Semafory jsou novou hrou ze světa Zeměplochy

Svět Zeměplochy úžasného vypravěče Terryho Pratchetta je rozmanitý, překvapivý, plný fantazie a inspirativní. Není tedy divu, že se do jeho příběhů můžete ponořit nejen prostřednictvím knih, ale i řady filmů či her. Připomeňme si alespoň výbornou hru s větší mírou interakce mezi hráči Zeměplocha: Ankh-Morpork od Martina Wallace nebo rodinnou hru Zeměplocha: Čarodějky od stejného autora. Fanoušci Zeměplochy, ale nejen oni se dočkali další novinky.

Pravidla hry Semafory.

REXhry právě přinesly české vydání nové hry Semafory, která vznikla podle knihy Zaslaná poště ze série Úžasná Zeměplocha. Nejedná se ale o třetí hru z původně plánované zeměplošské trilogie Martina Wallace, ale o první hru vydavatelství Blackspindle Games. Je určena pro 1–4 hráče od 8 let (i když je na krabici uvedeno od 14 let) a její herní doba není dlouhá, zvládnete ji okolo 30 minut. Můžete si ji tedy zahrát i sami v sólové verzi. Na výběr máte také hned několik variant hry: kompetitivní, ve které soutěží hráči mezi sebou, kooperativní, v níž se společnými silami snažíte porazit hru, či dětské – závod juniorů.

Z historie semaforů a společnosti Velká linka: „Semafory jsou prvním zeměplošským telekomunikačním systémem. Vynalezl jej Robert Srdénko. Semaforoví operátoři v něm vysílají na dálku kódované zprávy pomocí složitého mechanismu sestávajícího z lamp, táhel a rolet umístěných na vysokých věžích. Zprávu potom dalekohledem sledují operátor další věže, obvykle vzdálené asi 30 kilometrů.“

Ve hře Semafory se stanete součástí závodu mezi Poštovním úřadem a společností Velká linka v tom, kdo jako první dokáže doručit zprávu z Ankh-Morporku do Genovy. V kompetitivní variantě budete soutěžit mezi sebou. Zvítězí ten, kdo jako první doručí pětipísmenné slovo ze své semaforové karty. V kooperativní variantě musíte být rychlejší než ankh-morporský pošťák, který běží po cestě na herní mapě.

Herní deska.

Herní plán představuje semaforovou ústřednu s dílky lamp, které jsou zapnuty nebo vypnuty a slouží ke kódování abecedy. Každé písmeno odpovídá jedinečnému vzorci, který tvoří zapnuté a vypnuté lampy, a hráči je tvoří na 6 semaforových věžích, které ovládají.

Ve hře budete ovládat světla na semaforové ústředně tak, abyste vytvořili potřebný vzor na zvolené semaforové věži a odeslali písmeno z vaší karty. Světla se přepínají pomocí děrných štítků, které si losujete z pytlíku. Ty určují, které lampy máte přepnout (otočit na druhou stranu). K dispozici máte tři děrné štítky. Zahrát musíte alespoň jeden, ale i více, dokud nevyčerpáte body zátěže. Je to povinný tah, takže se situace na herním plánu vždy trochu změní.

Interakci mezi hráči zajišťují karty Hlášení o výpadku. Provozní zátěž prostě někdy způsobí, že se něco porouchá. Karty můžete zahrát kdykoliv během hry, a tím si pomoci, nebo naopak někomu zhatit plány. Karty získáváte při dobírání děrných štítků.

Semafory patří mezi jednoduché, ale přitom variabilní hry, takže si ji dobře opakovaně zahrajete v rodinně i s přáteli. Pokud chcete uspět, musíte neustále sledovat vývoj hry a ostatní hráče. Všichni jsou díky tomu neustále zapojeni do hry. Hra obsahuje kvalitní herní materiál, pevnou hrací desku, dřevěné kostičky, na které nalepíte světla, děrné štítky z pevného kartonu a karty.

Přestože je základem hry abstraktní vytváření vzorů, hra na vás dýchne neotřelou zeměplošskou atmosféru. Doporučuji vyzkoušet nejen fanouškům knižní předlohy.

Zeměplocha: Semafory v katalogu Hrajeme.cz:

Související články

Odkaz Dunwiche rozvíjí karetní hru Arkham Horrror

Párty hra To (ne)chceš! je tu v nové edici

Vyzvěte superhrdiny na souboj ve hře Marvel Dice Throne