Hrajeme.cz

Ztracené údolí

Originální název:
Lost Valley
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
3 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

Recenze

  1. Pete

  2. Honza

  3. Bruno

  4. dajo

  5. Ladik81

  6. Ajfel

  7. Warfery

  8. Martin

  9. jakub

  10. 2vkjmch

  11. rix

  12. Kamčatka

  13. dilli

  14. Adam

  15. Dr.Lazarus

  16. Basic

  17. lotr

  18. karel

  19. chloridka


    Tuto hru jsem hrála pouze jednou, ale musím říct, že mě hned od začátku chytla. Je sice pravda, že se člověk musí nejprve prokousat trochu zdlouhavými pravidly, ale to je vykompenzováno samotnou hrou, která je sama o sobě zábavná a určitě vás neunudí.
    Materiál také musím vyhodnotit kladně. Je velmi pěkně graficky navržen a ani častým hraním se podle mého moc neopotřebuje. Jediná výtka je snad k velkému množství malých částiček, které mohou přímo svádět nesvědomité hráče ke ztrátě, ale to už záleží na každém z nás, jak se ke hře budeme chovat. 🙂
    Rozhodně bych hru doporučila, protože vám zajistí zcela určitě zábavné chvilky, u kterých se odreagujete. Hra je určena jak pro začátečníky, tak pro již zkušené hráče, kteří holdují promyšlené strategii.

  20. Martin Blatný

  21. Lukas


    Mezi základní principy hry patří objevování nového území (stavíte herní plán, stejně jako v Carcassonne, Tikal či Java). Dílky herního plánu mají tvar kosočtverců a trojúhelníků. Centrálním motivem hrací plochy je řeka obklopená lesy, tundrou a zlatonosnými horami. Hráč hraje roli zlatokopa, který soutěží s ostatními o získání největšího množství zlatých nugetů. Figurky se pohybují po hranách dílků, rozlišuje se pohyb podél řeky (rychlejší) a ve vnitrozemí (pomalejší). Rychlost pohybu lze zvýšit nákupem kanoe či koně. Ve hře dolujete zlato z řeky a nebo si postavíte důl a těžíte výnosnější zlato v horách. Dále se zaobíráte činnostmi jako je lov zvěře, chytání ryb a těžba dřeva. Ke všem akcím potřebujete materiál (jídlo, dřevo, nářadí). Vaše akce jsou ovlivňovány vybavením (kanoe, kůň, vozík, dynamit, puška, prut, whisky, …), které si kupujete na obchodní stanici. Samozřejmě nemůžete mít všechno a tak musíte pečlivě vybírat, co si koupíte a co raději oželíte.

    Ve hře je obsaženo velké množství různých žetonků a kartiček. Na první pohled to je chaotický mumraj, ale po pečlivém přečtení návodu a nebo po první hře se již ve všem bez problémů orientujete. Systém pravidel je docela dobře rozdělen podle toho, jak na sebe akce navazují – nejdříve objevujete terén, pak provádíte akci (stavíte, těžíte, lovíte, nakupujete) a nakonec posunujete ledovou kru, která odpočítává konec hry.
    V českém návodu nejsou obrázky, ty si musíte prohlížet na cizojazyčné verzi (anglické, francouzské či německé). Ve hře nejsou cizojazyčné nápisy kromě ceníku vybavení a karty zlatokopa – obojí je dostatečně jasně ilustrováno a navíc přeloženo v lokalizovaném návodu.

    Grafické zpracování je pěkné, žetonky jsou oboustranné, v herním plánu vznikají maximálně milimetrové mezery. Kartičky jsou z tvrdého kartonu a kupodivu se s nimi dobře manipuluje (bál jsem se, že deset malých žetonků bude těžké udržet na jedné větší kartičce, ale není to problém).

    Jedna partie trvá 45 – 90 minut. Mezi hlavní důvody, proč si chcete dát ještě další partičku, patří touha po vyzkoušení nové strategie (Příště se vykašlu na koně a radši koupím dynamit, rychle získám deset žetonků a zavřu, …. variací je mnoho).

    Doporučuji následující odkazy:
    https://www.boardgamegeek.com/game/9341 – detailní obrázky, další postřehy hráčů
    https://www.kronberger-spiele.de/eng/lost_valley/lostvalley_tut.html – překrásně zpracovaný tutoriál – ukázková hra dvou hráčů

  22. Láďa Smejkal

Přidat recenzi