Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraZeměplocha: Ankh-Morpork

Zeměplocha: Ankh-Morpork

Originální název:
Discworld: Ankh-Morpork
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12933 Kategorie: , Štítek:

Popis

Hra je založena na oblíbeném světě knih Terry Pratchetta. Hráči jako hlavy významných rodin usilují o ovládnutí města Ankh-Morpork. Zvítězí ten, kdo jako první splní svůj tajný úkol. Například musí kontrolovat určitý počet čtvrtí či získat dané množství peněz. Hra má celkem jednoduchá pravidla. Hráč ve svém tahu zahraje kartu, provede akce, které jsou na ní vyznačené, a dobere si do pěti karet. Ve hře je přitom 132 unikátních karet ze světa Zeměplochy, které poskytují mnoho různých kombinací.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Recenze na Hrajeme:

Odkazy:

Recenze

  1. thovt.jc

    Zeměplocha se stala klasikou večerních hraní naší herní skupiny. Je svižná, ale nabízí dostatečnou komplexitu, v tomto ohledu je příjemně kompromisní.
    Lepší vyvážení by si zasloužily interakce mezi hráči – zatímco budovami můžete získat neotřesitelnou nadvládu, služebníky je velice snadné zničit/přečíslit. Hra ve čtyřech lidech proto často ustrne na mrtvém bodě, kdy vedoucího hráče ti ostatní během chvilky semelou.
    Celkově ale určitě doporučuji, hlavně proto, že tahle hra se ani po desítkách partií neomrzí!

  2. SOVRIN

    Poslední dobou se u nás dostává na stůl často. Jednoduchá pravidla, která velmi rychle pochopí i začátečníci, interakce mezi jednotlivými hráči, krásně designově zpracované téma, to vše dělá z Ankh-Morporku velmi zábavnou hru. Každý hráč hraje za určitou postavu, která má splnit jiný úkol, který vede k vítězství. Hráči se sanží umně provádět tahy tak, aby ostatní hráči neodhalili jejich identitu a neměli tak možnost překazit jejich cestu k vítězství. Milovníci Terryho Pratchetta si přijdou na své, řekl bych nejzdařilejší hra s tématikou Zeměplochy. Největší zábavu hra přináší ve 4 hráčích. Vždy se při ní dobře zabavíme, jen mě trochu mrzí, že nejčastěji vyhraje velitel Elánius…

  3. SFINGO

    + zpracování
    + herní doba
    + jednoduchá pravidla
    + originalita
    + velká interakce mezi hráči
    + zábava jak ve dvou hráčích, tak ve čtyřech
    + nádherná mapa hry

    – nic mě nenapadá

    jedna z TOP her co jsem kdy hrál. Krásně zpracovaná, krásně hratelná, spousta zábavy. Spousta herních variant a možností. Navíc velice jednoduchá na naučení a krásně škodící hra. Hrál jsem ji ve 2-4 hráčích a pokaždé mě bavila. Pravdou je, že čím méně hráčů tím lépe se daří sledovat jejich počínání a tím pádem dedukovat jejich cíl hry. Tuto hru opravdu doporučuji, takřka každému. Jak začátečníkovi, tak zkušenému hráči. Opravdu deskoherní skvost.

  4. cSf.Loser

    Velice pěkně zpracovaná tématická hra. Hlavní část hry spočívá v kontrole oblastí a hraní karet. Celá hra je mooooc krásně zpracovaná a téma na Vás dýchá z každé karty, ve které poznáte kus knih slavného autora. Každý hráč se ujme role jednoho ze slavných obyvatel ankh morporku a má své vlastní úkoly, které mu zaručí vítězství. Myslím, že hra je lepší ve vyšším počtu hráčů, jelikož je na plánu více těsno. Hraje poměrně hodně interaktivní až škodící, což také považuji za plus. Hru rozhodně doporučuji.

  5. Grantissimo

    Ankh-Morpork… Město zasmrádlé desetkrát víc než ta nejsmrdutější věc, kterou si umíte představit. Město jen hemžící se zloději, vrahy, čarodějkami, mágy a nejen jimi.

    A přesto se v této hře ujímáte role jednoho z hlavních představitelů města a za pomocí akčních karet a obsazování jednotlivých částí herního plánu, se toto město snažíte podmanit pod vlastní kontrolu. Hra má velmi podmanivé ilustrace karet, jakožto i samotného plánu. Hledáte strategie, jak spoluhráče obelstít a zcela nenápadně vyhrát za pomocí vhodně přiložených žetonů.

