  9. matewr

    Zen a klid… to je to, co Tokaido vystihuje. Určeno pro relax.

Přidat recenzi