Hrajeme.cz

Flandern 1302

Originální název:
Flandern 1302
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Flandry roku 1302 – země právě získala svou nezávislost s pomocí cechů, které začali bojovat mezi sebou o nadvládu v nejvýznamnějším městě v regionu. Nezáleželo zda-li to byl barvíř, valchář, tkadlec nebo střihač, oni všichni chtěli mít vliv. Všichni se snažili získat autoritu ve všech větších městech za pomoci církve a neutrálních cechů.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. Martin

  2. Sparky

  3. Bruno

  4. stega

  5. PJ

  6. rix

  7. greyhound


    Hru Flandern 1302 jsem si vybral v podstatě v nouzi, nevěděl jsem totiž, co si vyžádat k narozeninám a protože jsem velký fanda do stolních her a ty známější (Osadníci, Puertorico, Carcassone, Citadela apod.) již mám, rozhodl jsem se vybrat nějakou neznámou. Jelikož mám rád hry, ve kterých se kombinuje historie, taktika a budování, padla mi do očí objemná krabice s touto hrou. Grafické provedení je, jak už bývá u podobných her standardem, velmi podařené, velký herní plán, díly čtvrtí i herní karty jsou hezké a odpovídají dané hře. Pravidla mi připadly již po prvním přečtením jednoznačné a nijak obtížné, hra je svižná a jedna partie trvá kolem 50 minut. Systém hry umožňuje v každém kole všem hráčům zasáhnout do hry, což oceňuji (je to podobné Puertoricu). Cílem hry je získat vliv v šesti městech ve středověkých Flandrech. Každý hráč zastupuje jeden cech (soukenícim barvíři apod.) a vliv získává postupným zabíráním volných polí měst dílkem čtvrti s barvou svého cechu. Ve hře je třeba promýšlet taktiku, jde v ní i škodit soupeřům, umisťováním dílků s neutrální šedou čtvrtí do měst, ve kterých mají vliv, a jak jsem již uvedl je plynulá a rychlá. Kdo má rád hry s malou mírou náhody, které jsou založeny na taktice a budování, tomu mohu Flandry 1302 vřele doporučit, hra mě rozhodně nezklamala 🙂

  8. Adam


    Flandry vážně přicházejí v bytelné krabici, která vypadá hodně lákavě a slibuje zajímavou hru. Mě však hra samotná poněkud zklamala. Provedení herního plánu a komponent není špatné, ale spíše se nese ve stylu nepotěší-neurazí. Na samotné hře mi vadí malá variabilita toho, co se dá provádět. Akcí je málo. V zásadě si hráč buduje silnou pozici v jednom dvou městech, ostatní města radši pasuje jiným, protože kdo bojuje na více frontách, je slabý, nemá ve výsledku nic a v téhle hře to platí obzvlášť. Kdo usiluje o vliv ve více městech, dostane sice v každém určitý počet bodů, ale hráči se silnou pozici v nich ho při bodování převálcují. Rovněž škození umisťováním šedých čtvrtí jiným hráčům do jimi kontrolovaných měst je spíše výjimkou než pravidlem, protože ve většině případů se opět vyplatí posílit „“vlastní““ města, či nabít ruku doplněním karet. Protože nic moc jiného se už ve hře dělat nedá a akční karty se stále opakují, vychází z toho poměrně nízké hodnocení. Flandry mi připadají tak nějak spíchnuté horkou jehlou a v kategorii „“vlivových her““ se určitě najdou lepší kousky.

  9. tučňák

Přidat recenzi