Hrajeme.cz

Turbulento

Originální název:
Turbulento
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pouze pro děti. Dospělí se při ní většinou nepobaví. Dospělí po takové hře většinou nesáhnou, pokud by ji měli hrát pouze mezi sebou.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.

Kategorie:

Popis

Zvířátka ve stodole si hrají na schovávanou. Hrají opravdu všichni a užívají si skvělou zábavu. Děti pomocí šikovných rukou a dřevěných kuliček pomáhají zvířátkům se schovat.
Tím to ovšem nekončí. Až se zvířátka schovají, je třeba stodolu pečlivě prohledat a ve správný čas najít ta správná zvířátka. To rozhodně není jednoduché, je to skoro jako hledat jehlu v kupce sena. Ten, kdo si pamatuje, kde se kdo schoval, určitě všechna zvířátka najde.
V této hře děti procvičí šikovnost svých rukou a také dobrou paměť.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. MestoProDeti.cz

    Deskovou hru Turbulento uvádí následující příběh: „Ve stodole se dneska něco děje. Zvířátka si hrají na schovávanou a užívají si spoustu zábavy. Využijte své šikovné ruce a pomozte zvířátkům se schovat. Pak zapojte svoji dobrou paměť a schovaná zvířátka najděte.“

    Celá hra má v podstatě dvě prolínající se části. V první je vaším úkolem zvířátka schovat (hráč otočí jednu z karet, na které je obrázek zvířátka a pomocí jedné ze čtyř kuliček, jež má ve hře k dispozici, musí trefit hrací žeton s daným zvířátkem tak, aby se sám otočil obrázkem dolů) a ve druhé části zvířátka zase hledáte (hráč otočí kartu zvířátka, které je již schované – tj. obrácené obrázkem dolů, takže jeho úkolem je zvířátko najít, a to mezi všemi žetony).

    Vždy, když hráč splní správně zadaný úkol, vyhrává jednu kuličku. Pokud úkol nesplní, pak v první části o kuličku přichází, ve druhém úseku hry o kuličku nepřijde, ale šanci najít hledané zvířátko a získat tak kuličku dostává další hráč. Nakonec vyhrává hráč s největším počtem kuliček na konci hry.

    Děti si navíc v první části hry procvičí jemnou motoriku a v té druhé, kdy mají za úkol najít schovaná zvířátka, následně i paměť. Hru lze také didakticky doplnit povídáním o zvířátkách, které má hráč aktuálně schovat či najít (dítě může zvířátko pojmenovat, určit jaké zvuky vydává, rozhodnout se, zda ho můžeme mít doma apod.).

    Hra je svižná a rychlá, takže se při ní dítě baví a dospělý nenudí. Menší problém však nastane již v první části hry, kdy se strefit pomocí kuličky do žetonu se zvířátkem tak, aby se otočil obrázkem dolů, je úkol náročnější i pro dospělého, dítě tak má mizivou šanci úkol splnit. Celá první část hry je tedy pro malé děti velmi náročná.

    Doporučuji pro ty menší hráče upravit předepsaná pravidla například tak, že za splnění úkolu se bude považovat situace, kdy se dítě do žetonu kuličkou alespoň strefí a celý žeton následně obrátí ručně. Druhá část hry pak svoji podstatou dosti připomíná pexeso. Pokud zrovna nepatříte mezi jeho milovníky, nezoufejte a vězte, že tato hra je jen jeho nenásilnou a méně náročnou variantou. Zvířat otočených obrázkem dolů není mnoho, tudíž je jejich zapamatování snazší.
    Tip na závěr: ve hře je celkem 30 karet. Každé zvířátko je obsaženo na dvou kartách. S těmito kartami se tedy dá hrát i klasické pexeso.

    Recenze převzata z webového portálu Město pro děti.cz http://www.mestoprodeti.cz – web o kultuře pro děti od 3 do 15 let.

  2. Lada

  3. Jaromír Kovařík

    Turbulento je jedna z prvních tří her významné německé Společnosti Selecta, která bude brzy uvedena na trh v ČR a SR. Jedná se o kolekci dětských her té nejvyšší možné kvality.

    Po rozbalení získáme hrací plán (tedy tady se jedná o kupku sena kterou tvoří spodní díl krabice), 18 dřevěných kuliček 16 dřevěných žetonů, 16 samolepek s obrázky zvířat, 30 hracích karet, česká a slovenská pravidla hry.

    Pravidla hry jsou velmi jednoduchá – v balíčku karet je každé zvířátko dvakrát. Otočíte kartu zvířátka a snažíte se upustit svoji dřevěnou kuličku na žeton daného zvířátka tak, aby se otočil a obrázek zvířátka na žetonu nebyl vidět. Pokud se to podaří, získáte svoji kuličku zpět, jinak zůstane v kupce sena. Pokračuje další hráč. Pokud se otočí karta se zvířátkem, které je již schované, je úkolem hráče tentokrát ukázat na schované zvířátko. Pokud se trefí, získá jednu kuličku ze sena do své zásoby. Až se doberou všechny karty, vyhrává hráč s největším počtem kuliček.

    Pozitiva hry:

    • rychlá a jednoduchá na naučení
    • má rychlý spád, děti ani dospělí na nic nečekají
    • paměťový prvek umožňuje dětem porazit dospělé hráče
    • materiál – perfektní kresby, prvotřídní dřevo – radost žmoulat kuličky v ruce 🙂
    • hra rozvíjí nejen šikovnost dětí, ale také paměť a orientaci mezi zvířátky na venkově
    • vysoká znovuhratelnost hry – ani po desítkách partií nepřestane děti bavit

    Negativa hry:

    • pokud jí budete hrá pouze s dospělými, nemusí vás po několika partiích bavit – není to hra pro dospělé, ale pro děti od 4 let
    • samolepky nejsou na žetonech nalepeny, musíte si je nalepit před první hrou

    Můj celkový dojem z hraní s dětmi je vynikající. Sám bych po ní asi nikdy nesáhl, ale když vidím radost v dětských očích, vidím, že se autor i výrobce trefili do černého. Pro hraní s dětmi vřele doporučuji!

Přidat recenzi