Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéDoom: The Boardgame

Doom: The Boardgame

Originální název:
Doom: The Boardgame
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Převedení jedné z nejznámějších počítačových her do deskové formy. Hráči prohledávají temné chodby a místnosti základny a bojují proti různým nestvůrám. Postupně získávají další vybavení a zbraně a snaží se splnit cíle mise (pro každou hru se náhodně vybere mise, která určuje počáteční rozestavění, má speciální pravidla a určuje cíle hry).

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, ,

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Fantasy Flight Games

Recenze

  1. Kantry

    Pokud máte ve skupině někoho kdo rád dělá PJ, tak je tahle hra perfekní. Podle mě nejlepší z her podle PC předlohy co jsem hrál. Pravidla nejsou nijak složitá i když občasnému nahlédnutí se nevyhnete, funkcí je ve hře hodně. Výborně zpracované a přehledné dílky mapy i figurky. V krabici je obsažena ukázková kampaň, ale je to spíš o tom aby PJ (Overlord nebo jakkoliv) vymýšlel kampaňě vlastní, dají se najít i po internetu připravené. Variabilita hry je nekonečná, záleží na představivoti. Díky tomu může být hrací doba 1min-nekonečno, stejně jako obtížnost.

  2. Kentril

    Je to v podstate prvni verze hry tohoto typu. hrdinove vs Overlord. Hra ma opravdu hezke provedeni z pocitacove hry. Pekna grafika, plastove figurky, apod. Nicmene system je hrozne nevyvazeny – u teto hry resite bohuzel naboje a prestoze hrajete na „nizkou obtiznost“ – velke odmeny za nalezeni „pokladu“ – Overlord je velmi silny a pokud chce, kdykoliv va zaplavi takovou spoustou nestvur a pasti, ze nemate nejmensi sanci. Hra trva prekvapive desne dlouho. Treba nekde existuje remake a zlepseni, aby meli marinaci aspon nejakou sanci. Ale k tomu jsem se jiz nedostal.

  3. Cesarea

  4. ladcu

  5. Psychela


    Tuto hru jsme si s přítelem koupili jako naši prní deskovku, zaujala nás délka hraní a opradu originální pojetí. Bohužel dlouho ležela netknutě a to hlavně díky příliš obsáhlému a nepříliš srozumitelnému návodu. nakonec jsem se po několika letech (já vím :/) dokopala k přečtení. Trvalo mi to pochopit docela dlouho a vysvětlovat ji pak příteli snad ještě déle :D.. každopádně hned na záčátku se určí scénarista, který podle scénáře staví kulisy, odhaluje postupně příběh. Hráči se pak odrkývají nové a nové chodby, příšery a on musí kombinovat, sledovat možné indicie, aby se dostal k východu. Hlavně je důležité, aby v každém kole hrdina měnil své kroky a nehrál stále stejnou strategii, ze hry se pak stává nudná záležitost (hlavně pro hrdinu – přítele kvůli tomu hra přestala bavit, vybíral si stále stejnou strategii, protože tak pro něj bylo lehčí se příšer zbavit). Doporučuji spíše pro více než 2 hráče, aby spolu mohli hrdinové spolupracovat, krýt si záda, více kombinovat. Hra je podle počítačové hry a je opravdu vyvedená co se týče kvality a množství herního materiálu a pokaždé jinému příběhu. Navíc se z netu dají stáhnout další scénáře, takže je o nekonečnou zábavu postaráno.
    Dávám 4 hvězdičky z 5, bod ubírám kvůli zdlouhavému a nepříliš srozumitelnému návodu.

