Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraOsadníci z Katanu: Námořníci (rozšíření hry)

Osadníci z Katanu: Námořníci (rozšíření hry)

Originální název:
Osadníci z Katanu: Námořníci (rozšíření hry)
Rok vydání:
1997
Počet hráčů:
3 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 11130 Kategorie: Štítky: ,

Popis

„Osadníci z Katanu: Námořníci“ jsou nejoblíbenější rozšiřující sadou známé obchodně stavitelské hry. Poskytuje materiál pro sestavení více ostrovů, kromě cest umožňuje stavět i lodě a mezi suroviny začleňuje zlato. Pravidla obsahují devět rozdílných variant – způsobů, jak tohoto potenciálu využít.

Pozor: Toto rozšíření lze použít pouze dohromady se základní hrou, nikoli samostatně!

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Recenze

  1. koly

  2. Cesarea

  3. V69

  4. Nefertiti

  5. colonel

  6. rulen


    Snad ani nelze hodnotit negativně cokoli, co se týká Osadníků z Katanu, je to má nejoblíbenější hra, takže moje hodnocení může být hodně subjektivní.
    Toto rozšíření není nijak těžké na prostudování, pravidla se nijak neliší od základní verze, přibývá zde pouze možnost osidlovat nové ostrovy, které jsou za mořem. K těmto ostrovům se dostanete pomocí lodí, které se staví na principu cest, rozdíl je jen v tom, že loď stojí jednu ovci a jedno dřevo. Loď také můžete spustit na moře jen z vesnice nebo města, které máte postavené na pobřeží.
    Nové je také jedno pole s názvem zlatonosná řeka, které ovšem nedává žádnou novou surovinu. Pokud máte na tomto poli postavenou vesnici nebo město a padne příslušné číslo, berete kartu (nebo karty) vaší volby. Můžete si tedy vzít jakoukoli surovinu.
    V návodu naleznete hned několik scénařů, jak si postavit hrací desku, ale to je samozřejmě čistě jen na vás. Podle mého názoru jsou scénaře opravdu zajímavé a zábavné, takže jen doporučuji si je zahrát.
    Toto rozšíření opravdu rozšiřuje vaše hrací možnosti, takže nemůžu hodnotit jinak než plným počtem bodů. Pokud přeci jen chcete malé negativum, pak je to cena, která je totožná se základní hrou a to přece jen není málo, na to, že se jedná „“jen““ o rozšíření. A ještě upozorňuju, že budete potřebovat větší prostor na stole, popřípadě větší stůl 🙂

