Hrajeme.cz

Poštovní kurýr

Originální název:
Thurn und Taxis
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 11952 Kategorie:

Popis

Vaším cílem je postavit úspěšnou poštovní síť. Ale v čem vlastně spočívá to tajemství? Máte talent spojovat ta správná města, pořizovat poštovní vozy, když je potřeba a zřizovat poštovní stanice? Můžete se také pokusit proniknout do nových zemí. Vše závisí jen na vaší strategii. Na herním plánu najdete i dvě města z České republiky – Plzeň a České Budějovice.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

,

– Pravidla hry Poštovní kurýr
– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. Frankie

    Postovniho kuryra jsem hral asi dvakrat, ale z nejakeho duvodu me prilis nezaujal.
    Doporucit bych to nedokazal.

  2. mousimo

    Nenáročná hra, která není moc na párty, vyžaduje soustředění. Pěkně zpracovaná, pravidla jsou jednoduché.

  3. Gelf

    Poštovní kurýr je hezky zpracovaná a vcelku zábavná hra. Vhodná je spíše pro dlouhé zimní večery nebo deštivé dny (na párty určitě ne :)). Dá se hrát ve dvou až čtyřech hráčích, osobně jsem ji hrál ve dvou a myslím, že hratelnost tím (oproti hře ve více hráčích) nijak netrpěla.

    Pravidla jsou jasná a srozumitelná a jejich přečtení nezabere víc než pár minut. Vysvětlit je ostatním hráčům také zabere jen chvilku.

    Hrací plán představuje mapu s německými, švýcarskými, rakouskými a českými městy, které jsou barevně odlišeny podle zemí, ve kterých leží, a mezi sebou různě propojeny cestami. Vaším hlavním cílem je mezi těmito městy budovat síť poštovních tras a to tím, že si berete kartičky s názvy měst a skládáte je za sebe. Podmínkou je, aby města šla za sebou tak, jak spolu sousedí na mapě (musí mezi nimi vést cesta). Když si myslíte, že máte dostatečně dlouhou trasu, do měst umístíte domečky (poštovní stanice), kartičky vrátíte a začínáte budovat trasu novou. Čím je delší, tím více je za ni bodů. Ty získáváte i za další věci, např. pokud máte domečky ve všech městech dané země nebo alespoň jeden domeček v každé zemi, či za dostavníky (ty představují další speciální kartičky, které sbíráte) a také za ukončení hry. V celém tomto vašem počínání vám navíc ještě pomáhají čtyři pomocníci z řad poštovních úředníků, z nichž si můžete během svého tahu jednoho zvolit a využít jeho speciálních dovedností.

    Hra končí v momentě, kdy buď jeden z hráčů má domečky ve všech městech na mapě, a nebo vlastní dostavník nejvyšší hodnoty. Nestává se však automaticky vítězem, vítězí ten hráč, který má po sečtení nejvíce bodů.

    Celkově tuto hru hodnotím jako velmi povedenou, nenáročnou, jen mírně taktickou ale spíše oddychovou, vhodnou i pro děti školního věku. Rozhodně se po prvním hraní neomrzí.

  4. hromadalidi

    Povedená deskovka z poštovního světa, kdy křížem krážem brázdily svět kočáry naložené dopisy, balíky a podobně. Hra je graficky velmi příjemná a nabízí vcelku jednoduchý koncept, vytváření v podstatě poštovních tras po jednotlivých městech herního plánu. Najdeme zde i města česká, takže i domácí fanoušek zaplesá. Co se týká pravidel tak patří do kategorie jednoduchá a pochopí je i menší caparti. Hratelnost je vyvážená jak ve 2, 3 nebo 4 hráčích a zároveň hrací doba nepřesahuje jednu hodinu. Náruživý deskovkář by možná chtěl více taktických možností, ale na to jsou hry jiné s mnohem těžší krabicí.

  5. Kentril

    Jedna z mych prvnich her na doporuceni od znamych. Ma pomerne hezke graficke zpracovani. Pravidla jsou uplne jednoducha, takze hru muzete hrat i s malymi detmi. Sestavujete ruzne dlouhe trasy pomoci karet. Mate na vyber vyuzit jednoho ze ctyr uredniku – coz je v podstate volitelna akce – rozadni novych karet, vzit si dve karty, vylozit dve karty, vzit si vyssi kartu hodnotici kartu za sestavenou trasu. Rekl bych, ze ma i malinko podtext uceni mest na mape. Doporucuju jako oddychovku pro kazdeho.

  6. XiQiX

    Další varianta na Kamionem po Evropě. Hra je vhodná pro děti, ale opravdové hráče nenadchne. Je to prostě taková nouzovka, když příjdou na návštěvu lidi, kteří si chtějí zahrát něco nenáročného.

  7. skyfire

    Jedna s mých nejstarších her ve sbírce, která i za ty roky neomrzela. Parádní ve všech počtech hráčů, rychlá na nachystání, jednoduchá na pochopení, pěkně vypadá, zkrátka fajnovka.

  8. SASAN_KING

  9. nelus

  10. kapibedrunka


    Jedná se o hezkou a jednoduchou hru dobře hratelnou ve dvou, třech i čtyřech. Některé recenze tvrdí, že hra není vůbec záškodnická. Jestliže ale hrajete ve dvou, máte trochu paměť a sledujete, co sbírá protihráč, dá se docela slušně škodit i v této hře. Dost často se stává, že čekáte na určitou katičku a když vidíte, co má Váš soupeř vyloženo a kde má již na mapě obsazeno, dá se velice dobře určit jeho záměr už někde v polovině hry.
    Hra je moc hezky zpracována a cestovat po historické mapě je prostě radost, která se dá ještě znásobit sbíráním bonusových bodů.

