Hrajeme.cz

Kde leží Uppsala?

Originální název:
Ausgerechnet Uppsala
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Asi každý ví, že Vídeň leží na východ od Paříže. Ale víte, které z těchto měst leží severněji? A kde vlastně leží ta Uppsala? Stačí si zahrát tuto hru a dozvíte se to! Kdo se trochu vyzná v evropském zeměpisu nebude mít žádný problém s tím umístit karty evropských měst a pamětihodností na správná místa. A kdo se zatím tak úplně nevyzná, se toho může hodně dozvědět. Kromě toho vám hra nabízí prostor pro velmi zajímavé blafování a užijete si u ní spoustu zábavy.
Vydejte se na cestu po Evropě!

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

,

– BoardGameGeek
– Pravidla hry Kde leží Uppsala?
– Oprava chyb v 1. vydání hry
– Kde leží Kotěhůlky (hra se stejným herním systémem na téma České republiky)
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. Eva88

  2. Aulus

  3. mysik

  4. pastelka

  5. hhapy

  6. Terw

  7. rach

  8. Pepr

  9. klekytom

  10. tondakolik

  11. Ladik81

  12. Ranca

  13. GK_voyger

  14. Shako

  15. Adam


    Celkovým popisem hry už se zabývala předchozí recenze, takže už nebudu probírat podrobnosti ale dojmy ze hry. Ani Uppsala ani Kotěhůlky nejsou žádné hard core hry, jejich princip je jednoduchý a přitom zábavný. Díky možnosti zpochybnit umístění města soupeřem jsou ve hře pořád všichni hráči i mimo svůj tah. Nikdo nevypadává, pouze vám řečeno bangovou terminologií můžou ubývat nebo přibývat životy (body:-) Hra mi přišla fajn v kterémkoli počtu lidí 2 stejně jako 6 je ok. Velká výhoda jsou lehké pravidla, které pochopí do 5 minut i největší nováčci a pak už záleží všechno jen na znalosti zeměpisu. Prvek blafování se dá uplatnit v omezené míře pokud hráči ještě neznají dobře kde přesně to které město leží. Ve větším počtu hráčů to většinou nevyjde, skoro vždycky se najde někdo kdo lest odhalí:-) Hra svižně odsýpá a trvá zhruba tři čtvrtě hodinky. Díky velkému množství karet a nekonečně mnoho různých kombinací se prakticky asi nedá ohrát. Uppsala je skoro stejná Kotěhůlkama, ty mi ale přijdou přece jenom o něco těžší. Záleží na tom, jestli máte raději a vyznáte se v Česku nebo spíše v Evropě. Ať hledám jak hledám nenacházím vlastně žádnou chybu. Pokud nečekáte něco komplexnějšího bude se vám líbit. Při hodnocení musím vyjít z toho že hra je určena co možná nejširšímu hráčskému poli a v této kategorii dávám solidní 4 hvězdičky z 5.

  16. pogo


    Dostává se k nám hra, kterou je možné zařadit především do segmentu tzv. vzdělávacích her, tedy her, které se snaží hráčům zábavnou formou přinést zajímavé vědomosti. V tomto případě se jedná o znalost evropského zeměpisu. Rozhodně se ale nejedná pouze o nějaké suché učení. Sice se po celou hru pohybujete po různých městech a zajímavých místech Evropy, ale hra zároveň nabízí herní mechanismus, který se postará o slušnou porci zábavy a nabízí prostor i pro zajímavé blafování.
    V krabici najdete 200 karet a jsou to především karty rozličných evropských měst a turisticky zajímavých míst. Na každé z těchto karet najdete, kromě dalších zajímavých údajů, především zeměpisné souřadnice daného města či místa. A právě tyto zeměpisné souřadnice hrají ve hře klíčovou roli. Kromě pravidel hry jsou v krabici ještě dřevěné žetony, které ve hře představují vítězné body.
    Pravidla jsou velmi jednoduchá, zorientujete se v nich za chvíli. Pro jednotlivou hru použijete 45 z celkových 200 karet a mezi ně zařadíte ještě 2 karty, které ve hře spouštějí bodování (vždy po 15 kartách měst). Jednu z karet měst položíte doprostřed stolu, na kartu ukazující světové strany. Hráč, který je na tahu, si vždy vezme horní kartu z balíčku a pokusí se ji umístit na správné místo na stole vzhledem ke kartám, které tam již leží. Například když leží na stole jako první karta města Stockholm a hráč umisťuje kartu Praha: Pokud si myslí, že Praha leží jižněji než Stockholm, umístí kartu Prahy dolů pod kartu Stockholmu (jižním směrem). Tímto způsobem se z karet tvoří „“kříž““ měst seřazených v severojižním (shora dolů) a ve východozápadním (zprava doleva) směru. Ostatní hráči mají v tuto chvíli možnost umístění karty zpochybnit. Pokud si některý z nich bude myslet, že Praha leží severněji než Stockholm, může obě karty otočit. V tomto případně nebude mít pravdu a bude muset dát jeden ze svých žetonů tomu hráči, který kartu správně umístil. Pokud by pravdu měl, naopak od tohoto hráče jeden žeton získá.
    Navíc se třikrát v průběhu hry (Když se v balíčku dostanou ke kartám bodování a ještě na konci hry) hráči pokusí odhadnout, kolik v danou chvíli leží na stole karet, které jsou umístěny nesprávně. Komu se to podaří, získá další žetony. Zvítězí hráč, který má po odehrání všech karet nejvíce žetonů.
    Hra Kde leží Uppsala rozhodně patří ve své kategorii mezi ty nejvydařenější. Na rozdíl od většiny jiných vzdělávacích her se neomezuje jen na tahání kartiček s otázkami a odpovídání na tyto otázky, ale dobře umožňuje i „“hráčský přístup““ a blafování. Pokud nemáte ani tušení, kde přesně město, které jste si právě vytáhli, opravdu leží, stejně můžete získat. Pokud se vám podaří svojí jistotou „“přesvědčit““ všechny spoluhráče o tom, že jste si polohou tohoto města naprosto jisti, nikdo se neodváží váš názor zpochybnit. Každopádně se nejedná o žádnou „“suchou““ vzdělávací hru, ale o hru, která může přinést velkou porci zábavy. Především se ale dozvíte velkou spoustu informací o evropských městech a zajímavých místech, nejen jejich zeměpisnou polohu, ale i státy, ve kterých leží, vlajky těchto států a počty obyvatel jednotlivých měst. Pokud se chcete o evropském zeměpise něco dozvědět, určitě tuto hru vyzkoušejte. Pokud vás evropský zeměpis nezajímá, raději si vyberte jinou hru.
    A pokud vás stejně nebo více zajímá zeměpis České republiky, vyzkoušejte i hru Kde leží Kotěhůlky.

  17. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi