Dračí hrad vás staví před nové výzvy

Svou novinku představilo také Dino. Jedná se o Dračí hrad: Nový výzvy. Určena je pro 1–4 hráče od 8 let. Jedná se o rodinnou hru s prvky hry na hrdiny. Zjednodušeně by se dalo říci, že je to dobrodružná hra na hrdiny, ve které se vydáte do tajemného hradu pro královské žezlo, které střeží mocný drak. Každý hráč má svou postavu s unikátními vlastnostmi a schopnostmi. Můžete se stát nelítostnou válečnicí, mocným mágem i nepolapitelnou zlodějkou. Kdo se stane nejmocnějším hrdinou?

 

 

S hrou Dračí hrad od Dina jsem se již mohli setkat, vyšla v roce 2003. Nová hra z ní vychází, ale Štěpán Peterka ji upravil, aby byla vyváženější a zábavnější.

 

Herní materiál.

V této hře si můžete vybrat jednu ze tří ras: člověk, elf, trpaslík. A k dispozici je šest povolání: černokněžník, hraničář, mág, paladin, válečník a zloděj. Můžete je libovolně kombinovat. Pro první hry jsou pro vás připraveny základní postavy. Každá postava dostanete kartu dovedností podle povolání. Postavy mají také tři základní vlastnosti: sílu, která je důležitá pro boj se zbraněmi, určuje počet životů a kolik toho postava unese, obratnost ovlivňuje schopnost uhýbat útokům nepřátel, střílet z luku a vyhýbat se pastem, a magii, kterou využijete k boji kouzelnými holemi, k léčení a dalším unikátním dovednostem jednotlivých povolání.

Tah hráče je velmi jednoduchý, v první fázi se můžete pohnout, ve druhé pak vykonáte akci na políčku. Pohyb závisí na vaší dovednosti, k její hodnotě přičtete 5, to je počet polí, o něž se můžete posunout. Nejprve se budete pohybovat po obvodu herního plánu, kde jsou kupci, nepřátelé a brány. Nejprve je potřeba se vybavit, vyzbrojit a získat první zkušenosti. Prostřednictvím brány se pak dostanete do samotného hradu. Políčka jsou zakrytá. Po jeho odkrytí ho vyhodnotíte. Čekají vás zde poklady, peníze, diamanty, chodby, ale i pasti a nepřátelé. S těmi budete bojovat a získávat zkušenosti. Díky zkušenostem můžete zvýšit úroveň svých dovedností nebo vylepšit své vlastnosti.

Boj probíhá pomocí kostek. Vezmete si jich tolik od každé barvy, jaké máte vlastnosti. Zaútočit ale můžete jen tehdy, pokud máte zbraň. Boj pak probíhá v kolech. U každého nepřítele najdete číslo jeho obrany, útoku a počet životů. Hodíte všemi kostkami, které máte k dispozici, a pak je jednotlivě použijete, k útoku i obraně. Boj probíhá současně. Zraníte, pokud hodnota vašeho útoku je stejná nebo vyšší než obrana nepřítele. Zatímco k útoku využíváte zbraně, k obraně brnění, štíty či pochodně.  

Hra končí, když naleznete žezlo a porazíte draka. O vítězi rozhodne to, kdo nasbíral nejvíce bodů. Co všechno se vám započítá? Body dostanete za hodnotu základních vlastností, za úroveň dovedností, za zkušenosti, mince a žezlo.

Dračí hrad je hra, která je určena především pro rodinné hraní. Je to desková fantasy hra, která vám ukáže možnosti her na hrdiny. Má jejich základní prvky, rozvoj postavy hrdiny, její vybavení nezbytnými zbraněmi a dalšími věcmi, které pomohou ve hře, boj s nepřáteli. V každé partii si můžete vyzkoušet jiné hrdiny a zahrát si různé kombinace rasy a povolání. Herní plán je variabilní. Základní schéma hry je ale vždy stejná, procházíte hradem, vylepšujete postavu, získáváte poklady a bojujete s nepřáteli. 

Související články

V olympijském roce si můžete zahrát novou Desítku: Olympijské hry

Recenze hry Kapitán Flip

Párty hra To (ne)chceš! je tu v nové edici