Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéEdel, Stein & Reich

Edel, Stein & Reich

Originální název:
Edel, Stein & Reich
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Smaragdy, rubíny, safíry a vážení obchodníci v drahých kravatách, zkrátka seriózní podnik Edel, Stein & Reich. Kdo je chytrý a v oboru se vyzná nemůže na burze drahokamů prodělat. Ovšem konkurence je veliká a obchodníci čím dál mazanější. Je potřeba intuice a trocha toho herectví.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Pravidla hry (www.deskovehry.cz)

10 komentářů: “Edel, Stein & Reich”


  1. Hra byla uvedena na trh v loňském roce a byla zařazena do nominační listiny her roku 2003, i když se jedná o novou verzi hry uvedené v roce 1998 pod jménem Basari. Je určena pro 3-5 hráčů, existují i pravidla pro dva hráče: Ke stažení jsou na domovských stránkách vydavatele. V hezky vyvedeném balení najdete karty, peníze a pěkně udělané diamanty.
    Hra je založena na dražebním principu. Na začátku každý hráč obdrží tři karty, a to kartu peněz, diamantů a událostí. Dále obdrží 20 drahokamů ve čtyřech barvách. Účelem hry je získat co nejvíce peněz.
    Peníze můžete získat buď přímo v jednotlivých dražbách, nebo při vyhodnocování kol. Tam získá peníze ten, kdo má nejvíce diamantů jedné barvy. Poslední možnost k získání peněz je využití různých karet událostí.
    Hra má tři velká kola, která se skládají z dalších menších kol (5-7 dle množství hráčů). V jednotlivých malých kolech vykládají všichni hráči skrytě karty diamantů, událostí nebo peněz. Ty musí vyložit podle toho, jaké diamanty, částku peněz či událost může hráč získat (diamanty a peníze může získat každý v různém množství), podle karty, kterou si aktuálně líznou z balíčku v každém malém kole.
    Pokud vyloží jednu ze jmenovaných karet pouze jeden hráč, získá příslušný obnost, diamanty atd… Pokud vyloží stejnou kartu více než dva hráči nikdo nic nezíská. Vyloži-li stejnou kartu právě dva hráči, nastává nejzajímavější okamžik, a to obchod. Oba hráči určeným systémem nabízejí svému soupeři drahokamy (protihráč buď bere nebo nabízí více), tak dlouho dokud jeden nezíská nabízené drahokamy a jeden draženou věc.
    Na konci každého kola jsou vyhodnoceny drahokamy, za něž majitel největšího počtu diamantů jedné barvy obdrží peníze. Stejně jsou užity i karty událostí.
    Hra je velmi zábavná. Musíte jednak předvídat co udělají ostatní hráči, a občas brát něco „“zdarma““, zabraňovat ostatním aby nezískali něco příliš levně a taky sledovat aby jste měli hodně drahokamů. Také je třeba dobře obchodovat, včas druhého natáhnout, nebo nenabídnout příliš. Hra se dá hrát mnohokrát a neohraje se. Musíte stále uvažovat, rozhodovat se, sledovat co dělají ostatní, což uspokojí i náročné hráče, ale přesto nemusíte namáhat hlavu složitými výpočty a kombinacemi takže je vhodná i pro neskalní hráče.
    Hru lze jen doporučit. Hra je k dostání bez českých pravidel, ale obsahuje pouze nepříliš složitý německý text na akčních kartách. Vlastní překlad pravidel mohu na požádání zaslat.

Napsat komentář