Hrajeme.cz

Fantastát

Originální název:
Fantastate
Rok vydání:
2009
Počet hráčů:
2 až 12
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Kombinace dobrodružné RPG hry a hry se slovy a písmenky. Se svým hrdinou procházíte Fantastátem, bojujete s obludama, v továrnách vyrábíte nové zbraně a v hospodách najímáte přátele, vyzvedáváte poklady a kupujete panství. Jak vám roste zkušenost, vylepšujete vlastnosti svého hrdiny, učíte se kouzla a máte více peněz na výrobu lepších zbraní a silnějších přátel. Přátelé i zbraně jsou velmi neobvyklé, vymýšlíte si je totiž sami na písmenka, které na své cestě získáte. Ale abyste s nimi mohli bojovat, výroba se musí nejdříve podařit. Musíte umět inženýrům v továrně popsat, jak má vaše zbraň vypadat (třeba Nabroušený Śpendlík)… Hra obsahuje čtyři herní varianty:

Akční – všichni proti všem v humorném duchu 2- 6 hráčů 60 – 90 min.
Kooperativní – společně proti hře (obludám) 2 – 6 hráčů 60 – 90 min.
Deathmatch – všichni proti všem tvrdě a neúprosně 2 – 6 hráčů 50 – 70 min.
Teamplay – akční hra v týmech 4 – 12 hráčů 60 – 120 min.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů
Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

Recenze

  1. honyczek


    Tato hra mě hodně oslovila tím, že jde o českého autora, má několik herních variant a že jde o styl RPG.

    Obrázky papírových komponent jsou hodně ulítlé, ale ne špatné. Plastový herní materiál (mince a body) je na můj vkus příliš placatý a někomu se s ním může hůř manipulovat.

    Pravidla jsou variabilní a nejprve je vysvětlen základ, poté jeho čtyři herní modifikace, které určují styl hry. Chvíli trvá, než to člověk pochopí.

    Cíl hry se mění modle zvoleného stylu. Nejčastěji hrajeme kooperativní hru. V té jde o to, že všichni hrdinové hrají společně proti obludám na mapě a musí je všechny zlikvidovat dříve, než se herní mapa změní v jeden velký les (každé 4. kolo se jedna kartička otočením mění z akční na rub s obrazem lesa) plný oblud.

    Zajímavý je pokus o zapojení jazykové stránky, která souvisí s výrobou nástrojů a zapůjčování pomocníků (přátel). Jednak člověk musí vymýšlet názvy v kombinaci přídavná jména + podstatné jméno, ale také k nim vymýšlet různá synonyma, které fungují jako nápověda. Platba za každý pokus o uhodnutí slova z pojmenování soupeřova/spoluhráčova nástroje či přítele mi přijde značně demotivující. My to hrajeme tak, že každé slovo v jednom kole můžeme hádat co hráč jedním pokusem a je možné hádat jen u hráče, který je právě na tahu a může v tu chvíli přikládat písmenka s nápovědou.

    Herní doba, která je uvedena, se dle mého názoru může poměrně protáhnout právě kvůli hádání špatně zvolených jmen a přiložených synonym. Jednou jsme tuto hru hráli ve čtyřech hráčích čtyři hodiny.

    Tuto hru hraji jen s určitými lidmi, kteří jsou buď podobně šílení, nebo kteří mají rádi jazykové hrátky. Jinak bych řekl, že se těžko může rovnat daleko propracovanějším hrám.

  2. Imunat

  3. kohai


    Je to vcelku zajímavá hra obzvlášť pro ty co si rádi hrají se slovy. Spíše by se dala doporučit dětem, či hravým dospělým.

    Hra je jakýmsi mixem Aktivit a Scrabble, originalita vychází ze spojení prvků těchto her a umístění do prostředí fantasy. Pokud máte rádi uvedené hry, klidně si připočtěte půl bodu za každou. Fanatici do fantazy s velkou fantazií si můžou přičíst další půlbod, protože pro ně je hra stvořena. Nesnášíte-li výše uvedené, budete spíše odečítat.

    Velkou výhodou, zároveň však i nevýhodou je možnost hrát několik odlišných typů her. Doporučuji si vyzkoušet všechny a pak si po drobném přizpůsobení vybrat svou oblíbenou.

    Pro děti se hodí kvůli rozvíjení slovní zásoby hravou formou. Náctiletí se u ní úžasně baví vymýšlením nesmyslů. A dospělí? – s přítelkyní si k ní otevřeme láhev vína a smíchem se můžeme potrhat.

    Zpracování je správně ulítlé. Pravidla nejsou nejjednodušší a dá trochu práci je správně pochopit. Stejně jsme si je potom přizpůsobili našim potřebám. Celkově je to hra která si určitě zaslouží Vaši pozornost, ale nedá se hrát úplně s každým.

  4. pastelka

  5. Dušan Takáč

  6. Adam

Přidat recenzi