  11. Zeppe

  12. Mala

  13. ZIPaaK

  14. Kubusz

  15. Martin Choděra

  16. MK2

  17. Agrael

  18. ladcu

  19. Lachvos

  20. mlcuchj

  21. MiW

  22. Vašek

  23. Bek

  24. Gabebara

  25. rokoko73

  26. anupinka

  27. JayTea

  28. Aratinga

  29. Pavel

  30. Aulus

  31. vaseklu


    Tato hra je založena na principu propojování měst pomocí imaginární nepřetržité cesty, za kterou pak dostáváte body. Záleží tu jak na její délce, tak na jejím umístění, protože na mapě jsou různé regiony po 1 a více městech, za jejichž kompletní obsložnost pak získáváte body navíc.

    Tuto hru jsme mnohokrát hráli ve dvou i třech hráčích a je skvěle hratelná i ve dvou(takové hry si vybíráme především), ale přijde mi, že při větším počtu je u ní o malinko větší zábava.

    Hra má jeden z jednodušších návodů, dále obsahuje barevně odlišené domečky, karty s nápisy měst, herní plán, kartičky spřežení a body v podobě čtverečků z tvrdého papíru s různými body, které v průběhu hry sbíráte.

    Cena hry je řekl bych odpovídající obsahu a jistě mile překvapí, že jsou k dostání i její rozšíření, které hru dělají ještě zajímavější o tom však zas jindy. Samostatná základní hra je také velice dobře hratelná a určitě ji doporučujeme!:)

    PS: Celkem nás udivilo, že v CZ i GER vydání hry jsou stejné názvy měst, tzn. GER, určitě by nebylo na škodu lokalizovat hru kompletně do CZ, ale to je asi jediná výtka, kterou bychom měli..

  32. Raiden

  33. Atik-Dick

  34. morgouse

  35. ivetacek

  36. Patrikhm

  37. ZaPa

  38. Vojta

  39. Vojta38

  40. daveduck

  41. nazy

  42. jitkalambent

  43. Darkman

  44. Elenai

  45. abekara

  46. Kasparov

  47. PetATL

  48. drumman

  49. hypik

  50. Domule99

  51. RadimB

  52. Martin Brnak

  53. Petr

  54. Morta

  55. little

  56. Loretta

  57. karelik

  58. bacil

  59. Hans Joachim Marseille

  60. Veroslavka

  61. Jiří Vorel

  62. Zdenek_

  63. zegoda

  64. dubis

  65. colonel

  66. kocourecek

  67. ZdenT27

  68. KOLMI

  69. sully.mich

  70. pastelka

  71. katka

  72. Wohma

  73. EvilGrace

  74. Dan

  75. Tom

  76. Milosh

  77. Knihovník

  78. rulen


    V první řadě se sluší poznamenat, že hra je velice hezky zpracovaná, ostatně jako většina dalších her od Mindoku (Doba kamenná, Vikingové, Agricola etc.). Jedná se o rodinnou hru, která se dá také velice dobře hrát jen ve dvou hráčích a na zábavnosti nebo atraktivnosti tomu neubírá. Hra je kromě toho celkem jednoduchá a pravidla vysvětlíte většinou za pár minut a pak už jen můžete hrát, hra samotná trvá zhruba hodinu.
    V čem tedy spočívá její princip? Sestavujete trasy, propojujete jednotlivá města ve stejných nebo různých zemích a poté stavíte poštovní stanice. Cílem hry je samozřejmě získat co nejvíce bodů, tak abyste porazili soupeře. Body získáváte jednak za to, když máte umístěny poštovní stanice v jedné zemi, za délku trasy a nakonec také za umístění alespoň jedné stanice v každém městě. Když jsme u těch měst, musím zmínit, že mám velkou radost, když na mapě vidím i dvě česká (Budweis, Pilsen).
    Hra je vhodná především pro hráče, kteří si tzv. rádi staví na vlastním písečku, protože neposkytuje příliš prostoru pro škodění spoluhráčům, snad jen tehdy, když jim seberete kartu, kterou by sami chtěli využít. Pokud Vám tohle nevadí a chcete se příjemně odreagovat s nějakou ne příliš složitou hrou, bude pro Vás Poštovní kurýr TO pravé 😉

  79. Dastík

  80. Chmelda

  81. Tomáš Jindra

  82. littlemole

  83. smotla

  84. Adam Svoboda

  85. Adam Svoboda

  86. peta007

  87. tanulo

  88. adela

  89. peta.nek

  90. tgrosser

  91. technologic

  92. Bumla

  93. giahra

  94. MirR

  95. Petr

  96. Rillanon

  97. Wotton

  98. Deth

  99. Michal

  100. anjuli

  101. Zenitos

  102. Smith-g

  103. ftoh

  104. Bonifác

  105. adelajda

  106. Laadevil

  107. JardaJaryn

  108. jas

  109. Milhaus

  110. aksile

  111. Hrabě z Carcassonne

  112. Abiosis

  113. Terw

  114. Vlad

  115. Joe

  116. 108

  117. saver

  118. andik007

  119. darwin

  120. PavlušaPG


    Hru jsme v minulých povánočních dnech zahráli již několikrát.Hezké je zpracování herní plochy a praktická je kartička s pokyny pro každého hráče. Nejdříve jsme hráli my dospěláci, abychom se naučili pravidla, ale ty jsou psána velmi jasně a teď už i dcerky (7,10). V každé hře nebylo až do konečného zúčtování jasné, kdo bude vítěz, což je dobré, nikdo se nevzdává předem. Vždy to bylo o 1 nebo 2 body a rozhodovaly bonusy. Jak se již někdo v recenzích zmínil, pomocníci jsou velmi často využíváni a dost často vyvolají reakci hráče, hrajícího až po vás – při použití např.správce. Rozhodně je to hra velmi pohodová a už pokukujeme po rozšířeních.

