Ohlédnutí za Essenem 2016: České stopy (2. část)

Veletrh SPIEL v Essenu je příležitostí ukázat nové hry i pro české autory a vydavatele. Tradičně zde má svůj stánek Czech Games Edition (CGE), sdružení Czech Board Games (CBG) či Stragoo Games. Letos jste zde mohli potkat také novou společnost Notre Game a svůj stánek tu měla hra RONE. Zastoupení zde měl i Blackfire díky německé větvi společnosti. Své místo zde ale mají i hráči, kteří se mohou zúčastnit různých akcí. Nejvýznamnější je EuropeMasters, turnaj čtyřčlenných týmů ve čtyřech hrách, kterého se účastní tři naše týmy. Své nezastupitelné místo tu má i Mistrovství světa ve hře Carcassonne, kde nechyběl ani český zástupce Martin Mojžíš.


Poslední naděje zvítězila v EuropeMasters

Český tým Poslední naděje dosáhl jedinečného úspěchu. Zvítězil v letošním ročníku neoficiálního mistrovství světa týmů ve společenských hrách. Letos se soutěžilo v těchto hrách: Automania (vyd. Aporta Games), The Voyager of Marco Polo (Hans im Glück), The Castles of Burgundy: The card game (ALEA/Ravensburger) a Shakespeare (Ystaryi Games). Ondřej Demel z tohoto týmu se navíc stal s 20 body nejúspěšnějším hráčem, zvítězil ve všech čtyřech hrách. Další členové týmu: Mario Babunek (17 bodů), Libor Pucok (13 bodů), Karel Kozmik (14 bodů). Celkově tým nasbíral 64 bodů, druhý byl tým Lud´Opale z Francie (57 bodů) a třetí tým Steppe Nomads z Finska (55 bodů).

 

Ještě připomenu, že před pěti lety (2011) zvítězil v EuropeMasters tým Třebotov. Tehdy se hrálo v těchto hrách: Troyes (Pearl Games), Olympos (Ystari Games), 7 Wonders (Repos production) a Navegador (PD Verlag).

Mistrovství světa v Carcassonne

Českou republiku stejně jako v minulých letech reprezentoval Martin Mojžíš. Letos mu mistrovství nevyšlo podle očekávání a skončil na 15 místě. Lépe se dařilo Mateji Tabakovi ze Slovenska, který skončil na výborném čtvrtém místě. Alespoň malým úspěchem je, že Česká republika zůstává v čele světového žebříčku v Carcassonne.

 

Czech Games Edition

CGE mělo tradičně silné zastoupení – hrami i týmem. Bylo vidět a mělo stále plno u herních stolů, jejichž počet oproti loňsku opět narostl. Letošní novinky – Krycí jména: Obrázky od Vládi Chvátila a Adrenaline od Filipa Neduka – se neztratily ani v hodnocení hráčů (v rámci žebříčku GeekBuzz přímo na veletrhu).

Hrami Adrenalin a Krycí jména se  CGE vymanilo ze škatulky specialisty na náročné hry, kterou získalo díky hrám jako jsou Alchymisté, Mayský kalendář, Vládce podzemí či Příšerky z podzemí, ale i Through the Ages: Nový příběh civilizace. Tuto pověst nezachraňoval ani Galaxy Trucker, který rozjezd CGE nastartoval. Krycí jména jsou párty hrou, která slaví úspěch po celém světě a varianta s obrázky ho výborně doplňuje. Adrenalin je hra, na které je vidět, že se vyplatí počkat, hru pořádně otestovat a vyladit. Tato taktická střílečka osloví především hráče, kteří chtějí rychlejší interaktivní hru. CGE tak oslovuje další publikum.

 

Czech Board Games

Sdružení CBG mělo také svůj tradiční stánek. Zájemci zde mohli získat i starší hry od CBG, ale především se zde mohli seznámit se třemi hrami, které zde získaly prostor k prezentaci: Lesní požár, Urbánie a karetní hra HOPE:

  • Lesní požár je kooperativní hra. Představujete v ní hasiče, kteří bojují s nebezpečným živlem v lesní oblasti. K tomu využívají různé prostředky. K dispozici je hexový herní plán a řada scénářů, které určují cíl dané hry.
  • Urbánie je karetní budovatelská hra, ve které hráči rozvíjejí města od středověku po současnost. Hra je rozdělena do šesti epoch. Na konci každé z nich se boduje. Cílem je získávat bohatství, prestiž, ale i přízeň obyvatel.
  • HOPE: Heroes of Postapocalyptic Earth je karetní hra, která vás zavede do postapokalyptického světa, kde mezi sebou zápasí různé frakce těch, co přežili katastrofu.

 

 

RONE – Races of New Era

Karetní hra RONE měla v Essenu svou světovou premiéru, a to na samostatném stánku, kde si ji zájemci mohli vyzkoušet i zakoupit. U nás ji její autor, Štěpán Šafařík, představil loni na Deskohraní a v češtině ji vydávají REXhry. Je to strategická karetní hra, která je zasazena do postapokalyptické doby po globální nukleární válce, jež zničila civilizaci. O zbytky zdrojů svádí nekonečné boje skupinky přeživších. Každý hráč má svého hrdinu a balíček karet, které představují jednotky a taktiky s jednorázovými efekty. Cílem je zničit všechny karty z protivníkova balíku (představují životy hráčova hrdiny).

 

Stánek Void s Battle for Nethervein

Svůj stánek mělo také nové malé vydavatelství VOID, které prezentovalo svou připravovanou hru Battle for Nethervein (viz článek o hře). Zájemci si zde mohli zahrát loňskou novinku Honzy Vaněčka karetní hru Shuffle Heroes. Prostor zde získala také dosud nevydaná abstraktní hra Hypergrid.

 

 Notre Game

U stánku Notre Game si zájemci mohli vyzkoušet novou stírací hru Planet Surprise nebo vyzkoušet chystanou elektronickou hru Scratch Wars. Obě hry jsme vám představili v článku Notre Game v Essenu představí dvě nové hry.

 

V Essenu byli i zástupci předních českých vydavatelů, aby vybrali nejlepší novinky a dojednali jejich vydání. Brzy, doufejme, oznámí, na co se můžeme v příštím roce těšit.

Související články:

 

Související články

Vyšla rodinná hra Krajina zvířat

Hra Nemesis získala pokračování Den poté

Oceňovaná párty hra So Clover! je k dispozici jako Čtyřmi slovy