Recenze hry Farmářský handl

Hru Farmářský handl poprvé vydal Ravensburger v roce 1985 v Německu pod názvem You’re Bluffing! resp. Kuhhandel. Nyní ji vydal také u nás. Jedná se o karetní hru s aukcí a blafováním, která je určena pro 3–5 hráčů od 10 let. Přestože hra vznikla před řadou let, stále má díky jednoduchému dražebnímu mechanismu a interakci mezi hráči co nabídnout.

V podtitulu hry je uvedeno „přihazuj, blafuj a vyhraj. V této hře budete dražit karty zvířat a obchodovat s nimi tak, abyste získali celou jejich sadu. Každé zvíře vám na konci hry přinese určitou hodnotu. O výši vítězných bodů ale rozhodne také to, kolik sad zvířat jste získali.

V malé krabičce najdete dva druhy karet. Deset různých druhů zvířat po čtyřech karetách a karty peněz různých hodnot. Hra je jazykově nezávislá, karty obsahují jen číselné hodnoty. Pravidla jsou krátká, obdržíte je na jednom listu papíru.

Obrázek: Herní materiál

Jak se hraje

Na začátku hry každý hráč obdrží „základní kapitál“, karty peněz, za něž bude nakupovat. Mezi nimi jsou i dvě karty s hodnotou nula, které bude moci použít k blafování při obchodování s jiným hráčem. Pak už stačí jen zamíchal balíček karet zvířat a můžete začít. Hraje se, dokud nejsou všechna zvířata u svým majitelů a v kompletní sadě čtyř karet.

Hráč na tahu má dvě možnosti, buď odkryje vrchní kartu z balíčku zvířat a proběhne dražba, nebo se rozhodne, že bude obchodovat s jiným hráčem. Takto se hráči střídají v tazích. Zpočátku budete jen dražit, protože nikdo nemá žádné zvíře, s ním by se dalo obchodovat. Podmínkou totiž je, že oba hráči musí vlastnit kartu daného zvířete. Po dobrání balíčku zvířat naopak budete už jen obchodovat.

Kdo se rozhodne dražit, stává se licitátorem. Otočí vrchní kartu z balíčku zvířat a stanoví vyvolávací cenu zvířete na kartě. Všichni hráči kromě licitátora mohou nyní přihazovat, kolik chtějí. Každá nabídka ale musí být alespoň o 10 vyšší. Když už nikdo nepřihazuje, licitátor zvíře přiklepne nejvyšší nabídce. Nyní se může rozhodnout, že využije předkupního práva a kartu zvířete si koupí sám. Peníze získá hráč s nejvyšší nabídkou. Nebo kartu zvířete nechá tomu, kdo nabídl nevyšší cenu, a peníze si od něj vezme. Může se také stát, že na zvíře nikdo nepřihodí, pak licitátor získá zvíře zadarmo.

Když se rozhodnete obchodovat, dáte jinému hráči tajnou nabídku, za koupi jeho zvířete. Dané zvíře musíte mít oba. Pokud nabídku akceptuje, získá obnos, který jste nabídli, a vy kartu zvířete. A ano, můžete blafovat a nabídnout mu i 0. Druhý hráč ale může dát svou protinabídku. Pak si nabízené peníze vyměníte, a zvíře získá ten, kdo nabídl více, při rovnosti vyzyvatel. Speciální situace nastane, pokud mají oba hráči dvě karty zvířete. Pak obchodujete o obě karty současně.

Peníze tak kolují mezi hráči po celou hru a nikam se „neztrácí“. Peníze získáváte z dražby nebo z obchodu. Záleží na rozhodnutí licitátora a hráče, který byl vyzván k obchodu. Nové peníze vám poskytne v průběhu hry také osel, první 50, druhý 100, třetí 200 a čtvrtý 500. Důležité při hře také je, že se během hry peníze nerozměňují, takže můžete zaplatit více, než kolik jste přihodili.

Když jsou všechna kvarteta zvířat kompletní, hra končí a všichni si spočítají vítězné body, které určí vítěze. Sečtete hodnoty všech svých kvartet a výsledek vynásobíte počtem kvartet. Díky tomu může uspět i hráč, který získat zvířata s menší hodnotou, ale má jich více než ostatní. Pro vaši představu, sada koní vám dá 1000 bodů, prase 650, pes 160 a kohout 10. Peníze na konci hry nemají žádnou hodnotu.

Celkové hodnocení

Farmářský handl je malá karetka s jednoduchým dražebním mechanismem a velkým prostorem pro blafování a taktizování. Dražba a obchod jsou základem interakce a zábavnosti hry. Hra vás zavede na živý trh plný zvířat a drsných obchodníků. Jednoduchost a svižnost z ní činí párty hru, kterou si můžete zahrát v podstatě s kýmkoliv. Zábavnější je ve vyšším počtu hráčů.

U nás sice hra vyšla až nyní, ale to jí neubírá na zábavnosti, kterou podporují i vtipné ilustrace. I po těch letech hra dobře funguje. Je to dáno funkční dražbou a možností blafování. A vůbec nevadí, že se jedná po retrohru mezi velkým počtem novinek.

Farmářský handl

Autor: Rüdiger Koltze

Počet hráčů: 3–5

Herní doba: 45minut

Doporučený věk: od 10 let

Rok vydání: 1985 (česky 2024)

Související články

Hra Ve stínu pyramid vás zavede do Zásvětí

Recenze hry Marvel Dice Throne

Recenze hry Krajina zvířat