  121. skyfire

  122. Duhamuz

  123. bumbrlik

  124. Dafe

  125. Lada

  126. waf

  127. Pipla

  128. Mia

  129. steka

  130. Kendar05

  131. rach

  132. skume

  133. BuBen

  134. Akilian

  135. Machííírek

  136. PJ_HB

  137. Kajousek

  138. Matteso

  139. sakul

  140. ZdenaK

  141. ratwin

  142. Eyron

  143. jelda007

  144. tenista

  145. spartik

  146. Marcovan

  147. tlapka

  148. David

  149. omas

  150. Lubbo

  151. Semiš

  152. MartiN8029

  153. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  154. Pecajs

  155. Martin

  156. uno

  157. SasaKrasty

  158. filipes

  159. ni.kolet


    Poštový kuriér je pomerne nenáročná hra s jednoduchými pravidlami, ktoré však skrývajú umné poistky proti rýchlej výhre. Umožňuje viacero stratégií smerujúcich k víťazstvu. Vyzdvihnúť treba veľmi pekné výtvarné spracovanie. Pravidlá aj súčasti hry sú v dobovom šate. Na hernom pláne sú dokonca ilustrácie najznámejších pamiatok z herných miest, ku ktorým je pripojený aj popis.
    Roku 1490 Francesco Tasso, pochádzajúci z Cornella blízko jazera Comto, založil v Lombardii poštu. Vďaka premyslenému systému staníc vznikal postupne unikátny systém a rodina Thurn-Taxis zaznamenala výrazný spoločenský vzostup. Ako hráči sme v postavení tejto rodiny – našou úlohou je premyslene zriadiť poštové trasy a pobočky, aby sme vybudovali funkčnú sieť a samozrejme, porazili konkurentov, teda ostatných hráčov. Ako na to? Mestá, kočiare, pobočky… Na hernom pláne, ktorý je navrhnutý podľa dobovej mapy, sú znázornené mestá, ktoré máte za úlohu pospájať. Sú rozdelené do farebne rozlíšených krajov. Mestá si nemôžete voliť ľubovoľne. Ste obmedzení aktuálnym výberom šiestich miest z kartičiek, ktoré sa vykladajú na okraj hracieho plánu. Na začiatku si vyberáte mestá dve. Je nevyhnutné, aby navzájom susedili (boli spojené cestou), pretože len tie môžete spojiť. Poštovú trasu vytvárate tak, že kartičky miest vykladáte vedľa seba tak, aby ich aj ostatní hráči mohli vidieť. Prikladať k nim v nasledujúcich kolách môžete len na oboch okrajoch cesty, nie pomedzi už vyložené karty. Ak máte cestu zloženú z minimálne troch miest, môžete ju ukončiť, rozmiestniť pobočky, vziať si kočiar a prípadné body. Kočiarov je dohromady päť a udeľujú sa za každú ďalšiu cestu, ktorá však musí mať vždy určitú dĺžku a prípadné body sú za dĺžku cesty (od päť) a za obsadenie všetkých miest daného kraja. Potom môžete začať budovať novú cestu. Vašou úlohou je v konečnom dôsledku čo najrýchlejšie nahonobiť body a potom sa snažiť o ukončenie hry. To je možné dvomi spôsobmi: dosiahnutím najlepšieho kočiara alebo umiestnením všetkých poštových pobočiek reprezentovaných drevenými domčekmi vo farbách hráčov. V hre sa využívajú aj pomocníci: poštmajster, správca, poštár a kolár. Každý z nich je vám nápomocný v inej situácii. Poštmajster vám pomôže v prípade, že sa vám z aktuálnej ponuky miest hodí viac, pretože umožňuje vziať dve namiesto jedného. Správca, naopak, umožňuje vymeniť všetky kartičky miest za nové z balíka, ak sa vám žiadna práve nehodí. Pomoc Poštára môžete využiť, ak potrebujete v aktuálnom kole vyložiť dve mestá naraz, a Kolár vám umožní vziať si lepší kočiar aj v prípade, že nemáte cestu požadovanej dĺžky, ale len v prípade, ak máte ten predchádzajúci. V jednom kole však môžete využiť pomoc len jedného z nich.
    Ja mám túto hru celkom rada, ale pre ľudí, ktorí spoločenské hry moc nehrajú sa zdá byť trošku nudná. Koľko ľudí, toľko názorov.

  160. ondrasu

  161. zeppelin

  162. jakubko1717

  163. jakubko111

  164. lcl

  165. Chelsik

  166. Eduard Doležal

  167. JoeK

  168. gesslish

  169. Ajeenka007

  170. speedy

  171. Filip

  172. fasz

  173. Radobyhrac

  174. howska

  175. Paldík

  176. Tom a Maca

  177. palo75


    při koupi kurýra jsem měl na mysli zejména tu skutečnost, že hru chci hrát i s našimi dětmi. tedy nějakou hru, kde je neotráví větší „“chytrost““ dospěláka hned po pár tazích a hru budou chtít celou dohrát a opravdu si jí užít.

    skutečnost je taková, že se to u této hry povedlo a mohu ji jako rodinnou určitě doporučit. a i při hraní ve dvou nic hra neztratila ze svého kouzla.

    je pravda, jak čtu v některých jiných recenzích, že bych omezil používání pomocníků, ne snad tak direktivně pouze na tři za celou hru, ale v měnší míře (i když není nic více než rozzářený obličej dcery, která vám opakovaně odebere všechny karty na které se klepete, protože je prostě vymění :-))

  178. Dušan Takáč

  179. murdochay

  180. mara

  181. tondakolik

  182. Ross

  183. Honza

  184. Ditka

  185. Haňulka

  186. Ada

  187. Kubajs

  188. The Hammer

  189. Kabalenka

  190. Jirka

  191. trupik


    Hru jsem zatím moc nehrál, poprvé jsem ji zkoušel na letošním deskohraní, ale docela se mi líbila. Je to hra nekonfliktní (většinu času si víceméně hrajete pro sebe, ostatní vás nemají moc šancí ovlivnit), snadná na naučení, netrvá nijak dlouho. Prostě příjemná oddechovka před nějakou pořádnou taktickou řeží.