  7. joda

  8. AntonGorodecky

  9. zaklin

  10. skyfire

  11. uglugf

  12. BuBen

  13. Elena

  14. ratwin

  15. neline

  16. tenista

  17. oromis

  18. Jose

  19. Scharz

  20. MartiN8029

  21. filipes

  22. lcl

  23. Beldobin

  24. mara

  25. tondakolik

  26. Petr

  27. Jouda

  28. The Hammer

  29. Manas

  30. Eva M.

  31. Kabalenka

  32. Jirka

  33. Wanderer

  34. Kachni

  35. marty

  36. stega

  37. ZUZKA

  38. Standa


    Rád bych napsal krátkou recenzi na toto rozšíření Osadníků. Jak již bylo napsáno dříve, hra obsahuje několik scénářů ve variantách pro 3 a 4 hráče. Rád bych se zmínil o dvou scénářích. Nejraději hrajeme scénář Nový svět. Podle návodu se připraví díly krajin vč. moří, zamíchají a náhodně rozloží do rámu. Může vzniknout jeden nebo několik ostrovů. Náhodně se rozdělí i žetony s čísly, ovšem 6 a 8 nesmí ležet vedle sebe. Pak hráči umístí přístavy jak chtějí. Hraje se na 12 bodů, za každou první vesnici postavenou na cizím ostrově (pro daného hráče) obdrží hráč jeden mimořádný bod. Může se stát, že všechny díly s jednou surovinou mají nízká čísla, některé krajiny s čísly 6 a 8 jsou na malých ostrovech atd. Mám stavět pouze na jednom větším ostrově (a být hned u surovin) nebo stavět přes moře i na jiném malém ostrůvku, když tak získám bod navíc? Často hrajeme Osadníky ve třech hráčích a souhlasím s dříve uvedeným názorem, že pro 3 hráče jsou lepší Námořníci, protože na jednom ostrově „základních“ Osadníků je pro 3 hráče hodně místa a takto jsou Osadníci více strategičtí. Druhý scénář, který jsem hrál pouze jednou, a láká mě zahrát podruhé je Velký katan (scénář pro 4 hráče). Hráči mají k dispozici více vesnic a měst, herní plán se skládá větší. Dle návodu se postaví jeden větší a několik menších ostrovů. Všichni začínají na velkém ostrově. Na malých ostrovech nejsou žetony s čísly. Když během hry někdo dorazí na dílek krajiny bez čísla, tak se vytáhne z pytlíku. Později i ty dojdou a ubírá se z velkého ostrova (podle určitých pravidel). A hraje se na 18 vítězných bodů. Byla to legrace, ovšem když se někdo zpočátku nechytí, pak „dohrává“ hru, i když je jasné, že nevyhraje. Scénář potřebuje 2 základní sady, my jsme je neměli (máme ovšem rozšíření pro 5 a 6 hráčů), ale nějak jsme s materiálem zaimprovizovali (pajduláčci, sirky…). Zkrátka Námořníci jsou dobré zpestření Osadníků.

  39. Luky

  40. deril

  41. Kroll

  42. Worm

  43. Rawen

  44. Zuzaa

  45. Jezura

  46. HomeBoy

  47. standa

  48. milanz

  49. dusko1234

  50. Clon

  51. Aldomoro

  52. pyty

  53. Fido

  54. danielraska

  55. Martin Plesnivý

  56. Lukas

  57. Kessy

  58. Ondra


    Je to skvělá hra, nebo spíš super rozšíření. Moc se mi líbí, že teď se dá hrát mnohem více možností, nejenom samotný Katan a je mnohem větší prostor, takže je stavba jednodušší a zvlášť skvělá je nová ZLATONOSNÁ ŘEKA. Prostě skvělé rozšíření k Osadníkům. Jediný problém je, že to je tak drahé.

  59. DwarfMan

  60. wray

  61. David

  62. Marek

  63. jakub

  64. mfc

  65. gambler

  66. Lucax_cz

  67. HaroHaro

  68. Marek

  69. dubak

  70. Jekor

  71. Arvi

  72. Beruška

  73. Libor

  74. Marty

  75. Darth Vader

  76. borivoj

  77. Martin

  78. kepk

  79. Majak

  80. Elvid

  81. Papo Shimitz

  82. Shako

  83. Friend

  84. Peter Liska

  85. Kája

  86. greyhound


    Rozšíření Námořníci mám asi tři týdny, a už po prvních hrách je jasné, že je to oživení proti samotné základní hře, hraní je teď delší a zajímavější, jde si více vyhrát s hracím plánem, hra je tak variabilnější a zajímavější je boj o nejdelší obchodní cestu, zatímco v základní hře moc dlouhé silnice stavět nešlo kvůli nutnosti budovat vesnice a města, nyní je to boj o důležité dva body díky možnosti budovat vodní cestu 🙂 Take zvětšení plánu je dobré, i když většinou hrajeme tři nebo i dva (každý za dvě barvy), tak původní Katan byl poněkud těsný. Rozšíření tak každému doporučuji 🙂

