Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraCarcassonne: Kupci a stavitelé (2. rozšíření)

Carcassonne: Kupci a stavitelé (2. rozšíření)

Originální název:
Carcassonne: Handler und Baumeister
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 11346 Kategorie: Štítky: , ,

Popis

Další přírůstek do rodiny „Carcassonnů“… Přidáním k základní sadě získáte nové kartičky a figurky, které základní hru nebo hru s prvním rozšířením dělají ještě zajímavější…

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Odkazy:

420 komentářů: “Carcassonne: Kupci a stavitelé (2. rozšíření)”

  1. Keďže klady(s ktorými súhlasím)sú podo mnou už vymenované, zameriam sa hlavne na kritiku:
    Tovary majú väčší vplyv ak hráte s menej rozšíreniami, selátko je účinné na hodnotných lúkach alebo pri pripájaní sa na súperovu stodolu s pastierom, inak hlavne na okrasu, no ale staviteľ – to je iný šéf!
    Dovolím si povedať, že staviteľ je počas hry najmocnejšia figúrka v hráčovej farbe. Keď pri 1.ťahu rozšírite mesto/cestu, kde máte umiestneného staviteľa môžete ťahať znova. To je efekt staviteľa. Je slabší ako starosta, či stodola(z iného rozšírenia)? Ten výraz v súperovej tvári keď zablokujete mesto kde ho má hneď na začiatku až do konca hry – ste jasný víťaz. A toto mi práve na tomto rozšírení dosť vadí, inak by bolo moje najobľúbenejšie – preto hráčom, ktorí si príliš neškodia vrelo doporučujem!

  2. Druhé rozšíření k základní hře Carcassonne. Obsahuje 24 nových kartiček krajiny: 9 s vínem, 6 s obilím, 5 s látkou a 4 bez zboží. K těmto kartičkám je 20 žetonů zboží, které přinášejí body navíc a dále pro každého hráče figurka stavitele a selátka. Stavitel umožňuje dvojí tah a selátko na louce přináší vyšší výnos sedlákovi.
    Je to nejlepší rozšíření, které vřele doporučuji 🙂

  3. Asi nutnost k základní hře – bez tohoto rozšíření je to o dost nudnější, samotnou základní hru bych bez něj nehrála (pokud nehraju s dětmi). Sbírání surovin a komodit přináší do hry větší napětí při závěrečném bodování a Stavitel s možností hrát další kartu je super, zrychluje a znejišťuje hru.

  4. Další zajímavé rozšíření, které by u základní hry nemělo chybět. Může docela podstatně zahýbat s bodováním díky zboží ve městech. Případně někdy využijeme pouze kartičky bez dalších pravidel, abychom mohli stavět větší města. Dlouho jsme hráli kombinace základní hry + rozšíření 1 a 2 a stačilo to. Při přidávání dalších rozšíření už se někdy hra stává příliš složitou, což sice není mínus, ale Carcassonne máme rádi hlavně z důvodu jednoduchých pravidel bez nutnosti studovat u každého druhého tahu, co vše vlastně vůbec je možné udělat. Ale rozšíření č. 2 v každém případě doporučuji a spolu s jedničkou bych ho zařadil povinně do sbírky 🙂

  5. Výborné rozšíření, které do hry přidává zcela zásadní taktický prvek. Souboj o suroviny ve městech. Díky tomuto aspektu se ze hry stává úplně něco jiného a přitom tématicky nic nevyčnívá. Takto by mělo vypadat správné rozšíření.
    Ostatní dílčí segmenty, jsou oproti surovinám jen slabým odvarem a to obzvláště prasátko, které nám přišlo do hry trochu uměle přidané. Co se týče stavitele, tak zde se jedná o originální nápad s trochu složitějšími pravidly na pochopení. Díky staviteli vznikají zajímavé situace a hra se stává více nepředvídatelnou, což také platí u surovin. Právě nepředvídatelnost je pro mě trochu mínusem, protože carcassonne nás vždy bavilo právě z toho důvodu, že má hráč bodování pod svou kontrolou a jediné co vám může prohrát hru je jen vaše špatná strategie, nebo doopravdy velká smůla na tahání kartiček. Smůla se může s tímto rozšířením ještě více prohloubit. Jinak ale rozhodně doporučuji, jedná se o příjemné oživení a to nejen v podobě nápadů, ale také hratelnosti.