    Celou recenzi si můžete přečíst na https://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/postovni-kuryr.aspx.

  192. Sagapo

  193. Wanderer

  194. jakubko


    Hra sa mi veľmi páči. Je dobré, že ju môžu hrať aj 2. Málokedy sa mi podarí naraz zohnať 3 osoby, ktoré by mali čas sa hrať.
    Trvalo nám trocha dlhšie, kým sme pochopili pravidlá. Ale keď sme ich po opakovanom hraní pochopili, začala byť hra super. Vyhovovalo by nám viac názorných ukážok k jednotilivým situáciám, ale dá sa pochopiť aj tak.
    Vymysleli sme si, že bonusové kartičky pred začiatkom hry pomiešame a náhodne, bez toho aby sme pozerali ich bodovú hodnotu ich uložíme na ich miesta. Pri dosiahnutí bonusovej kartičky ešte stále nepozeráme ich hodnotu a sme zvedaví. Úplne až na konci hry, keď si spočítavame body zistíme, koľko bodov sme naozaj nahrali. Je so super a zábava.
    Bolo by dobré, keby sa do čestiny alebo slovenčiny preložilo aj pokračovanie Poštového kuriéra.

  195. Josh

  196. slonik

  197. aneken


    Vynikajici hra, prakticky vse uz tu o ni bylo receno. Prezentovana absence interakce a nemoznost prilis ovlivnit to, jak hraji ostatni mezi hraci neni zcela na skodu, dusledkem je to, ze si hru muzete zahrat i s lidmi, kteri nema rada skodici hry:) Kazdy si tu v podstate jede po svem. Nekteri lide namitali, ze cesto zalezi na kartach, ale neni to pravda. Holt se nesmi hrat z tahu na tah, ale musi se pekne pripravovat ruka na tahy budouci:) No a ze je nekdy treba michat, tak to k tomu uz patri:) TaT me absolutne chytl, sice je mozne, ze me nekdy bavit prestane, ale presto mu davam 5b.

  198. eVik

  199. Sasa

  200. nency

  201. Kentril

  202. Rahlir


    Dost dlouho jsem se rozmýšlel jestli si mám tuto hru koupit. Když jsem se rozhodl myslím že jsem udělal dobře. Dávám tedy přednost složitějším hrám, ale nemohu říci že by tato hra byla pro amatéry. Baví mě, ale nedokážu jí hrát vícekrát za sebou.

  203. rockys


    Tahle hra mě fakt chytla! Nádherně propracovaná grafika a skvělý nápad. Člověk se až diví, kolik her se dá vymyslet a přitom neopakovat ty samé prvky.. Fakt hra za 5 bodů! 🙂

  204. ZUZKA

  205. Shaddy

  206. Zepheer

  207. Shade

  208. kaplanka

  209. Luky

  210. dajo

  211. sehes

  212. zuzka

  213. maros

  214. zasa

  215. Jezura

  216. firemanjp

  217. ghoston

  218. Dita

  219. TGa


    Pobýval jsem nějakou dobu v Německu a chtěl jsem si odvést něco, co by mi můj pobyt připomínalo. Rád hraju MSH a rád je hraju i se svou přítelkyní, která nemá ráda hry, kde se škodí. A tak Hra roku 2006 Thurn und Taxis byla pro mě jasnou volbou.
    Herní plán – mapa jižního Německa, Severního Švýcarska, Západního Rakouska a Jihozápadních Čech je prostě úžasně graficky vyvedená. Jen ta Polská Lodž na místě, kde bych očekával spíš Prahu mě trochu mátla. Vlastně, přítomnost Lodže je jednou z výtek, které k této hře mám. Nevím, jaký má smysl přítomnost tohoto města v samotné hře. Polsko není obonusovanou zemí. Když jsem u výtek, tak mě ještě trochu vadí odečítání nepostavených pošt po skončení hry od bodového zisku. Tímto ti nejlepší hráči jsou na tom ještě lépe a nejhorší, kteří neumístili tolik pošt, jsou na tom ještě hůře. Ale toto jsou opravdu jediné 2 výtky, které k této hře mám.
    Takže, pokud máte rádi hry na hezkých reálných mapách, pokud jste rádi, když o vašem vítězství rozhoduje spíše kombinace vašich schopností („“budovatelských““) a trocha náhody, než umění škodit druhému, aby na tom byl hůř, než vy, pak je Thurn und Taxis hrou pro vás.
    Úmyslně nepíšu o herním principu, neb o něm psali již jiní.

  220. Ladik81

  221. Don Aqila

  222. jpmce

  223. sweettom

  224. konpok

  225. Warfery

  226. Martin Plesnivý

  227. Yuri

  228. Sandy.czcz

  229. Pavla

  230. tomas

  231. oplprokop


    Osobně mám raději složitější komplexní hry, ale někdy mám i chuť vypnout hlavu a jen se bavit. A u těchto her jsem se bavil skvěle vždycky.