  87. Flamberg

  88. jerry1989

  89. Klop

  90. Honza

  91. PavelK

  92. Marco


    Hraji Osadníky pár měsíců a jsem jimi stále nadšen. Je to dle mého zatím nejlepší hra, se kterou jsem se setkal. Rozšíření – Námořníci jsem si koupil hned se základní sadou a její výhody doceňuji teprve teď, kdy už základní verzi mám řádně obehranou.
    Nějvětší předností tohoto rozšíření jsou vytvořené scénáře pro 3 hráče. Základní verze Osadníků v tomto počtu hráčů je přeci jen méně zajímavá (je v ní „“příliš““ místa na ostrově a tudíž se nemusí příliš přemýšlet kam se rozvíjet, nějaké místo se vždy najde, což považuji za mínus).
    Jednotlivé scénáře jsou zajímavé, nás asi nejvíce baví čtyři ostovy. „“Objevitelská““ varianta je určitě nejzábavnější, ale taky „“nejnáhodnější““ (stává se, že má někdo ostrovy s pevninou vedle sebe a tím získává rozhodující výhodu).
    K záporům snad jen klasický povzdech každého „“normálního““ hráče. Za 45 lodiček + jednoho piráta a vymyšlení několika scénářů není cena moc „“směroplatná““ (jak by řekla Máňa ve filmu Kulový blesk).

  93. Gally

  94. enia

  95. NoirOrioN

  96. Emily

  97. stepan

  98. Lucinka21CL

  99. Bobr

  100. Nata

  101. Jitka

  102. lotr

  103. dooly

  104. Lee

  105. orsej@centrum.cz

  106. karel

  107. Kvačka

  108. Katka Marxtová

  109. belisar

  110. Droll

  111. zajíček

  112. IKA

  113. Katka

  114. Bluďa

  115. JaraT

  116. Anna

  117. REM

  118. Vintersorg

  119. cheetah

  120. monika

  121. Bluefish

  122. xdavid

  123. Gandalf

  124. janina

  125. Roman

  126. Tygr

  127. Juventus

  128. MasterII

  129. darebák

  130. Citron

  131. golmon

  132. Odoren

  133. Aja_Drakopes

  134. Lenny

  135. iii

  136. Marta

  137. Čajovna 82 vůní

  138. Sinka

  139. Mirunak


    První rozšíření osadníků má pouze několik změn od základních pravidel. Je zde nová stavba – loď. Za tu zaplatíte 1 ovci a 1 dřevo. Lodě lze spustit na moře jen z vesnice, kterou mám umístěnu na pobřeží. Lze navázat na silnici lodní cestou, ale musí být mezi silnicí a lodní cestou vesnice hráče, který ji chce stavět. Autoři připravili několik scénářů, které doporučuji hrát dle jejich návodu. Samozřejmě nic nebrání tomu, aby kdo chce hrát, si vytvořil svůj scénář. Co však považuji za velký plus tohoto rozšíření, je ta skutečnost, že jsou vytvořeny dva scénáře, jeden pro 3 hráče a druhý pro 4 hráče. To nenajdete v žádném jiném rozšíření. Autoři přidali nové hrací pole, a to zlatý důl. Ten však neprodukuje zlato, ale kdo jej obsadí má možnost, když padne jeho číslo si vzít z banku libovolnou surovinu. Je zde možnost získávat další body, když svojí plavbou objevíte nový ostrov a na něm založíte svojí vesnici, dostáváte bod. Rovněž zde můžete hrát i pirátskou variantu. To je černá loď a má téměř stejnou funkci jako zloděj v základní sadě.
    Co říci závěrem ? Hra je delší než základní sada, hraje se na 12 nebo 13 bodů, ale pokud chcete oživit své Osadníky, je toto ideální volba. Všechny scénáře jsou výborné. Nám se asi nejvíce líbil scénář Oceánie, kde máte mateřský ostrov ze kterého plujete na širé moře, ale políčka jsou otočena, tak nevíte zda narazíte jen na moře nebo se stanete novým objevitelem ostrovů. A surovinové políčko můžete začít osídlovat jako ostrov, i když vůbec netušíte jak bude ostrov veliký nebo to bude jen jedno surovinové políčko.
    Toto rozšíření vřele doporučuji, protože kdo má rád základní sadu, tímto rozšířením nebude určitě zklamán.

  140. marcel

  141. pogo

  142. Martin Blatný

  143. Agáta

  144. Ďéda

  145. JaSt Sluníčko

  146. Karel Kratochvíl

Přidat recenzi