Hrajeme.cz

Manhattan

Originální název:
Manhattan
Rok vydání:
1994
Počet hráčů:
2 až 1454
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 11118 Kategorie:

Popis

Vypukla stavební horečka! Nejen na Manhattanu, ale i v jiných velkoměstech světa rostou mrakodrapy jako houby po dešti. Můžete si je postavit v Sydney, na Manhattanu N.Y., ve Frankfurtu, Hongkongu, Sao Paolu nebo v Káhiře. Čím více, tím lépe.
Otázkou zůstává, zda chcete být samostatným architektem nebo postavit svou část mrakodrapu na základy položené spoluhráčem. Rozhodnutí je na vás. Ale kdo by rád přenechal své pracně postavené dílo soupeři…?

Hra se skládá z několika kol. V každém kole si hráči připraví své budovy, které poté postupně pomocí svých karet umísťují na hrací plán. Při umísťování si mohou zvolit, zda postaví na prázdném poli nebo převezmou nadvládu nad již existující budovou.

Převzetí kontroly znamená ztrátu pro původního vlastníka. Rozhodování je těžké – pustit se do konfliktu nebo stát stranou? A jaký postup asi zvolí ostatní stavitelé.

Po každém kole se počítají body za nejvyšší mrakodrap, většinu mrakodrapů v každém městě a celkový počet mrakodrapů. Hráč s nejvíce body na konci hry vyhrává.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. jakub

  2. eklp fistronek

  3. -grizzly-

  4. Shako

  5. murphy

  6. dooly

  7. tučňák

  8. marcel

  9. pogo

  10. Martin Blatný

  11. Láďa Smejkal

  12. Matěj Baťha

    Hra Manhattan představuje jednoduchou stavěcí hru, ve které je cílem hráčů postavit co nejvíce mrakodrapů. Na hracím plánu je šest měst a v každém z nich se nachází devět stavebních parcel. Hráči pomocí stavebních karet (karta na které je vyznačená jedna z devíti parcel, na kterou hráč smí v kterémkoliv městě stavět) umisťují na tyto parcely své kameny, které představují jedno až čtyři patra mrakodrapu. Nejdůležitějším aspektem hry je to , že nebudují každý své mrakodrapy, ale že je staví společně, přičemž za vlastníka mrakodrapu je považován hráč, který umístil poslední kámen. Chce-li ovšem někdo pokračovat ve stavbě rozestavěného mrakodrapu, musí mít v součtu s přiloženým kamenem tolik pater mrakodrapu jako dosavadní vlastník. Hracích kamenů má hráč k dispozici 24 a z nich si vybere 6 na jedno kolo. Po jejich postupném umístění se hra vyhodnotí bodově, přičemž rozhodující je počet mrakodrapů, převahy v jednotlivých městech a nejvyšší mrakodrap. Vyhraje ten, kdo získá ve čtyřech kolech nejvíce bodů.

    Výhodou hry je jednoduchost pravidel, která se dají naučit a pochopit velmi rychle. Další plus pro tuto hru je její vcelku akční průběh, hra probíhá svižně a vlastnictví mrakodrapů stejně tak jako převahy ve městech se neustále mění.

    No ale nemůžeme pořád jenom chválit. Jak už to u těchto her bývá jde jednoduchost hry na úkor strategie. A to znamená trochu více náhody ve hře. Takže u této hry nečekejte komplikované strategické postupy, ale berte jí spíš jako takový strečing pro Váš mozeček (a netahejte do toho školní jídelnu:-)

    Takže si honem najměte partu dělňasů a můžete hned začít stavět:-)

Přidat recenzi