    Obě dvě hry patří mezi naprostou špičku „“rodinných““ her. Hrací doba je něco kolem hodiny a pravidla vysvětlíte nováčkům během 3-5 minut, což je určitě velké plus.

    Obě hry se vyznačují nádherným grafickým zpracovaním.Co najdete v krabicích? U TuT je to nádherně provedená hrací deska, 80 dřevěných domečků ve čtyřech barvách a něco kolem stovky hracích karet. U ZuZ najdeme o něco větší hrací desku, 225 umělohmotných vagónků v pěti barvách, 15 nádraží a spoustu hracích karet.

    Cílem hry u Zug um Zug je propojit všechny města, která máte vyznačená na vylosovaném lístku. Mezi městy jsou různě dlouhé spoje vyznačené různými barvami. K postavení trasy mezi určitými městy musíte z ruky vyložit daný počet barevných vagónků vyznačených na desce. Každé kolo si pak můžete buď vzít si dva nové vágonky do ruky z pěti otočených karet vagónků v nabídce. Nebo si postavit novou trasu. A nebo si vzít nové lístky. Během hry získáváte body právě za stavbu trasy a na konci hry se každému hráči ještě přičtou body za splněné lístky.

    V TuT se stáváte poštovním kurýrem a snažíte založit své poštovní pobočky ve městech různých regionů. Vždy když budete mít svou pobočku ve všech městech daného regionu, získáte body. Na hrací desce je vždy nabídka šesti karet měst otočených lícem nahoru, ze které si každé kolo jednu vyberete. Poté musíte jednu kartu vyložit na stůl před sebe, čímž vytváříte trasu vašeho kurýra. Ve třetí fázi můžete vaši trasu vyhodnotit a umístit své pobočky. Každé kolo mužete použít jednoho ze čtyř pomocníků, kteří vám dají nějakou výhodu ( vzít si 2 karty měst do ruky, vyložit 2 karty z ruky…)

    V TuT nemůžete soupeřům při hře vyloženě zaškodiť, za to v ZuZ můžete soupeřovi zablokovat nějakou trasu.

    Nevíte, kterou z nich si vybrat?
    TuT jo opravdu skvěle hratelné v jakémkoliv počtu hráčů (2-4). ZuZ si ve dvouch tak neužijete. Jestli chcete hru s větší mírou interakce mezi hráči, tak vám více sedne ZuZ. Pro TuT je určitě velké plus, že ji nyní pořídíte i u nás v české lokalizaci. ZuZ si u nás také pořídíte, ale starší americkou verzi a za dvojnásobek ceny. Pokud budete chtít její Evropskou verzi, budete se muset mrknout v zahraničí.

    Snad jsem vám trošku pomohl s rozhodováním. Obě hry jsou opravdu tím nejlepším z rodinných her a koupí jakékoliv z nich určitě neprohloupíte. Každému, s kým jsem tyto hry, hrál se velice líbily.

  232. a.r.p.i

  233. David

  234. jakub

    Hra Poštovní kurýr (Thurn und Taxis) rychle získala ocenění u hráčské veřejnosti i u kritiky. Oblíbili si ji také nehráči či příležitostní hráči. Vytváření sítě poštovních stanic přitom není téma na první pohled nijak ohromující a ani herní systém neslibuje nic převratného. Andreas Seyfarth, autor veleúspěšné hry Puerto Rico, však dokázal s přispěním své ženy Karen vytvořit hru, která je jednoduchá, výborně hratelná a pěkně provedená. Podařilo se mu pro hráče příjemně skloubit herní téma s mechanismem hry.

    Hráči se stávají „“říšskými““ poštmistry. Jejich úkolem je vybudovat vlastní poštovní společnost na území historické Svaté říše římské. Podobně, jak se to podařilo rodu Thurn-Taxisů. O tom, zda budou úspěšnější než konkurence, rozhoduje, jak hustou síť poštovních stanic vytvoří, jak dobré budou jejich kočáry a kolik nasbírají bonusů. Vyhraje ten, kdo získá nejvíce vítězných bodů.

    Základním prvkem hry je stavba cest mezi městy. Cestu hráč vytváří tak, že před sebe postupně vykládá karty měst. Když je cesta dostatečně dlouhá, může na ní vystavět poštovní stanice. Do určitých měst na cestě umístí domečky ze své zásoby a ověří si, zda nezískal některý z bonusů (za délku cesty, za země). Ve svém tahu hráč provádí tři akce: 1. musí si vzít jednu kartu města z aktuální nabídky, 2. musí před sebe vyložit jednu kartu města, 3. může svou cestu uzavřít, umístit domečky poštovních stanic a započítat si body. Kromě toho může jednou během svého tahu využít pomoci jednoho ze čtyř úředníků.

    Úředníci (pošťák, poštmistr, správce, kolář) umožňují „“bonusovou““ akci. Pokud hráč zvolí pošťáka, může vyložit dvě karty měst místo jedné, poštmistr zas umožní si vzít do ruky dvě karty, správce pak výměnu všech karet měst v aktuální nabídce a kolář dovoluje vzít si až o dvě karty vyšší kočár.

    Hrací plán zahrnuje osm zemí s celkem 22 městy, která jsou propojena cestami. Pro nové hráče může být zpočátku trochu nepřehledný, ale během první partie se rychle zorientují. Jednotlivé země jsou barevně odlišeny – usnadňuje to vyhodnocení bonusových bodů. Kdo postaví své stanice v příslušné zemi jako první, získá nejvíce bodů, druhý již méně. Podobně se rozdělují body za délku uzavřené cesty. Hra končí, když některý z hráčů získá nejhodnotnější kočár nebo umístí poslední svůj domeček (ohodnoceno speciálním bonusovým bodem). Dohrává se však kolo, takže všichni hráči odehrají stejný počet kol.