    Zeměplocha: Ankh-Morpork je jedna z velmi zábavný her, vhodných do rodin. Hra podporuje strategie, ale také dopřává nenadálým zvratům. Není zde ani příliš textu, většina pokynů je vyobrazena pomocí piktogramů na kartách samotných. Jako minus bych uvedl, dle mého názoru, nevyváženost jednotlivých hlavních úkolů. Jinak si ji ale pokaždé rád zahraji znovu a znovu.

  6. Shaman

    Pro mě osobně je Zeměplocha: Ankh Morkpork srdcovou záležitostí, protože je jednak jednou z prvních „opravdových“ deskovek, které jsem získal do sbírky a zároveň je zasazená do univerza mého oblíbeného autora. Hra je zasazená do největšího zeměploškého města Ankh Morporku a úkolem hráčů (jejichž identity a podmínky pro vítězství jsou odlišné a tajné) je získat nad ním tím či oním způsobem nadvládu. Zatímco Lord Žraloun se snaží získat převahu v určitém počtu čtvrtí, troll Chrysopras střádá kapitál aby se stal nejbohatším ze všech a patricij Vetinari postupně buduje síť svých agentů po celém městě…..Jestli něco v téhle hře funguje opravdu na jedničku je to atmosféra. Hra skvěle zapadá do Pratchettovského univerza jak hrací plán, tak karty jsou skvěle ilustrované a znalec knižní předlohy se bude cítit jako doma. Herní mechanismy jsou opravdu jednoduché a hru není problém vysvětlit i nehráčům během chvíle. Herní doba je někde okolo jedné hodiny podle počtu a zkušenosti hráčů tu více, tu méně. Všechny komponenty jsou kvalitně zpracované, jen osobně jsem musel karty dát do obalů, jelikož se začínaly docela slušně ohrávat (na druhou stranu máme za sebou rozhodně 100+ her, takže je to pochopitelné). Mám ozkoušeno se všemi kombinacemi hráčů a hra je pokaždé jiná – jen ve dvou hráčích je zapotřebí nasadit dost odlišný styl hry. Jako jediné drobné minus bych viděl hru za velitele Elánia, který, pokud už přijde do hry, zpravidla vyhrává (škodit oběma rovnoměrně a čekat, až se dolíže balíček, není těžké). Hra je extrémně konfliktní, což někoho může odradit, ale zároveň je překvapivě strategická a pokud ji hrajete s někým, kdo už zná karty a ví na co čekat tak dokáže být pořádnou výzvou. Rozhodně doporučuji!

  7. matrosh

    Toto je zatím rozhodně nejlepší desková hra na motivy skvělých knížek. Pravidla se vám rychle dostanou pod kůži, hra má spád, je zábavná a po vzhledové stránce perfektně vystihuje atmosféru. Když jsem ji hrál poprvé, dali jsme si pět her za sebou a ani nám to nepřišlo. Jediné, proč této hře srážím body je omezení na 4 hráče a malé množství tajných rolí, které se rychle ohrají.

  8. Razer

    Hra mě zaujala na první pohled hezkým zpracováním. Herní mechanismy a pravidla jsou poměrně jednoduché ale člověk musí neustále dávat pozor jestli se někdo neblíží k vítězství. Mám na hře rád tu asymetrii rolí. Neznám moc předlohu takže nejsem schopen tolik ocenit vtipnost karet. Ideální je hra v max. počtu hráčů.

  9. karelik

    Hra Zeměplocha: Ankh-Morpork se odehrává ve světě z knihy Terryho Pretchetta. Milovníci asi budou z tohoto faktu nadšení, mně neznalci to tolik neřeklo, místy to bylo vtipné (např. postava Eduard ze Mřelí, Desátník Nóblhóch, obchod pana Po Ch’či Ho atp.). Ač mě to tolik neoslovilo, asi je to skvěle zasazená hra do daného prostředí, vše, karty, plán jsou v tomto duchu.

    Co mě však oslovilo, je hraní samotné. Je to dobrá hra, pořád se v městě něco děje, něco se posouvá, přesouvá, staví, vraždí, vznikají rozbroje, přichází magie a do toho se míchají vítězné podmínky jednotlivých hráčů podle jejich postav, které jsou však skryté. Hráči musí sledovat dění, aby zasáhli, pokud si myslí, že někdo má už k vítězným podmínkám blízko a zároveň pracovat pro sebe. Podmínek je tak akorát, aby si to hráč byl schopen zapamatovat (5). Hra mi přišla zajímavější, když nás hrálo víc.

