Kdo to byl? je dětská funny hra, která baví i dospělé

Mezi velkými hrami, které v poslední době Blackfire vydal, by se mohla ztratit také malá krabička s hrou Kdo to byl?. Je to dětská karetní hra pro 3–6 hráčů od 6 let. Každý hráč má svoji sadu karet se šesti zvířátky. A hra se točí okolo bobku, který některé zvířátko udělalo uprostřed pokoje. Hráči to ale chtějí shodit na mazlíčka někoho jiného. Na první pohled se může zdát, že se jedná o hru, které není třeba věnovat pozornost. Jakmile si ji ale vyzkoušíte, změníte názor. Užijete si ji i s dospělými hráči.

Pravidla hry jsou jednoduchá. Všichni hráči mají karty se stejnými zvířátky. Nejmladší hráč začíná. Doprostřed stolu umístí kartu jednoho zvířátka a prohlásí něco ve smyslu: „Ten bobek v obýváku není od mého králíčka. Musel to udělat papoušek.“ Všichni ostatní v tu chvíli hledají kartu papouška, a kdo ho nejrychleji vyloží, může pokračovat a svést vinu na jiné zvířátko. Hraje se až do odhalení viníka. Nevinu svých šesti mazlíčků dokážete tak, že se zbavíte všech svých karet. Vina padne na toho, kdo jako majitel zvířátka nedokáže obvinit zvíře někoho jiného – jednoduše nikdo ze zbývajících hráčů již nemá kartu nově obviněného zvířátka. Nebo to může být hráč, který zůstal jako poslední ve hře. Hra končí, když někdo nasbírá tři žetony bobku. Vyhraje ten, kdo jich má nejméně.

Je to hra, která vypadá primitivně. Brzy ale přijdete na to, že si musíte pamatovat, která zvířátka byla zahrána a která ještě ne. Ze začátku se snažíte rychle zbavovat karet, v jeden okamžik ale zjistíte, že není tak jednoduché zvolit dalšího viníka. Díky tomu je hra rychlá, dynamická a zábavná. Užijete si ji především ve větším počtu. Můžete také vymýšlet různé vtipné hlášky, a tak si hru ještě vyšperkovat. Vřele doporučuji pro hraní s dětmi.

 

Více o hře Kdo to byl?:

 

Související články

Čas Evakuace je tady

V olympijském roce si můžete zahrát novou Desítku: Olympijské hry

Vyšla rodinná hra Krajina zvířat