Rozšiřte řady stavitelů New Yorku 1901

Jednou z letošních novinek, která díky společnosti Blackfire již vyšla i u nás, je hra New York 1901. V listopadu jste se mohli zúčastnit soutěže a při troše štěstí ji vyhrát. Hra je určena pro 2–4 hráče od 8 let. Je to jednodušší strategická hra, kterou si díky přístupným pravidlům můžete zahrát v rodinně i s přáteli. Stanete se součástí stavebního boomu v New Yorku počátku 20. století. Na nejvýznamnějších ulicích Dolního Manhattanu budete stavět vysoké a moderní mrakodrapy. Nejúspěšnější hráč se stane opravdovým realitním magnátem.

Hrací plán představuje stavební parcely na Manhattanu. Rozděleny jsou do různých sekcí podle barev. Každý hráč má svou sadu dílků budov, čtyři dělníky a tři karty zvláštní akce. Z karet pozemků vytvoříte otevřený trh a hra může začít. Aktivní hráč může má na výběr ze dvou možností: 1. pořídit půdu a/nebo stavět, 2. bourat a přestavovat. Pořízení půdy je jednoduché, vezmete si kartu z otevřeného trhu a umístíte svého dělníka na pozemek odpovídající barvy a velikosti. Poté můžete, ale nemusíte na kterémkoliv svém pozemku postavit mrakodrap. Podle jeho velikosti si započítáte body.

Díky přestavbě můžete postavit vyšší a hodnotnější mrakodrapy. Nejprve ale pro novou stavbu musíte uvolnit místo a zbourat některou ze svých dříve postavených budov. Přitom platí, že přestavujete podle technologické vyspělosti mrakodrapů. Stříbrné nahrazují bronzové a zlaté nahrazují stříbrné a bronzové. Přestavovat ale můžete až poté, co dosáhnete určitého počtu bodů (stříbrné od 6, zlaté od 18 bodů).

 

Konec hry nastává, když některému hráči zbývají poslední čtyři nepostavené budovy nebo když jsou na otevřeném trhu k dispozici tři poslední karty. Pak proběhne poslední zúčtování, při němž se rozdělí bonusové body. Vítězem se stane hráč s nejvyšším počtem bodů.

Hra obsahuje také bonusové karty výzev, které si mohou hráči na začátku vylosovat. Je to tajný úkol, jehož splnění se vyhodnocuje při závěrečném zúčtování a může hráči přinést body navíc. Zkušenější hráči pak mohou hrát podle pravidel pro experty. Při této variantě nedostanete startovní nemovitosti a vyspělejší technologické úrovně dosáhnete po získání 10, resp. 25 bodů.

Karty i budovy mají pěknou grafiku a hra je celkově výborně zpracovaná, včetně vnitřku krabice, kde má vše své místo, takže máte hru vždy hned připravenou ke hře. Herní plán je přehledný. Pravidlově je hra jednoduchá a přístupná, náročnější je vymyslet nejefektivnější postup, který vám přinese nejvíce bodů. Musíte se přizpůsobovat aktuální nabídce pozemků a rychle reagovat na postup ostatních hráčů.

New York 1901 v katalogu Hrajeme.cz

Související články

Vyšla rodinná hra Krajina zvířat

Hra Nemesis získala pokračování Den poté

Oceňovaná párty hra So Clover! je k dispozici jako Čtyřmi slovy

1 Comment

Deskofobie recenzuje hru New York 1901 | Hrajeme.cz 21.12.2015 - 19:10

[…] Rozšiřte řady stavitelů New Yorku 1901 gallery Novinka […]

Přidat komentář