  6. Jedná se velmi povedené rozšíření, které bych označil zřejmě za nejlepší ze všech, co jsem zatím hrál (1., 2., 4., 6.). Po půl roce hraní samotné základní hry většinou ve dvou lidech jsem přemýšlel, jaké rozšíření zakoupit a zvolil jsem Kupce a stavitele a hra tím dostala zcela nový náboj a rozměr. Časem jsem vyzkoušel ještě i další tři rozšíření v kombinaci se základní hrou, ale zatím žádné jiné neovlivnilo hru tolik, jak právě druhé rozšíření. V současnosti hraji hru s 1., 2. a 6. rozšířením. Občas si zahraju Věž, která je trošku zákeřnější a když s ní hrajeme, tak to částečně omezuje strategie, protože se u nás většinou hráči soustředí víc na demolici než stavění.


  7. Nedávno jsem zakoupil Carcassonne a hra mě neuvěřitelně chytla. Po pár týdnech jsem si chtěl dokopit nějaké rozšíření a sáhl jsem po tomto.
    Můj názor je, že značně mění herní strategii. Což je dobře.
    Nejzajímavější je asi Stavitel, který umožňuje dvojitý tah.
    Sbíráni surovin je také zajímavé a strategické.
    Selátko, které zvyšuje počet ze 3 bodů za uzavřené město na 4 je nejméně zajímavý prvek ve hře.
    Sedláci jsou stále asi největší bodovou hrozbou. Cesty skoro nestavíme, protože primárnost zastoupili města.
    Nicméně to dává hře jiný rozměr.
    Mohu jen doporučit.


  8. Na začátek bych odsouhlasil předešlé recenze typu““že ta cena je trochu vysoká na málo materiálu““ a zároveň i souhlasím s tím, že za nápad se platí. Toto rozšíření v kombinaci se základem i s prvním rozšířením, popřípadě třeba se všemi rozšířeními zvedá hratelnost o dost dopředu. Možnost stavitele a dablovaného tahu je pro hráče dost výhodná. Možnost 4 bodů za město na louce pomocí prasátka se mi také líbí(i když v 6.rozšíření je na to kartička).A na rozdíl od jiných her mi nevadí u Carcassonne rozšíření. Všechny rozšíření mají smysl a nemají jentak zbytečně těžká pravidla jen proto aby bylo rozšíření. Toť můj pohled na tuto hru 🙂


  9. Toto rozšíření zvedá hratelnost hry asi o 100%. Dostanete figurku stavitele – když je umístěna máte možnost dvojitého tahu. To může být opravdová výhoda v ukončování měst. Další je prasátko – jednoduše zvedá hodnotu měst na louce.
    Z části kupci se k vám dostanou kartičky krajiny s motivy surovin. Za ukončení města se surovinami je dostanete a na konci se obodují. V kombinaci s předchozím rozšířením Hostince a Katedrály se vaše závěrečné body dostanou mnohem výše než se základní hrou. Zatím nelepší rozšíření, které jsem hrál a určitě doporučuji.


  10. Super!!! Toto je fakt super. Síce Carcassonne ma vôbec nebaví, ale keď mám príležitosť, hneď hrám toto nové rozšírenie. V hre ide o to, že pribudla nová vec, o ktorú sa budú hnať hráči pri tejto hre, a sú to látky, sudy, obilie. Tieto typy bývajú normálne ako erby v hradoch. Ale keď si niekto stavá pokojne hrad, má v ňom aj nejaké zbožie, chýbamu posledná kartička, súperovi sa dostane, súper dá túto kartičku k tvojmu hradu, získa on zbožia!!! Ďalej je tu ďalšia vec, staviteľ. Staviteľa prikládate k ceste, hradu, a vtedy keď priložíte k tomuto staviteľovi získate o jednu bonusovú kartičku viac, ktorú priložíte podľa vlasnej voľby. Tomuto novému typu Carcassonne dávam hodnotenie 4.5 a to preto, lebo látky a staviteľia prinašajú inú tvár Carcassonne, v zmysle lepšom.


