Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéPiráti, fošny a pesety

Piráti, fošny a pesety

Originální název:
Piraten Planken und Peseten
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb

Recenze

  1. Jersey


    Design: Výborný, ale dle mého názoru je tato hra přeprodukovaná. Model lodi je jako hrací plán nepřehledný a hráči sedící u stolu se musí různě naklánět a vstávat, aby měli přehled o situaci (pamatovat si to množství pirátů se dá jen stěží). Při hře jsme proto vytáhli stěžeň lodi s plachtou a dali je pryč, abychom dobře viděli na plán. Poklady i piráti jsou dobře nakresleny, kolíčky jako součást počitadla také vypadají velmi dobře. Hra jako taková je efektní, ale to je asi její největší klad.
    Pravidla: Nejsou těžká, dají se vysvětlit do deseti minut. Mají svůj základ patrně v mankale, ale výrazně ji modifikují.
    Typ hry: Piráti skáčou s prkna na prkno, řadí se vždy nejblíže k lodi. Pokud jsou na některém prkně po ukončení pohybu víc než čtyři piráti, ten nejblíže okraji prkna padá do vody a ocitá se na ostrově, odkud se může do hry znovu vrátit. Počet pohybů pirátů je omezen akčními body (v jednom kole je jich možno využít pět, celkem jich má každý hráč dvanáct a po jejich vyčerpání může používat vždy jeden bod za kolo). Přeskok z prkna na prkno stojí jeden bod, návrat piráta z ostrova stojí dva body. Piráti jsou různě vysocí a je jich celkem pět. U některých prken stojí truhly s pokladem (dvě malé a dvě velké). Kdo má na konci kola (v okamžiku, kdy dva z hráčů mají vypotřebované akční body) největšího piráta u velké truhly a nejmenšího piráta u malé truhly vytahuje z pytlíčku po jednom pokladu za každého takto umístěného piráta. Hraje se několik kol (do vybrání pokladů ze sáčku).
    Délka hry: Asi hodinu (ale záleží na počtu pokladů, které se umístí do plátěného pytlíku).
    Oblíbenost v HHK Elysium: Téměř nulová. Postavičky a loď se lidem líbily, ale hrát tuto hru nechtěli. A ti, kdo si ji přeci jen zahráli, už nechtěli hrát znovu a ani jednou jsme nedohráli určený počet kol. Hra propadla i u již dříve zmiňované jedenáctileté dívčiny, která má docela dobrý přehled o ostatních moderních deskových hrách.
    Hodnocení: Přeprodukovaná, nezáživná hra. Opravdu se ani mně, ani nikomu z ostatních nelíbila. Možná bychom jí přišli po více hrách na chuť, ale nikomu se do toho nechtělo.

Přidat recenzi