Hrajeme.cz

Colosseum

Originální název:
Colosseum
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Hráči jsou majitelé arén v římě a pořádají představení. Jejich cílem je přilákat co nejvíce diváků. Získávají tak bohatství a slávu a mohou vylepšovat svou arénu. Najímají co nejlepší herce a snaží se získat přízeň vladaře.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

,

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. makeska

  2. Lhoty

  3. aksile

  4. Standa


    Zvažoval jsem nákup této hry a nelituji. Myslel jsem, že mě prostředí „nějakých“ vystoupení nenadchne, ale nadchlo :-).
    V této hře máte svou arénu, ve které pořádáte představení. A snažíte se přilákat co nejvíce diváků.

    Na začátku hry ze dvou dílků postavíte na herním plánu svou arénu. Základem hry jsou programy představení. Každý program má svůj název, nákupní cenu, požadované žetony vystoupení, požadovanou velikost arény a přehled o ziscích při realizaci programu. Samozřejmě hodnotnější programy přinášející větší zisky, více stojí, požadují větší arénu a více žetonů vystoupení. Nemusíte získat všechny žetony vystoupení do programu, ale alespoň minimální počet, abyste program mohli zrealizovat. Programy se nakupují za jejich nákupní cenu. Dále můžete koupit např. rozšiřující část arény (můžete realizovat větší programy), sezónní vstupenky, vybudovat císařskou lóži – přilákají diváky navíc. Žetony vystoupení (jako např. gladiátoři, koně, lvi, klauni, hudebníci, pochodně, atd. – celkem dvanáct druhů) lze získat na dražbách. Dražby se uskutečňují na pěti tržištích, každé obsahuje tři žetony vystoupení. Vydražené žetony vystoupení můžete vyměnit s protihráči (ovšem nemusíte). V každém kole můžete uspořádat jedno představení. Každá produkce představení se skládá ze tří kroků: 1. přesun figurek šlechty (hodíte jednou nebo dvěma speciálními kostkami) – pokud pohyb figurky skončí ve Vaší aréně, získáváte další diváky, 2. vlastní produkce představení – ohlásíte program představení a vyložíte žetony jednotlivých vystoupení, 3. spočtení diváků, kteří shlédli představení – závisí na programu a počtu žetonů, které v programu uvedete, sezónních vstupenkách, šlechticích přihlížejících ve vaší aréně, císařských medailích, pódiích, atd. Pokud je počet těchto diváků vyšší než v minulém tahu, posunete si Váš bodovací žeton na novou vyšší pozici, odpovídající počtu diváku, které představení v daném tahu navštívili. A dostanete peníze odpovídající počtu diváku, které navštívili představení v aktuálním tahu. V závěrečné fázi tahu – ceremonii – hráč s nejvyšším dosavadním skóre obdrží pódium (umístí do své arény), každý hráč odhodí jeden žeton vystoupení a hráč s nejnižším skóre požádá dosud nejúspěšnějšího hráče o jeden žeton vystoupení (dotace). Hra obsahuje ještě některé zajímavosti – vystoupení hvězd, císařské medaile.
    Vítězem se stává hráč, který dokázal během celé hry přilákat na nějaké představení nejvíce diváků.

    Hra obsahuje několik zajímavých věcí: nejlepší dotuje nejslabšího (daruje mu žeton vystoupení), dražbu (dražby mám rád), obchodování se žetony a to, že na bodovací dráze se neposunuji každé kolo o určitý počet bodů, ale jen tehdy, pokud jsem v daném kole získal více než v předchozím.

    Není to žádná velikánská strategie, ale spíše zábavnější hra. Hrál jsem např. hru, kdy protihráč byl několik tahů poslední právě proto, aby mohl získat dotaci, a nakonec vyhrál. Zatím jsem hrál ve čtyřech a v pěti hráčích, myslím, že kvůli dražby je nejlepší hra v pěti. S vysvětlením pravidel první hra trvá přibližně 2,5 hodiny.

    V neposlední řadě bych chtěl pochválit materiál hry – jedním slovem úchvatný. Dokáže vytvořit atmosféru hry.

    Jednoznačně doporučuji do Vašich sbírek her.

  5. Ladik81

Přidat recenzi