Hrajeme.cz

Palazzo

Originální název:
Palazzo
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb

Recenze

  1. PJ

  2. murphy

  3. tučňák

  4. Richmond


    Pojďme se podívat na Palazzo – jednu z mnoha her profesionálního autora deskových her Reinera Knizii. Tento kousek asi není moc známý, což může pro někoho znamenat, že hra asi není moc dobrá. Jak vyplyne dále z mé recenze, hra dobrá je a dokonce dle mého názoru bych přidal i další adjektivum „velmi“ – hra je totiž velmi dobrá!

    Hráči se stávají v této hře staviteli paláců ve Florencii v 15.století. Jejich úkolem je tak celkem logicky stát se nejváženějším stavitelem ve městě i širokém okolí, což znamená jediné – postavit nehodnotnější paláce.

    Herní mechanismy připomínají do značné míry hru Alhambra, ale Knizia k tomu přimíchal některé další prvky, které posouvají Palazzo trochu směrem k náročnějším hráčům. Hrací deska je společná a je tvořena skladištěm a 4 kamenolomy, které obklopují centrální sklad. Každý hráč staví své paláce před sebou a nepotřebuje žádný svůj herní plán. Paláce mohou být jedno- až pětipatrové, mohou mít různý počet oken(dveří) a je možné použít na stavbu 3 různé materiály (cihly, mramor či pískovec). Počet postavených paláců není limitován, ale je třeba vědět, že pouze paláce o 3 a více patrech přináší body, zatímco dvoupatrový je za „nulu“ a jednopatrový dokonce je hodnocen –5 vítěznými body! Při bodování je pak zohledněn počet oken(dveří) , výška paláce a také bonusy za stavbu z jednoho materiálu.

    Hráč na tahu může zvolit ze 3 akcí:
    o příjem peněžních karet
    o stavba paláce (nákup ze skladu či dražba z kamenolomů)
    o přestavba paláce

    Peníze jsou v podobě karet a jsou denominovány ve 3 měnách (barevně odlišené) a princip jejich použití při nákupu a dražbě je zajímavý. Platit je možné totiž vždy v jedné měně! Ve hře jsou ještě certifikáty s hodnotou 2, které platí za „žolíky“, tedy je možné je použít s jakoukoliv měnou. Navíc 3 karty stejné hodnoty a různě měny platí vždy za 15, což je výborný prvek, který často rozhodne důležitou dražbu!

    Pokud chce aktivní hráč stavět má 2 možnosti. Buď si koupí 1-2 stavební díly v centrálním skladu a zaplatí za každý cenu odvislou od počtu dílku na skladišti. Nebo má zálusk na dílky na některém z kamenolomů. Pak ale musí počítat s tím, že o ně budou bojovat i další hráči. Nastupuje fáze dražby, kdy aktivní hráč má počáteční výhody, neboť umisťuje vždy unikátní certifikát s hodnotou „3“. Opět platí pravidlo o dodržování stejné měny v rámci jedné dražby. Vítěz dražby bere tentokrát všechny díly! Výjimku tvoří situace, kdy v kamenolomu je 4 a více dílků, pak se dražba nekoná, dílky si rozeberou všichni hráči (pouze jeden dílek) a zbylé se odstraní ze hry.

    Pokud bych měl stručně shrnout vlastní dojmy a ohodnotit hru, bude to velice jednoduché. Hra má spád, je hratelná jak 2, ve 3 či ve 4 hráčích (což samo o sobě je plus), není potřeba velká příprava hry. Líbí se mi i princip dražby s uplatněním podmínky jednotné měny a samozřejmě jako tradičně u Knizii mám rád jeho závěrečné bodování 🙂 Hru mohu doporučit jak zkušeným stratégům tak i příležitostným hráčům, přestože pro ně asi bude schůdnější Alhambra.

    Celkově dávám hře 4/5 (nebo 8/10).

  5. David Cichák

Přidat recenzi