Shadows Amsterdam je detektivní párty hra

Blackfire vydal také novou párty hru Shadows Amsterdam. Představujete v ní dva týmy detektivů, kteří se snaží chytit zločince dříve než konkurenční tým, a tím si zasloužit svou odměnu. Hraje se přitom v reálném čase. Primárně si zahrajete ve 4–8 hráčích od 10 let. V pravidlech najdete i variantu pro 2 a 3 hráče.

V týmu máte rozdělené role. Jeden hráč představuje velitele, který pomocí karet nápověd usměrňuje pohyb vašeho týmu po hracím plánu. To jsou detektivové. Velitel má mapu, kde jsou důkazy, policie a klient. Nesmí ale s detektivy mluvit či jinak komunikovat. Může využívat jen karty. Cílem hry je na hracím plánu najít tři různé důkazy a odnést je klientovi. Komu se to podaří, vyhrává kolo. Který tým vyhraje kolo podruhé, zvítězí v celé hře. Pozor si musíte dávat na policii. Pokud totiž skončíte třikrát na jejím políčku, vítězí v kole druhý tým.

Karty, které velitel vybírá pro svůj tým, jsou stopami k místům, na něž by se měl tým přesunout. Může takto použít jednu nebo dvě karty. Tím také určí, zda se má tým přesunou o jedno, nebo dvě políčka. Karty přitom vybírá z nabídky 10 dostupných karet, a musí je zvolit najednou.

Díky tomu, že oba týmy hrají současně, jsou do hry neustále všichni zapojeni. Je to takový závod s časem, který odměřuje rychlost druhého týmu. Klíčový je výběr nápovědních karet a jejich interpretace týmem. Hra Shadows Amsterdam si vzala inspiraci hned z několika her a zajímavých způsobem je propojila do nového, zábavného celku. Určitě poznáte například Krycí jména, ale třeba také Dixit.

Související články

Vyšla rodinná hra Krajina zvířat

Hra Nemesis získala pokračování Den poté

Recenze hry Kapitán Flip