    Mám tuhle hru rád, je rychle vysvětlená, připravená, odsýpá to a myslím si, že je docela vyvážená – jak postavy, tak náhoda. Trvá tak hodinku, což se mi zdá taky ideální.

  10. marejda

    Hráli jste někdy poker, kanastu nebo alespoň Černého Petra? A co takhle dostihy? Máte rádi Pratchetta a jeho Zeměplochu? Pokud ano, je tato hra právě pro vás. Umíte-li udržet kamennou tvář, jste-li úlisní jako hadi, tajemní jako hrad v Karpatech a máte-li škodolibou radost, že vám vaši hráči skočili na špek, budete ta nejotravnější osoba (bývalý kamarád, nezdárný syn a ano i nesnesitelná matka), se kterou nikdo nebude chtít hrát, protože budete neustále vyhrávat. Je jedno, jestli si vytáhnete pro svoji misi kartu drsného Elánia nebo tajemného dračího krále. Stačí si jít za svým a občas „neopatrně“ či „nuceně“ udělat něco proti svému charakteru. Nechat soupeře v domnění, že takhle jste to vůbec nechtěli a až na vás přijde řada, prostě vyložit kartu na stůl. Co na tom, že budete bojovat o území, skupovat čtvrtě, o které nestojíte, vyhazovat svoje pečlivě rozestavěné poskoky… Nakonec bude Ankh-Morpork váš. A žádný trol vám v tom nezabrání. No a jestli už vážně s vámi nikdo nechce tuhle hru, se sem tam ne zcela jasnými pravidly, hrát… co takhle zkusit Čarodějky ?-)

  11. rengo

    Hru jsem si pořídil, díky Prathettovým knihám a jsem s ní jako fanoušek spokojen. Je zachován styl humoru z knih a provedení musím hodnotit taky kladně. Hru vytáhnu vždy, když se kamarády sejdeme ve vhodném počtu. Když hrajete 2, je to celkem jiný zážitek, než ve 4. Bohužel, nás je většinou víc, takže musíme volit jinou hru.

  12. LussLussy

    Hru jsem dostala k Vánocům. Zatím jsme ji vyzkoušeli ve dvou a třech hráčích. Ve dvou mi to přišlo strategičtější, ve třech je to zase větší „masakr“. Mám ráda knihy Terryho Pratchetta a myslím, že tato hra potěší každého fanouška. Máme rádi složitější, strategické hry s co nejmenším prvkem náhody (Portorico, Le Havre, Agricola, snad všechno od Vlaadi Chvatila, Terra Mystica), takže Zeměplocha dostává malé mínus, protože když štěstí nepřeje, může náhoda opravdu rozhodnout hru. Na druhou stranu, ne vždy je chuť a čas na čtyřhodinové hraní a rychlá, svižná, ale přesto zajímavá Zeměplocha se pak stává ideální volbou.

  13. Bejus

    Nádherne spracovaná strategická dosková hra s fantasy atmosférou, ktorá sa môže ľahko stať návykovou 🙂 Pravidlá sú jasno vysvetlené a ľahko pochopiteľné. Veľmi som si ju užila vo dvoch, myslím si, že je to ideálny počet hráčov pre túto hru. Obsahuje mnoho neočakávaných zvratov vďaka variabilite kariet, čo ju robí pestrým. Hracia doba sa mi zdalo moc krátke vzhľadom k tomu, že sa jedná o budovateľskú hru. Avšak nie je problém si ju za sebou viackrát zahrať, totiž každá hra je úplne iná! A to sa mi na nej páčilo najviac 🙂

  14. Benule

    Zeměplochu jsme si pořídili jako dárek k manželovým narozeninám, ač se Pratchettovým fanouškem teprve pomalu stáváme, já jsem četla pár knih, manžel zatím žádnou. Hratelnosti to vůbec nevadí, nicméně postavy, které poznám, jsou příjemným zpestřením a pobavením. Hráli jsme ve dvou, ve třech i ve čtyřech a za mě musím říct, že nejvíce mi vyhovovala hra ve dvou (ale v každém počtu má své kouzlo a bavit se budete pokaždé).

  15. karelik

  16. jakub

Přidat recenzi