  11. Je to supr rozšíření, ale než jsem ho otevřel, tak jsem nad tím trochu zapochyboval, protože krabička není moc velká. Ovšem jakmile jsem ji otevřel, změnil jsem názor. Nejvíc jsem využil ten pytlík, protože muj bratr pořád podváděl (ale jak vysvětlíte 5-letému dítěti, že se to nemá) a taky jak se píše na obalu, tak jsem až na kartu s body pohodlně sbalil. Mě osobně se líbí a tak dávám plný počet hvězdiček.


  12. cena:vysoká
    počet kostek:nízký
    pravidla:zbytečně složitá
    má rada: od tohoto rozšíření raději ruce pryč
    poznámka: Jediný způsob, jak toto rozšíření rozumně využít, je nevšímat si přiložených pravidel a používat kostky jako obyčejný „“materiál““ ke hře. Potom je hra delší a trochu napínavější.


  13. Přečtění poslední recenze mě přimělo k napsání vlastního hodnocení hry Cascassonne, a hlavně jejich rozšíření. Zatímco první rozšíření je spíše kosmetické, tak nad druhým (kupci a stavitelé) musí každý opravdový hráč zaplesat. Je pravdou, že své peníze toho, co se týče herního materiálu, mnoho nedostane, ale samotnou hru tím značně obohatíte. Hlavně kupci mají svoje nesporné kouzlo, neboť vám umožňují získávat body z měst, ve kterých nemáte žádné rytíře. Body za suroviny se udělují až na konci hry, ale každý si může jednoduše spočítat, kolik surovin ještě zbývá. Figurka stavitele pak hlavně usnadňuje uzavírání měst. Hra s tímto rozšíření získává na bohatostí a rozhodně není „“zbytečně složitá““. Nové kartičky krajiny vám pak pomůžou propojit někdy i „“nepropojitelné““ 🙂 .


  14. Tento doplněk je podle mé skušenosti vynikající, ale mám k němu nebo spíše k jeho pravidlům jednu výhradu: Když se doplněk hraje už v 4 a více hráčích, cena z zboží postrádá smysl. Já a mí kamarádi, co hru hrajeme, jsme si proto vymysleli svoje.
    Ne, že za každý druh zboží na konci hry dostane jeho vlastník 10 bodů, ale za každou kartičku (žeton) se zbožím dostane 10 bodů. Je to lepší a (může te zbožím i uplácet spoluhráčí čí protihráče, nebo s ním obchodovat). Ono 10 bodů za sud piva na konci hry dokáže divy….


  15. Každé rozšíření k námi oblíbenému Carcassonnu jsme přivítali, kromě v Česku prodávaných 2 rozšíření jsem stáhl i Řeku a další karty a hra tím dostala nový rozměr. Zejména sbírání surovin udělalo hru zajímavější a napínavější. Základní hra mi připadne příliš jednoduchá a náhodná, ale se všemi rozšířeními je to i trochu o taktice a hodně o zábavě 🙂


  16. Pokud někdo již máte základní verzi Carcassonne, toto rozšíření nelze než doporučit, nové karty a nové možnosti hru výrazně oživí a přidají nové možnosti, hra je delší, zábavnější a napínavější. Sbírání surovin nebo výhody z postavy stavitel hned přidají na taktice. Jen to sele je trochu nevychytané, taková zbytečná figurka navíc ale i přesto je to super.


  17. Hru hrajeme s prvním i druhým rozšířením zároveň a hra je teď mnohem více hrou rodinnou. Nové kartičky, nové strategie a nové bodování přináší více zábavy a více možností jak hru ve společnosti přátel hrát. Celkové pojetí hry s rozšířeními je však zcela odlišné od základní verze. Už nerozhoduje jediný sedlák a nemusíte přemýšlet nad položením každé karty, stačí mít figurku stavitele stále ve hře a uzavírat i města soupeřů 🙂


  18. Tak zatím dojmy po pár hrách – koupil jsem najednou první i druhé rozšíření a hra je oběma příjemně zpestřena. Při hře dvou hráčů se mi teď dost často stává, že jeden vyhraje i o 100 bodů (i když to může být jen štěstím) Potěšilo mne, že i když dost kartiček omezuje moje oblíbené přiživování se na cizích městech připojením svého rytíře, tak se dá přiživovat aspoň uzavíráním cizích měst a sbíráním zboží z nich (těch 10 bodů na konci se hodí vždycky). Figurka stavitele je taky dobrá, je fajn stavět rychleji a určitě taky zrychluje hru, když je více kartiček z rozšíření. Zatím jsem ale nepřišel moc na chuť figurce selátka – 4 body místo 3 za město pro sedláka mi nepříjdou zase jako nějaká moc velká výhoda (určitě ne proti ostatním věcem z rozšíření).


