Recenze: Dice Town

Hra Dice Town vás zavede do amerického městečka Dice Town do doby, kdy každý muž nosil kolt proklatě nízko a zlatý třpyt nugetů lákal na západ nejrůznější dobrodruhy a hazardní hráče. V této hře ale bojujete prostřednictvím pokerových kostek o to, kdo se stane nejbohatší a nejvlivnější osobou ve městě.


„Hej hombre, koukej schovat tu bouchačku, protože před našima ženskejma se vytáhneš jen tím, jaký máš kostky!“

Western ve své pokerové podobě

Western je neodlučně spjatý s rychlými hnáty připravenými na rychlopalných revolverech. Nicméně novinka od REXher zvoucí se »Dice Town« vás zavede do světa kombinací skládaných z pokerových kostek. Nikoho nebudete likvidovat, ale budete si škodit na ekonomické úrovni. Prostě se budete vzájemně obírat a oškubávat.

Ovšem pozor! Bylo by obrovskou chybou zařadit si Dice Town mezi další variace pokeru v deskové podobě. Klasické kombinace jako dvě dvojice, Full House či postupka se mohou hodit, ale ne nutně vás dovedou k vítězství. Hrací plán totiž obsahuje šest lokací a na každé lze něco získat. Na pouhém jednom z šesti míst vyhrává hráč s nejsilnější „kostkovou rukou“. Odměnu z dalších částí města si odnáší ten, který hodí nejvíc devítek, desítek, jéček, atd.

Intenzivně lehká pravidla

Pravidla hry jsou vkusně jednoduchá a pěkně ilustrovaná. Čtyři stránky pročte i nezkušený hráč cobydup. Všichni účastníci dicetownovského pokerového dýchánku si nachystají svůj kalíšek s pěti pokerovými kostkami, které na sobě mají místo obligátních puntíků „9“, „10“, „J“, „Q“, „K“ a eso. Po každém hodu si hráč vybere jednu kostku, kterou dá stranou. Po pěti kolech mají všichni vlastní osobní pětikostkovou pokerovou kombinaci, pokud…

Herní materiál.

…pokud totiž někdo nepřiplatí nějaký ten dolárek. Potom si lze nechat kostek víc nebo za dolar zbývající kostky znovu přehazovat. Jakmile má ale jeden z hráčů před sebou kompletní sadu pěti kostek, ostatním už zbývá poslední hod.

Pak se rozhoduje, kdo co získal. Ten z hráčů, který má nejvíc devítek, dostane zlaté nugety. Ten, co má nejvíc Qček okrade jiného hráče. Za desítky jsou peníze z vykradené banky, atd. I když nemáte z pohledu pokeru nic lepšího než umrněnou dvojici, můžete získat v daném kole víc než hráč s pěticí es.

Vo co ti de mladej

Cílem hry je nasbírat co nejvíc bodů, které mají podobu zlatých nugetů, bodů za dolary v poměry dva ku jedné a karet pozemkových dekretů a vybavení. Získat tyto prostředky vedoucí k vítězství není až takový problém, jakým je si je udržet. Krade se v podstatě každé kolo a přijít můžete jak o body na kartách, tak o peníze a zlaté hroudy. Bránit se je téměř nemožné, a tím se dostáváme k potenciálnímu negativu Dice Townu.

Byť má hra v sobě nadprůměrnou dávku možností, jak si přiklonit štěstěnu, v jádru je míra náhody nezanedbatelná. Osobně jsem nikdy neměl moc rád kostkové hry, ve kterých jde jen o náhodu nebo především o náhodu. Ale s postupem let se objevují další a další lepší, skvělé a boží hry, které se opírají o využití kostek. Za všechny v pelotonu jmenujme Kingsburg, O korunu a límec a Alien Frontiers. Dice Town totiž využívá jeden vynikající princip, který mám rád už ze zmiňovaných Aliens Frontiers: „Víc nemusí znamenat víc.“ Každý hod vám může něco přinést. Jeden příklad za všechny. Na svých kostkách naházíte pět es a získáte v daném kole všechny bodové karty, o které jde především. Ale ostatní hráči za své kostky získají peníze, za které v dalších kolech mohou přehazovat. Můžou vykrást banku, pořídit si akční karty nebo nakutat zlato. Všechno se počítá!

Ukázka karet.

Pokud hledáte extrémně interaktivní hru s kostkami, kde netrpíte pocitem, že jste zcela vláčeni každým dalším hodem, nemůžete s Dice Townem udělat chybu. Přestože se hra v menším počtu hráčů může lehce protáhnout, pořád bych ji zařadil do párty kategorie.

Herní kola pěkně sviští vzduchem a člověk se třese na to, kdo vyhraje. Karty a body mění majitele slušnou kadencí, takže si po chvíli nemůžete být jisti, který z hráčů je na tom líp. To ale nemusí být po chuti každému. Pokud je ve skupině někdo, kdo těžce nese, když ho někdo několikrát za sebou okrade a z čela pelotonu se rázem propadne na jeho ocas, není sehrávka ve městě kostek dobrou volbou. I silnějším povahám to nemusí být za chvíli po chuti a nepřízeň osudu vydrží: „…jen pravý pokerový hráč!“

Dice Town

Autoři: Ludovic Maublanc, Bruno Cathala

Počet hráčů: 2–5

Délka hry: 60 minut

Doporučený věk: od 8 let

Rok vydání: 2014 (české vydání 2015, připravili REXhry)

 

Jak se vám hra líbila? Vlastní hodnocení můžete zadat v katalogu:

Související články

Párty hra To (ne)chceš! je tu v nové edici

Recenze hry Sky Team

Recenze deskové hry Dorfromantik