Recenze hry Ukradené Vánoce Tima Burtona: Převezměte vládu nad svátečními dny!

Vánoce jsou již za dveřmi, a tak je nejvyšší čas rozhodnout, kdo bude vládnout nad svátečními dny. Na výběr máte celou řadu přímo fantastických postav, jako je Jack Skellingon, Santa Claus, Oogie Boogie, Dr. Finkelstein, Starosta nebo Sally. Ano, jsou tu Ukradené Vánoce Tima Burtona, které si zahrajete ve 2–6 hráčích od 10 let.

Pokud patříte k fanouškům poetiky Tima Burtona, pak vaše srdce nad hrou určitě zaplesá, ale pro hraní samotné není znalost filmu, který byl pro hru inspirací, nutná. Užijí si ji tedy i všichni hráči. Jedná se o asymetrickou hru, ve které se snažíte nasbírat z různých lokalit co nejvíce žetonů svátků, abyste za ně získali vítězné body.

Každý ve hře představuje jinou postavu s vlastním balíčkem karet a speciální vlastností. Hrají se proto rozdílně, a vám díky tomu umožňuje hru objevovat po řadu partií, ať už budete hrát za stejnou postavu nebo je střídat.

Obrázek: Herní materiál

Jak se hraje

V rámci přípravy si zvolíte postavu a připravíte její desku a balíček karet, případně speciální komponenty. Oogie Boogie například dostane dvě velké kostky, Starosta oboustranný žeton otočený radostnou stranou nahoru, Jack Skellington žeton bádání. Doprostřed stolu pak umístíte kartu centrální oblasti, na kterou položíte jednu kartu lokalit a další karty lokalit mezi každé dva hráče. V dosahu tak budete mít tři lokality.

Hrát budete na 4 kola a soupeřit s ostatními o převahu na každé lokalitě. Na konci každého kola vyhodnotíte, kdo každou lokalitu kontroluje, má u ní nejvyšší celkovou sílu. Ten získá žetony svátků, které jsou na ní umístěné. Vtip je v tom, že každé kolo budete mít k dispozici jiný počet karet v ruce, z nichž vždy zahrajete o jednu kartu méně (a tu si necháte do dalšího kola). Síla karet se pohybuje od 1 do 10. Některé ale mají nějaký efekt, který se spouští při odhalení nebo na konci kola. A ty s celkovým výsledkem dokáží pěkně zamíchat.

A aby to bylo zábavnější, ve hře jsou dva druhy žetonů svátků. Jeden vánoční a druhý halloweenský. Některé postavy preferují vánoční, jako Santa Claus, jiné halloweenský, jako Oogie Boogie, protože za ně mají více bodů na konci hry.

Hráči se střídají v tazích. Vyberou jednu kartu a přiloží ji k jedné lokaci (přitom první karta se hraje skrytě, ostatní pak odkrytě). Přitom platí důležité pravidlo, že nejprve musíte položit do každé lokality ve vašem okolí jednu svou kartu, než do některé lokality přidáte další kartu navíc. To budete moci udělat od druhého kola, kdy si doberete více karet.

Postavy mají svůj balíček karet provázaný se svou vlastností, který vám umožní vytvořit řadu kombinací, a nachystat na ostatní nečekaná překvapení. To do hry vnáší zvraty a zábavu.

Celkové hodnocení

Ukradené Vánoce Tima Burtona jsou menší taktickou karetní hrou, kterou zvládnete odehrát do hodiny. Díky jednoduchým pravidlům s ní rychle seznámíte nové hráče. Připravte se ale na to, že první partie se budete seznamovat s kartami a jejich možnostmi, ať už vlastními, tak soupeřů. Každá postava se hraje odlišně a za některé je to jednodušší, za jiné náročnější. Proto se vyplatí nejprve hrát s těmi základními a posléze zvolit postavy označené jako pokročilé.

Jistě jste již pochopili, že ve hře je nemálo náhody, jak tomu u karetních her bývá. Ale zde o to víc platí, že hrajeme, abychom si hru užili, a vítězství je příjemný bonus navíc. Celkově je hra velmi tematická a díky originálním ilustracím má své pohádkové kouzlo.

Dobře si zahrajete v rodině s dětmi i s přáteli. Doporučuji hrát ve třech, kdy již naplno uplatníte vlastnosti postav. Ale i ve více hráčích bude mít své kouzlo, pokud hrajete s podobně naladěnými hráči. Jinak hrozí, že budete čekat a hra se protáhne. Lékem na to je, když budete hrát více intuitivně a pro zábavu z nečekaných situací, které hra přinese.

Obrázek: Postavy

Ukradené Vánoce Tima Burtona: Převezměte vládu nad svátečními dny!

Autoři: Will Foster, Alex Foster, Eric Foster, Michael Adams

Počet hráčů: 2–6

Herní doba: 30–45 minut

Doporučený věk: od 10 let

Rok vydání: česky 2023

Související články

V olympijském roce si můžete zahrát novou Desítku: Olympijské hry

Recenze hry Kapitán Flip

Párty hra To (ne)chceš! je tu v nové edici