Hrajeme.cz

Dračí srdce

Originální název:
Drachenherz
Rok vydání:
2010
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Popis

Před dávnými časy byl svět úplně jiný než dnes. Všechny národy světa žily v míru a nad jejich osudy bděl Velký drak. Nic ale netrvá věčně. Mocný černokněžník záviděl Drakovi jeho sílu a mnoho let spřádal své intriky. Nakonec s pomocí mocného kouzla proměnil draka v kámen. Jeho ohnivý dech pak zaklel do nádherného rudého kamene, který získal proslulost jako Dračí srdce. Poté nastala bouřlivá doba, o níž vyprávějí mnohé legendy. Statečné princezny se musely mít na pozoru před udatnými hrdiny a také před záludnými trolly. Mocní ohniví draci toužili po bohatých pokladech, ale byli pronásledování zručnými lovkyněmi. Jen samotářští trpaslíci se starali pouze o své vlastní záležitosti.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek
– Česká pravidla hry

Recenze

  1. vendulala

    Lehce fantasy hra pro děti, která je pěkně ilustrovaná a velice jednoduchá na pochopení, byť ten příběh, který se člověk dočte v pravidlech, je na celý herní princip dost vágně naroubovaný. Jinak to opravdu není nic pro dospělé hráče, ale s tak negativním hodnocením výše bych nesouhlasila – už proto, že některé věci jsou v pravidlech jinak a zmíněný hráč je špatně pochopil. Děti se ji ale naučily hrát celkem rychle a baví je. Ideální jsou tak tři rychlé partie, potom samozřejmě pozornost opadá. Pro mne je to fajn alternativa, když mi na klub deskových her přijdou menší děti, ale já se musím věnovat starším, kteří mají rozehranou nějakou komplikovanější deskovku.

  2. cinan

    výborná hra pro dva , akorát dlouhá, akorát mix logiky a náhody, hezká grafika, jednoduchá pravidla – škoda že už nevychází – ostatně všechny hry ze série „her pro dva“ od Kosmosu jsou pecka.

  3. Tindo

    Jednoduchá hra pro dva hráče s velkou mírou náhody. Dračí srdce mi svým principem tak trochu připomíná deskovou obdobu společenské hry Kámen, nůžky, papír, ještěr, Spock. Jen místo, aby ještěr otrávil Spocka, tak troll unáší princeznu. Po každé hře je důležité karty řádně promíchat, aby stejné karty stejného typu nezůstaly za sebou.

  4. Mates2003

    Dá se vymyslet mnoho taktik, líbí se mi, že není jen jedno ukončení hry,ale hvězdu ubírá to, že je to strašně moc dokola

  5. veronika pemlová

    skvěle vymyšlená a přitom jednoduchá, nebo spíš jednoduše vysvětlitelná hra, která má ale spoustu taktiky, je fakt super

  6. RoMi

  7. zdenda

  8. anupinka


    Desková a karetní hra alias 2 v 1? To přesně je Dračí srdce. Hra obsahuje herní plán s obrazem princezny, trolla, trpaslíků, bojovníků a draků. Na kartách je vždy zachycen určitý úsek z obrázku na herním plánu a samotná hra spočívá právě v umisťování karet na herní plán na místa, kam patří. Já jsem si hru koupila proto, že mě nadchla jiná hra od stejného autora (Jambo). Bohužel ale Dračí srdce je hra spíše pro menší děti. Je v ní obrovský podíl náhody a strategie se nedá vytvořit téměř žádná. Prostě pokládáte karty a jiné si berete zpět. Výhodou hry ale je, že se dá odehrát hezky rychle, takže když nemáte na hraní her příliš času, pak můžete sáhnout po této. A samozřejmě ji doporučuji rodinám s menšími dětmi.

  9. Aulus

  10. ivetacek

  11. Elfovaran

  12. Davides9

  13. Lao Thai

  14. Hogo Fogo

    Hra jako taková má velice zajímavý název: Dračí srdce. U tohoto jména musí zaplesat srdce každému člověku, který má alespoň trochu rád fantasy či alespoň viděl onen film.
    Drak v mysli člověka evokuje něco mocného silného a srdce tomu všemu dává smysl a duši. Bohužel to tak není u téhle hry.

    Tato hra má s draky společného jedině to, že na rubu hracích karet je drak a v samotné hře se nachází karta draka a kamenného draka. To je asi tak celé. Od názvu jsem očekával, že půjde o to se nějak zmocnit dračího srdce. Tento prvek jsem tam vůbec nenašel.

    Přemýšlel jsem, co tam dělají a jak by potencionálně mohli být spojení, kutající trpaslíci s příběhem dračího srdce přijde mi, že tento prvek tam je navíc. Dále mě zarazilo to, že lučišníci s rytíři se po naplnění dávají mimo hrací plán(podle šipek)a nikdo je nezískává (možná jsem si dostatečně neprostudoval pravidla) a to mi hned vyvstává otázka, proč teda mají na sobě body, když se ty body posléze stejně ztratí v odložišti.

    Další zarážející prvek, z kterého byl můj kamarád velice vytočen bylo, že si ze svých karet „“buduje armádu““ – dá tam dva lučišníky, protože jich víc nemá (aby v dalším kole získal kupu draků) a já mu tam v mém tahu dám svého jednoho umolousaného lučišníka, seberu všechny draky a on utře nos a nemá nic.