  19. Už dříve jsem si pořídila základní verzi Carcassonnu a musím říct, že jsem tím byla docela zklamaná. Bylo to moc jednoduché a ve hře se spíše uplatňovala náhoda něž strategie. Teď jsem si k Vánocům nadělila obě rozšíření k této hře a konečně jsem poznala krásu a zajímavost této hry. Hra je nejlepší, když se hraje s oběma rozšířeními dohromady. Musí se více přemýšlet a i když se hra hraje na stejném principu jako její základní verze, ubylo mnohem více náhody a přibylo spoustu zábavy. Pro fandy Carcassonnu vřele doporučuji.


  20. Naprosto dokonalé, 24 nových kartiček, více strategie a pro ty, co by rovnou hráli se všemi rozšířeními, lze hrát i podle starých a jednoduchých pravidel, i když pro ty, co již hráli původní verzi, budou nová pravidla něčím, co ve ve hře zatím chybělo. Pro dva hráče trvá nyní hra něco přes 1 hodinu (včetně prvního rozšíření) a hra neztrácí na dynamice. Nyní již na vítěztví nestačí mít velké město s katedrálou, ale záleží na celkové strategii. Vřele všem doporučuji, aby toto rozšíření vyzkoušeli!!!!!!!


  21. Jelikož rozšíření již hodnotili jiní, začnu tedy svou recenzi jinak.
    Vadí mi, že výrobce nikde ve hře neotiskl podobu nově přidaných karet. A proč? No, je to jednoduché, základní pravidla hry zůstala téměř stejná, jenže s novými kartami se stala hra ještě složitější, napínavější a více strategickou. Během hry je důležité nyní více počítat a celkově více taktizovat. To je oproti základní verzi i prvnímu rozšíření zásadní posun. Tehdy ke hře stačilo přistupovat dvěma základními herními principy: škodit nebo budovat. Jelikož hrajeme jak se stejně starými kamarády, tak v rodině s dětmi, domnívám se, že otištěna podoba přidaných žetonů (např. v návodu) by pomohla nové žetony vybrat a hrát pouze se základní sadou. Domnívám se totiž, že s 2. rozšířením vzroslo i věkové ohraničení. Po zkušenostech z tohoto víkendu je dolní limit 8 let nesmyslný.
    No a zkušené hráče dosavadních verzí upozorňuji, že hra s 2. rozšířením je skutečně skok do neznáma. Po první hře, kdy jsem skončil jako předposlední, jsem byl hrou, resp. svou hrou, tak rozčarován, že jsem málem odmítl hrát dál. Byl jsem umluven a to bylo dobře. Nová podoba Carcassonne se doslova zadere pod kůži a stává se drogou. Každý chce nyní vyhrát a pokořit své protivníky. Proto dávám plný počet bodů, neboť můj problém s vyjmutím nových kartiček nemá vliv na kvalitu samotné hry ani na její provedení. Rozšíření je kvalitně vytištěno na kvalitním materiálu.
    Kupte si ho pod stromeček a uvídíte, že neprohloupíte!


  22. Kdyby se opravdu podařilo dostat do hry „“Řeku““ uvažoval bych o koupi. Takto bohužel ne! Cena je v porovnání se základní sadou příliš vysoká. Co na tom, že je tam sáček na kartičky, prasátka a další věci, když tam chybí Řeka. Každému doporučuji vytisknout si řeku z internetu a máte o zábavu postaráno. Konec nekonečným velkým loukám.
    Škoda …Namlsali jste mě, ale zůstali jste pouze u slibu a to je chyba. Možná, že se objeví Řeka někdy později, ale to už je opět tahání peněz z dobře rozjetého byznysu Carcassone.

Napsat komentář