Hrajeme.cz

Duna

Originální název:
Dune
Rok vydání:
1979
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Hra na motivy známého příběhu o pouštní planetě Duna. Každý z hráčů hraje za skupinu a snaží se získat převahu na planetě (Atreidové, Harkonenové, pašeráci…). Každý z nich má určité speciální vlastnosti, které může využívat.
Hráči se pohybují po mapě a sbírají vzácné koření. Musí při tom však počítat s obrovskými červy, smrtícími bouřemi i protihráči. Do hry vstupuje politika v podobě křehkých spojenectví, aby některý z hráčů příliš nezesílil.
Boj probíhá pomocí skryté nabídky karet, takže výsledek není nikdy jistý.
Hra končí když jeden z hráčů nebo aliance dvou hráčů obsadí potřebný počet území.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

, ,

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. ladcu

  2. HudsonStan

  3. gulax

  4. Ringo

  5. sydo


    Duna je hra inspirovaná sérií knih Franka Herberta. Po dohrání každé partie však máte pocit, že hra byla další kapitolou v knize, během hry prožijete dobrodružství, jaké vám může nabídnout jen málo jiných her. Když dohrajete Caylus, málokdy budete ještě měsíce vzpomínat, jak jste postavili králi hrad. Když dohrajete Dunu, dlouho poté si budete vyprávět, jak jste v posledním kole chytrou manipulací a úplatkem přelstili císaře a poté využili svého zrádce v Atreidských řadách a zajistili tak Harkonnenům vítězství.
    V naší herní skupině dosud vládli Tikal, Osadníci, Galaxy Trucker a hlavně Agricola. Dune však nabízí odlišný herní zážitek, který dle mého názoru uspokojí jak euro hráče, tak fandy tzv. ameritrash her (v naší skupině je i jedna dívka, která se do duny okamžitě zamilovala).

    Arrakis, místními obyvatel zvaná Duna – pouštní planeta, která je domovem písku, červů, smrtících bouří a několika tlupám domorodců. Přesto je nejdůležitější planetou známého vesmíru, jen na ní se nachází látka melange neboli koření. Melange prodlužuje život, má halucinogenní účinky a hlavně – umožňuje meziplanetární lety. Navigátoři vesmírné gildy, tajemstvím zahalené bytosti, které dříve bývali lidmi, tráví svůj život ponořeni do nádrží s roztokem melange a pomocí vizí kořením způsobenými řídí vesmírné koráby na jejich pouti vesmírem. Kdo ovládá Dunu, ovládá koření. Kdo ovládá koření, ovládá vesmír.

    Duna je hra téměř 30 let stará, troufám si však tvrdit, že na jejím designu se to ani v nejmenším nepodepsalo, ba naopak. Stěží byste dnes našli hru, která má tak silný příběh, mechanismy na něj navázané a zároveň je tak úžasně hratelná a zábavná.
    Každý z hráčů ovládá jeden ze 6ti rodů soupeřících o vládu nad Dunou (nutno dodat, že jedním z unikátních aspektů hry je to, že všechny frakce jsou mistrně vybalancované, každá má své výhody a nevýhody, každá se hraje jinak, přesto však žádná není příliš silná ani slabá, všechny mají stejné šance):
    Atreidové – lenní páni Duny vedení Paulem Atreidem. Jsou obdařeni omezeným vhledem do budoucnosti a mohou této výhody využít jak v boji, tak při jednání s ostatními.

    Harkonnenové – Krutý a proradný rod, kterému jde jen o porobení Duny a o bohatství, které koření přináší. Při cestě za svým cílem neváhají využít zrady a korupce a jejich vojenská síla není zanedbatelná.

    Fremeni – Původní obyvatelé Duny, znají Dunu jako své boty a mohou využívat přírodních událostí, které pro ostatní znamenají smrt.

    Bene Gesserit – tajemné a manipulativní sesterstvo disponující magickými schopnostmi. Snaží se využít ostatních hráčů ke svým cílům.

    Císař – Vládce vesmírného impéria disponující ohromným bohatstvím a svými speciálními legiemi – Sardaukary.

    Vesmírná Gilda – bohaté a vlivné sdružení pilotů a pašeráků ovládající pohyb vesmírem.

    Nebudu se zde obšírně zabývat pravidly, tuto hru si zde stejně prohlédne málokdo, pokud by však byl zájem, napíšu něco blíže. Ve zkratce je mechanismus hry velice originální a i když je přítomna náhoda, zdaleka největší roli zde hraje lidský faktor. Hra je plná diplomacie, dohadování, obchodování, uzavíraní paktů, blafování a politikaření. Hru mohu doporučit v šesti hráčích, kdy jsou přítomny všechny frakce a hra je tak pestrá. V tomto počtu však počítejte i s herním časem přes 4 hodiny, pokud s hrou začínáte, garantuji však, že se nebudete nudit ani chvíli, neustále se něco děje a musíte být ve střehu. Přemýšlení si užijete až dost.
    Pokud vás hra zaujala, asi se zeptáte kolik stojí. Zde je ten kámen úrazu, hra už dlouho není v prodeji a zájemce si vše musí vyrobit sám ze souborů na Boardgamegeeku. Mě osobně to nevadilo, užil jsem si u toho zábavu a navíc nové, fanoušky zhotovené mapy vypadají daleko lépe, než ta původní. Pokud tedy bude mít někdo zájem, napíšu zde podrobnější recenzi včetně návodu, jak hru vyrobit. Pokud to k Duně přitáhne více lidí, tím lépe. Tato hra si to zaslouží.

  6. Yuri

Přidat recenzi