    Pravidla hry jsou opravdu jednoduchá, takže stačí hru připravit, vysvětlit základy a začít hrát. Vůbec nevadí, když spolu budou hrát děti s dospělými nebo méně zkušení hráči se zkušenými. Určitě ji mohu doporučit pro rodinné hraní i pro délku hry, jedna partie netrvá ani hodinu. Výhodou také je výborná hratelnost v různém počtu hráčů. Každá partie je také napínavá až do konce. Určitou roli hraje ve hře náhoda, která je daná aktuální nabídkou karet měst. Úspěch však záleží především na hráčích, jak s „“náhodou““ dokáží „“pracovat““. Hra dává hráčům velký prostor k promýšlení a rozhodování, jak ve hře postupovat.

    Graficky je hra velmi pěkně a do detailu připravena. Karty měst zobrazují vybranou historickou budovu z daného města. Domečky poštovních stanic jsou dřevěné, bonusové žetony a nápovědní kartička pro každého hráče jsou z papírového kartonu.

    Thurn und Taxis má všechny základní vlastnosti dobré moderní deskové hry: jednoduchá pravidla, pěkné provedení, partie trvá necelou hodinu, napínavost až do konce, zábavnost při různém počtu hráčů i při rozdílné herní zkušenosti. To jsou tedy plusy této hry. Jako mínus může někdo vnímat absenci přímé interakce mezi hráči. Chcete-li však ve hře uspět, musíte sledovat hru ostatních hráčů a například šikovným výběrem karet z aktuální nabídky narušit jejich plány.

    Již také vyšlo rozšíření Thurn & Taxis: Glanz und Gloria (Lesk a sláva, 2007). Představeno bylo v únoru na veletrhu v Norimberku. Obsahuje jednak nový herní plán a kartičky měst, jednak upravuje pravidla pro kočáry. Nový herní plán otevírá další teritoria pro poštovní trasy. Ke hře potřebujete základní hru s domečky. V magazínu Spielbox (5/2006) vyšlo jako speciální příloha minirozšíření Thurn und Taxis: Der Kurier der Fürstin (Kurýr paní kněžny, 2006). Hráči sbírají šlechtické dopisy a za ně získávají pomoc úředníků navíc. Posledním rozšířením je Thurn und Taxis: Alle Wege führen nach Rom (Všechny cesty vedou do Říma, 2008).

    Celou recenzi, ale i další články o hrách si můžete přečíst na webu Frodovy deskové hry.

  235. mfc

  236. ond

  237. Cholerus

  238. Acer

  239. Arvi

  240. Mariano

  241. paladin91

  242. rix

  243. Malicka

  244. Ranca

  245. GK_voyger

  246. richie

  247. muf

  248. Veronika

  249. Lapo

  250. matys

  251. ewuchka

  252. Shako

  253. Pelly

  254. Mirka

  255. dilli

  256. jerry

  257. greyhound


    Hru Poštovní kurýr vlastním již nějaký čas a beru ji jako příjemnou oddychovku. Princip hry je jednoduchý, hráči pomocí karet, které postupně přichází do hry, vytváří poštovní síť. Do hry během každého kola vstupuje nemalou měrou náhoda, hru každého hráče ovlivňuje to, jaká je aktuální nabídka karet s městy, hráčům, kteří nemají rádi náhodu, proto nemusí zcela vyhovovat. Na druhé straně je třeba jako klad hry vyzvednout skutečnost, že i méně zkušení hráči stolních her mají šanci uspět. Herní materiál je velmi hezký, vedle plánu s přehledně vyznačenými městy jsou tu dřevěné domečky poštovních stanic, karty měst a kočárů a žetony s body. Hráči postupně vybírají z nabídky karet měst a snaží se postavit co nejdelší cestu, současně také musí taktizovat a stavět domečky do měst, kde dosud nemá zastoupení a důležité je také vybudování sítě v co nejvíce zemích. Hra má velmi jednoduchá pravidla, plyne rychle a díky prvku náhody bývá většina her vyrovnaná. Zkušenost mám ve dvou a třech hráčích a v obou případech byla hra příjemným zpestřením večera. Pro zkušené hráče to asi není dobrá volba, ale pro začínající hráče nebo rodiny (včetně dětí) je to velmi dobrá oddychová hra.

  258. nfo


    Pred nedavnem jsem si poridil hru Postovni kuryr. Cely radosti roztreseny jsem si tahnul hezkou a skladnou krabici domu a ze jeste ten vecer zahrajeme s prateli. Provedeni hry je velmi hezke a jako obvykle i kvalitni. Hra ma velmi dobre a vkusne zpracovany cesky navod (neni to tedy zadna fotokopie cehosi). Co bych ocenil jako klady, rychle pochopeni pravidel i pro naproste laiky, pomerne originalni pristup, velmi kvalitni provedeni. Co povazuju za negativa, tech je bohuzel malinko vice. Je to zminovana komunikace s ostatnimi hraci, vlastne k nim za celou hru nemusite rict ani slovo. Nechapu vyznam mesta Lodz na mape, mozna kdyby tam byla Praha, bylo by to zajimavejsi pro ziskavani bonusu za dosazene zeme. Funkce ctyr pomocniku je sympaticka, jinymi slovy vzdycky at uz mate rozehrano jakkoliv, pouziti jednoho pomocnika vas obvykle vytahne z jakkoliv nesikovne rozhraneho tahu, cimz jsem se dostal k funkci pomocniku, mate na vyber bud si vzit dve karty z nabidky nebo vylozit dve karty do trasy, pouzit spravce a vymenit celou nabidku a nebo vyuzit kolare pro ziskani kocaru o 1-2 body vyssiho nez byste platne meli za vami postavenou trasu. Pouziti techto pomocniku, jak pravidla umoznuji v kazdem tahu zpusobuji, ze se mezi hraci neodehrava zadny liti boj o cokoliv, leda tak o nektere bonusy. Pomocnici se mi libi, ale chapu je jako „“achylovku““ cele hry a jejich pouziti melo byt omezeno, rekneme treba na max. 3 pouziti behem cele hry, hrace by to vedlo k lepsimu planovani tras a celkove herni strategii. Abych to ukoncil. Hru Postovniho kuryra mam a nelituju jeji koupe, rad si ji kdykoliv zahraju a da se hrat i s novacky bez dlouheho vysvetlovani pravidel. Za svych 620,- Kc jsem dostal dobrou hru a cena odpovida, ale pokud si budu chtit uzit nejake fajnšmekrovinky, sahnu po svem oblibenem Tikalovi.