    Rád bych tu vyzdvihl grafické zpracování, které je velice povedené a udělat hrací desku jako jeden jediný obraz je také dobrý nápad.

    Hra je dozajista svižná, ale dá se použít jenom na zabití 15-20 minut mezi přednáškama na FF. Jiné využití jsem pro ni nenašel. Určitě mě její hraní nedonutí ke koupi a ani třeba k zapůjčení od kamarádů.

    Je to hra, u které jsem měl bohužel velké očekávání a tak se také dostavilo velké zklamání. Možná, že cílová skupina pro tuto hru jsou spíše menší děti, kterým se rozzáří oči nad půvabnou grafikou a které hra bude bavit díky své jednoduchosti a době hraní, protože se na ní budou moci koncentrovat.

    Poznámka redakce: Děkujeme za tuto recenzi. Ač je velice negativní, je také přínosná. Ano, dračí srdce není složitá strategická hra, ani hra se silným RPG prvkem. Nic takového v ní nehledejte. Je to jednoduchá, rychlá a svižná hra. V kategorii rodinných her a her pro dva hráče však podle našeho názoru patří ke špičče. Navíc se líbí i řadě hráčů, kteří dokáží kromě náročných ocenit i jednoduché hry obsahující prvek náhody.
  15. Michal

  16. Abiosis

  17. darwin

  18. Kendar05

  19. celoush


    Když mi napoprvé vysvětlovali pravidla, tak řekli že je to prosté a začali chrlit informace. Trošku jsem se vyděsil. Přišlo mi toho prostě moc, jenže ono je to opravdu vcelku jednoduché a hlavně vůbec ne primitivní.
    Úkolem je nasbírat co nejvíce bodů, které se získávají sbíráním karet z herního plánu, který sám svým provedením napovídá, která karta, se kam umisťuje a co dělá.
    Srdcem této hry je přidaná figurka draka, která se nejenže na konci počítá za tři body, ale při shodném počtu bodů rozhoduje o vítězi. Navíc majitel této postavičky během hry může vlastnit šest karet namísto základních pěti.
    Jak se drak získává? Tím, že někdo (vy či soupeř) v některém z předchozích kol umístil jednu či více karet na pole označené kamenným drakem s rudým kamenem a vy jste umístili kartu princezny a sebrali namísto možných pokladů karty s drakem. V tu chvíli vám drak patří bez ohledu na to, kdo jej vlastní či nevlastní. Pokud jej měl soupeř a v tu chvíli má šest karet, tak mu jednu náhodnou vrátíte na základní balíček a dostane ji v příštím kole (občas dobrým výběrem dokáže opravdu nepotěšit).
    Jenže toto je jen menší část hry. Ve hře je postav několik a každá má nestejnou roli. Jde o lovkyně draků, rytíře, draky, poklady, trpaslíky, trolly a lodě.
    Body se nezískávají vždy stejně. Pilířem jsou již zmíněné poklady. Ty se vykládají na určené pole a ty nemají vliv na nic dalšího. Po nich ale touží princezny a draci. Pokud tedy vyložíte například draka (či draky), pak jsou všechny doposud vyložené poklady vaše. Karet stejného typu můžete vyložit kolik chcete, takže se vám stane, že odhodíte tři poklady a doufáte, že soupeř nemá žádného draka a vy jej tím svým v dalším kroku seberete.
    Jenže vyložení draci a princezny neleží na plánu jen tak zbytečně. Po dracích totiž jdou lovkyně draků. Ty mají své speciální místo, kde se vykládají a u kterých se čeká na vyložení třetí lovkyně, kterou dojde k zabití všech vyložených draků. Ti pak odcházejí do kupičky bodů toho, kdo vyložil třetí lovkyni. Lovkyně se po uplatnění své role odebírají na speciální místo, kterému jsme říkali „“na loď““.
    Princezny po zahrání (a sebrání buď figurky či pokladů) zůstávají na svém místě a může je buď osvobodit druhý vyložený rytíř nebo zabít vyložený troll. Aby toho nebylo málo, tak hráč, který vyložil druhého rytíře si může vybrat a namísto osvobození princezen raději zabít vyložené trolly. Po uplatnění pak stejně jako lovkyně odchází „“na loď““. Trpaslíci si jedou na vlastní triko a nikoho neovlivňují. Jen čekají, až jich bude více 🙂 Takže ten kdo vyloží čtvrtého trpaslíka bere tři dříve vyložené. Poslední kartou je loď a při vyložení třetí lodě dojde k vyplutí a hráč, který třetí loď zahrál, bere vše, co je „“na lodi““ (rytíře a lovkyně).
    Po třetím vyplutí lodí či dobrání karet jednoho z hráčů (každý balíček má 50 karet) hra končí a vítězí ten, kdo má více bodů.
    Možná to zní složitě, ale opravdu není. Jedna, dvě hry a už v tom lítáte.
    Jde o velmi svižnou, nenáročnou, nikoliv však příliš snadnou hru, která dokáže zabavit ve chvílích, kdy není čas na rozehrání delších her a chcete jen prostě na chvíli zabavit. U nás si své místo rozhodně našla.

  20. Radobyhrac

  21. Dušan Takáč

  22. tondakolik

  23. jakub

  24. rix

  25. Shako

  26. Mirka

  27. pogo

  28. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi