Caesar! je hra pro dva, ve které se střetnou Caesar a Pompeius

S novou hrou Caesar!: Ovládněte Řím ve 20 minutách se ponoříte do historie, do období, kdy se rozhodovalo o dalším vývoji římské republiky. Postavíte se proti sobě jako Caesar a Pompeius. Budete se snažit zaujmout strategické pozice, dobýt klíčové provincie a nakonec ovládnout celý Řím. Hra Caesar! je určena pro 1–2 hráče od 12 let. Můžete tedy hrát ve dvou nebo vyzkoušet sólový režim.

Autorem hry je zkušený Paolo Mori, který stojí například za hrami Ethnos, Vasco da Gama, Blitzkrieg!. Součástí hry je i rozšíření se třemi módy: Jed, Centurioni a Kontrolní stanoviště, které vám zpestří hru. Zařaďte je do hry, až se seznámíte se základní hrou. Můžete je libovolně kombinovat. Autorem rozšíření je Dávid Turczi. Ten také připravil společně s Nickem Shawem sólový mód.

Herní plán představuje mapu středomoří, která je rozdělena na jednotlivé provincie. O jejich ovládnutí budete během hry usilovat. Budete k tomu využívat žetony vlivu. Každý hráč je má ve svém ve svém pytlíku, z něhož si je vytahuje do své zásoby – zpravidla máte k dispozici dva. Ve svém tahu umístíte jeden žeton vlivu na herní plán. Snažíte se přitom o dvě věci. Jednak chcete provincii uzavřít, tzn. položit poslední žeton na poslední volné místo na její hranici. Díky tomu získáte bonusový žeton. Za druhé usilujete o to, abyste měli v provincii převahu. Žetony vlivu jsou rozděleny na dvě části, takže směřují do dvou různých provincií. Vy se rozhodujete, kam budou hodnoty směřovat. Na každé místo můžete položit jen žetony s určitými ikonami. Na konci svého tahu si doberete nový žeton vlivu a přidáte ho do své zásoby.

Kdo získá nad provincií kontrolu, umístí do ní svůj žeton kontroly ze své části hracího plánu. Na Začátku hry jich máte 12. Ve hře zvítězí ten, kdo se jako první zbaví všech svých žetonů kontroly. Hra končí okamžitě. Je potřeba ještě doplnit, že žetony vlivu umisťujete také pod bonusový žeton Senátu a žeton navíc využijete také v případě, že se vám podaří získat vliv v provincii, která sousedí s jinou, v níž již vliv máte. Můžete také prohrát tehdy, pokud na začátku svého tahu nemůžete umístit žeton vlivu na herní plán.

V čem vám pomohou bonusové žetony? Taktika vám umožní provést další tah, Bohatství vám přidá jeden žeton vlivu do zásoby navíc, díky Síle můžete jeden žeton vlivu soupeře otočit, a tak zrušit jeho sílu, Senát vám zas umožní umístit pod něj žetony vlivu, a tím vás posunout k vítězství.

Caesar! je rychlá hra primárně pro dva hráče, která vám ale umožňuje i sólové hraní. Základem je získávání převahy a chytré využívání bonusů.

Související články

V olympijském roce si můžete zahrát novou Desítku: Olympijské hry

Recenze hry Kapitán Flip

Párty hra To (ne)chceš! je tu v nové edici