  259. Sekac

  260. NoirOrioN


    Obaja to vo svojich príspevkoch vystihli: je to solitér pre viac hráčov naraz (každý si robí svoje bez ABSOLÚTNEHO obmedzovania a vplyvu druhých hráčov) a zároveň krásne spracovaná hra rodinného typu, kde aj úplný začiatočník môže prekvapiť. Však aj takéto hry treba. Osobne po nej siahnem celkom rád, aj keď je pravda, že moju hráčsku vášeň táto hra nenasýti, skôr tak „“predvarí““. Jednoduché pravidlá, niet sa veľmi o čom rozhodovať, hra ide rýchlo vpred, jedine je potrebné mať svoju stratégiu a tej sa držať. A keď karta nechodí…nuž, poviete si c´est la vie…ako hovoria Briti. :-)))

  261. Adam

  262. Darn


    Po vyzkoušení velice pěkně vypadající hry od autora Puerto Rica (hra, která se drží na prvním místě v žebříčku popularity, jak v Čechách, tak v zahraničí) musím říct, že Thurn & Taxis jsou pro mě velkým zklamáním a překvapuje mě, že tato hra vyšla z dílny právě Andrease Seyfartha. Zatímco v PR je náhoda maximálně potlačena, Thurn & Taxis trpí opačným extrémem.

    Ve hře představujete majitele poštovní společnosti a vaším cílem je vytvořit co největší poštovní síť za co nejvíce bodů. To činíte v několika fázích – v té první si doberete karty měst z nabídky, v té druhé z nich vytvoříte poštovní cestu (přiložením k té existující) a ve třetí vyloženou cestu vyhodnotíte (pokud ji nechcete už v dalších kolech prodlužovat) Za vyhodnocenou cestu dostanete body a můžete umístit své pobočky do některých měst na vyhodnocené cestě (ale většinou ne do všech). Pokud svými pobočkami obsadíte všechna města v určitém kraji (barevně odlišeno), pak dostanete ještě zvláštní bodový bonus. Kromě toho můžete jednou za vaše kolo využít služeb poštmistra (Postal Official), který vás v dané fázi nějak zvýhodní (povolené podvádění :o) ) Toto schéma se pak opakuje tak dlouho, než některý hráč nepostaví svoji pátou trať (ta musí mít alespoň sedm měst) a hráči si spočtou body.

    Hra trpí několika zásadními nedostatky. V prvé řadě je to absence zásadních rozhodnutí. Ve hře jsou de facto pouze tři momenty, ve kterých hráč uplatňuje svá rozhodnutí a ani jeden z těchto momentů s sebou nenese pocit zásadního rozhodnutí nebo i většího dilematu, protože většinou je zcela očividné, co je v danou chvíli nejlepší. Prvním momentem je výběr karet, kde jste ovšem přiliš často zcela odkázáni na náhodu, tím druhým je volba poštmistrovi pomoci, kde se málokdy rozhodujete, protože jedna z možností je pro vás nezbytná a tou poslední je vyhodnocení trati a umístění poboček do měst. Tato chvíle je asi nejzajímavější, protože při špatném naplánování vám může utéct bonus nebo ho soupeř může vzít dřív, než vy a tím vám jeho hodnotu snížit o celý jeden bod :o)

    Já však na hře vidím ještě jeden (zcela zásadní) nedostatek, který z Thurn & Taxis dělá nezajímavou a nudnou hru, a to naprostou absenci interakce a komunikace mezi hráči. Thurn & Taxis je spíš takové Solitare pro více hráčů. Člověk za celou dobu nemusí promluvit ani slovo a hlavně nemá pocit, že by jeho tahy nějak ovlivnily protihráče. Prostě si každý tvoří svoji poštovní síť a nijak tím neomezuje ostatní.

    Nepochybuji o tom, že si T&T najdou své příznivce. Já raději volím hry, ve kterých potřebuji živé protihráče a u stolu probíhá taky nějaká ta interakce nebo komunikace. Takže až někdo zase přijde s tím, jestli si nechci zhrát Thurn & Taxis, mám už připravenou odpověď: „“Ne, děkuji…““

  263. Stanley

  264. murphy


    Hra je velmi jednoduchá na pravidla, umožňující společnou hru zkušenějších a méně zkušených hráčů. Ti se snaží ovládnout se svou poštovní společností co největší část Bavorska a okolí.
    Body dostávám za pokrytí celé jedné lokality, za pokrytí alespoň jednoho města v každé lokalitě, za délku své trasy atp. Taktika není náročná, avšak hraje zásadní roli. Pro HC hráče to je však spíše slabá káva a dovedu si živě představit zklamání, které zakusí ten, kdo usíná s krabicí Portorika v ruce a při vydání této hry vyrazil zběsile do obchodu a se zbožným mumláním Seyfarthova jména ji bez uvážení zakoupil. Je to však chyba A. Seyfartha? To asi těžko, že. On se nesnažil o další Portoriko. A upřímně, kdo by o to taky stál (kromě pár pacientů)? Jak se traduje: Nevstoupíš dvakrát do… Chtěl udělat přehlednou, jednoduchou a vyváženou hru, kterou si může zahrát každý a to se mu podařilo skvěle.
    Zpracování, jak co do materiálu, tak po grafické stránce, je velmi kvalitní, slabší stránkou je nižší míra interakce mezi hráči (viz předchozí recenze). Ne zdaleka všichni však potřebují interakci a komunikaci ke hře, tudíž tento aspekt nebudu hodnotit.
    Zkrátka: Kdo srovnává tuto hru s Puertem, srovnává botky a bobky. Toto je rodinná hra, a jako taková je velmi dobrá.

  265. Basic

  266. BFM

  267. Shark

  268. Tacud

  269. leech

  270. lotr

  271. orsej@centrum.cz

  272. tučňák

  273. belisar

  274. Droll

  275. Robert

  276. REM

  277. Gandalf

  278. tonal

  279. Rubic(k)

  280. WillBlack

  281. J.R.


    Na Poštovním kurýru se mi asi nejvíce líbí, že je také pro dva hráče a že v něm prakticky není možné škodit. Sice si můžu vzít kartu, která by se mohla hodit soupeři, ale nedochází k ničení budov apod. Hra je zajímavá i ve více lidech, i když pak se logicky ke slovu dostává více náhoda neboť nabízené karty se během jednoho kola několikrát zcela změní. I tak lze volit mezi několika možnostmi, z nichž jenom jedna je ta nejlepší. Doporučuji.

  282. Sinka

  283. pogo

  284. Martin Blatný

  285. Agáta

  286. mesires

  287. Láďa Smejkal

    Pojďme si nejprve říci něco o samotné hře. Na první pohled se Thurn und Taxis tváří docela obyčejně – herní plán, balíček karet, domky ve čtyřech barvách a hromádka žetonů. Herní plán je pro nové hráče z počátku trochu nepřehledný. Je na něm celkem 22 měst, která jsou rozdělena do osmi zemí. Našince na něm potěší přítomnost českých měst Plzně a Budějovic.

    Hráči mají k dispozici 20 domků, které se snaží umístit do měst na plánu. Aby mohli domečky umístit, musí nejprve pomocí karet měst vyložit cestu skrz nejméně tři města. Když je hráč na tahu, nejprve si jednu kartičku města z nabídky vezme, poté jednu vyloží a na konci tahu může cestu ukončit a vyhodnotit. Při stavbě cesty pomáhají čtyři pomocníci. Během každého svého tahu může hráč ale využít služeb jen jednoho z nich.

    Během hry se získávají body ve formě bonusů za délku cest, umístění domečků do všech měst dané oblasti a za umístění domečků do všech osmi oblastí na plánu. Hodnota těchto bonusů se postupně snižuje. Prostě kdo dřív přijde,… Každý další hráč, který daný bonus získá, má za něj méně bodů. Na konci se ještě přičtou body za největší získaný kočár a odečtou za neumístěné domky.

    Asi si říkáte, no a co je na tom tak skvělého, jak to, že tato hra získala v Německu cenu Hra roku? K úspěchu hře Thurn und Taxis dopomohlo hned několik důležitých prvků:

    • Autorská dvojice manželů Sayfarthových dokázala pod jednoduchá pravidla ukrýt velice herně příjemný a zajímavý herní princip. Ostatně autor Portorika asi vymýšlet hry trochu umí :-).
    • K jednomu stolu spolu mohou zasednout jak zkušení herní harcovníci, tak i úplní herní nováčci. Požitek ze hry budou mít všichni a i ten, kdo hraje poprvé má jistou šanci vyhrát.
    • Nádherné grafické provedení, které hráči oceňují hru od hry více. Jak herní plán, tak především kartičky měst se ilustrátorovi (Michael Menzel) skutečně povedly. Doporučuji navštívit jeho internetové stránky a podívat se také na obrázky prototypů.
    • K úspěchu přispěla také výborná hratelnost při libovolném počtu hráčů (2-4) a herní doba pod jednu hodinu.

    Během prvních pár her jsem doslova propadl jejímu kouzlu. A nejen já. Spousta mých známých, které jsem hru naučil, se mne ptala, kdy si ji zase zahrajeme…

    Je ale nutno podotknout, že málokterá hra dokázala rozdělit herní komunitu na dva tábory tak jako Thurn und Taxis. Část hráčů hře vytýká příliš vysokou roli náhody. Nemyslím si, že by měli pravdu. Naopak hra nabízí nečekaně mnoho možností k zamyšlení a ve většině partií je sám svého štěstí strůjcem. 

    Daleko oprávněnější se mi jeví výtka (mimochodem již zazněla i na těchto stránkách) k absenci komunikace mezi hráči. Skutečně při hře nemůžete obchodovat, dražit nebo jinak působit na své soupeře. Jedinou možností, jak ovlivňovat tahy soupeřů, je nenechávat v nabídce ležet karty, které jsou pro ně klíčové k dosažení některého bonusu. To však lze provést jen někdy a navíc to hráče stojí část jeho tahu. Pokud tedy ve hře potřebujete mít možnost sem tam soupeři zbořit nějakou stavbu, vykoupit mu důležité zboží nebo ho prostě jen okrást :-), sáhněte po jiné hře. Pro nás ostatní je ale Thurn und Taxis jasná volba!

  288. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi