Hrajeme.cz

Toskánsko

Originální název:
Toscana
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Střechy a dlážděná náměstí středověkých toskánských měst jsou základem této taktické kombinační hry. Přiložením destičky ovlivníš i skóre soupeře. Kdo postaví největší souvislou plochu?

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb

Recenze

  1. ikri


    Toscana je hrou pro dva hráče. Obsahuje 16 hracích destiček ve dvou barvách – nejedná se o klasické barvy, ale jeden hráč je vlastníkem destiček chodníků a druhý střech dvoubarevného Toskánska. Herní materiál příliš neuchvátí, ale pokud koupíte zalevno, odpovídá ceně. Kromě trochu mdlých destiček už krabice obsahuje jen divně zelený menší hrací plán (že by tráva?), 30 umělohmotných sčítacích žetonů a dva dřevěné žetony „veta“.
    Hra spočívá v tom, že jeden po druhém přikládáte zamíchané destičky ve snaze vytvořit z těch svých co největší území. Na každé destičce se ale vyskytují jak chodníky, tak střechy, pouze jednotliví hráči vlastní destičky, na kterých převažuje jejich „barva“. Jakožto hráč chodníků (náměstí) se snažíte tedy přiložit tak, abyste rozšířil spleť ulic a při tom pokud možno nepřiložil tak, abyste střechou pomohl soupeři. Nakonec poskládané destičky vypadají, jako byste se dívali shora na plánek městečka.
    Ve hře se nedá příliš taktizovat, protože vždy smíte přiložit jen destičku, kterou máte na vrchu hromádky, maximálně proti soupeřově vrchní destičce můžete jednou za hru použít „veto“. Z těchto důvodu prakticky není možné získat ve hře nějakou větší převahu (což může být pro někoho výhoda, pro jiného nuda).
    Pokud si ale pravidla poněkud upravíte, mohlo by vzniknout několik zajímavějších variant, například pokud byste si mohli vybírat ze všech svých kartiček (=destiček), nebo úplně ze všech kartiček apod. Pak by se hra asi poněkud natáhla, ale stala by se více taktickou, nicméně, vzhledem k podobě kartiček, i pokud byste se přidali k soupeři, tak o moc neprohrajete.
    O vítězi rozhoduje to, kterému z nich se podařilo utvořit větší celek, tedy spojit více kartiček v jednu souvislou mapu chodníků či střech.

    (Ne)náročnost hry bych přirovnala k Piškvorkám nebo Dámě – ale i tyto hry se hrají, že? Pokud chcete ale menší změnu v této rovině, Toscana ji může nabídnout.
    Nerada bych, aby recenze vyzněla negativně. Pro děti nebo nenáročné hráče, kteří nechtějí moc utrácet a jsou unaveni po celodenní dřině, je myslím Toscana tak akorát.

  2. tučňák

  3. V.S.

  4. Čajovna 82 vůní

Přidat recenzi