  6. Petr

  7. Kubis

  8. Archos

  9. WooDoo1208

  10. Deathmers

  11. raistlin

  12. Bajn

  13. Sroty


    Hra je podle počítačové předlohy. V krabici najdete dílky hracího plánu, figurky příšer a tří mariňáků, žetony s vybavením, podpůrné karty.
    Hrací plán sestavujete až za běhu hry, takže každá hra je originální. Můžete hrát podle přiloženého scénáře, ale můžete si klidně vymyslet svůj vlastní. Trochu mě matou obrázky ke hře, jelikož já mám všechny figurky odlišeny barevně (zelená, modrá, červená) a dílky hrací plochy mají též stejnou barvu. Možná jde o nějakou novou verzi nebo fanouškovský remake. Každopádně jde o kosmetický detail, hlavní je hratelnost.
    Hru můžou hrát maximálně 4 hráči, přičemž jeden z nich hru „“řídí““. Funguje jako gamemaster. Mariňáci si ze začátku vylosují podpůrné karty, které jim dávají ve hře různé bonusy a vylepšení. Gamemaster dostane své podpůrné (z pohledu mariňáku škodící) karty a „“spawn““ karty, kterými bude do hry posílat příšery. Hra je na tahy a hráči se postupně střídají. Pokud dojte ke kontaktu s nepřítelem, hází se kostkami, podle toho, jakou má hráč zbraň (ze strany GM, jaká příšera útočí). Hráči přicházejí o náboje a ve hře se projeví i nepovedený hod granátem nebo výstřel z raketometu. Též můžete stavět před hráče zamčené dveře, od kterých musí najít příslušný klíč.
    Co se mi na hře už tak nelíbí. Především jde o divný význam Spawn karet. Ve scénáři už jsou příšery nakresleny a pokud podle pravidel použijete tyto karty, lze k nim přidat navíc další příšery. Poté se celkem běžně stává, že se mariňáci nedostanou ani přes první chodbu, jelikož je stále napadají spawnující se příšery. Řešením je tyto karty vůbec nepoužívat, nebo je používat velmi omezeně.
    Dále pravidla vůbec neřeší otázku dohlednosti. Jelikož některé příšery přímo hrají na dohlednost, je toto hrubé opomenutí. Na druhou stranu si vystačíte se selským rozumem a uplatňováním pravidla „“za roh nevidím““.
    Jinak ale v podstatě hře nelze co vytknout. Počítejte s dlouhou hrací dobou, pokud chcete projet celý scénář, zabere vám to celé odpoledne. Navíc variabilita hry je vysoká, jelikož hrací plán lze sestavit tisíci způsoby. Jenom budete potřebovat trochu větší stůl. Na závěr ještě rada: Nežmoulejte kostičky v rukou, potisk poté mizí a kostičky jsou nepoužitelné.
    Přeji příjemnou zábavu.

  14. kubiceq

  15. Bruno

  16. Marrty

  17. Peregrinator

  18. salac

  19. Ota

  20. HomeBoy

  21. Lister

  22. Aldomoro


    Přestože mám doma počítačovou předlohu, nikdy jsem ji nehrál z důvodu nezájmu o tuto kategorii her. Fantasy střílečka mě vůbec nelákala a deskovou verzi jsem dostal překvapivě. Přesto jsem se jako zapálený hráč deskových her klepal na její otevření. Bál jsem se zklamání, protože již od Blackfiru vlastním hru Attack! a ta byla slabší. Zaujala mě již již váha krabice a po otevření jsem byl nadšený skvělým českým návodem, který je na barevném kvalitním papíře a jeho provedení je od originálu k nerozeznání. V krabici se dále nachází spousta herních komponentů, takže je potřeba dost prostoru k rozložení. Jsou zde pěkné z UH provedené postavičky příšer a mariňáků. Nejvíce mě zaujal herní systém, který je zcela originální: hra se hraje podle scénáře, který dopředu zná pouze hráč hájící barvy příšer – vystupuje je zde v podstatě jako gamemaster. Ostatní 1-3 hráči hrají za mariňáky a dopředu neví co je čeká, protože herní plán se objevuje postupně až poté co mariňáci danou oblast objeví. Hra je dokreslena příběhem dle počítačového Dooma 3, což dodává hře krásnou atmosféru. Hra je variabilní, máte slušné možnosti jakou strategii zvolit. Při boji se sice hází kostkami, při čemž hraje trochu roli náhoda (a náhodu rád nemám), ale mariňák může zvolit z několika zbraní a příšery mají také jiné vlastnosti, takže je do značné míry tímto eliminována. Cíle mariňáků a gamemastera jsou odlišné : mariňáci musí splnit scénář a naopak gamemaster mu v tom musí zabránit.

    Tip: se synem si k tomu pouštíme hudbu z Dooma 3, která celou hru podbarvuje.

  23. paladin91

  24. kepk

  25. jerry1989

  26. karel

  27. Panzer

  28. Matěj Baťha

Přidat recenzi