Hrajeme.cz

Pantheon

Originální název:
Pantheon
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Nejnovější hra Michaela Tummelhoffera – autora her Sankt Petersburg a Doba kamenná. Starověké středomoří je oblastí velkého rozkvětu mnoha národů. A pro každý z nich je velice důležitá přízeň mocných bohů. Bohové z výše shlížejí na své národy a podporují jejich zdárný rozvoj. Na oplátku jim jejich národy přinášejí bohaté oběti a na jejich počest vztyčují monumentální sloupy. Zahrajte si za Řeky, Římany, Peršany nebo Egypťany. Je jen na vás, jak jednotlivé národy využijí svá období rozmachu a kdo získá přízeň jednotlivých bohů. Přeneste se na chvíli do velice zajímavého období starověku.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– Česká pravidla hry
– Přehled bohů

Recenze

  1. Mič

  2. mlcuchj

  3. MiW

  4. anupinka


    Pantheon jsem dostala zdarma při koupi jiné hry, ale kdybych si ho měla koupit, určitě bych do toho šla. Velká krabice je opravdu plná kvalitního, krásně ilustrovaného herního materiálu. Kromě herního plánu v ní najdete spoustu figurek, žetonů, žetonků, karet, kartiček, pravidla a přehled bohů. Pravidla jsou trochu těžší na pochopení, ale ona je hra sama o sobě celkem komplikovaná, takže zjednodušit je by určitě nebylo možné. Musíte se prostě soustředit na to, co čtete a nejlépe si vše hned zkoušet při hře. Ze začátku určitě budete hodně do pravidel hodně nahlížet, protože zapamatovat si, který bůh je k čemu dobrý a který národ, co dělá, není jednoduché. Po nějaké době se ale naučíte číst v symbolech, které jsou na kartách/žetonech namalovány a budete moci pravidla úplně odložit. Pak vás bude při hře rozčilovat jenom to, že prostě nestíháte provádět všechny akce, které vám hra nabízí :-). Ale ono je to na druhou stranu vlastně skvělé, protože každý z hráčů může zvolit úplně jinou strategii, přičemž vyhrát se dá podle mě každou z nich. Musíte jenom umět věci dobře zkombinovat. Hrajeme ji nejčastěji ve dvou a hře to na kráse ani hratelnosti rozhodně neubírá ;-).

  5. Aulus

  6. Patrikhm

  7. Petr

  8. bacil

  9. rulen

  10. jakub

    Pantheon je nejnovější hra Michaela Tummelhoffera. Můžete znát jeho hry Sankt Petersburg či Doba kamenná. Tématem hry je rozvoj starověkých národů okolo Středozemního moře za pomoci mocných bohů. Je to bohatě vybavená desková hra s pěkným grafickým zpracováním herních komponent. Pantheon je hra určená spíše náročnějším hráčům. Nesmí jim však vadit větší podíl náhody.

    Ve hře uspěje ten, kdo si zajistí přízeň bohů a polobohů. Na jejich počest proto hráči vztyčují sloupy a přináší oběti. Za to získávají vítězné body. Během hry jsou dvě bodování, v půlce a na konci. Další body hráči obdrží průběžně. Zvítězí ten, kdo má po závěrečném bodování nejvíce vítězných bodů.

    Základní pravidla nejsou tak složitá, je však potřeba si dávat pozor na detaily a na to, jak řešit konkrétní situace. Například byste mohli lehce přehlédnout, že si dobíráte kartu, pokud nechcete nebo nemůžete provést pohyb. Dejte si také pozor na to, jak zahrát výhodu některých bohů (například Traitera). Proto si pravidla dobře přečtěte a mějte je při první hře při ruce. Obsahují mnoho ilustrací a příkladů.

    Na první hry počítejte s více než 90 minutami. Když se hru naučíte, zvládnete ji i za hodinu. Zpočátku se hra rozjíždí pozvolna. Konec má naopak až hekticky rychlý. Hra je určena až čtyřem hráčům. Osobně ji ale doporučuji v menším počtu.

    Téma hry je velmi pěkné a přitažlivé. I zpracování a grafická úprava je na dobré úrovni. Herní materiál je dobře barevně odlišený a použité ikony srozumitelné (případně pomůže jejich přehled v pravidlech), takže je hra přehledná.

    Pantheon si jistě najde své příznivce, kteří si ho rádi zahrají. Mnozí však dají přednost jiným hrám, protože jim nebude vyhovovat velký vliv náhody. Do které skupiny se zařadíte vy, je jen na vás. Poznáte to, až si hru vyzkoušíte.

    Celou původní recenzi si můžete přečíst na webu o hrách Frodovy deskové hry.

  11. GK_voyger

  12. pogo

Přidat recenzi